Českotřebovský deník 265/2021 (21/9)
Nové video Českotřebovského deníku: Kontrolní den na stavbě cyklostezky

21. září se na stavbě cyklostezky na Podhorce konal pravidelný kontrolní den.  Jeho zahájení se zúčastnila také starostka města Magdaléna Peterková. Od ulice U Podhorky  je připravena 115 metrů dlouhá příjezdní komunikace s parkovištěm  pro 15 automobilů, asfaltový koberec byl položen po celé délce cyklostezky.
Práce v posledních dnech hodně pokročily a tak kontrola realizovaného díla byla důkladná. Některé zjištěné nedostatky byly součástí zápisu. Bylo konstatováno, že provedené dílo je v souladu s projektem podpořeným velkou dotací Státního fondu dopravní infrastruktury
U parkoviště bude umístěn opracovaný kámen s tabulkou informující o podpoře stavby. Dobrou zprávou je to, že původní lávka ke cvičišti kynologů zůstane zachována. V příštím roce bude nadzvednuta na výškovou úroveň podle požadavků Povodí Labe.
Po celé délce cyklostezky byly provedeny odvodňovací drenáže, stejně jako na vybudovaném odpočívadle, kde je položena vsakovací dlažba. Ne nadarmo se v Rybníku této lokalitě říká blata.  Na celé trase cyklostezky je vše připraveno k instalaci veřejného osvětlení.  V části mezi cvičištěm kynologů a odpočívadlem bude vysázeno nové stromořadí.
Pro zpevnění svahu byly instalovány gabiony různé výšky Pro odvodnění je využita metoda drenáží.  Zbývá ještě dokončit terénní úpravy okolí trasy, zpevňování a štěrkování krajnic a svahování.  
V úseku několika desítek metrů nad svahem k Třebovce se již také začalo v přípravou instalace zábradlí.  Poslední úsek trasy na katastru Rybníka již není součástí dotované cyklostezky a jeho úpravu plně financovala obec Rybník. Nový asfaltový povrch vede uživatele cyklostezky až na silnici třetí třídy procházející obcí Rybník.  
Asi jeden kilometr dlouhá cyklostezka vytvoří kvalitní a bezpečné dopravní spojení pro chodce a cyklisty. Dodavatel stavby s investorem vzorně spolupracuje. Termín dokončení všech prací je podle harmonogramu na konci října a bude určitě splněn. (mm)

Kraj investuje do obměny lůžek v nemocnicích

Krajští radní schválili na svém pondělním jednání uvolnění pěti milionů korun pro své příspěvkové organizace ve zdravotnictví na další obměnu lůžek. Těch by mělo být pořízeno minimálně 125. Nejvíce z nich by mělo přijít do LDN Rybitví a Albertina Žamberk. Nová lůžka pořídí také Odborný léčebný ústav v Jevíčku a Rehabilitační ústav Brandýs nad Orlicí.
„Obměna lůžek v nemocnicích následné péče a rehabilitačních ústavech je naší dlouhodobou prioritou tak, abychom kromě investic do jednotlivých oddělení a pavilonů postupně zlepšovali i bezprostřední komfort pacientů, kteří na lůžku tráví vzhledem ke svému zdravotnímu stavu velké množství času,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková. „Celkem bude podpořeno pořízení minimálně 125 nových lůžek s tím, že našim organizacím poskytneme příspěvek v souhrnné částce pěti milionů korun. Nejvíce lůžek pořídí LDN Rybitví, a to přibližně 50, dále pak Albertinum Žamberk, a to 36. Do Jevíčka půjde 18 lůžek a do Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí deset nových lůžek,“ vyjmenovala náměstkyně Matoušková.
Ve spolupráci se svými organizacemi připravuje kraj využití i pro vyřazená lůžka. „V rámci naší poslední návštěvy Zakarpatské oblasti jsme hovořili mimo jiné o potřebě polohovacích lůžek nejen v nemocnicích, ale i různých stacionářích či domovech pro seniory. Proto chceme vytipovat lůžka, která by mohla v našem partnerském regionu sloužit, a to jak lůžka manuálně polohovatelná, tak ta modernější, elektronicky polohovatelná,“ řekl hejtman Martin Netolický s tím, že první část pomoci by mohla na Zakarpatí putovat ještě letos na podzim.


Asociace krajů také požaduje odložení účinnosti stavebního zákona

Rada Asociace krajů České republiky (AK ČR) požaduje odložení účinnosti stavebního zákona. Proces není v téhle chvíli dobře připraven tak, aby mohl ve stanovených termínech fungovat, řekl po dnešním jednání Rady AK ČR ve Zlíně její předseda a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) podle svého vyjádření chystá uvedení nového stavebního zákona do praxe. Následně tyto přípravné práce převezme Nejvyšší stavební úřad, který podle zákona vznikne 1. ledna příštího roku.
V rámci nového státního systému má dle MMR fungovat síť 323 stavebmích úřadů
Příští rok na jaře chce mít Ministerstvo pro místní rozvoj ČR stanoveno, ve kterých obcích zůstanou zachovány stavební úřady. Příslušná vyhláška má být připravena v létě 2022.
Dle ministryně Kláry Dostálové má fungovat v České republice síť 323 stavebních úřadů v rámci nového státního systému. Ministryně to uvedla na konferenci Veřejná správa na rozcestí, kterou pořádalo v pátek v Brně Sdružení místních samospráv ČR.

Závody minikár na Andrlově chlumu náhradou na Ústeckou 21?

Ve dnech 18. a 19. září se na Andrlově chlumu u Ústí nad Orlicí konaly tradiční závody minikár. V sobotu se jelo 3. kolo Mistrovství ČR a v neděli 9. kolo Poháru ČR. Na start se postavilo na 9 desítek závodníků z celé republiky.
Na závodníky čekala 510 metrů dlouhá slalomová trať. Slalomové minikáry jsou jednomístná, dvoustopá, čtyřkolová vozidla, pohybující se pouze silou gravitace. Závodníci jsou rozděleni do šesti věkových kategorií. V nejnižší kategorii M-1 startují děti ve věku 4-8 let. Další kategorie jsou členěny zhruba po čtyřech letech, takže dospělí jezdci od 21let výše obsazují nejstarší kategorii M-5.

 

Historická budova gymnázia Chrudim bude mít nový kabát

Radní Pardubického kraje na svém pondělním jednání schválili zahájení výběrového řízení na opravu historické omítky Gymnázia Josefa Ressela v Chrudimi. Předpokládané náklady činí podle projektové dokumentace 42,5 milionů korun včetně daně. Oprava historické fasády je náročná svými technologickými postupy, a proto může probíhat pouze za příznivých klimatických podmínek. Předpokládá se proto předání staveniště na začátku příštího roku.
„Oprava omítek na historické budově gymnázia patří mezi jednu z našich priorit v Chrudimi. Dlouho jsme se snažili nalézt vhodné dotační možnosti, avšak vzhledem k charakteru budovy jsme se rozhodli pro financování čistě z vlastních zdrojů. V tuto chvíli předpokládáme, že by celá náročná oprava měla vyjít na 42,5 milionu korun včetně daně,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Omítka je v tuto chvíli v téměř havarijním stavu a dochází k jejímu opadávání, proto jsme museli pro zajištění bezpečného vstupu do budovy vybudovat ochranný přístřešek nad vchodem,“ doplnil hejtman.
Oprava historické fasády je náročná svými technologickými postupy a může probíhat pouze za příznivých klimatických podmínek. „Stavební práce musí probíhat postupně, prostory staveniště budou zhotoviteli předávány po částech, nejdříve však na jaře příštího roku. Zhotovitel tak nemá reálnou možnost ovlivnit rychlost realizace díla, proto zadávací podmínky nepočítají s hodnocením nabídek podle termínu tak, jak to děláme u další staveb,“ řekl náměstek hejtmana pro oblast investic a kultury Roman Línek.
Podle radního pro oblast školství Josefa Kozla se bude jednat o náročnou a komplexní opravu. „Východní, jižní a severní fasáda budovy je zdobená, členitá, obsahuje podélné prvky říms, sloupy a dalšími ozdobné prvky. V rámci investice plánujeme opravu štuků, dozdění říms, výměnu venkovních parapetů, odstranění poškozené omítky a provedení nové omítky ve stávajícím tvaru. U západní fasády budovy proběhla v minulosti dílčí rekonstrukce, která odstranila původní historizující vzhled, a proto v této části budovy bude provedeno zateplení,“ vysvětlil radní Josef Kozel.


OZV č. 3/2021 o stanovení obecního systému odpadového hospodářství na území města Česká Třebová

Nová vyhláška byla schválena na jednání zastupitelstva města  dne 13. září 2021. Problematika odpadů je diskutována  na různých úrovních, porovnání poplatků v jednotlivých městech můžeme najít např. na webu skrblik.cz. Vlastní hodnoty stanovených poplatků se s čase všude zdražují a jde o to, zda na tomto webu najdete ceny před zdražením, jak např. v případě našeho města Česká Třebová. Stále je zde uvedena původní částka 588 Kč ročně, avšak právě před týdnem přijatá obecně závazná vyhláška stanoví hodnotu 720 Kč na obyvatele a rok. Podobně tomu je u dalších měst, proto takové srovnání není přesné. Zvyšování ceny je vynuceno aplikací nového odpadového zákona, který i do budoucna slibuje další zhoršení podmínek pro ukládání odpadu a zvýšení poplatku za skládkování. Vyhnout se tomu můžeme jen tím, že budeme důsledně třídit odpad.  Uvádím ještě stanovisko ministerstva v vnitra k nově vydávaným vyhláškám o zdražování poplatku, které můžeme registrovat prakticky v každém městě.
Ministerstvo vnitra nechce zdražovat komunální odpad. O výši jeho zpoplatnění nerozhoduje

Ministerstvo vnitra (MV) nebrání zavedení různých sazeb poplatku za komunální odpad. MV není gestorem zákona a zákon o místních poplatcích nevykládá, vykonává jen dozorovou činnost. Nastavení a zdůvodnění ceny je na samosprávách. 
Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) dnes, 16. září 2021, poslal primátorovi hlavního města Prahy Zdeňku Hřibovi dopis, ve kterém mu vysvětluje situaci ohledně poplatků za komunální odpad (viz příloha). Mj. ho informuje, že gestorem zákona o místních poplatcích je Ministerstvo financí a MV ze zákona pouze dozoruje a nabízí metodickou pomoc. Do výkladu zákona však MV nezasahuje. Nastavení cen za komunální odpad je plně na samosprávě.
MV hlavnímu městu Praze poskytlo metodickou pomoc při přípravě vyhlášky s tím, že gestor zákona Ministerstvo financí doporučuje, aby sazba za množství odpadu byla nastavená jednotně. „Ministerstvo vnitra samosprávám v ničem nebrání ani nediktuje, jaké ceny za odpad mají nastavit. Vnitro zákon o poplatcích nevykládá a je na samosprávách, aby si různé sazby poplatků v souladu se zákonem obhájily,“ vysvětlil Jan Hamáček a dodal, že není na MV, aby jejich zdůvodnění posuzovalo.
MV nicméně iniciovalo jednání za účasti ministerstev financí a životního prostředí s cílem najít spravedlivé řešení. Jeho výsledkem je, že nastavení různých sazeb za komunální odpad možné je, nesmí však vést k diskriminaci jednotlivých poplatníků. Nastavení cen by dle gestora mělo být motivováno objektivními a racionálními důvody s cílem snižovat produkci odpadu a jeho třídění.
Při přípravě příslušné obecně závazné vyhlášky tak MV nebude řádně zdůvodněné různé sazby poplatku zpochybňovat a nijak různému nastavení cen bránit.