Českotřebovský deník 254/2021 (10/9)
Zastupitelstvo města v pondělí 13.9. bude zasedat poprvé v sále internátu VDA

V době proticovidových opatření je jednání zastupitelů v přednáškové síni Městského muzea vyměňováno za větší prostory proto, aby mohla přijít veřejnost ve větším počtu a nedocházelo k případným problémům s naplnění kapacity jednacího prostoru. Dosud bylo jednání pořádáno ve velkém sále Kulturního centra. zde však nemají zastupitelé pro svou práci dobré podmínky, ani třeba stolek nebo odkládací plochu a jednání je tím tedy ovlivněno.  Proto ser nyní místo konání mění  a bude velkém sále na internátě na Skalce, kde je prostor nejen dostatečně velký, ale umožňuje i stolové uspořádání pro zastupitele, kteří mohou případně lépe komunikovat a připravovat a třídit si podklady k jednání.
Pořad jednání se nemění, připomínám nejdříve 19 bodů jednání zařazených do problému "majetkové záležitosti", mezi kterými je i projednání převodu domu čp. 1979 - 83 (Jezevčík) na vytvoření bytové družstvo. Dále je v programu 7 návrhů na zařazení do Změny č. 2 územního plánu a bude projednáváno pořízení Regulačního plánu městské památkové zóny.  Samostatným bodem jsou dvě obecně závazné vyhlášky dotýkající se odpadového hospodářství a s tím spojené potřeby zintenzivnit třídění odpadu ve městě v rodinných domech i na sídlištích.

Běh na Peklák - nominace na Mistrovství světa v běhu do vrchu seniorů

V neděli 19. září pořádá Atletický klub Iscarex Česká Třebová Běh na Peklák
Běh na Peklák je závod v běhu do vrchu stylem nahoru a dolů.  Součástí závodu je Mistrovství České republiky v běhu do vrchu a nominační závod pro Mistrovství světa v běhu do vrchu seniorů a U20 (Chiang Mai / Thajsko). Závod je také zařazen do Maratonstav Českého poháru v běhu do vrchu a ISCAREX poháru 2021.   Vypsány jsou také veteránské kategorie a závod pro děti a mládež.  Zúčastnit se může i kdokoliv z řad široké veřejnosti.
Celý závod se uskuteční v prostorách Ski areálu a Bike parku Peklák. Start  dětských kategorií na trati 500m bude v 10:00 hod., start závodu na 5,6km  s převýšením +-350m (juniorské a veteránské kategorie) proběhne v 11:00 hod., hlavní závod na 12 km s převýšením +- 800m pak odstartuje ve 12:00 hod. Vyhlášení vítězů se uskuteční ve 14 hodin.
Program závodu je rozdělený do dvou dnů. V sobotu je pro závodníky, kteří do České Třebové dorazí den před závodem, připravena prohlídka trati, případně společné předzávodní posezení. V neděli 19. 9. 2021 pak proběhne samotný závod, návštěvníkům pak budou k dispozici stánky našich partnerů.
Bližší informace zde: https://akiscarex.cz/zavody/beh-na-peklak/
Předpolední průlet vzducholodi nad městem udivil Třebováky


Kukačka Aničky Kukuczkové v Knapovci

Zveme Vás do Knapovce v neděli 17. října 2021 s nadějí, že tentokrát to vyjde, na divadelní představení Aničky Kukuczkové „Kukačka - Přesto zůstal člověkem“.
V 15.00 hodin je v kostele sv. Petra a Pavla mše svatá a v 16.15 hodin začne divadelní představení Kukačka - Přesto zůstal člověkem (představení se hraje v kostele). Jedná se o představení přeložené z dubna na podzim 2020 a následně na duben 2021 letošního roku. Všechny termíny byly zrušeny z důvodů koronavirové pandemie.
Anička Kukuczková je rodačkou z Ústí nad Orlicí, absolvovala taneční obor u  Evy Veverkové a literárně-dramatický obor u Markéty Světlíkové v ZUŠ v Ústí nad Orlicí. Po střední škole vystudovala herectví na pražské vyšší odborné škole herecké. Poté absolvovala Akademii múzických umění v Praze, katedru pantomimy. Pravidelně vystupuje na festivalech MIME FEST, MY MIME, PAN, Zlatá Praha a International Mime Art festival ve Varšavě. Je zakládajícím členem pantomimické skupiny Kozel ve fraku. Věnuje se také recitaci. V roce 2013 a 2014 vyhrála Mezinárodní soutěž Zdeňka Fibicha v přednesu koncertního melodramu. 
Kukačka – Přesto zůstal člověkem „Jeden skromný večer věnovaný jednomu skromnému člověku. Představení o lásce a hledání víry, životě a smrti, ale i o lidské krutosti a nenávisti.“ Inscenace vypráví spletitý osud Erwina Kukuczky - otce, básníka, prozaika, faráře… člověka, kterému také kvůli přátelství s Egonem Bondym a Václavem Havlem založila StB spis s názvem „Akce Kukačka“. 
Po představení zveme všechny domácí a návštěvníky na posvícenské občerstvení před kostelem. Za příznivého počasí budou u kostela rozmístěné lavičky a roztopena venkovní kamna. Knapovecké posvícení je součástí projektu Knapovecký rok podpořeného městem Ústí nad Orlicí. Těšíme se na Vás. Zve Jana Staňková a P. Vladislav Brokeš

Farmářské trhy v České Třebové  

Farmářské trhy.
Pravidelné čtvrteční trhy na českotřebovském náměstí patří ke koloritu města a zajišťují živou ulici, živé náměstí. Jsme uprostřed sezóny sklízení plodů, ovoce a zeleniny a farmářské trhy by mohly cestu plodů ke spotřebiteli hodně zlevnit a zrychlit. Jenže, když jsem včera procházel klidovou zónu našeho náměstí, tak zde byl poměrně chudý výběr prodejních stánků a proto také i kupujících nebylo mnoho. Situaci snad zachraňoval stánek s burčákem, což je sezónní produkt a dost atraktivní, jinak  zajímavostí mnoho nebylo. A to přesto, že město umožňuje prodávat na farmářských trzích trhovcům bez poplatku a zajišťuje jim samo propagaci, např. v městském rozhlase. V jiných městech se tyto trhy daří lépe, u nás prostě nemají potřebnou tradici. Česká Třebová nemá velké venkovské okolí, odkud by se sjížděli lidé za nákupy do města a to se projevuje nakonec i na tržbách v maloobchodu. Navíc ty obchodní řetězce.  Mohli bychom hovořit i o cenách za nabízené zboží . Inflace  tu je a tak prodejci zkouší vydělat právě v této trhové sezóně a konkurence, která by ceny snižovala tu moc velká není.....

Jedna ze dvou prázdninových smrtelných nehod v kraji se stala v Č. Třebové

Téměř osm set dopravních nehod včetně dvou s tragickým koncem. Taková je bilance letních prázdnin na silnicích v Pardubickém kraji. Přesto patří ke krajům s nejnižší nehodovostí. Šedesát řidičů přitom bouralo pod vlivem alkoholu. Ale zemřeli skutečně jen dva lidé, což je nejméně ze všech českých krajů. Šlo o cyklistu v Přelouči a chodkyni v České Třebové. Tato tragická nehoda se stala v posledním srpnovém týdnu v České Třebové. V Kubelkově ulici srazilo auto chodkyni. Na místě zasahoval i vrtulník. Chodkyně zraněním podlehla. V České Třebové během léta naměřili také rekordní hodnoty promile alkoholu v krvi.  Třiapadesátiletý řidič, který jel ze směru od Kozlova do Českého Třebové, měl v krvi 4,13 promile alkoholu. Po projetí pravotočivé zatáčky nezvládl řízení vozidla, vyjel vlevo mimo komunikaci, kde narazil přední částí vozidla do kovového zábradlí s betonovým základem.  bl jedním z 60 řidičů z našeho, kteří zavinili  dopravní nehodu pod vlivem alkoholu... (Podle Orlického deníku)

Asociace krajů podporuje návrh našeho kraje
na odsunutí účinnosti nového stavebního zákona

Na dnešním jednání Asociace krajů České republiky podpořili všichni přítomní hejtmani legislativní iniciativu Pardubického kraje, která navrhuje odložení účinnosti nového stavebního zákona ve všech stupních vždy o jeden rok. Návrhem, který v pondělí schválili krajští radní, se budou 21. září zabývat také zastupitelé. Podle hejtmana Martina Netolického by měla být legislativní iniciativa kraje předložena k projednání nově zvoleným poslancům a vládě, která bude ustavena po říjnových volbách.
„Na zářijovém jednání zastupitelstva chceme projednat legislativní iniciativu, kterou by byla odložena účinnost nového stavebního zákona ve všech případech o jeden rok z důvodu organizační nepřipravenosti ze strany gesčního ministerstva pro místní rozvoj, ale také velkého množství nejasností ohledně převodu konkrétních agend v rámci dotčených orgánů státní správy,“ vysvětlil důvody hejtman Martin Netolický, který se problematikou nového stavebního zákona dlouhodobě zabývá. „K našemu rozhodnutí přispěla i poslední jednání, která jsme s ministerstvem pro místní rozvoj měli. Na konkrétní otázky organizačního, personálního, ale i technického charakteru neobdrželi ani ředitelé krajských úřadů, ani členové komise Asociace krajů České republiky pro veřejnou správu a legislativu uspokojivé odpovědi. Nejde totiž jen o zřízení nových úřadů, ale také odluku archivů, odluku IT systémů, přechod pracovníků či prostory pro státní stavební správu. Jedná se z mého pohledu o bezprecedentní atak na spojený model územní veřejné správy, který povede pouze a jenom k paralýze stavební správy, nikoliv zlepšení a zefektivnění. Mimo to schválený zákon obsahuje zcela nereálné termíny implementace zákona,“ řekl hejtman.
Ten proto s legislativní iniciativou Pardubického kraje seznámil své kolegy v rámci jednání rady Asociace krajů České republiky. „Legislativní iniciativa, kterou projedná, a pevně věřím, že schválí zastupitelstvo Pardubického kraje, byla podpořena všemi přítomnými hejtmany. Asociace krajů jako celek tím chce podpořit především vyjasnění celé řady fatálních obtíží, které nová legislativa přináší. Návrh legislativní iniciativy je koncipovaný tak, že by se jím měla zabývat nová sněmovna i nová vláda vzešlá z letošních parlamentních voleb,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Kulturní centrum pokračuje ve vysílání pořadu Z CENTRA

6. díl pořadu Developeři v České Třebové  
https://youtu.be/C5kHjzZMWB4 
7. díl - Vladimír Vaněk  manažer HC Kohouti  19.9.2021 v 18hod - https://youtu.be/FLZ_8Y0pOnU

Muzejní noc v Ústí nad Orlicí

Městské muzeum v Ústí nad Orlicí se připojilo k XVII. ročníku národního Festivalu muzejních nocí. Ve čtvrtek 9. září připravili muzejníci program s podtitulem O ovoci v noci. A právě ovoce a další podzimní plody hráli hlavní roli na řadě míst v našem muzeu. Návštěvníci se tak mohli zapojit do vaření marmelád a pečeného čaje, zhlédnout malou výstavu starých a neobvyklých odrůd ovoce, ochutnat pečené placky, jablka, kukuřici nebo brambory, anebo si vytvořit suchou vazbu. Kromě toho byla také otevřena muzejní kavárna a babiččina čajovna.
Navíc byly v rámci muzejní noci otevřeny dvě nové výstavy. Tou první je staronová expozice nazvaná “Od koupadla k aquaparku“, která byla přesunuta z Galerie pod radnicí a dále výstava věnovaná 100 letům Československé obce legionářské.
Obě nové, ale také další, již běžící výstavy můžete navštívit v Hernychově vile.
Podrobné informace a přehled pořádaných výstav naleznete na webu www.muzeum-uo.cz.

První etapa opravy mostu v Častolovicích končí, nastane změna objízdné trasy

Asfalt na opravované části mostu přes řeku Bělou na silnici I/11 je položen, stavbaři mohou přistoupit k opravě druhé poloviny mostu. S tím úzce souvisí směr jednosměrného průjezdu vozidel přes most.
Ten byl od zahájení stavby v červenci nastaven od Hradce Králové do Vamberka. Objízdná trasa pak vedla po silnici I/14 z Vamberka přes Rychnov nad Kněžnou či Solnici zpět do Častolovic. Ke změně by mělo dojít v sobotu.
"Podle sdělení stavební firmy, provádějící opravu mostu přes řeku Bělou v Častolovicích, budou tento týden uzavřeny práce I. etapy opravy mostu přes řeku Bělou. Z tohoto důvodu dojde v sobotu 11. 9. 2021 dopoledne taky k změně uzavírky mostu. Nově bude most průjezdný od Kostelce nad Orlicí na Hradec Králové, v opačném směru bude třeba až do ukončení opravy, která má termín do 12. 10. 2021, využívat určené objízdné trasy," uvádí se na webových stránkách obecního úřadu v Častolovicích.
Povolení krajského úřadu, jehož součástí je termín stavebních prací, vylučuje, že by posunutí termínu první etapy o deset dní mělo mít vliv na termín dokončení stavby. "Termíny jsou uvedeny pouze jako orientační, mohou být pozměněny podle reálného průběhu stavebních prací. Celkový termín uzavírky musí být dodržen," uvádí Jiří Verner z Odboru dopravy a silničního hospodářství Krajského úřadu královéhradeckého kraje v Hradci Králové. Stavební práce by firma z Olomouce měla dokončit do do 12. října 2021. Objízdná trasa pro osobní automobily je vedena přes Libel, Lokot a Rychnov nad Kněžnou do Lupenice/Vamberka a zpět do Kostelce nad Orlicí, vozidla s vyšší tonáží pak budou vedena přes Solnici.
"Pro zajištění průjezdu autobusové linkové dopravy, technických služeb Častolovic, popřípadě vozidel IZS v případě nouze bude provoz v místě stavby zastaven pracovníky stavby," dodal krajský úředník.
Kraj podpoří další projekty na Zakarpatí částkou 1,5 milionu korun

Také v letošním roce pomůže Pardubický kraj se spolufinancováním vybraných projektů v Zakarpatské oblasti na Ukrajině. Krajští radní schválili na návrh hejtmana Martina Netolického podporu ve výši 1,5 milionu korun pro tři projekty v oblasti památkové péče, školství a integrovaného záchranného systému.
„Na základě naší srpnové návštěvy jsme se domluvili na vytipování projektů, které jsou vhodné pro podporu ještě v rámci letošního roku. Jedná se o tři investiční akce v celkové výši 1,5 milionu korun s tím, že na každý projekt přispějeme půl milionu korun. Zároveň je naší podmínkou, aby ukrajinská strana spolufinancovala projekt minimálně jedna ku jedné.“ uvedl hejtman Martin Netolický.
První projekt je zaměřený na generální opravu prostor vzdělávacího klubu v obci Huta nedaleko Užhorodu, ve kterém by měl být mimo jiné vyučován český jazyk. Druhý projekt řeší rekonstrukci hasičské stanice v devítitisícovém horském městě Dubove, které leží na silnici mezi Tjačivem a Koločavou. Poslední projekt je zaměřen na záchranu jedné z nejvýznamnějších památek na Koločavě. „Pří naší srpnové návštěvě jsme byli nemile překvapeni stavem některých částí střechy kostela svatého Ducha, který patří mezi nejnavštěvovanější místa na Koločavě, a znají ho jednoznačně také čeští turisté. Vzhledem k tomu, že zimy jsou v Karpatech velmi tuhé, tak máme obavu, aby část střechy zimní období vydržela, a proto chceme ještě letos pomoci s opravou nejproblematičtějších částí střešní krytiny,“ vysvětlil důvod pomoci hejtman Netolický.

Domov mládeže v Kladrubech nad Labem čeká kompletní rekonstrukce

Ubytovací zázemí pro studenty a studentky Střední školy chovu koní a jezdectví v Kladrubech nad Labem by mělo doznat zásadních změn. Pardubický kraj připravuje komplexní rekonstrukce vnitřních prostor domova mládeže. Předpokládané náklady před výběrovým řízením na zhotovitele činí 28 milionů korun.
„Domov mládeže v Kladrubech nad Labem patří mezi ty, na které se chceme investičně zaměřit, protože jeho stav neodpovídá standardům, které bychom chtěli našim studentkám a studentům nabízet. Součástí rekonstrukce je kompletní úprava vnitřních prostor domova, a to včetně samotných pokojů. Budeme měnit veškeré rozvody, podlahy, obklady, ale také všechno vybavení pokojů a jednotlivých buněk. V rámci projektu bude řešena i rekonstrukce suterénu, kde se nachází prostory šaten a místnost pro mytí holínek,“ uvedl krajský radní pro oblast školství Josef Kozel s tím, že rekonstrukce bude řešena po jednotlivých patrech za plného provozu internátu.
Pardubický kraj v posledních letech investoval do Střední školy chovu koní a jezdectví v Kladrubech nad Labem další významné prostředky. „V roce 2019 jsme za 13 milionů korun dokončili rekonstrukci kuchyně a jídelny, protože tehdejší zázemí neodpovídalo jak hygienickým normám, tak nárokům na bezproblémový provoz. Vedle toho jsme za 3,5 milionu korun upravili unikátní demonstrační učebnu a za 2,5 milionu korun zrekonstruovali kotelnu. Postupně se nám tak daří školu, která je svým zaměřením specifická v rámci celé republiky, dávat do stavu, ve kterém jsou již jiné školy v regionu,“ řekl hejtman Martin Netolický.