K problematice úklidu města, komunikací a údržbě zeleně

Je správné, když si občané města všímají nepořádku kolem sebe, problémů s údržbou komunikací a veřejných prostranství a snaží se na negativní jevy, se kterými se setkali upozornit a zajistit nápravu. Některé z připomínek míří přímo na městskou společnost Eko Bi, která se  ze všech, které ve městě máme, nejvíce "srostlá s městem Česká Třebová, zajišťuje přece pro město důležité služby, jako je odvoz a likvidaci odpadu, sekání trávy a údržbu zeleně, zametání komunikací, veřejné osvětlení, provoz parkovacích automatů, městské hřbitovy a další.
Každý z nás někde bydlí a tak za nejdůležitější považuje právě problémy ve svém okolí nebo, se kterými se setkává osobně. Zajištění služeb je plošně určeno pro celé město. Eko Bi služby zajišťuje na základě smlouvy s městem, které si služby objednává a platí za ně, peníze pro činnost získává z městského rozpočtu a každé navýšení požadavku musí řádně zdůvodnit. 
Jednou z prestižních lokalit našeho města je dopravní terminál. Jeho úklid a údržba je někdy kritizována. Myslím však, že se v letošním roce údržba tohoto prostoru velmi zlepšila, i když nezastírejme problémy s bezdomovci, které zde dobrý dojem nedělají, naopak jsou zdrojem nepořádku a znečištění. EkoBi se toto snaží řešit."Do služby" byl  nově byl nasazen pojízdný vysavač, pravidelně se sekají trávníky, tráva se odstraňuje, udržují se zelené plochy, letos již vlastními silami partou městského zahradníka.  Poukazuje se na špinavé fleky, které opravdu kazí dojem všeho dobrého v okolí. Byl zde několikrát použit úklidový stroj ze zimního stadionu. Ukazuje  se však, že důležitá je také včasnost  úklidu takových nečistot. Vzhledem k tomu, že to jsou lokální závady, bude je Ekobi řešit operativně pomocí ruční práce s kartáči, aby byl problém co nejdříve odstraněn. Eko Bi při řešení problémů z bezdomovci spolupracuje s městskou policií, ale trvalé řešení prostě není.  Některé nečisté úseky jsou také u východu z haly nádraží díky kuřákům kolem popelníků, to je zase věc Správy železnic, která je sem umístila na drážní pozemek. Na terminále se nyní také pravidelně myjí skleněné plochy, to dříve také nebylo zvykem.
Další připomínky bývají k údržbě zeleně, sekání zelených ploch. Letos je mimořádný rok, tráva roste  více než jindy. Proto bude nutné řešit ještě nyní na podzim další seč, která již nebyla plánována, alespoň na exponovaných lokalitách. Bude to dražší, ale nedá se nic dělat.
Úklid komunikací. V zimě probíhá podle zvláštního plánu, v létě se samozřejmě dbá, aby byly především uklizeny nejfrekventovanější prostranství a ulice. Pro úklid má Eko Bi výkonné stroje, které dojedou třeba zajistit úklid serpentiny. Námitky, že jejich provoz je drahý je myslím hloupé řešit. Protože stroj s jedním řidičem uklidí daleko větší prostor než podle mínění lidí parta pár pracovníků vybavený příslušným nářadím. Zatímco stroje má Eko Bi k dispozici, tak se zajištěním pracovníků je velká obtíž. Přitom EkoBi samozřejmě využívá díky spolupráci s Úřadem práce možnosti zaměstnávat pracovníky "VPP" (obtížně zaměstnatelné), což je ekonomicky výhodné. Úřad práce uhradí náhradu mzdy v minimální zákonné výši, Eko Bi doplácí pak podle jejich zařazení a musí je plně vybavit pracovními prostředky. Zkušenost s jejich zaměstnáváním jsou velmi dobré, jenže počet  takto zaměstnaných osob postupně ubývá.  Běžně zde Eko Bi zaměstnávalo takto 20 lidí, lidi jen 12 a letos již jenom 8 pracovníků.  Navíc se mnohým práce pro město zalíbila a stali se během této služby přímo pracovníky  této společnosti.
Eko Bi také pomáhá s likvidací havárií, které mohou vznikat např. na komunikacích řáděním živlů. Letos nebyla nouze o silné lijáky a větrné počasí, práce bylo dost. Připomeňme zásah na rozlomené lípě v ulici Českých bratří Pod Jelenicí. Některé cesty se mění v potoky, voda vymílá veškerý materiál, který odteče pryč. Jsou pak místa, kam jezdí likvidovat tyto problémy třeba i pravidelně. Připomeňme ulici Farskou, nebo třeba komunikaci na Sahaře. Zde zahrádkáři požadují zajistit novou  lepší úpravu komunikace na Eko Bi, ale to je již nad jejich síly a možnosti. Zde situace vyžaduje investici do komunikace délky cca 800 metrů, která je také připravena v zásobníku, ale zatím se na řadu nedostala. (Jedná se o nové panelové řešení, které už voda neodnese.)  Je to tak, že přednost mají lokality, které jsou frekventovanější a  kde je třeba zajistit jejich sjízdnost s úpravu pro větší počet lidí, proto zatím zahrádkáři čekají.
Ještě Javorka a dětská hřiště, sportoviště.  Občané kritizují  nepořádek, který zde zanechají  problémoví občané a skupinky a to pak někdy zůstává na veřejných místech a parcích i dlouhodobě. Na tuto kritiku Eko Bi reaguje a zřizuje nyní službu,  která tato tzv. "exponovaná místa"  bude trvale sledovat i během víkendů, bude je pravidelně čistit a uklízet tak, abychom se s takovými případy již nesetkávali.
Jak je vidět, tak všechno má své možnosti, ale současně existují také návrhy na to, jak se kritizované negativní jevy odstranit.
Text byl připraven ve spolupráci s jednatelem Eko Bi Zdeňkem Řehákem.
Milan Mikolecký