Českotřebovský deník 261/2021 (17/9)
XXIII. Ročník přespolního běhu po lyžařských tratích a
XXIV. ročník Memoriálu Fr. Jindry

Srdečně zveme na tradiční přespolní běh po lyžařských tratích, který se uskuteční v sobotu 25. září 2021 v krásném prostředí sportovního areálu na Horách u České Třebové. Závod je určen jak pro trénované běžce, tak i pro širokou veřejnost a jsou v něm zastoupeny všechny věkové kategorie
od předškolních dětí až po seniory. Tratě jsou dlouhé od 100m pro předškolní děti až po 6 km pro ženy a 9 km pro muže v hlavní kategorii. Pro netrénované je zařazen lidový běh na 1 km. Start první kategorie je v 10:00hod, a hlavniho závodu ve 12:00hod. Prezentace je na místě závodu do 11:00hod.
Přijďte si zazávodit, srdečně zve za TJ Orel Česká Třebová  Petr Voleský.

Volná místa v Taneční škole 

Rodiče s dětmi: děti od 2 let věku, středa 16:00 - 17:00h
Hobby moderna děti: 6-8let, čtvrtek 16:00 - 17:15h
Studio Taneční školy Podbranská 971 Č.T.
Do konce září můžete ZDARMA přijít vyzkoušet.
Šárka Prossová, Taneční škola Česká Třebová  M: 604 972 458

Areál bývalé Perly 01 Ústí n. O. ožívá

Město Ústí nad Orlicí dokončilo výstavbu Domu dětí a mládeže DUHA, který se nachází v areálu bývalé textilky Perla v centru města. Novostavba včetně interiéru a vybavení tělocvičny přišla na 85 milionů korun. Město na ni získalo dotaci 30 milionů korun od Ministerstva pro místní rozvoj.
„Areál Perly byl de facto brownfieldem v centru města, který v roce 2010 za 30 milionů korun odkoupilo město a začalo s přípravou na jeho oživení. My chceme tomuto prostoru pomoci stavbou ateliérů naší Střední školy uměleckoprůmyslové. Máme vypracovanou projektovou dokumentaci a chceme projekt jako jednu z priorit uplatnit v rámci nového programového období evropských fondů. Náklady jsou v tuto chvíli odhadovány na 100 milionů korun," řekl hejtman Martin Netolický.
Podle radního Ladislava Valtra, který má oblast regionálního rozvoje a EU fondů na starosti, je toto území po bývalé textilce velmi cenné. „Lokalita v centru města skýtá zjevně velký potenciál dalšího rozvoje. V Ústí nad Orlicí na tom velmi úspěšně pracovali dlouho a jsou oproti jiným lokalitám napřed. Každopádně revitalizační plány pro řešení tzv. brownfields jsou v našem území na více místech, proto také kraj hledá cesty podpory právě takovýchto pěkných a prospěšných záměrů, jako se daří právě zde v Ústí," sdělil radní Valtr.
Náměstek hejtmana pro oblast investic Roman Línek ocenil především architektonickou a funkční podobu budovy. „Celá budova je architektonicky nesmírně zajímavá. Navíc je kompletně bezbariérová a to včetně střechy a suterénu. Objekt je také šetrný k životnímu prostředí, protože dešťová voda ze střechy se zachytává do retenční nádrže s následným využitím pro zalévání. Zelená střecha by
mohla být také využita pro volnočasové aktivity domova," uvedl Roman Línek.
 
Dům dětí a mládeže Duha v areálu Perly – jak šel čas: 

• Nový objekt DDM stojí v areálu bývalého textilního závodu Perla 01, který zkrachoval v roce 2009. O rok později areál koupilo město za 30 milionů korun.
• Postupnými kroky bylo území připraveno na novou výstavbu. V roce 2013 se uskutečnila architektonická soutěž, které se zúčastnilo 24 soutěžících. Podle vítězného návrhu, který následně získal ocenění v rámci celorepublikové soutěže Urbanistický projekt roku, byly v září 2014 zahájeny projekční práce na regulačním plánu. Během následujících čtyř let byly vypracovány jednotlivé investiční záměry města a projekty technické infrastruktury území.
• V letech 2017 až 2018 probíhala rozsáhlá demolice výrobních hal, které zabíraly více než 80 procent z celkové rozlohy areálu.
• Stavba nového domu dětí a mládeže byla zahájena v listopadu 2019, objekt byl otevřen 17. září 2021.
• Novostavba včetně interiéru a vybavení tělocvičny přišla na 85 milionů korun bez DPH, město na ni získalo dotaci ve výši 30 milionů korun z Ministerstva pro místní rozvoj.
• Dodavatelem stavby byla společnost Chládek a Tintěra, podle architektonického návrhu společnosti MS Plan s.r.o. Praha.
 
Co má být v lokalitě Perla 01 dál: 

Kolem nového objektu byly vysazeny stromy, vytvořeny travnaté plochy, prostor byl doplněn o městský mobiliář. „Veřejné prostranství obohatí dvě barevné plastiky otevřených dlaní, které svým motivem evokují tvořivost a zároveň vybízejí k posezení. Instalací těchto soch se město stává součástí mezinárodního sochařského festivalu Sculpture Line. Na podzim letošního roku bude upraven nově vzniklý prostor vedle Úřadu práce. I díky tomu se Dům dětí a mládeže stane novou dominantou Ústí.
Stavba DDM započala slavnostním poklepáním na základní kámen v listopadu roku 2019. Stála 85 milionu korun bez DPH, kterou Ústí mohlo uplatnit a uhrazená daň z přidané hodnoty mu byla vrácena zpět. „Tím, že město získalo na výstavbu DDM dotaci z programu Ministerstva pro místní rozvoj ve výši 30 milionů korun, představuje skutečný výdaj z rozpočtu města 55 milionů korun.
Celá budova včetně střechy a suterénu je bezbariérová. Myslelo se i na to, aby byl nový objekt šetrný k životnímu prostředí. Dešťová voda ze střechy se zachytává do retenční nádrže a bude zpětně využívána k zalévání veřejné zeleně vysazené v okolí DDM. Objekt má navíc bezúdržbovou extenzivní zelenou střechu.


Obce přátelské rodině v kraji patří k nejlepším v republice

Ministerstvo práce a sociálních věcí vyhlásilo letošní ročník soutěží Obec přátelská rodině a Obec přátelská seniorům. V Pardubickém kraji můžeme být hrdí na Moravskou Třebovou, Svitavy, Lanškroun a Českou Třebovou, které bodovaly ve svých kategoriích na nejvyšších příčkách.
„Rád bych pogratuloval všem těmto městům za jejich úsilí učinit život příjemnější rodinám s dětmi, těm, kteří zde plánují založit rodinu, rodinám se zvláštními potřebami, vícegeneračním rodinám, či seniorům. Věřím, že získané dotační prostředky, které soutěž doprovázejí, využijí k dalším projektům v této oblasti. Bylo by jistě velmi dobré, kdyby zástupci těchto úspěšných měst představili své postupy a výsledky ostatním zájemcům a byli jim tak inspirací v podpoře rodin a seniorů,“ uvedl Pavel Šotola, radní pro sociální péči a neziskový sektor.
Z výsledků:
Obec přátelská rodině Moravská Třebová zvítězila v kategorii 3-12 tisíc obyvatel, Lanškroun byl ve stejné kategorii druhý.
Svitavy zvítězily v kategorii 12-25 tisíc obyvatel.
Obec přátelská seniorům Lanškroun obsadil v kategorii 3-12 tisíc obyvatel druhé místo, Česká Třebová byla v kategorii 12-25 tisíc obyvatel třetí a Svitavy čtvrté.


V Ústí slavili Den seniorů vařením guláše

Každoroční oslava Mezinárodního dne seniorů se ve čtvrtek 16. září uskutečnila na zahradě Českého červeného kříže v Ústí nad Orlicí. Kromě seniorů z několika spolků z našeho města se akce účastnili také senioři z partnerské Bystřice Kladské z Polska.
Celkem se oslav spojených s tradičním vařením guláše účastnilo 6 družstev. Z připravených ingrediencí musely jednotlivé týmy uvařit guláš v kotlíku na otevřeném ohni. Vařily se převážně národní guláše. Následovalo hodnocení jednotlivých gulášů porotou a také příchozí veřejností, které odevzdala celkem 132 hlasovacích lístků. Na odpoledne byl připraven další program v podobě rozmanitých soutěží. Za celý den se na akci vystřídalo přes 160 lidí.

Den seniorů v České Třebové oslavíme 1. října v Kulturním centru

Mezinárodní den seniorů je věnován našim rodičům, prarodičům, maminkám, tatínkům, babičkám a dědečkům, je to den, který ukazuje na to, že bychom si měli uvědomit s čím se musí potýkat senioři, jedná se o mnoho překážek a schody do obchodního domu jsou v některých případech tím nejmenším. V mládí si nikdo z nás neuvědomuje a ani nepřipouští, že jednou budeme všichni staří. Akci pořádá Město Česká Třebová ve spolupráci s českotřebovským klubem spolku Senioři ČR v Kulturním centru zábavným programem, na kterém např. vystoupí Taneční orchestr Základní umělecké školy.

Střední škola automobilní v Holicích slaví 70 let od svého založení

Kromě toho zde z rozpočtu Pardubického kraje dokončili výstavbu víceúčelového hřiště za 3,2 milionu korun. K tomu zde navíc pokračuje investice, která zlepší hospodaření se srážkovými vodami a úpravy venkovních prostor za přibližně sedm milionů korun.
"Holická automobilní škola patří dlouhodobě k velmi úspěšným a oblíbeným školám v našem kraji. Proto se snažíme v rámci krajského rozpočtu, ale také s výrazným využitím evropských fondů, školu rozvíjet. Nejvýznamnější z nich byla před dvěma lety modernizace dílen odborného výcviku a praxe za 26 milionů korun, na kterou jsme získali dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu. Celkově se jen za posledních několik let dostáváme na investice v souhrnu za více než 65 milionů korun, a to včetně odkupu části areálu, který byl v soukromých rukách, a byl pro další rozvoj školy nezbytný," řekl hejtman Martin Netolický.
Podle náměstka hejtmana pro oblast investic Romana Línka plánuje kraj i do budoucna další rozvoj školy. "Dlouhodobě jsme řešili vybudování multifunkčního hřiště, což se za tři miliony korun v letošním roce podařilo. Zároveň dokončujeme výměnu povrchů v areálu školy za propustné zatravňovací dlaždice v částce přibližně sedmi milionů korun s příspěvkem Operačního programu Životní prostředí," uvedl Roman Línek.