Českotřebovský deník 260/2021 (16/9)
Martin Šebela 50 + 1

Ve čtvrtek 16. září se v Městském muzeu konala vernisáž výstavy Martin Šebela 50 + 1 a to za velké účasti veřejnosti. 
Výstava připomene základní činnost českotřebovského regionálního historika, patriota našeho města, sběratele  a spisovatele literatury faktu. Výstava je  prezentací starých fotografií a pohlednic seřazených do dvaceti panelů - logicky vytvořených celků a kompozic. Je  doplněná o obrazy starých českotřebovských domů a motivů  od českotřebovských autorů nebo autorů, kteří měli k našemu městu blízký vztah.
Byla to narozeninová výstava odložená o jeden rok a  tak se vernisáž neobešla bez velkého dortu typu "kniha" a bez přípitku. Jenom svíčky se sfouknout nemusely....
Vernisáž doplňujeme několika fotografiemi:

DDM v Ústí bude v novém, jak to bude v České Třebové?

Českotřebovský DDM se také mění - rekonstrukcí prochází především podkrovní prostory budovy v Sadové ulici a buduje se nový výtah.  Proti předpokladům se investice poněkud prodraží, protože se ukázalo jako nutné vyměnit střešní krytinu a to za dražší typ. Jde o dotovaný projekt, takže část zvýšených nákladů, která odpovídá uznatelným položkám bude znamenat i navýšení poskytnuté dotace. DDM Kamarád v blízké době získá další volné prostory pro své zájmové útvary v nyní nevyužívané budova bývalého Úřadu práce.  Bez podstatných úprav tak získá DDM vhodné prostory pro zájmové útvary, které nebudou muset vždy uklízet svoje  připravené materiály a rozpracované práce a bude vše  pro činnost připraveno bez velkých přestaveb kluboven. Zde se bude během letošního školního roku  postupně provádět úprava prostor a doplňování jejich vybavení tak aby další školní rok již mohly zájmové kroužky DDM pracovat  za nových podmínek.

Nové video Českotřebovského deníku:
Prohraný hokejbalový zápas v  Pardubicích 

Tak velkou porážku už českotřebovští hokejbalisté dlouho  neměli. Tentokrát byl  soupeřem tým HBC Pardubice C, a byl opravdu lepší. Kameraman Libor Vašina se vypravil s hokejbalisty TJ Lokomotiva na zápas do arény v Pardubicích, aby sledoval zápas ve venkovních podmínkách, který nemohou českotřebovští příznivci hokejbalu  vidět. Významná je také technická způsobilost arény v Pardubicích, povrch hrací plochy se s tím naším v Benátkách dá jen těžko srovnávat.
Sestřih je 1. a 2. třetiny zápasu, kde padaly branky jen do českotřebovské sítě. Nejvíce jich pak ovšem padlo ve třetí třetině, napovídá to výsledek 14: 2 pro domácí tým HBC  Pardubice C.  Další hokejbalový  zápas se bude nyní o víkendu hrát v naší českotřebovské aréně v Benátkách. I zde bude kamera Českotřebovského deníku připravena zaznamenat průběh zápasu. Uvidíme, zda se podaří hokejbalistů Lokomotivy napravit svoji reputaci a porážku v I. kole odčinit. Po prvním zápase  má Lokomotiva Česká Třebová zatím v  druholigové soutěži - skupině Čechy - Východ první body bodové konto nula. 

Mateřská škola U Koupaliště přivolává podzim pečením

Týden před astronomickým začátkem podzimu provoněla jablka a skořice celou třídu Ježečků v MŠ U Koupaliště. Po předchozí přípravě a upozornění na možné nástrahy jsme si společně upekli voňavý štrúdl. Děti samy dokázaly nastrouhat jablka, vyválet těsto, štrúdly naplnit a potřít své výtvory vajíčkem. Po upečení jsme si na nich společně, i s ostatními třídami, pochutnali.
Nadšení bylo veliké a všichni se shodli, že takovým způsobem nebudeme přivolávat pouze podzim, ale každé roční období. Učitelka Dominika Tutschová a děti z Ježečků.

Zlatým erbem byly letos oceněny Svitavy, Krouna a Litomyšl

Soutěž, která si klade za cíl podpořit modernizaci místní a regionální veřejné správy a samosprávy prostřednictvím rozvoje ICT technologií a služeb, zná pro letošní rok své vítěze. Slavnostní vyhlášení Zlatého erbu 2021 proběhlo na krajském úřadě.
„Poskytovat občanům možnost využívat internet a ostatní elektronická média vidím jako klíčový krok k rozvoji kvality života ve městech a obcích, a to nejen v našem kraji. Účast v této soutěži ukazuje, že se obce i města snaží rozvíjet a být občanům co nejblíže. Všem zúčastněným děkuji a věřím, že si dobře povedou i v celostátním kole,“ řekl radní pro cestovní ruch, sport, volnočasové aktivity a informatiku Alexandr Krejčíř.
Porota hodnotila nejen celkový dojem, design a přehlednost webových stránek, ale také to, zda stránky obsahují všechny povinně zveřejňované informace. Součástí práce poroty bylo také zhodnocení informační hodnoty, inovativnosti, užitečnosti, nebo jestli se weby zobrazují správně na mobilních zařízeních.
Pořadí soutěžících v krajském kole Zlatého erbu 2021:
Nejlepší webové stránky obce
1. Krouna  2. Čepí  3. Rohoznice
Nejlepší webové stránky města
1. Litomyšl  2. Holice  3. Svitavy
Nejlepší elektronická služba a projekty Smart City
1. Svitavy: Portál občana  2. Lanškroun: Interaktivní mapa města   3. Svitavy: Aplikace m.svitavy.cz

Milostivé léto usnadní zaplacení dluhů vůči státu, krajům, městům a obcím a jejich organizacím

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický jednal dnes s poslancem Markem Výborným. Mezi projednávaná témata patřila problematika rekodifikace stavebního práva, ale také novela exekučního řádu včetně takzvaného milostivého léta. To umožní dlužníkům od 28. října do 28. ledna za výhodnějších podmínek se zbavit exekucí u dluhů vůči veřejné správě, a to včetně institucí a organizací s majetkovým podílem státu, krajů, měst a obcí.  
„Po dohodě s panem poslancem Výborným oslovíme všechna města a obce v našem kraji s prosbou o aktivní komunikaci směrem k dlužníkům, kteří mají pohledávky vůči veřejné správě a to včetně například dopravních podniků či dalších organizací s majetkovou účastí státu, měst a obcí,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Jedná se jednorázový generální pardon na období tří měsíců od 28. října do 28. ledna, kdy dlužník bude muset splatit jistinu původního dluhu a k tomu doplatit 907,50 korun za náklady na zastavení exekuce. Odpadne tak často ta zásadní částka, tedy takzvané příslušenství, což jsou úroky, pokuty nebo poplatky za nesplácení,“ vysvětlil hejtman Martin Netolický. 
Poslanec Marek Výborný byl jedním z autorů této úpravy exekučního řádu. „Osobně jsem přesvědčený, že toto tříměsíční období může být výhodné pro obě strany a především pro ty dlužníky, kteří mají reálný zájem na tom své dluhy splatit, avšak problémem je často právě příslušenství, které mnohdy činí několikanásobek původního dluhu. Pro města a obce navíc vzniká šance na to, že bude původní dluh splacen, což by se u řady dlužníků za standardní situace nikdy nestalo. Jedná se tak opravdu o pomocnou ruku pro ty zodpovědnější dlužníky,“ sdělil Marek Výborný.
Odložení účinnosti stavebního zákona by měla nová sněmovna projednat ve zrychleném režimu
Hejtman Netolický s poslancem Výborným, který je zvolený za Pardubický kraj, řešili také rekodifikaci stavebního práva a zákonodárnou iniciativu Pardubického kraje, která navrhuje odložení účinnosti nového stavebního zákona ve všech stupních vždy o jeden rok. Oba se shodli na tom, že je nezbytné, aby nově zvolení zákonodárci projednali krajskou iniciativu ve zrychleném režimu. „V rámci naší argumentace navrhujeme, aby Poslanecká sněmovna vyslovila souhlas s návrhem již v prvním čtení, a to podle § 90 odst. 2 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. Je to z toho důvodu, aby upravená podoba zákona mohla nabýt účinnosti 1. ledna 2022, tedy v čase, v němž by měla již nabýt účinnosti některá ustanovení, jejichž účinnost chceme naším návrhem odložit,“ objasnil důvody hejtman Martin Netolický. "Tím se vytvoří prostor, aby se noví poslanci a vláda k zásadním změnám stavebního zákona vrátili a hledali konsensus i s krajskými a obecními samosprávami," uzavřel poslanec Marek Výborný.


Umístění zákazu tranzitu nad 12 tun v úseku Lázně Bohdaneč – Chýšť.

Akce se uskuteční v pondělí 20. září od 13 hodin před budovou městského úřadu v Lázních Bohdaneč. Současně dojde k otevření zrekonstruovaného úseku silnice II/211 a Za Pardubický kraj budou přítomni hejtman Martin Netolický, 1. náměstek hejtmana Michal Kortyš a ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Miroslav Němec.


Rozhledna na Andrlově chlumu uzavřena  

Přibližně na měsíc budou muset turisté oželet výhledy z rozhledny na Andrlově chlumu, v pondělí 20. září bude zahájena plánovaná oprava točitého schodiště rozhledny, které již bylo ve špatném technickém stavu. Po celou dobu rekonstrukce, která potrvá podle předpokladu 4 až 5 týdnů, bude rozhledna pro veřejnost uzavřena.
Rozhledna na Andrlově chlumu u chaty Hvězda patří k oblíbeným turistickým cílům, ročně ji navštíví tisíce lidí. Letos v květnu uplynulo pětadvacet let od jejího otevření. Vyhlídková plošina se nachází ve výšce 34,6 metru nad zemí, celkově je rozhledna vysoká zhruba padesát metrů. Za dobré viditelnosti skýtá pohled na Krkonoše, Orlické hory, Jeseníky nebo Železné hory. Předtím si však turisté musí vyšlápnout 183 schodů na vyhlídkový ochoz.

DDM DUHA v Ústí se zítra 17. 9. otevírá v novém

Pro Dům dětí a mládeže Duha v Ústí nad Orlicí nastal historický okamžik, přestěhoval se do nové budovy. Po letech provizoria se dočkal důstojného zázemí, které bude odpovídat jeho potřebám. Novostavba vyrostla v areálu bývalé textilní továrny Perla 01, který po zbourání již nepotřebných hal prochází revitalizací.
Dům dětí a mládeže se v minulosti stěhoval již třikrát a ne vždy do vyhovujících prostor. Jeho posledním provizoriem byly prostory pronajaté v ateliérech Střední školy uměleckoprůmyslové ve Špindlerově ulici. Úspěšně fungující organizace zřizovaná městem přitom zajišťuje mimoškolní zájmovou činnost pro víc než tisícovku dětí a volnočasové aktivity pro víc než stovku dospělých. Stavba dvoupodlažní budovy začala na podzim roku 2019.