Českotřebovský deník 266/2021 (22/9)
Obec přátelská seniorům 2021 – vyhlášení výsledků soutěže

Ministerstvo práce a sociálních věcí i pro letošní rok vypsalo soutěž Obec přátelská rodině a seniorům. Naše město Česká Třebová ve spolupráci s Domem dětí a mládeže Kamarád, Česká Třebová se zapojilo do této soutěže pro oblast seniorů a obsadilo krásné třetí místo ve IV. Kategorii – tj. pro obce s počtem 12 001 – 25 000 obyvatel.
Ve čtvrtek 16. září proběhlo slavnostní ocenění vítězů soutěže v Lichtenštejnském paláci v Praze. Zástupci města převzali z rukou ministryně práce a sociálních věcí symbolický šek na 320.000 Kč.
Tato částka bude použita na podporu Univerzity třetího věku, olympiádu seniorů, spolupráci s Domovem pro seniory a další aktivity.

Z ohlasů ke grilovištím a co s tím dál:  

Mimo negativního vztahu sousedů, kteří svůj názor vyjádřili peticí lze souhlasit i s řadou názorů publikovaných na sociálních sítích.  V podstatě tak - "někdo" chtěl prosadit  něco čím by se v městě "ukázal" a  akci nedomyslel.  Pak bylo bohužel ukvapeně rozhodnuti o tom, že to zkusíme. Škoda, že před instalací k tomu nevedla diskuze, která by jistě také zaznamenala možné stinné stránky realizace. A ony tady prostě jsou.
Až třikrát týdnu hlučno do půlnoci, (často bez povšimnutí městské policie), olámané okolní stromy a keře, břízy stažené za živa z kůry. Občas tam zajde nějaká rodina zařízení vyzkoušet, ale daleko častěji se zde scházejí živly, většinou mladiství, kterým byla takto "připravena"  příležitost  k hlučné "zábavě" podpořené laciným alkoholem a kouřením trávy.  Zaujala mne myšlenka přestěhovat zařízení pod okna tomu, kdo s nápadem přišel....
Prostě bez regulace a omezení současných volných podmínek daných provozním řádem, který se nerespektuje, to dál nepůjde... Zkušenosti máme dvouleté, tak nyní přijde na řadu rozhodnutí jak dál. Tyto připomínky by měly být zhodnoceny jako vážené a podle toho by mělo vypadat i rozhodnutí jak dál.  (mm)


Bilance přípravných utkání HC Kohouti 

Tři výhry v normální hrací době, jedno vítězství a jedna prohra po samostatných nájezdech. Taková je bilance českotřebovských Kohoutů v přípravných zápasech.
UTKÁNÍ:
Česká Třebová – Nové Město nad Metují 6:4  Branky: Fúzik 2, Plášek, Blažej, Rozlílek, Semorád.

Česká Třebová – Litomyšl 4:2  Branky: Korhoň 2, Plášek, Polodna.
Česká Třebová – Trutnov 4:5 po nájezdech.  Branky: Filip, Daněk, Polodna, Rozlílek.
Česká Třebová – Nový Bydžov 9:4.  Branky: Fúzik 3, Augustin 2, Rozlílek 2, Král, Veverka.
Česká Třebová – Náchod 5:4 po nájezdech.  Branky: Adolf, Augustin, Fúzik, Veverka, Polodna.
STŘELCI:
6 – Fuzik, 4 – Rozlílek, 3 – Augustin, Polodna, 2 – Korhoň, Veverka, Plášek, 1 – Filip, Daněk, Semorád, Král, Blažej, Adolf.
KANADSKÉ BODOVÁNÍ: 
8 – Fúzik (6+2), 6 – Rozlílek (4+2), Polodna (3+3), 5 – Filip (1+4), 5 – Semorád (1+4), 4 – Pavlovský (0+4), 4 – Veverka (2+2), 3 – Augustin (3+0), - Korhoň (2+1), 2 – Plášek (2+0), 2 – Daněk (1+1), 2 – Král (1+1), 2 – Blažej (1+1), 1 – Jemelka (0+1), 1 – Sedlák (0+1), 1 – Adolf (0+1).

Na automobilní škole v Ústí nad Orlicí se  daří spolupracovat s Policií ČR

Jednou z dalších škol, kterou navštívil radní Pardubického kraje pro školství Josef Kozel, je Střední škola automobilní Ústí nad Orlicí. V areálu školy se právě konal policejní náborový workshop, který organizovalo Krajské ředitelství policie Pardubického kraje.
„Na vlastní oči jsem se mohl přesvědčit, jak spolupráce mezi školou a policisty funguje. Žáci si například vyzkoušeli psychotesty při přijímacím řízení nebo absolvovali fyzické testy včetně běhu na jeden kilometr. Při splnění stanovených limitů mohli získat i osvědčení, které je opravňuje zažádat po maturitě o práci u policie. Ředitel školy Petr Vojtěch mi potvrdil, že zájem maturantů bývá velký. Jsem tedy rád, že se této spolupráci oboustranně daří,“ uvedl radní Josef Kozel.
Kromě spolupráce s policisty se radní s ředitelem školy bavili i o nutných investicích do budoucna nebo o tradiční akci Ústecký autosalon, která se uskuteční již v sobotu 25. září v areálu školních dílen.
Kromě automobilky navštívil radní i Speciální ZŠ, MŠ a PŠ Ústí nad Orlicí, kde má být v blízké době realizována půdní vestavba odborných učeben, rekonstrukce toalet, nebo například pořízení nového automobilu pro výjezdy pracovníků za klienty. Školu trápí špatný způsob vytápění, který je řešen prostřednictvím akumulačních kamen. Ta jsou již v nevyhovujícím stavu.
„Je zcela nezbytné opustit myšlenku výměny jednotlivých akumulačních kamen kus za kus, ale naopak hledat zcela jiný způsob vytápění. Provozně je současný provoz neregulovatelný, stojí velké peníze a do budoucna není udržitelný. A je třeba i přidat, že speciální škola má ve své činnosti kromě speciální výuky i ubytování a to celé je provozně řešeno na třech ne úplně malých budovách,“ vysvětlil radní Kozel.

V rámci evropského Týdne sportu uspořádal Sokol Kerhartice tradiční akci SOKOLENÍ, pro širokou veřejnost. Pro děti a dospělé byla během odpoledne připravena řada disciplín jako například střelba ze vzduchovky, překážková dráha, žonglování, prolézání, skákací hrad a další. Připravena byla také ukázka výcviku psů Kynologickým centrem Javorka. Sokol Kerhatice patří k aktivním sokolským jednotám v našem regionu.

Světový den architektury v Litomyšli = ArchiMyšl. 

První ročník se uskutečnil již před deseti lety, ten loňský musel být ze známých důvodů zrušen. Maratón akcí začíná v pátek 1. října. Věříme, že i tentokrát si z bohaté nabídky vyberete a přidáte se k oslavě svátku architektury a designu
O páteční rozjezd se postará Městská galerie Litomyšl, která vás od 16.00 hodin vezme na Procházky (s) městem po veřejných prostorách. Od 18.00 hodin se můžete těšit na Procházku Klárou a s panem Stanislavem Vosykou – půjde o mimořádnou prohlídku domu, který město Litomyšl koupilo od Pardubického kraje a jehož historie je velmi zajímavá. Páteční večer si můžete zakončit projekcí animace Metropolia Jakuba Nepraše na kopuli chrámu Nalezení sv. Kříže v 19.30 hodin, úvodní slovo bude mít ředitelka Městské galerie Litomyšl Martina Zuzaňáková. V sobotu dopoledne připraví tato organizace v domě U Rytířů hravý workshop pro rodiny s děti na téma: Navrhněte si svoje město! Hrát si budeme na urbanisty a vytvoříme společně model ideálně fungujícího města!
Sobotní odpoledne bude jako vždy ve znamení komentované projížďky po stavbách moderních architektury v Litomyšli s městskou architektkou Zdeňkou Vydrovou. V ceně jízdenky je i malá svačinka – z kapacitních důvodů doporučujeme registraci v IC předem.
Na sobotní odpoledne pro vás navíc připravujeme úplnou novinku! Prohlídky s názvem Přezůvky s sebou nás zavedou do několika objektů, které jsou příkladně revitalizovány a nechybí jim prvky moderní architektury. Jejich zvláštností však je to, že se do nich běžně nepodíváte. Budete mít také příležitost zeptat se investorů, jaké jsou výhody zapojení architektů do procesu přestavby. Někde se nám možná podaří získat pro prohlídku i samotné architekty. Na tuto novinku se moc těšíme.
Tradiční pořad Na pivo nejen s architekty proběhne v zámecké jízdárně výjimečně v neděli od 17.30 hodin. Půjde o propojení ArchiMyšle s akcí Dny Václava Havla. Název debaty Michaela Žantovského a jeho hostů je Václav Havel – architektura a urbanismus. Následovat bude inscenace jednoaktovky Václava Havla Protest v podání Divadla na tahu. Dny Václava Havla s podtitulem Dvacet čtyři hodin s Knihovnou Václava Havla aneb Mezi Boštíkem, Horáčkem a Havlem pokračují ještě v pondělí zajímavým programem pro školy. Velmi důležitým bodem programu bude i sobotní slavnostní uvedení knižního vydání kroniky kolektivizace jedné vesnice Jan Boštík: Mladočovské Jericho.


Covid tu je stále s námi - dodržujme solidárně nařízená opatření! 

Každý den se setkávám s odpírači roušek v českotřebovském supermarketu Billa. Pro ně stanovená nařízení neplatí.  Zatímco zaměstnanci musí nosit respirátor mnoho hodin denně, tak se najde vždy řada nakupujících, kteří jsou od tohoto "osvobozeni". Vždy je požádám, aby si vzali aspoň roušku, někdy odpoví, jindy ne a klidí se ode mne jinam, snad svůj nákup alespoň urychlí. Jsou však i tací, kteří se drze ohradí. Vím, že je problém požadovat na personálu ještě navíc výchovu zákazníků. Ale byly doby, kdy u vchodu stál pracovník dozoru a toto požadoval. Právě zde je na jednom místě mnoho lidí a tak kontakt je nejčastější. Podobně v MHD např. v Pardubicích nebo v Olomouci jsem se s nedodržením nesetkal a pokud se někdo takový vyskytl, tak hned bylo připraveno hlášení s požadavkem "Splňte nařízení  nebo vystupte".  Ještě jsme nad covidem nevyhráli a zase nás to straší nárůstem  pozitivních případů. Nic by se nestalo, aby takové hlášení  v nějaké slušné formě opakovali během dne ve všech velkoprodejnách, kde je velký počet zákazníků. Nechtějme na nich, aby se vychovávali navzájem.
S některými magory to je ovšem těžké a těm je lépe se vyhnout. V obchodní zóně v obchodě Vietnamců se třeba v rozhovoru  chlubil nějaký chlap, že roušku nenosí vůbec, je z Volného bloku a ti roušky nenosí. K tomu dodal přehršel stupidních dezinformací, nemělo smysl se s ním ani bavit...... (mm)

Pardubický kraj pokračuje v obnově silnic II. a III. tříd

Celkem jich má ve svém majetku přes 3 100 kilometrů. Vedle velkých projektů za desítky a stovky milionů korun nezapomíná ani na silnice III. třídy. Jednou z nich je dvoukilometrový úsek z Miřetic směrem na Smrček v oblasti zvané Na Perku. Oprava, která by měla začít v listopadu, vyjde kraj na částku přesahující sedm milionů korun. „Na základě našeho jednání se starostou Včelákova Janem Pejchou jsme vytipovali tento dvoukilometrový úsek silnice III. třídy směrem od křižovatky ze Smrčku směrem na Miřetice přes oblast zvanou Na Perku. Silnice je několikrát záplatovaná a rozhodně si úpravy zaslouží, a to i s ohledem na nedaleké pietní území Ležáky. V tuto chvíli předpokládáme, že by měla oprava, kterou bude zajišťovat naše Správa a údržba silnic Pardubického kraje, vyjít na částku přesahující sedm milionů korun. Dodavatel stavby by měl práce zahájit na začátku listopadu s tím, že obnova asfaltobetonových vrstev vozovky potrvá přibližně tři týdny,“ dodal hejtman Netolický.

Obnovu povrchu vyžaduje také silnice v Rybníku. 

Povrch silnice byl velmi poškozen  při stavebních pracích které mají zajistit protipovodňovou bezpečnost obce. Stavba již měla být dokončena letos v létě, ale stále není. Dokonce ani neplatí původní odklad do letošních Vánoc, ve hře je další prodloužení termínu o půl roku. Ovšem zde je třeba bránit zhotovitele, která na některých úsecích nemohl pracovat neboť vznikly nějaké majetkové problémy a nebyly souhlasy sousedů atd. Takže toto zdržení není způsobeno vinou zhotovitele.  Část stavby je také na českotřebovském katastru, kde to vypadá na dokončení se závěrem roku a úklidem všech zabraných lokalit pro výstavbu a staveništních zařízení.  V Rybníku je práce nejvíce. Proto také obnova silnice zatím není na pořadu dne. Ovšem je třeba dále bojovat, požadavky na obnovu silnice jsou všude. Tady se jedná o stavbu, která stav silnice hodně narušila. 


Technohrátky (v Králíkách) budou mít dokonce mezinárodní rozměr 

S novým školním rokem nabraly TECHNOhrátky Pardubického kraje rychlé tempo a ve svém třetím podzimním zastavení zamíří poprvé i na Orlickoústecko. Ve Středním odborném učilišti opravárenském Králíky přitom dnes čeká na aktéry hned několik zajímavostí.
Projekt bude tentokrát mezinárodní, neboť dorazí i více než dvacetičlenná skupina žáků z polského Domaszkowa, organizátoři při této příležitosti ocení také jubilejního, 13 000. účastníka v historii TECHNOhrátek a navíc museli pro rekordní zájem školáků rozšířit jinak obvyklý počet stanovišť.
„Po více než dvouleté přestávce vynucené covidovým uzavřením škol, je – s nadsázkou řečeno – cítit hlad žáků po setkání s řemeslem a možnosti aktivně si vlastníma rukama vyzkoušet činnosti, k nimž se jinak běžně nedostanou. Právě to se jim v Králikách bohatě splní, protože v průběhu akce zamíří do kovárny, čeká je virtuální svařování na svařovacím trenažéru a ještě si budou moci z bezprostřední blízkosti prohlédnout moderní techniku, kterou používají hasiči, policie a zdravotnická záchranná služba,“ říká Vladimír Zemánek, manažer projektu TECHNOhrátky.
Do Králík se aktuálně zaregistrovalo 141 žáků z devíti základních škol. Kromě čtyř z Orlickoústecka a jedné ze Svitavska jsou to tradičně tři školy ze spádové oblasti Šumperska v sousedním Olomouckém kraji. Punc mezinárodních TECHNOhrátek dodá akci také příjezd početné skupiny žáků z nedalekého polského města Domaszków. Polští školáci „objevili“ toto učiliště před několika roky a dnes už jsou někteří jeho úspěšnými absolventy.
„Králická škola je zapojena do TECHNOhrátek od samého začátku projektu. Tak velký zájem žáků devátých tříd jako letos jsme však dosud ještě nezažili. Je minimálně o třetinu vyšší. Nejednou v minulosti jsme totiž na poslední chvíli doplňovali účastníky z místní základní školy, případně ještě o ´osmáky´. Tentokrát jsme třeba ani nemuseli oslovovat školáky z Králík nebo z blízkého okolí – ze Žamberka, Klášterce nad Orlicí nebo Kunvaldu, protože už by se nevešli. Učiliště pro ně přichystá podobnou akci ve spolupráci s Místní akční skupinou Orlicko,“ doplňuje Helena Bártlová, manažerka projektu TECHNOhrátky.