Českotřebovský deník 253/2021 (9/9)
Nové video Českotřebovského deníku:
Loučení s létem - Ahasveři zpívají 50 let + host Marek Výborný

V sobotu 28. srpna podvečer se konal již tradiční sedmý večer se skupinou Ahasver, který pořádala Koalice pro Českou Třebovou  v spolupráci s MO KDU-ČSL.   Den nebyl nijak příznivý, ale dešťové mraky šly jinam a České Třebové se odpoledne  a večer vyhýbaly. 
Ahasveři byli opět ve skvělé formě, zájem o Ahasvery byl veliký. Skupina totiž slavila kulaté jubileum, na pódiích, ale také v táboráků vystupuje a zpívá již padesát let! Program, ve kterém po dlouhé době nechyběla ani hymna Ahasverů měli tradiční, obecenstvo často zpívalo s kapelou, dobře si rozuměli. Loučení s létem je tradičně doplněno občerstvením. Loni tomu tak bylo ještě v Národním domě, nyní zcela osiřelém a bez života. V Javorce tak pivo, nealko, klobásy a další pochutiny zajišťovala MO KDU-ČSL a bylo to na tradičně dobré úrovni.
Koncert každý rok navštěvuje host z našeho kraje, který nás někde zastupuje v zastupitelských sborech. Předloni  přijel senátor Petr Šilar, loni Roman Linek, letos jsme tu opět přivítali poslance Marka Výborného. Zde o přestávce kapely vystoupil na pódium a vysvětloval svoji pozici v současné rozdělené politické scéně, kterou se lidovci rozhodli dát společně s ODS a TOP 09 dát do pořádku. Na krajské kandidátce je celkem 19 jmen, Marek Výborný je kandidát na třetí pozici s šancí obhájit  místo v Parlamentu. Je správné současně zmínit, že na této devatenáctičlenné kandidátce koalice SPOLU také najdeme Českotřebováka, místostarostu  Josefa Kopeckého. Společně usilují o to, aby se poměry v našem státě dostaly do demokratických kolejí, ve kterých nerozhodují peníze pro Agrofert. Připomněl,. že ve volbách  půjde o hodně, že je třeba poslouchat a číst s rozumem,  dívat se také do  budoucnosti, všechny lákavé sliby bude muset někdo zaplatit.... Nakonec, poslechněte si Marka Výborného na videu.
 
Poslední speciální komentovaná prohlídka městské obrazárny Litomyšl 

V souvislosti s plánovanou rekonstrukcí litomyšlského zámku dojde i k uzavření námi provozované stálé expozice Městské obrazárny. Na rozloučenou jsme proto pro Vás připravili poslední speciální komentovanou prohlídkou. Kurátoři Slávek Vosyka a Zuzana Tomanová Vám během prohlídky přiblíží jak historii litomyšlské obrazárny, tak nejkvalitnější vystavená díla a jejich autory.
Komentovaná prohlídka se uskuteční ve čtvrtek 30. září od 17.00 hodin v Městské obrazárně, nacházející se ve 2. patře litomyšlského zámku.
 
Pozvání do kostela sv. Prokopa v Dlouhé Třebové

Neděle 12.9. 8:00 hod. – bohoslužba s krásným hudebním doprovodem Evelyny Krejčí a rodiny Mimrových,
při které vzpomeneme 10. výročí úmrtí P. Václava Johna a 100 let od narození dlouholetého varhaníka pana Jaroslava Hainze
Po bohoslužbě žehnání opraveného kříže u kostela s úvodním slovem paní starostky a kronikáře obce.
Vlevo P. Václav John na bohoslužbě v Řetové, vpravo varhaník Jaroslav Hainz  v kostele sv. Prokopa v Dlouhé Třebové 

Plánované přípravné zápasy HC Kohouti Česká Třebová 

Turnaj v Chocni - neděle 12. září:
Choceň – Nový Bydžov (10.00)
Česká Třebová – Trutnov (12.00)
o 3. místo (15.30)
finále (18.00)
Neděle 19. září:
Náchod - Česká Třebová (16.00) odvetné přátelské utkání
První mistrovské utkání odehrají Kohouti v neděli 26. září na domácím ledě se Skutčí.

Začíná hokejbalová 2. liga 

Lokomotiva Česká Třebová zahajuje soutěž v Pardubicích v sobotu 11. září s HBC Pardubice. Další týden v sobotu 18. září od 14 hodin již je plánované utkání doma s týmem Žamberka. V letošním ročníku II. ligy Čechy - Východ čekají českotřebovské hokejbalisty týmy HBC Pardubice,  SK Hokejbal Žamberk, HbC Chlumec nad Cidlinou HBC Hradec Králové a Jestřábi Přelouč. Podzimní základní část soutěže končí 21. listopadu.

Zahajuje nový 14. ročník CHL

První zápasy jsou již v sobotu 11. září. Viz rozlosování. Informace k organizaci zápasů:
  • Odpovědný vedoucí vyplní před zápasem soupisku týmu v zápise o utkání
  • Zápis o utkání bude zároveň sloužit jako záznam evidence k opatřením vlády ČR k epidemické situaci
  • Do prostoru haly Zimního stadionu mohou účastníci pouze za splnění opatření
  • V prostoru hráčských lavic (střídačky) budou pouze osoby zapsané v zápise o utkání, ostatní musí zápas sledovat z hlediště
  • Před prvním hraným zápasem musí všichni aktivní hráči podepsat soupisku. Soupisky jsou k dispozici u časoměřičů
  • Soutěžní řád a organizační řád se proti předchozím sezónám nezměnil.
  • Platby za odehrané zápasy jsou vesměs převedeny z předchozí sezony, došlo k úpravě ceny
Personální změna na postu vedoucího zimního stadionu, od 1.9.2021 je na tomto postu Jaroslav Šimek. Převzal celou agendu spojenou s provozem zimního stadionu včetně telefonního čísla 731 448 814, e-mail: jaroslav.simek@ekobi.cz. Pokud budete potřebovat objednat led, nebo informace spojené s provozem ZS, obracejte se na Jaroslava Šimka.

Sprejeři útočí

Městu hrozí nová "virová infekce", ošklivá a protivná jako ten čínský virus.  Jenže tady ani rouška nepomůže. Pochází od lidí, obvykle v mikynách s kapucou, vybavených černým sprejem, kteří si značkují naše město na stále více místech. Svůj rukopis, který zanechávají je sice specifický, nenapodobitelný, ale nesrozumítelný, podle mých infiormací se tyto značky již objevily na více než 22 místech ve městě. od podloubí na Starém náměstí, např. po hokejbalový areál v Benátkách nebo autobusovou zastávku na Zámostí.  Je to poškozování našeho společného majetku a měli bychom být ve střehu. Nevím, jak pomáhá kamerový systém, ale může pomoci, pokud se budeme rozhlížet kolem sebe a v případě potřeby dát o takovém případu informaci. Je to ošklivé, město může být sebeuklizenější, ale takto označené vypadá jako někde na periférii měst ve střední Asii.

Vinohrady svítí !

Nové veřejné osvětlení, které bylo instalováno v ulicích Brožíkova, Dvořákova, V Lukách a na části ulice Slovanské bylo dnes poprvé rozsvíceno. Led diody dávají bílé takřka denní osvětlení a přitom významně šetří elektrickou energii. Lampy jsou směrovány dolů k zemi a nepodílejí se tak na zvyšování světleného znečištění.  Staré osvětlení z vrchního vedení  bylo v těchto ulicích sneseno.

Karel ALIGER, známý českotřebovský fotograf by se dnes dožil 105 let

Narodil se v Ústí nad Orlicí, mladá léta prožíval v Dlouhé Třebové. Již od školních let projevoval nevšední zájem o fotografování. Proto nikoho nepřekvapilo, když v roce 1932 nastoupil do učení k ústeckému fotografovi Františku Slezákovi. Po vyučení pracoval v prostějovském ateliéru firmy Václav Ševčík, následovala firma Vilém Petr v Hradci Králové a fotografickou praxi zakončil u Karla Francla v Přerově. Roční vojenskou službu (do záboru republiky Hitlerem v roce 1939) si odsloužil v pohraničním opevnění Lukáš. Soubor fotografií z tohoto prostředí byl po válce otištěn v časopise Květy. Do České Třebové přišel v roce 1943, kde získal svůj první ateliér v Litomyšlské ulici, který s malými přestávkami využíval do roku 1958. Od ledna 1959 nastoupil do propagačního oddělení českotřebovské textilní továrny Perla. Pracoval zde do svého odchodu do invalidního důchodu.
Aligerovy fotografie se pravidelně objevovaly na stránkách Českotřebovského zpravodaje, Pochodně, Jiskry Orlicka, v závodním časopise Výzva ,…Vrcholem jeho tvorby se stal soubor fotografií pro publikaci Česká Třebová 1278 – 1978, za kterou byl oceněn pamětním listem a medailí při příležitosti oslav 700 let tohoto města. Známé byly i jeho kozlovské motivy z jubilejního roku národního umělce Maxe Švabinského (1973).
Karel Aliger si své odborné znalosti nenechával pouze pro sebe. Jako externí učitel na tehdejší Lidové škole umění je předával malým nadšencům fotografování.V letech 1962 až 1965 vystudoval při zaměstnání ještě uměleckoprůmyslovou školu.
U příležitosti nedožitých pětasedmdesátých narozenin Karla Aligera vydalo Městské muzeum v České Třebové malou monografii s názvem Karel Aliger a jeho Česká Třebová. Místem jeho posledního odpočinku je městský hřbitov v České Třebové. V rodinném hrobě je pochován společně s manželkou. (Josef Skalický)

Most mezi Valy a Mělicemi je ve finále soutěže o titul Stavba roku 2021

Do Stavby roku 2021 bylo nominováno celkem devadesát staveb. Do finálového výběru se tento týden nominoval užší okruh třiceti tří staveb, mezi které se probojoval také most mezi Valy a Mělicemi u Přelouče v Pardubickém kraji.
„Stavba je velice zdařilá a architektonicky opravdu zajímavá, a tak jsem opravdu rád, že se stavba dostala mezi nejlepších třicet tři staveb. Most je navíc zajímavý i po technologické stránce, nová ocelová mostovka byla do své pozice vysunuta, což je opravdu jedinečné. Věřím, že stavba má potenciál, aby se umístila na vysokých příčkách,“ řekl náměstek pro oblast dopravy Michal Kortyš. Nová mostní konstrukce nahradila dosavadní mostní provizorium.

Silničáři prověřili své dovednosti na Cestářském rodeu

V areálu Správy a údržby silnic se sešli řidiči posypových vozů s předsazenou sněhovou radlicí, aby prokázali, kdo je skutečným mistrem ve své profesi. Rodeo, jehož cílem je popularizace práce silničářů, je pořádáno pravidelně před zahájením zimní sezóny.
„Udržet silnice tak, aby byly i v nejhorším počasí sjízdné, není vždy snadná práce. Silničáři to nemají jednoduché a za uplynulou sezónu, kdy navíc velkou roli sehrál koronavirus, jim patří obrovské díky. Zvládli to na jedničku. Pro nadcházející sezónu přeji řidičům rychlou a bezpečnou jízdu a věřím, že svůj um předvedou i v reálném provozu,“ uvedl náměstek hejtmana zodpovědný za dopravu Michal Kortyš.
Krajské kolo soutěže mělo za úkol prověřit zručnost profesionálních řidičů. K tomu sloužily překážky simulující zimní údržbu silnic a situace, se kterými se často musejí během své práce potýkat. Součástí rodea je také sociální aspekt setkávání se, silničáři si totiž mohou vyměnit cenné zkušenosti s obsluhou takto náročných strojů.
Na druhém místě se umístil Miroslav Kudyn z cestmistrovství Hlinsko, který společně s výhercem Tomášem Rybenským z cestmistrovství Pardubice postupuje do celorepublikového kola. To v letošním roce pořádá Kraj Vysočina – prvního října v Jihlavě.
Cenu Mistr volantu za nejšikovnějšího řidiče pak získal Jiří Vogel z cestmistrovství Lanškroun, který zvládl projet trať s nejmenším počtem trestných bodů, tedy s nejméně kontakty s překážkami.
Součástí akce byla také výstava komunální techniky SÚS Pardubického kraje.

Program obnovy venkova mění pravidla.
Kraj chce motivovat venkovské prodejny k nabídce regionálních potravin

Dotace v rámci Programu obnovy venkova (POV) poskytuje Pardubický kraj již od roku 2004. Ty jsou primárně určené na financování běžného a investičního rozvoje, například na výstavbu, rekonstrukci a údržbu venkovské zástavby, občanské vybavenosti, a mimoto i podpory na provoz venkovských prodejen. Nyní krajští radní schválili několik změn v pravidlech programu.
„Pro příští rok navrhujeme, aby o prostředky z POV mohly opět požádat také mikroregiony a místní akční skupiny. Ovšem měníme přístup k těmto podporám. Nebude to žádný bianco šek. V případě mikroregionů je naším cílem podpora projektů meziobecní spolupráce a každý projekt bude posuzován individuálně. U místních akčních skupin odstraňujeme princip dvojího přerozdělování peněz. Podpořeny budou přímo rozvojové projekty na území dané MASky a propagace produktů, které v území MAS vznikají. Každá z nich může takto získat na svůj projekt 70 procent uznatelných nákladů, maximálně však 200 tisíc korun,“ vysvětluje radní Miroslav Krčil.
Novým dotačním titulem v rámci POV Pardubického kraje je podpora pořízení komunálních traktorů na celoroční údržbu veřejných prostranství. „Maximální výše dotace bude činit 50 procent nákladů, nejvýše 250 tisíc korun,“ doplnil radní Krčil s tím, že na tento dotační titul má být pro rok 2022 vyčleněna v rámci POV částka šest milionů korun.
Pardubický kraj se také aktivně zapojí do programu Ministerstva průmyslu a obchodu „Obchůdek 21+“. Ten je určen na podporu prodejen v sídlech do tisíce obyvatel. Celkem budou v tomto dotačním titulu připraveny tři miliony korun. Na jednu prodejnu bude moci získat provozovatel až 100 tisíc korun. „Zároveň ale zachováme náš původní krajský dotační titul. Ten je totiž určen primárně pro obce do 500 obyvatel, případně do velikosti sídla 700 obyvatel. Ovšem v takovém případě se již přihlíží k obratu dané prodejny. Provozovatelé si budou moci tedy vybrat, který z titulů zvolí. Souběh žádostí ale možný nebude,“ poznamenal Miroslav Krčil.
Nově je do podmínek poskytnutí finančních prostředků na venkovské prodejny z krajského programu zakomponována i podpora regionálních producentů potravin. „Dopředu jsme avizovali, že chceme propojit podporu obchodů a regionálních potravin. Podpora našich potravin je téma, o kterém spousta lidí jen mluví, ale my jsme se rozhodli udělat konkrétní kroky. A kde jinde začít, než sami u sebe,“ říká radní Krčil.
Až 120 tisíc korun (maximálně 50 procent uznatelných nákladů) na prodejnu je stanovena nově základní podpora v případě krajského dotačního titulu. Podmínkou je zajištění publicity výrobků, které obdržely ocenění MLS Pardubického kraje a nabídka minimálně dvou produktů s tímto označením. „Zároveň máme připravený systém bonusů, kterým lze tuto částku navýšit až o 40 tisíc korun na prodejnu, pokud budou provozovatelé nabízet regionální potraviny vyrobené v Pardubickém kraji. Naším zájmem je pozitivně podpořit prostor pro spolupráci místních obchodníků a producentů,“ doplňuje radní Krčil.
Pro Pardubický kraj je toto jen první krok. „Určitě v těchto aktivitách budeme pokračovat, například směrem k příspěvkovým organizacím. Chceme vytvářet efektivní prostor a systém podpor tak, abychom tyto organizace motivovali k nákupu regionálních potravin vyrobených v Pardubickém kraji,“ dodává radní Miroslav Krčil.

Otevření českého konzulátu v Užhorodě by mohlo usnadnit vízový půroces

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický jednal s náměstkem ministra zahraničních věcí Martinem Smolkem o otevření generálního konzulátu v Užhorodě. Právě ze Zakarpatské oblasti, ve které Užhorod leží, přichází do České republiky až polovina pracovníků z celkového počtu Ukrajinců. Tématem by se mohla zabývat také Asociace krajů České republiky.
„V rámci našich setkání s vedením Zakarpatské oblasti jsme byli požádání o jednání s naším ministerstvem zahraničí o možnosti vytvořit konzulát České republiky přímo v Užhorodě. To by mohlo usnadnit žadatelům o víza komunikaci s našimi úřady, jelikož nejbližší konzulát je ve Lvově, který je od Užhorodu vzdálen čtyři hodiny jízdy autem. Zároveň by se mohla ještě více zintenzivnit humanitární pomoc, kterou na Zakarpatí poskytujeme nejen my, ale také Kraj Vysočina. Samozřejmě si uvědomujeme, že otevření generálního konzulátu není jednoduchou záležitostí po stránce finanční ani organizační, ale chtěli jsme upozornit na to, že ze Zakarpatí k nám míří přibližně polovina všech pracovníků z Ukrajiny a lze očekávat, že tento trend se nebude měnit,“ řekl hejtman Martin Netolický, který bude chtít toto téma otevřít také na nejbližším jednání Asociace krajů ČR.

Olympijský běh v Ústí nad Orlicí 

Měsíc po konání letošních olympijských her v Tokiu jsme se v Ústí nad Orlicí připojili k největší běžecké akci v republice, T-Mobile Olympijskému běhu. Akce byla odstartována na desítkách míst po celé České republice úderem 18 hodin. Na pěti kilometrový okruh vedený centrem města nastoupilo celkem 58 běžců v kategoriích muži a ženy.  Nejrychlejším mužem se stal Jiří Kyral s časem 17 minut a 42 sekund. V ženách zvítězila Jarmila Kuttichová s časem 21 minut a 11 sekund. Cílem běhu je podpora České olympijské nadace, která pomáhá sportovat dětem ze sociálně znevýhodněných rodin, kterým na sport dětí chybí finanční prostředky.
Bližší informace o běhu a České olympijské nadaci naleznete ZDE: http://www.olympijskybeh.cz/. V České Třebové se takový běh neorganizoval, v našem kraji se běželo ještě v Klášterci nad Orlicí, v Horním Jelení a v Hlinsku.

Pozvánka na zářijové akce na zámcích Litomyšl a Slatiňany

11. – 12. 9.: státní zámek Litomyšl – Dny evropského dědictví 2021 – Stavebně-historické prohlídky běžně nepřístupných prostor. Prohlídka pozdně-gotického mezipatra v bývalém paláci Kostků z Postupic. Prohlídka bez průvodce, od 9 do 16 hodin, vstupné jednotné: 180 Kč. Návštěvníci se vstupenkou na stavebně-historické prohlídky z 11. a 12. 9. 2021 mají v ten samý den nárok na volný vstup na věž. Prohlídky nejsou bezbariérové a jsou náročné na zdolávání schodů a nerovnosti terénu.
(www.zamek-litomysl.cz; www.facebook.com/szlitomysl; www.instagram.com/zamek.litomysl)
 
1. – 12. 9.;18. – 19. 9. a 25. - 26. 9.: státní zámek Litomyšl – Mimořádné zpřístupnění věže zámku. Návštěvní doba: 9:00-16:00 hodin, vstupné jednotné: 50 Kč. Účastníci Stavebně historických prohlídek mají vstup na věž volný.
 
18. a 25. 9.: státní zámek Slatiňany – Hrané prohlídky na zámku Slatiňany. Divadelní hrané prohlídky na slatiňanském zámku, který je nyní opět otevřen po náročné tříleté rekonstrukci, Vám přiblíží každodenní život knížecí rodiny na jejich letním sídle ve Slatiňanech na přelomu 19. a 20. století, ke kterému se vztahuje i vybavení nově otevřené expozice. Online prodej vstupenek je již spuštěn ZDE - kapacita prohlídky je 20 osob.
(www.zamek-slatinany.cz; www.facebook.com/zamek.slatinany; www.instagram.com/zamekslatinany)
 
19. 9.: státní zámek Litomyšl – Dny evropského dědictví 2021 – Stavebně-historické prohlídky běžně nepřístupných prostor. Mimořádné komentované prohlídky zahrnují pozdně gotické mezipatro bývalého hradu Kostků z Postupic, prohlídky půd s raně barokním krovem a návštěvu klasicistního saletu ve francouzské zahradě. Začátek komentovaných prohlídek: 11 a 14 hodin, kapacita: 15 osob, délka: cca 90 minut, vstupné jednotné 180 Kč. Prohlídky nejsou bezbariérové a jsou náročné na zdolávání schodů a nerovnosti terénu.
 
19. 9.: státní zámek Slatiňany – Pokrok nezastavíš! Speciální prohlídky běžně nepřístupných částí zámku aneb Od renesance do 21. století. Podíváte se do jedinečně zachovalých a technicky unikátních prostor zámecké ledárny a kotelny, do anglického dvorku se zachovalými renesančními sgrafity z konce 16. století. Navštívíte pracovnu architekta Schmoranze, prohlédnete si půdu hlavní zámecké budovy s 250 let starým krovem, pokoj komorníka ve věži, čistírnu oděvů, šatnu s posuvnými prosklenými dveřmi, velkou knížecí koupelnu. Na závěr se projdete po obnoveném padesátimetrovém balkonu. Prohlídky nejsou vhodné pro malé děti z důvodu časové náročnosti (cca 75 minut). Průvodcem Vám bude kastelán zámku Ing. Jaroslav Bušta.

 

Změny v sociálních dávkách pro rodiny s dětmi

Od července 2021 došlo ke zvýšení přídavku na dítě zhruba o 1/4. Podle věku tak mohou děti dostat 630 Kč (do 6 let), 770 Kč (do 15 let) nebo 880 Kč (15 – 26 let). V rodinách, kde je alespoň jeden z rodičů zaměstnaný, podniká nebo je v důchodu, bude dávka ještě o 500 Kč vyšší.
Rozšířil se také okruh rodin, které budou mít na přídavek nárok. Dosud mohli dávku pobírat rodiny s příjmem do 2,7 násobku životního minima rodiny, nově na ni dosáhnou všechny s příjmem do 3,4 násobku živ. minima.
Do příjmů rodiny se už nezapočtou příjmy nezaopatřených dětí. Pokud si tedy dítě něco přivydělá o prázdninách na brigádě, rodina kvůli tomu nepřijde o sociální dávky.
Další novinkou je doplacení nevyčerpaného rodičovského příspěvku. Při péči o dítě má rodina nárok na rodičovský příspěvek 300 000 Kč, který by měl být vyčerpán do 4 let věku dítěte. Co když se ale ještě před vyčerpáním příspěvku narodí mladší sourozenec? Nárok na nevyčerpanou část dříve zanikal, nyní je možné její jednorázové doplacení. Ovšem pouze u rodin, kde lze alespoň jednomu rodiči stanovit vyměřovací základ.
S žádostí o dávky státní soc. podpory se můžete obracet na úřad práce v místě Vašeho skutečného bydliště. Nově se již nehledí na to, kde máte hlášený trvalý pobyt.

V Litomyšli řeší Evropský týden mobility akcí "Litomyšl chodí pěšky"

Od 16. do 22. září se víc než 1400 měst „starého kontinentu“ opět zapojí do akce Evropský týden mobility, jejímž cílem je poukázat na to, jak se lidé ve městech pohybují, chovají a připomenout, že ne všude za každých okolností je nutné jezdit autem. V Česku se do akce zapojilo 20 měst a mezi nimi je Litomyšl.
 „Leitmotivem akce "Litomyšl chodí pěšky" je místní ukotvení. Bylo osloveno několik zdejších institucí a podnikatelů, k mému velkému potěšení řada z nich vyslovila zájem a aktivně se zapojili, takže program koncipují místní dobrovolníci pro místní občany. Obsahově jsme se snažili zaměřit na rodiny, takže si v programu snad najdou zajímavé body jak rodiče a prarodiče, tak samozřejmě děti. Naším cílem není lidi přesvědčit o tom, že mají přestat jezdit autem, ale zpropagovat alternativní možnosti pohybu po městě, poukázat na to, že se dá veřejný prostor využít i jinak než jako parkoviště, a že pokud občas místo auta vyjdeme na procházku s blízkými, tak se při tom dá ledacos zažít a naučit. Na co se můžeme těšit?
Jedním z hlavních lákadel bude putovní hra organizovaná Střediskem volného času (SVČ). Za návštěvu vytipovaných míst a splnění úkolů je pro první stovku účastníků připravena stylová vymyvatelná lahev na vodu, pokud nebudete mít čas splnit dostatečný počet úkolů, nezoufejte, i tak si můžete odnést suvenýr z letošního ročníku a celou řadu zážitků. Hrací karta bude součástí brožury Litomyšl chodí pěšky, kterou od 13. září organizátoři rozvezou do místních škol, infocentra, SVČ a zdarma bude k vyzvednutí i na hlavní budově městského úřadu. „Hlavní myšlenkou putovní hry je nabídnout rodinám s dětmi, ale i všem občanům zajímavá místa ve městě i jeho blízkém okolí, která stojí za to navštívit. Většina z cílů je všeobecně známá a budou pouze připomenuta, ale máme i nová, například Sad Litomyšlat nebo discgolfové hřiště. Všechna místa budou dostupná pěšky, na kole, s kočárkem nebo na koloběžce a za příznivého počasí jich lze obejít i několik najednou, protože jednotlivé trasy k cíli si zvolí každý účastník sám,“ popisuje princip hry ředitel SVČ Josef Štefl.
K letošnímu ročníku Litomyšl chodí pěšky se přidala i akce Běh pro pěstounství, která má za cíl poukázat na to, že mnoho dětí stále vyrůstá mimo rodinu v různých typech ústavních zařízení. Jejich rodiče se o ně neumějí, nechtějí nebo nemohou starat a jednou z možností, jak snížit počet dětí vyrůstajících v ústavní péči a zařídit jim lepší vstup do života, je právě pěstounství. Cílem akce je zpropagovat myšlenku pěstounské péče a najít pro tyto děti náhradní rodiče. Někoho, kdo je bude mít rád, kdo se o ně postará a kdo jim pomůže se postavit na vlastní nohy, tak jak si to zaslouží každé dítě. Proto vás organizátoři zvou od 13. do 19. září na Černou horu na charitativní běh. Trasa, kterou můžete, ale nemusíte běžet, bude dlouhá tři kilometry a je jen na vás, kolikrát ji absolvujete.
Aby toho nebylo málo, můžete se v říjnu zapojit do Výzvy 10 000 kroků – cestě ke zdraví. Cílem akce je navrátit chůzi zpět do všedních dnů, motivovat k pravidelnému pohybu a pomoci městům vytvářet příjemná místa pro život. Výzva se zaměřuje na ty, kdo potřebují motivaci nejvíce – tedy na seniory a lidi s vyšším BMI. Nejde o to denně ujít 10 000 kroků, ale chodit více než dosud a hlavně pravidelně pro své zdraví.