Českotřebovský deník 269/2021 (25/9)
Co letos opravuje TEZA

Dříve nebylo zvykem, aby hospodářská činnost městské společnosti TEZA byla součástí veřejných informací, ale nebylo to zcela správné. Jde o finanční prostředky města získané z nájemného, které jsou znovu plně využity pro stavební úpravy městských bytových domů a úpravy v bytech nájemníků.
Tak to bylo i samozřejmě i dříve, ale  malá infomovanost dávala prostor pro spekulace o tom, že se  peníze vybrané na nájemném využívají i jinde. Zatím není rok ukončen, proto lze poskytnout pouze průběžné informace o již dokončených akcích.  Tak např. na červeňáku byla na levém schodišti provedena výměna výtahu v hodnotě 1 473 tis. Kč a provedeny další úpravy v prostoru schodiště v rozsahu 1120 tis. korun.Ve čtverci byly dokončeny ve 2. čtvrtletí  opravy bytů v domech 1108/7  a 1109/10 celkem za  1 490 tis. Kč, další dva byty  byly opraveny v kachláku na Semanínské  za 230 tis. Kč a na Novém náměstí v čp. 1741 byl opraven byt za 291 tis. Kč.  Další akce jsou rozpracovány a dokončují se. Největší akcí je oprava střechy na domech 118/119, která si vyžádá cca 2650 tis. Kč.  Je významné si uvědomit, že po privatizaci tzv. "Jezevčíku" se od října t.r. sníží vybírané nájemné a TEZA bude mít k dispozici menší částky. Současně se podstatně zvyšují ceny stavebního materiálu, to se píše ve všech médiích... Teza připravuje plán oprav a investic pro příští léta, který předkládá radě města ke schválení. (mm)

Marek Výborný & Pavel Svoboda (Koalice SPOLU) v České Třebové

Dnes odpoledne paní starostku navštívil poslanec zvolený za Pardubický kraj Marek Výborný společně se svým kolegou z kandidátní listiny Pavlem Svobodou. Oba dva hosté nebyli v našem městě poprvé. Pan Výborný svojí návštěvou navázal na četná setkání, která proběhla v rámci jeho poslaneckých dnů v regionu během končícího volebního období. Pavel Svoboda zase do České Třebové již zavítal při předchozích ročnících MVF Zdeňka Pololáníka. Společné setkání bylo dalším důkazem toho, že dveře českotřebovské radnice jsou do kořán otevřeny každému, kdo má zájem o naše město a jeho obyvatele.
Hlavním tématem debaty, které byl přítomen také pan místostarosta Kopecký, bylo školství a sociální problematika. Paní starostka hostům představila záměr rozšíření současného domova pro seniory o nový pavilon, který by měl vzniknout v místě dnešního průmyslového areálu. Oba dva hosté se na závěr setkání podepsali do pamětní knihy města.
Pavel Svoboda (*1987) - lídr kandidátky Koalice SPOLU, ředitel Komorní filharmonie Pardubice a vysokoškolský pedagog, Marek Výborný (*1976), poslanec KDU-ČSL, předtím ředitel Gymnázia Pardubice, (3. místo kandidátky koalice) a Mgr. Josef Kopecký místostarosta České Třebové) - 19. místo kandidátky Koalice.

Olympiáda seniorů omezí 29. září provoz atletického stadionu

Ve středu 29.9.2021 bude po dobu konání akce "Olympiáda seniorů"omezen provoz atletického stadionu. Předpokládaná doba uzavření stadionu je od 8:00 do 15:00 hodin (případně dle ukončení

PhDr. Josef Zavřel oslavil devadesátku 

Zítra v neděli 26. září 2021 tomu bude přesně 90 let, co se v České Třebové v domě, kde je dnes Resataurace U Pucholtů narodil Josef Zavřel. Své nejútlejší mládí prožil na Trávníku, aby se potom přestěhoval v roce 1936 do budovy českotřebovské železniční stanice. Na tato léta  vzpomíná dodnes a z doby, kdy ve Třebové rodina bydlela  má i dnes řadu kamarádů.  Jenže v tomto věku již jejich řady řidnou....
Po válce v roce 1945 se pak Zavřelovi z České Třebové odstěhovali a tak v našem městě "chybí" vlastně 75 let. Přesto jeho vztah k našem městu nevychladl a stále nachází mnoho příležitostí k tomu, aby spolupracovat na nejrůznějších projektech a tématech. Do České Třebové  dojížděl  za svým starším bratem, nyní již jen za jeho rodinou. Společně tak připravili v pátek 24. září v restauraci esperanto společnou rodinnou oslavu, kde se zúčastnili jeho další přátel. A pozdravit a gratulovat přišla také starostka města Magdaléna Peterková.
PhDr. Josef Zavřel pracoval dlouhá léta v redakci sportu Československé televize, tehdy pod vedením známého Oty Černého, nakonec pro své názory nezůstal na propagovaných místech a dokonce musel z televize odejít, aby se tam potom ještě po sametové revoluci na čas vrátil  do redakce zpravodajství. Hodně cestoval a to až do svého vysokého věku, fotografie ze svých cest potom vystavoval. Jen v České Třebové uspořádal tři výstavy. Svoje zaměření z redakce sportu využil např. ke hledání odkazu českotřebovského sportovce a lyžaže, potom i funkcionáře FIS Vladimíra Pácla, který musel po roce 1970 emigrovat do Itálie, aby zude pak žil díky svým přátelům jako muž "bez státní příslušnosti". Díky Josefu Zavřelovi se podařilo navázat spolupráci města Česká Třebová a městečka Malé v Itálii, kde Vladimír Pácl působil.   Nyní spolupracuje s Českotřebovským deníkem na přípravě vzpomínkového filmu o nedávno zesnulé českotřebovské rodačce Mileně Asmanové Reindlové, se kterou jej pojilo přátelství od dětských let. A tak jej v České Třebové opět uvidíme při natáčení... (mm) 

Böhm plast technik staví v Borku skladovací halu

Stavbu řeší firma Agile, ale i další dodavatelé. Snažím se zjistit, jak   rychle postupují a jak jsem práce od ruky. To z prostého důvodu, že záměrem firmy Böhm bylo rychle ukončit skládkování v závodě v Bezděkově a zdejší areál prodat městu.  prostor mezi Depozitářem muzea a provozní budovou firmy zatím patří městu, ale pro Böhm plast byl schválen dlouhodobý pronájem pro stavbu skladovací haly.  Pro firmu bude výhodnější, bude-li mít všechny své provozy a sklady na jednom místě.
Jak to však vypadá, tak  budeme muset na dokončení haly ještě nějaký ten měsíc počkat. A protože do konce roku zbývá poslední čtvrtletí, tak  se tato akce zřejmě letos nestihne, ačkoliv  převzetí areálu v Bezděkově a přestěhování skladu bylo na  letošek dojednáno. Nakonec není třeba spěchat, protože další postup, jak naložit se získaným prostorem v Bezděkově se teprve tvoří.  Jako nejpotřebnější se ukazuje tuto plochu využít pro dostavbu  Domova pro seniory. Původní objekt tzv. "budovy B"  (jehož část je z roku 1913) je v takovém stavu, že bude moci sloužit  jen jako technické zázemí areálu.  Toto rozhodnutí je třeba dostat do schválených dokumentů města a připravit se velkou investici v dalším období.  První studie využití již byla vytvořena.


Na učilišti v Nasavrkách už 70 let učí budoucí včelaře

Je 21. září 1951 a v Nasavrkách se otvírá vzdělávání ve specifickém oboru - včelařství. Od té doby si škola prošla množstvím změn, ať už v názvu učiliště nebo ve skladbě či v počtech žáků. Dnes patří v tomto oboru Střední odborné učiliště včelařské – Včelařské vzdělávací centrum mezi špičku v celé Evropě. V rámci oslav 70. výročí jej navštívil i krajský radní pro oblast školství Josef Kozel.
„Do budoucna škole přeji, aby nemusela bojovat o žáky, ale naopak aby ji žáci aktivně vyhledávali. Učiliště je zcela unikátní a prošlo si zajímavým vývojem. Jsem moc rád, že jsem se mohl oslavy osobně zúčastnit. Pan ředitel noblesním způsobem přiblížil historii školy od jejího vzniku až dodnes. Posledních dvacet let nebylo pro školu jednoduchých, ale situaci zvládla a dnes se může pyšnit krásným vybavením i prostředím,“ sdělil Josef Kozel.
A jaké vybavení mají žáci k dispozici? Kromě vybavených učeben pro teoretickou i odbornou výuku jsou zde dílny, laboratoř, 11 včelnic s 385 včelstvy, včelařské arboretum, výcviková budova pro získávání včelích produktů, voskárna, medárna a další provozy. Naposledy k nim přibyl Apidomek, jenž se poprvé otevřel právě včera při slavnostech školy. Kromě toho byl v areálu školy vysazen i kaštan, který má město Nasavrky ve svém znaku.  
Studenti končí studium po třech letech závěrečnými zkouškami a získávají výuční list. Zájemci o studium se sem sjíždějí z celé republiky, stejně tak pestrý je i jejich věk. Průměrný věk činí 43 let, nejmladším je však okolo dvaceti a nejstarším i kolem sedmdesáti let. Kromě tříletého studia učiliště nabízí i kurzy, semináře nebo přednášky, které jsou určeny laikům i pokročilým.
Místo zeleně budují parkoviště

Počet parkovacích míst na sídlišti Štěpnice rozšíří nové veřejné parkoviště, budovat se začalo na ulici Kladská. Stavba začala v srpnu a potrvá do konce října. Jde o investici naplánovanou na letošní rok, náklady vyčíslené na zhruba pět milionů korun budou kompletně hrazeny z rozpočtu města. Na místě vznikne parkoviště s kapacitou 49 míst pro osobní auta a 2 místa vyhrazená pro osoby se sníženou schopností pohybu a orientace. Na parkovací místa bude jako obvykle použita vegetační vsakovací dlažba, která se v Ústí nad Orlicí používá při dláždění ploch již několik let. Projekt počítá i s výstavbou veřejného osvětlení a vybudováním navazujícího chodníku. Parkoviště bude přímo napojeno na dopravní síť, okrasné skupiny keřů v této lokalitě zůstanou zachovány.

Oustecký salon do konce řijna

Vernisáží byl v pátek 24. září zahájen 23. ročník tradiční výstavy OUSTECKÝ SALON 2021. Tradiční výstavu pořádá městské muzeum a úspěšně navazuje na stejnojmennou výstavu, kterou mnoho let pořádat Klub přátel umění. V Galerii pod radnicí svou tvorbu vystavuje na 30 převážně amatérských tvůrců a umělců. Vystaveno je okolo sto prací, mezi kterými nechybí malby, kresby, fotografie, perokresby, koláže, kovaná plastika a řada dalších technik. Výstava je rozdělena na dvě témata, příroda a krajina ve větší výstavní síni a abstrakce v menší výstavní síni. Navštívit ji můžete do konce října.

Výměna parkovacích automatů v Ústí nad Orlicí

Začala v pátek 24. září. Testovací provoz a potřebný přenos dat bude probíhat do konce září. Předání parkovacích automatů bude provedeno ve čtvrtek 30. 9. 2021. Provoz nových parkovacích automatů se bude řídit novým nařízením Rady města, které je platné od 1. 10. 2021. U nových automatů je nutné zadat registrační značku vozidla a dále pokračovat platbou v hotovosti nebo platbou bankovní kartou. Automaty jsou označeny obrazovým návodem a také je potřeba sledovat displej, kde je uveden další krok pro provedení platby.