Ocenění MLS Pardubického kraje získalo při krajských dožínkách 22 regionálních produktů


Patnáctý ročník soutěže MLS Pardubického kraje je u konce. V rámci krajských dožínek, které se uskutečnily v neděli 26. září na Pernštýnském a Komenského náměstí v Pardubicích, byly oceněny nejlepší výrobky od lokálních producentů. Z 98 přihlášených výrobků jich celkem 22 obdrželo titul MLS Pardubického kraje.
„Velmi si vážím toho, že máme u nás v kraji tolik šikovných a poctivých zemědělců a potravinářů. Mimochodem i letos se soutěže zúčastnilo několik nováčků a někteří z nich si dokonce hned odnesli také ocenění. Jelikož jsem měl tu čest být v porotě, která nejlepší potraviny vybírala, mohu potvrdit, že to byl opravdu nelehký úkol. Konkurence byla velká, kvalita všech výrobků byla opravdu na vysoké úrovni,“ sdělil radní pro zemědělství, venkov a životní prostředí Miroslav Krčil.
Odborná porota složená ze zástupců Pardubického kraje, Ministerstva zemědělství, Státní veterinární správy, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, školních jídelen a Střední průmyslové školy potravinářství a služeb Pardubice vybírala vítěze ve čtyřech kategoriích – Mlýnské, pekárenské a cukrářské výrobky, Maso a masné výrobky, Mléko a mléčné výrobky a Výrobky z medu a ostatní. Slavnostní vyhlášení soutěže se tentokrát uskutečnilo na Pernštýnském náměstí v rámci krajských dožínek. Výrobky zde mohli návštěvníci ochutnat a pro své oblíbence měli možnost hlasovat ve spotřebitelské soutěži. Některé z nich si zde mohli i koupit.
Pardubický kraj se snaží potraviny od lokálních producentů propagovat a také podporovat. K prodeji těchto potravin například motivuje venkovské prodejny, které mohou získat dotaci z programu obnovy venkova. „Naším cílem je komplexní podpora venkova, proto chceme pomáhat s vytvářením prostoru pro nabídku regionálních potravin. V Pardubickém kraji vyrábíme zdravé, bezpečné a kvalitní potraviny. A proto jsme také propojili naši podporu venkovských obchodů s nabídkou těchto lokálních produktů. V případě krajského dotačního titulu jsme pro příští rok navýšili základní podporu až na 120 tisíc korun (maximálně 50 procent uznatelných nákladů). Podmínkou je zajištění publicity výrobků, které obdržely právě ocenění MLS Pardubického kraje a také nabídka minimálně dvou produktů s tímto označením. Zároveň máme připravený systém bonusů, kterým lze tuto částku navýšit až o 40 tisíc korun na prodejnu, pokud budou provozovatelé nabízet regionální potraviny vyrobené v Pardubickém kraji,“ vysvětlil radní Miroslav Krčil.
 
Seznam oceněných výrobků a producentů MLS Pardubického kraje 2021:

Mlýnské, pekárenské a cukrářské výrobky
Hamburgerová houska – Štika Moravská Třebová s.r.o.
100% žitný chléb – Medovinka s.r.o.
Slunečnicový chléb – Zemědělské družstvo Rosice u Chrasti
 
Maso a masné výrobky
Lovecká klobása – Řeznictví a uzenářství Oldřich Čejka s.r.o.
Kmínová podkova – Řeznictví a uzenářství Oldřich Čejka s.r.o.
Tlačenka světlá - libová – Řeznictví Morávek
Slaninová marmeláda – Lukáš Kvapil
Uzený rolovaný bok – Řeznictví Sloupnice s.r.o.
Selská paštika s brusinkami – Zemědělské družstvo Rosice u Chrasti
 
Mléko a mléčné výrobky
Selský pařený sýr - česnekový pepř – Střední škola zemědělská a veterinární Lanškroun
Čerstvý bio kozí sýr - kopr – Ing. Jitka Píchová
Sýr na gril – Diana Houdová
Pernštýnský bochník s pískavicí – Petr Souček
Sušený sýr Niva Natura – Creative Sense s.r.o.
 
Výrobky z medu a ostatní
JSEM PECKA sirup hruška – Jsem Pecka s.r.o.
Ořechovka - ořechový likér – FONTICULUS s.r.o.
Kefírová zmrzlina Apolenka – Diana Houdová
Fit malinová zmrzlina s bazalkou bez cukru – Josef Branda
Dezertní medovina Železnohorská hořká – TRIKAM Nasavrky s.r.o.
Veronika 10% blond ale – ARMAT s.r.o.
Rychtář Rataj – Pivovar Rychtář a.s.
STB - Starý tvrdý bochník – Veselka Litomyšl s.r.o.