Českotřebovský deník 255/2021 (11/9)
Škola v Semaníně jako nová 

Škola v Semaníně je příspěvkovou organizací obce. Pod názvem "Pramínek" sdružuje základní školu  pro žáky 1. - 5. třídy a také mateřskou školu. Obec Semanín na rozvoj škol v obci velmi dbá. V minulém volebním období se podařilo realizovat přístavbu patra na budově mateřské školy, která má nyní kapacitu 44 míst. (Několik míst  je v současné době neobsazených a může to být šance i pro rodiče dětí z České Třebové, opravdu je se "co by kamenem dohodil"). Od roku 2019 se obec chystala na rekonstrukci budovy I. stupně, která to opravdu nutně potřebovala. Bylo třeba změnit i základní stavební konstrukce stropů a tak přestavba nemohla probíhat za provozu a byla také finančně náročná. Bylo třeba žádat o dotaci, vypsanou Ministerstvem financí. V roce 2019 to ještě nevyšlo, ale po vylepšení grantové žádosti již byli Semanínští v roce 2020 úspěšní a získali  90% dotaci na rekonstrukci školy. Z celkového nákladu více než 16 milionů korun obec zaplatila cca dva miliony a  samozřejmě i další náklady spojené s novým vybavením. Ve škole to voní novotou od sklepa až po půdu, škola má nové sociální zařízení, nahoře na půdě byla zřízena nová místnost pro školní družinu, archiv, samostatnou ředitelnu, která zde dosud nebyla. Škola je příjemně vyzdobena. Do všech tříd byly instalovány nové interaktivní  multifunkční tabule, z gruntu byly změněny sítě, vytápění, elektroinstalace, vybavení nové výdejny obědů. V Semaníně vaří obědy v budově mateřské školy a pro žáky školy se dováží a vydávají v nově zařízené výdejně. Počet žáků semanínské školy skokově narostl, z loňských cca třech desítek na letošních 45 žáků. První třída je samostatná, spojen je  druhý a třetí ročník a potom čtvrtý a pátý ročník.  Na tělocvik žáci chodí asi 300 metrů do budovy obecního (víceúčelového) kulturního zařízení. Zde se v Semaníně vyučovalo v náhradních prostorech během přestavby školní budovy.
Dnes v sobotu 11. září se v Semaníně konal Den otevřených dveří a byl dobře navštíven rodiči žáků školy a také předškoláků, kteří si v předstihu zkoušeli, jaké to ve "velké škole" bude. Do nového prostředí se těšili jak žíci, ale také učitelky. Celý pedagogický kolektiv nyní může pracovat ve skutečně novém prostředí. Jeho vybavení není jistě zcela definitivní, ale bude se zařizovat podle možností. Z nově rekonstruované semanínské školy připravil Českotřebovský deník videoreportáž, bude uvedena v nejbližších dnech.
Milan Mikolecký

 

  • Cyklostezka: na dokončovací práce ještě počkáme
    Nějaký pokrok je na stavbě zřetelný, ale přece jen je třeba ještě udělat spoustu práce. Při cestě z Bezděkova nás zaujme připravená komunikace s položenými obrubníky, pracuje se na stavbě malého parkoviště. Povrchy ale ještě nejsou ani na komunikaci, na cyklostezce, ani na parkovišti, které bude vydlážděno zámkovou dlažbou. Nová lávka přes Třebovku má namontované zábradlí a řeší se oplocení plochy ZKO Podhorka, od které město odkupuje potřebné (nijak rozsáhlé) plochy, aby zde byl bezkonfliktní průjezd. Lacino to pejskaři neprodávají - došlo k dohodě na ceně 200 Kč/m2. Hotovo má být do konce října a to už moc času nezbývá. Další práce je také na připravovaném odpočívadle u odbočky k zahrádkářské osadě.   Již nyní tudy ovšem hodně cyklistů projíždí po nedokončeném díle. Uvádím několik fotek z dnešního dne 11.9. 2021.

  • Tábořiště v Semaníně - moc hezké a užitečné 
    Zatímco hodně návštěvníků z České Třebové dnes zamířilo v Semaníně do sportovního areálu u myslivecké chaty, kde se konaly tradiční "Podzimní radovánky" se spoustou lákadel pro malé i velké, já jsem zamířil podél Semanínského potoka ke knajpovišti, abych si zde prohlédl nový přírůstek zkrášlující obec Semanín - veřejné tábořiště.  Tak trochu jsem porovnával  postupný smyslupný rozvoj obce umožňují vylepšit její vzhled a vytvořit něco užitečného i pro její návštěvníky s velkými profesionálními projekty  za miliony korun, závislými na velkých dotacích.  zde je inicitiva v rukou spolku Pro Semanín, který podpořen Obcí Semanín získal prostředky z relativně malých dotací MAS Orlicko a od Pardubického kraje a finančně přispěl i sám David Smyčka, který je duší celé této iniciativy. V sousedství knajpoviště tak je něco navíc, něco co bychom třeba rádi viděli jako doplněk minicampu na Pekláku. Jsem zvědav, jak dlouho by to tam vydrželo v pořádku, ale za pokus by to stálo. To bychom ovšem potřebovali mít nějaký "Spolek Pro Českou Třebovou", který by byl stejně respektovaný jako ten semaninský. Zatím můžeme jen závidět.Škoda, že u nás je vše pouze a jedině v rukou profesionálů....

    Přechodná úpravu provozu na silnici II/358 v úseku Litomyšl –Zhoř 

    Přechodné dopravní značení bude instalováno v době od 13.9. – 31.10.2021.
    Důvod dopravního omezení: dokončovací práce v krajnicích silnice II/358.  
    Přechodná úprava provozu bude provedena na 17 lokalitách trasy za těchto podmínek:
    1. Přenosné dopravní značení musí být umístěno přesně dle přiložených schémat.
    2. Dopravní značky musí být v reflexním provedení. Dopravní značení musí být provedeno v souladu s vyhláškou č. 294/2015 Sb. Budou dodrženy rozměry a provedení dle příslušné ČSN EN 12899-1.
    3. Dopravní značky a dopravní zařízení musí být pro účastníky provozu viditelné z dostatečné vzdálenosti, v obci nejméně 50 m, mimo obec 100 m a nesmí zasahovat do průjezdního profilu komunikace.
    4. Dopravní značky musí být osazeny na červenobíle pruhovaných sloupcích s dostatečnou stabilitou proti povětrnostním podmínkám a dbáno o jejich neporušenost, úplnost a viditelnost. Spodní okraj přenosné dopravní značky bude min. 0,6 m nad vozovkou.
    5. Umístění přenosných dopravních značek musí splňovat podmínky stanovené v TP č. 65 (zásady pro DZ na PK) a TP č. 66 (zásady pro označování pracovních míst na PK).
    6. V některých úsecích bude provoz řízen světelným signalizačním zařízením, které musí být osazeno dle TP 81 (zásady pro SSZ) s dostatečnou stabilitou proti povětrnostním podmínkám a dbáno o jeho neporušenost, úplnost a viditelnost.
    7. Ze strany žadatele nesmí během provádění stavebních prací dojít k ohrožení BESIP.
    8. Po dokončení stavebních prací bude dopravní značení neprodleně odstraněno.

    Na výhybce ve Vysokém Mýtě vykolejil motorový vůz

    Hasiči Správy železnic Česká Třebová dnes v sobotu 11/9 kolem čtvrté hodiny ranní požádali o posilovou jednotku při vykolejení lokomotivy ve Vysokém Mýtě. Operační důstojník vyslal místní profesionální hasiče. Za pomoci jeřábu byla lokomotiva vrácena zpět na koleje. Při příjezdu profesionálních hasičů z Vysokého Mýta na místo již cestující ve vlaku nebyli. Pproblém měl vzniknout díky nepočkání na samovracející výhybku