Českotřebovský deník 258/2021 (14/9)
Nové video Českotřebovského deníku: Česká Třebová má opět dechovku !

Na podvečerním koncertě uspořádaném v rámci Pikniku v Javorce vystoupilo poprvé nové hudební těleso pod názvem "Malá dechovka Kulturního centra Česká Třebová. Tvoří ji muzikanti - členové Velkého swingového orchestru, dechové hudby Řetůvanka a další muzikanti. Kapela nevznikla na něčí příkaz, ale spontánně. Z iniciativy muzikantů vznikla sešlost  pro jeden jediný účel - na "slavnostní vyřazení" trombonisty a  populárního českotřebovského muzikanta Jiřího Preislera do kategorie důchodce. Slavnost v hotelu Bravo se vydařila, kapela "zabodovala" a to byl důvod vytvořit těleso, které může obohatit hudební spektrum našeho města. Nová dechovka hrála úspěšně v Javorce, kde vlastně "zaskakovala" za původně objednaný Velký swingový orchestr. Ten by se pro koncert v době dovolených dal jen těžko dohromady.  
Českotřebovský deník  navštívil další úspěšný koncert pro seniory a zaznamenal část přednesených skladeb.  Video také ukazuje, jaká byla v domě pro seniory bezvadná nálada. Koncert využila řada rodin k návštěvě svých babiček a dědečku, byly to vynikající dvě hodiny radosti pro všechny.

Böhm plast-technik staví v Borku skladovací halu

Skladovací hala vyroste mezi budovou depozitáře Městského muzea a halou společnosti  Böhm (bývalým posádkovým kinem, resp. kulturním domem), stavbu provádí společnost  Agile. Jedná se o stavbu na pozemku města, který byl společnosti pro tento účel dlouhodobě pronajmut.  Investor stavby je povinen zajistit všechno proto, aby byla zajištěna požární bezpečnost budovy muzejního depozitáře na svoje náklady. Terén v této lokalitě není rovina a tak bylo třeba v první fázi vyřešit základnu pro novou halu. Nyní se ukazuje, jak velké úpravy terénu bylo nutné udělat. Skladovací hala umožní přestěhovat skladovací kapacitu v prostoru závodu v Bezděkově, odpadne složité přejíždění. Podle dohody potom po ukončení skladování převede společnost  nemovitost v Bezděkově, tedy pozemky se stavbami, ošetřené od zástav a dalších právních problémů na město. Mělo se tak stát již nyní v září, ale rozpracovanost na stavbě skladovací haly v Borku je malá,  termín se splnit nepodaří. Je také otázka, zda se všechno z Bezděkova do nové haly vejde. Spíše nikoliv. (Fotografie z úterý 14.září.)

František Bečka ve své kovárně nezahálí

Právě nyní v zářijových dnech finišuje na přípravě památníku pro obec Lukavice u Žamberka, kde si ještě nyní v říjnu připomenou 120. výročí narození svého rodáka,  českého letce, který létal ve francouzských službách a v roce 1937 tragicky zahynul na Štědrý den blízko Kašperských hor na Šumavě. Přitom okolnosti jeho smrti jsou zahaleny tajemstvím, vypadá to, že jej ve velké vánici do těchto míst poslala obsluha pražského letiště (konkrétně navigátor Karel Živsa) "omylem" a přitom došlo nejen ke ztrátě životů osádky, ale také všech důležitých dokumentů, kompromitujících německé vedení, které mělo letadlo na palubě.  Zajímavé také je, že zmíněný navigátor v roce 1940 přijal německé občanství a po válce "zmizel" někde v Brazílii... Součástí památníku bude osmitunový kámen nalámaný v lomu Litice vyzdobený symbolem francouzského letectva a stylizovaným řádem za hrdinství. Podoba je nyní již v kovárně zřejmá, ale do odhalení památníku nesmím fotografie z výroby  publikovat. Snad tedy jenom  návrh ve formě fotomontáže...

Energetické využití místo skládkování? Možné řešení nakládání s odpady

Pardubický kraj vnímá problematiku nakládání s odpady jako jedno z hlavních témat v oblasti životního prostředí. Mimo jiné i v návaznosti na novou legislativu proto inicioval pracovní setkání zástupců samospráv, společností zabývajících se svozem a nakládáním s odpady i zástupců firem, které připravují projekty v oblasti energetického využití odpadů s dopadem právě do území Pardubického kraje.
„Nově schválená legislativa nám stanovila časový rámec, na jehož konci má být zamezení skládkování využitelných odpadů. Bude to stav, na který je potřeba se dobře připravit. Právě proto jsme se rozhodli toto diskuzní fórum uspořádat, aby se účastníci mohli seznámit s aktuálními možnostmi, které se nám nabízí například v souvislosti s přípravou rozvoje zařízení firem SAKO Brno, CEMEX Czech Republic v Prachovicích, nebo s výhledem na vznik takového zařízení ve společnosti Elektrárny Opatovice,“ vysvětlil radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil.
Celá problematika mimo jiné úzce souvisí i s odklonem producentů energií od spalování fosilních paliv. Ze statistik také vyplývá, že kapacity pro další využití komunálního odpadu jsou v rámci ČR aktuálně nedostatečné. A právě energetické využití části komunálních odpadů se jeví jako jedna z možností efektivního řešení tohoto problému.
„Otázka nakládání s odpady v sobě neukrývá jen problematiku jejich využití energetického či jiného. Jde také o přepravu a vůbec logistiku celkově. Zde se totiž podle mého názoru otevírají možnosti pro efektivní meziobecní spolupráci, o které se hodně mluví.  Naším cílem je tedy vytvořit prostor pro širší debatu, pravidelně ji iniciovat a koordinovat tak informovanost na území Pardubického kraje,“ poznamenal radní Miroslav Krčil.


Jednalo také městské zastupitelstvo v Ústí nad Orlicí

Z programu zasedání zastupitelstva města Ústí nad Orlicí, které se konalo v pondělí 13. září:
Hospodaření v městských lesích nabralo příznivý vývoj. Ačkoliv rozpočet původně počítal se ztrátou, kterou v posledních letech způsobovala kůrovcová kalamita, nyní se předpokládá, že výsledek hospodaření bude ziskový. Zastupitelé také schválili dar společnosti Avena, spol. s r. o. městu Ústí nad Orlicí ve výši 255 tisíc korun na obnovu komunikací v Knapovci.
Plánovaná výstavba parkoviště v Hylvátech. Celkové náklady na realizaci představují 5 milionů korun. Na zahájení investiční akce byly vyčleněny v letošním roce dva miliony korun, na dofinancování uvolnilo zastupitelstvo nezbytné prostředky z rezervy rozpočtu města. Dokončení stavby i s ohledem na nadcházející klimatické podmínky je v první polovině příštího roku. Výstavba parkoviště souvisí s připravovanou revitalizací sídliště v této okrajové části města.
Podmínky pro akceptování žádosti TJ Ústí nad Orlicí o dotaci na projekt výměny umělého trávníku na hřišti TJ Jiskra. Zastupitelé dále schválili dotace z Programu na regeneraci městských památkových zón a z rozpočtu města na opravy nemovitostí v soukromých rukou v městské památkové zóně.  
K dalším schváleným bodům patřilo udělení výjimky Základní škole Ústí nad Orlicí, Školní z počtu žáků ve třídě ZŠ a schválení nové zřizovací listiny DDM Duha, které vyplývá ze změny sídla této příspěvkové organizace a s jejím přestěhováním do nové budovy.