Na střední škole a v DDM v České Třebové bylo o prázdninách živo
Léto patří dětem, tímto heslem se řídili na Vyšší odborné škole a Střední škole technické v České Třebové a v DDM Kamarád Česká Třebová. Ve škole probíhaly příměstské tábory s technickou tématikou. Dům dětí se zaměřil na zahradničení.
Vyšší odborná škola a Střední škola technická v České Třebové nabídla dětem tábor zaměřený na oblast robotiky a elektrotechniky. Celkem 30 dětí si zde během dvou turnusů tábora mohlo vyzkoušet svou vynalézavost a předpoklady k řešení úkolů při programování robotů, turnaji v Člověče, nezlob se s vlastní vyrobenou elektronickou kostkou či práci se stavebnicí Boffin.
Ve dnech 27.-30. července probíhal v Klubu Rébus v DDM Kamarád Česká Třebová vícedenní letní workshop Od semínka po sklizeň. Děti se nejprve vzájemně poznaly při seznamovacích hrách v parku Javorka a pak už se věnovaly bohatému programu, který byl pro ně připraven: vyrobily si zápich do květináče, seznámily se s péčí o zahradu, dozvěděly se informace o pěstování sukulentů a jejich přesazování a zkusily si sestavit budku pro ptáčky. Absolvovaly rovněž exkurzi do Zahradnictví Šťastný, vyráběly svíčky z mezistěn, povídaly si o roli včel v přírodě, zkusily si také nainstalovat hmyzí hotel a poznávaly přírodu. Součástí workshopu bylo přenocování v Klubu Rébus a s tím související příprava vlastní večeře a ráno pak i příprava vlastní snídaně.
Realizace příměstských táborů a setkání, stejně jako zájmová činnost, která těmto táborům na škole předcházela, byla zrealizována díky úzké spolupráci a činnosti MAS ORLICKO, z.s. a středních škol na území Pardubického kraje. Materiál pro jednotlivé aktivity a personální zajištění táborů bylo hrazeno prostřednictvím projektů MAS ORLICKO, z.s. a děti tak přispívaly pouze na stravu. Možnost prezentace činnosti jednotlivých oborů a škol v rámci táborů se tak stala dostupnou pro všechny děti, které o ni měly zájem.
Kromě podpory zájmového vzdělávání a vzdělávání pedagogických pracovníků podporuje MAS ORLICKO, z.s. střední školy také v rámci dotačních prostředků fondu IROP. Při podpoře středního školství pak MAS ORLICKO, z.s. spolupracuje s projektem Krajského akčního plánování (KAP) a odborem školství Pardubického kraje.
Více informací na www.maporlicko.cz, www.MASproORLICKO.cz.
Autor: Ing. Ivana Vanická ředitelka, MAS ORLICKO, z.s.