Českotřebovský deník 252/2021 (8/9)
Nové video Českotřebovského deníku:
Stream červencového koncertu oceněné skupiny Jabkancové šlapeto  

První reportáž o červencovém koncertu, byť chvíli narušeného dešťovou přeháňkou jsme již publikovali  krátce po koncertu. Vystoupení skupiny a její dlouhá tradice vystupování pro obyvatele Domova důchodců ať již v původní podobě "Kolumbus Skalický - Vladimír Zoubek" tak i v posledních letech rozšíření podobě o kompletní tým Jabkancové šlapeto, tak jak jej známě z Jabkancových poutí  si však zasluhuje zaznamenat z jejich vystoupení co nejvíce. Proto Libor Vašina připravil ze zaznamenaných vystoupení delší záznam, který předkládáme a který věřím že potěší přátele Jabkancových poutí  a této hudební skupiny, známé také v našich partnerských městech.
Záznam je poděkování kapele, která toho pro obyvatele Domova pro seniory udělala  tolik, že si zasloužila i Cenu ocenění Kohout 2020.

Den první pomoci na Starém náměstí 

Na akci se také představili jednotky systému integrovaného záchranného systému, tedy nešlo jen o akci Červeného kříže, ale také hasičů, policie  atd. Akce se pořádá postupně ve všech městech okresu, začalo se3/9  v Ústí n.O. na Kociánce. V pondělí byla akce v Lanškrouně a v dalších dnech se bude ještě konat 9/9 ve Vysokém Mýtě, 14/9 v Chocni a 15/9 v Králíkách. Na zdaru akce se podílí také VOŠ a SZŠS Ústí nad Orlicí.  Fotografoval Libor Vašina

Soutěž Řemeslo doma II ovládl žák z České Třebové. Vyrobil dřevěnou kánoi

V Malém sálu Domu hudby v Pardubicích se včera vyhlašovaly výsledky soutěže Řemeslo doma II, která se uskutečnila v době lockdownu. Žáci vyráběli a tvořili v domácích podmínkách, celkem do soutěže přihlásili 127 příspěvků. Vítěze jednotlivých kategorií ocenili mimo firem a dalších osobností i zástupci krajské samosprávy.
„Tato soutěž, do níž se zapojili žáci od šestých tříd až po maturanty na středních odborných školách, měla jednoznačně vynikající úroveň a bylo skutečně těžké vybrat nejlepší práce. Jsem však především rád, že v Pardubickém kraji vyrůstá stále ještě tolik talentovaných mladých lidí a moc děkuji učitelům, kteří je ve školách připravují a jejich nadání rozvíjejí,“ uvedl radní pro oblast školství Josef Kozel, jenž žákům ocenění předával.
Absolutním vítězem se stal Ondřej Chadima ze Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana Česká Třebová, který zkonstruoval dřevěnou kánoi. Je to vyučený truhlář a nyní žák IV. ročníku oboru nábytkářství a design interiérů. Podrobné výsledky ze všech kategorií jsou k dispozici na Školském portále Pardubického kraje.
Ceny předali všem oceněným žákům kromě Josefa Kozla i náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Michaela Matoušková, radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil a radní pro cestovní ruch, sport a informatiku Alexandr Krejčíř.
TECHNOhrátky se po covidové pauze vrací zpět na start. Devátý ročník začíná dnes na škole, kde naposledy i kvůli lockdownu předčasně skončil – na Střední průmyslové škole stavební Pardubice. Na šesti speciálních stanovištích čeká žáky pestrý program. Seznámí se při něm s maturitními obory zaměřenými na stavitelství a projektování a také s učebními obory tesař, truhlář, umělecký kovář-zámečník a zedník. TECHNOhrátky se pak každý týden až do 14. prosince objeví i na dalších školách v Pardubickém kraji.

Jaké novinky čekají českotřebovský závod CZ LOKO?

Končíme s hlavními opravami stařičkých lokomotiv ČKD. Průměrně jde o 40 a více let staré lokomotivy, které se nám už nevyplatí opravovat. Tyto řady si na železnici již svoje odsloužily, jsou prostě technicky a morálně zastaralé. 
V roce 2013 šlo o téměř 100 procent našich oprav. Dnes je to zhruba 40 procent. S ČD Cargem nám momentálně dobíhají poslední smlouvy na opravy lokomotiv řad 742, 731 a 743 a pak celý program definitivně skončí. Jediné, co si ponecháme, budou opravy podvozků těchto řad, protože to ještě bude potřeba pár let mnohým klientům zajistit. První investicí pro rok 2022 bude výstavba nové „kolovky“. Ta stávající už z prostorových důvodů nevyhovuje. Využijeme pro ni prostor původní motorárny ČKD.
Není to však jediná nová investice. V České Třebové budeme investovat také do administrativního zázemí provozovny, primárně máme v plánu stavbu nového zázemí včetně sociálních zařízení a šaten pro zaměstnance. Uvolněné prostory využijeme pro administrativu. Podařilo se nám získat i nemovitost na náměstí v centru České Třebové, kde budujeme školicí středisko pro zaměstnance. V budoucnu tam v případě zájmu počítáme i se školkou pro zaměstnance. V plánu jsou i byty pro zaměstnance THP, kteří dojíždějí zdaleka.

Víte co je Zhořský objektiv?

Je to komunitní organizace, o níž se více můžete dozvědět na facebooku na stejnojmenné stránce "Zhořský objektiv". stránka je mladá, byla vytvořena 24. srpna 2021 a tak můžete pomoci s jejím naplněním, lze zde publikovat texty a také obrázky z historie i současnosti. Protože Zhoř, sice dnes součást Němčic a patřící dnes již do jiného okresu, byla historicky spjata s Českou Třebovou, neboť má i "naše" poštovní směrovací číslo, jistě bude se zájmem sledována také v České Třebové. Můžeme jen litovat, že se nepodařilo přesídlení Zhoře na Litomyšlsko a Svitavsko před 20 lety zabránit, bylo to tedy legislativně složité a navíc tomu bránilo vedení obce Němčice.  Protože by mohlo vést k rozdělení pospolitosti obce, tak jsme s iniciativou vedoucí k připojením Zhoře přestali. Nyní se ukazuje, že Zhoř sama je schopna sebepoznání a vytváří si základy pro vlastní komunitní život. Slouží k tomu n ejen zmíněný Zhořský objektiv, ale také Spolek Zhjoř, který uspořádal v uplynulém Týdnu 4. září  akci Rozloučení s prázdninami. Z akce máme publikovánu video reportáž Libora Vašiny. Jak lze pozorovat,. Zhoř opět žije!

Dvě pozvání do kostela sv. Prokopa v Dlouhé Třebové

Neděle 12.9. 8:00 hod. – bohoslužba s krásným hudebním doprovodem E.Krejčí a rodiny Mimrových,
při které vzpomeneme 10. výročí úmrtí P. Václava Johna a 100 let od narození dlouholetého varhaníka pana Jaroslava Hainze
Po bohoslužbě žehnání opraveného kříže u kostela s úvodním slovem paní starostky a kronikáře obce.
 
Sobota 18.9. 19:00 hod. – zahajovací koncert Mezinárodního varhanního festivalu Zdeňka Pololáníka.
Účinkuje – Martin Moudrý – varhany, Schola Cantus Gregoriani – zpěv. Vstupné 100,- Kč.

Náměstek Michal Kortyš přivítal v kraji nové autobusové dopravce

V příštím roce začnou v Pardubickém kraji jezdit noví autobusoví dopravci. Náměstek pro oblast dopravy Michal Kortyš se s nimi sešel, aby se seznámili a společně projednali nejdůležitější body budoucí spolupráce.
„Naše první společná schůzka byla především o tom, abychom se seznámili a abychom zjistili, s kým budeme v následujících deseti letech jednat. Komunikace musí být oboustranná, aby vše fungovalo tak, jak má. Dopravci nám poskytli seznam kontaktních osob, se kterými budeme řešit záležitosti v oblastech jízdních řádů, smluvních záležitostí, vyúčtování, smluvních sankcí a podobně. My zase dopravce seznámili, s jakými pracovníky Pardubického kraje budou jednat oni, “ uvedl náměstek Michal Kortyš.
Na schůzce se také řešilo, jaká bude výše poplatků za vjezdy na autobusová nádraží, jak budou probíhat školení týkající se komunikace s občany se zdravotním postižením, ale třeba také to, jakým způsobem bude probíhat pravidelné poskytování informací dopravců k průběhu zajištění služeb v přepravě cestujících, a to především se zřetelem na zajištění vozového parku a řidičů. Důležitým bodem jednání bylo téma certifikace odbavovacích zařízení ve vozidlech.
Jednali jsme také o termínu zahájení provozu. Nástup nových dopravců jsme chtěli co nejdříve, je ale potřeba myslet na to, že nechceme vytvářet v dopravě zbytečné zmatky. Proto všichni dopravci zahájí provoz stejně, a to příští rok 12. června,“ řekl náměstek. „Schůzky pak budou probíhat i v budoucnu, aby bylo zajištěno, že přechod na nové dopravce proběhne v kraji bez problémů a budoucí spolupráce bude příjemná pro všechny zúčastněné strany,“ doplnil Michal Kortyš.

 

Mateřská škola U Koupaliště na Světovém dni první pomoci

Ve středu 8. 9. 2021 vyrazili předškoláci z MŠ U Koupaliště na Světový den první pomoci, který probíhal na Starém náměstí. Na ukázku zde byla vozidla IZS, která děti mohla vidět zblízka a dokonce se do nich posadit. U každého vozidla bylo dětem vysvětleno, k čemu slouží věci daného IZS  a co mají dělat například, když uvidí požár, nebo zatoulaného psa. Děti nejvíce zaujal záchranný člun, na kterém si představovaly, že plují po vodě zachraňovat tonoucího.
Všichni jsme si tuto akci velice užili a těšíme se na další.  Učitelky Dominika Tutschová a Jiřina Maiová

Dotace na dešťovky v Ústí

Město Ústí nad Orlicí poprvé rozdělovalo dotace z nového dotačního titulu na ekologické projekty v oblasti životního prostředí. Občané a právnické osoby mohli žádat příspěvek na instalaci podzemní nádrže, která by zadržovala dešťovou vodu, dále na zelenou fasádu nebo zelenou střechu na katastru města. Přidělená dotace mohla v každém ze třech vypsaných programů činit až padesát tisíc korun. Žádosti již byly vyhodnoceny a radou města schváleny, rozděleno bylo více než sto tisíc korun. Ve třech případech šlo o nádrž na zadržování dešťovky, ve dvou pak o zelenou střechu na novostavbě. V udělování zelených dotací bude město Ústí nad Orlicí pokračovat i v příštím roce. Snahou je bojovat proti dlouhotrvajícímu suchu a jeho negativním dopadům na krajinu. Ústí nad Orlicí šlo samo příkladem a nechalo vybudovat zelenou střechu na novém Domě dětí a mládeže, dešťová voda ze střechy je zachytávána do retenční nádrže a bude zpětně využívána k zalévání veřejné zeleně vysazené v okolí DDM. Také v parku u kostela jsou nádrže, které  slouží k zadržování dešťových vod ze střechy kostela. Podzemní nádrže na dešťovou vodu šetří zdroje pitné vody a životní prostředí. Zelené střechy a fasády mají řadu funkcí, pomáhají zadržovat srážkovou vodu a regulovat teplotu budovy, výborně izolují.

Projekt "Archimyšl" má deset let

Již v roce 1996 bylo na shromáždění Mezinárodního svazku architektů dohodnuto, že se bude každý rok první říjnové pondělí připomínat jako Světový den architektury. Oslava tohoto důležitého svátku se v Litomyšli koná podeváté pod názvem ArchiMyšl. První ročník se uskutečnil již před deseti lety, ten loňský musel být ze známých důvodů zrušen. Maratón akcí začíná v pátek 1. října. Věříme, že i tentokrát si z bohaté nabídky vyberete a přidáte se k oslavě svátku architektury a designu.
O páteční rozjezd se postará Městská galerie Litomyšl, která vás od 16.00 hodin vezme na Procházky (s) městem po veřejných prostorách. Od 18.00 hodin se můžete těšit na Procházku Klárou a s panem Stanislavem Vosykou – půjde o mimořádnou prohlídku domu, který město Litomyšl koupilo od Pardubického kraje a jehož historie je velmi zajímavá. Páteční večer si můžete zakončit projekcí animace Metropolia Jakuba Nepraše na kopuli chrámu Nalezení sv. Kříže v 19.30 hodin, úvodní slovo bude mít ředitelka Městské galerie Litomyšl Martina Zuzaňáková. V sobotu dopoledne připraví tato organizace v domě U Rytířů hravý workshop pro rodiny s děti na téma: Navrhněte si svoje město! Hrát si budeme na urbanisty a vytvoříme společně model ideálně fungujícího města!
Sobotní odpoledne bude jako vždy ve znamení komentované projížďky po stavbách moderních architektury v Litomyšli s městskou architektkou Zdeňkou Vydrovou. V ceně jízdenky je i malá svačinka – z kapacitních důvodů doporučujeme registraci v IC předem.
Na sobotní odpoledne pro vás navíc připravujeme úplnou novinku! Prohlídky s názvem Přezůvky s sebou nás zavedou do několika objektů, které jsou příkladně revitalizovány a nechybí jim prvky moderní architektury. Jejich zvláštností však je to, že se do nich běžně nepodíváte. Budete mít také příležitost zeptat se investorů, jaké jsou výhody zapojení architektů do procesu přestavby. Někde se nám možná podaří získat pro prohlídku i samotné architekty. Na tuto novinku se moc těšíme.
Tradiční pořad Na pivo nejen s architekty proběhne v zámecké jízdárně výjimečně v neděli od 17.30 hodin. Půjde o propojení ArchiMyšle s akcí Dny Václava Havla. Název debaty Michaela Žantovského a jeho hostů je Václav Havel – architektura a urbanismus. Následovat bude inscenace jednoaktovky Václava Havla Protest v podání Divadla na tahu. Dny Václava Havla s podtitulem Dvacet čtyři hodin s Knihovnou Václava Havla aneb Mezi Boštíkem, Horáčkem a Havlem pokračují ještě v pondělí zajímavým programem pro školy. Velmi důležitým bodem programu bude i sobotní slavnostní uvedení knižního vydání kroniky kolektivizace jedné vesnice Jan Boštík: Mladočovské Jericho.
Aktuality z příprav oslavy Světového dne architektury můžete sledovat také na facebooku ArchiMyšle, celý program naleznete i na webu města Litomyšl, případně na plakátovacích plochách.