Českotřebovský deník 256/2021 (12/9)
Nové video Českotřebovského deníku: Základní škola v Semaníně opět slouží 

V sobotu 11. září se v základní škole v Semaníně konal Den otevřených dveří. Zájem veřejnosti byl velký, řada návštěvníků školu znala ze své povinné školní docházky. Nyní byli v roli rodičů nebo i prarodičů. Dokázali dobře posoudit rozsah velkých změn, kterými letos budova školy prošla. Přišli i předškoláci. Ti si mohli v předstihu vyzkoušet, jaké to ve "velké škole" bude. Současně se stavebními úpravami se změnilo i vybavení tříd školní družiny a kabinetů, také školní jídelna. Počet žáků semanínské školy skokově narostl z loňských cirka třech desítek na letošních 45 žáků. První třída je samostatná, spojen je druhý a třetí ročník a potom čtvrtý a pátý ročník. 

 


U kapličky na Horách není stále oprava schodiště dokončena 
Fotografie ze soboty 11. září. Práce stále není dokončena, času bylo jistě dostatek  Kaple p. Marie bývala na svátek v září obležena věřícími, ale současný stav přístupu ke kapličce je problematický. Také během léta, přestože byla kaple veřejnosti přístupná, tak návštěvu bez průniku na staveniště nešlo absolvovat.

Po květnovém kácení nebylo dosud na Horách řádně uklizeno

Hory lze považovat za prestižní prostor blízko města, který bychom  chtěli mít uklizen. Navíc je velká část zdejších pozemků ve vlastnictví města. V květnu zde bylo provedeno problematické havarijní kácení, ale suché větve poražených stromů zatím nájemce lesa neuklidil.  Složené klády poražených strom,ů sice odvezeny byly, ale ostatní zbytek už nikoho nezajímá.  Myslím, že se nejedná o obyčejný les, ale porost, který by měl být v pořádku. Lesy přímo město nespravuje, dělá to prostřednictvím pachtu. 
 

Lokalita Tkalcovská ulice a změna územního plánu

Již několikrát diskutované téma. Investoři chtějí využít zakoupený pozemek (pod parkovištěm Billa) na stavbu čtyřpodlažního bytového domu (1 podlaží garáže + 3 podlaží obydlená), ale nemohou, neboť územní plán s takovou stavbou nepočítá. Proto majitelé pozemku  a současně investoři) podali žádost na změnu územního plánu, se kterým nesouhlasí sousedé, zdůvodňují to omezováním, důvodů je více. Pozice investorů je tím tedy velmi nejistá, ale přesto zde probíhají geodetické práce. Podle zjištění  tyto práce probíhají na náklady i riziko majitele, i když dojem pro sousedy je jiný, jako by majitelé již dopředu měli jistotu, že zde objekt, na kterém trvají postaví, jako by majitel s výstavbou v lokalitě již dopředu počítal na 100%. Na geodetické práce žádné povolení nepotřebuje, kdyby však chtěli dělat překopy nebo sondy, nebylo by to bez úředního povolení možné. Žádost na změnu územního na plochu pro bydlení městské smíšené bude teprve projednávána. Na jednání zastupitelstva v říjnu letošního roku bude projednáno I. kolo námitek, aby zastupitelé rozhodli, zda se námitkám vyhovuje nebo nikoliv. Poté bude rozhodnutí předáno dotčeným orgánům a až poté bude o námitkách definitivně rozhodnuto na jednání zastupitelstva v prosinci. Pokud majitel nebude s rozhodnutím zastupitelstva souhlasit, může ho napadnout u soudu, samozřejmě musí počítat s tím, že uspět nemusí.
Jednotlivé námitky zde nechci specifikovat, ale nelze zamlčet, že jednou z potíží bude dopravní řešení lokality. Navíc je předpoklad, že trasa v Tkalcovské ulici  (nyní vlastně chodník k parkovišti Billa) bude zřejmě zásobovací obslužnou komunikací pro další nový bytový objekt, který se chystá  na parcele mezi Litomyšlskou ulicí a zmíněným parkovištěm Billa. Přímý vjezd z Litomyšlské ulice zde není možný - naproti je autobusová zastávka a ostrůvek. Přitom  v této lokalitě je výstavbu možné řešit bez zdržení, o žádnou změnu územního plánu není třeba žádat a složitě projednávat, zde se jedná o parcely určené pro bydlení městské smíšené. Je to sice zatím budoucnost, ale protože zde došlo nedávno ke změně vlastníka, může se stavba dostat na pořad třeba rychle. Je třeba vnímat celou lokalitu komplexně. (mm)   Obrázek - územní plán pro lokalitu Litomyšlská - Tkalcovská

Krajský fotbalový přebor - 7. kolo 

Sobota 11. 9.
Třemošnice - Rohovládova Bělá 1:0 (1:0)
Litomyšl - Pardubičky 1:1 (0:0)
Neděle 12. 9. 2021
MFK Chrudim B - Luže 2:1 (1:1)
Moravany - Proseč 4:0 (2:0)
Moravská Třebová - Choceň 2:1 (0:1)
Heřmanův Městec - Česká Třebová 4:0 (3:0)
Lanškroun - Holice 3:3 (3:3)
Svitavy - Horní Ředice 1:1 (1:1). V tabulce je FK Č. Třebová nyní na 10. místě.  Příští týden hraje doma s Litomyšlí

Hokejbal zahájil soutěže v II. lize

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Pardubice C
1 14:2 3
2.
HC Jestřábi...
1 6:4 3
3.
HbC Chlumec nad...
1 5:4 2
4.
SK Hokejbal Žamberk
1 4:5 1
5.
HBC Hradec...
1 4:6 0
6.
TJ Lokomotiva...
1 2:14 0
Tabulka říká všechno. Lokomotiva Česká  Třebová prohrála v Pardubicích v 1. kole podzimu 14:2 !

Tunel Krasíkov - Tátenice  sedmnáctiletý

Byl dán do provozu 23. srpna 2004. Krasíkovský tunel (při stavbě pracovně označovaný jako Krasíkovský tunel I.) je dlouhý 1098,30 m, z toho bylo raženo novou rakouskou tunelovací metodou 1030 m a hloubeno v západním úseku 41,15 m, u východní části 22,15 m. Tunel není ražen v přímce, ale ve dvou obloucích na půdorysu písmene S. Od západní části je levý oblouk o průměru 945 m, v km 25,229 přechází do pravého oblouku o poloměru 941 m. Výjezd z východního portálu navazuje na most se zastávkou Tatenice. Tunel je vybaven únikovou štolou dlouhou asi 240 m s únikovou šachtou (12,5 m hluboká), která je vybavena točitým schodištěm. Štola je široká 3,34 m vysoká 2,63 m. Tunel byl ražen v masívu křídových hornin se složitými geologickými podmínkami. Z hornin se nejvíc vyskytovaly pískovceprachovce a jílovce. Maximální výška nadloží je 42 m. Tunel byl ražen z obou portálů, ze západního úpadně v délce 370 m, z východního dovrchně v délce 660 m. K rozpojování horniny bylo použito trhavin.
Druhý krátký tunel má délku 141 metrů. Foto Luboš Kozel.

Ústí upravuje lesopark Wolkerovo údolí 

Ve Wolkerově údolí začala oprava zhruba sto metrů propojovací cesty, která vede kolem altánů v horní části lesoparku. Podle odboru správy majetku města bude stávající cesta rozšířena na šířku zhruba dva metry, odvodněna a zhutněna. Povrch cesty bude mlatový. Letos byly také opraveny oba dřevěné altány, které zde slouží k posezení. Dostaly novou střešní krytinu, vyčištěna byla dlažba a obnoveny nátěry. Veškeré práce souvisejí s každoroční běžnou údržbou parku. Připravuje se také projekt revitalizace Wolkerova údolí, který si klade za cíl citlivým způsobem tuto přírodní lokalitu obohatit a zatraktivnit. Na toto téma již proběhla anketa mezi obyvateli města, začala se scházet pracovní komise a v plánu je i veřejná debata.