Na hřbitově začala rekonstrukce Rybičkovy hrobky        

Zajímavý nález v otevřené hrobce
Firma Kamenictví. Bindics zahájila práce na rekonstrukci Rybičkovy hrobky, největší hrobky na městském hřbitově, kterou při vstupu na hřbitov nemůžete minout. Majestátní secesní hrobka rodiny Rybičkovy a Vyskočilovy byla péčí města restaurovaná naposledy v roce 2004. První záznam o pohřbu do této hrobky pochází z roku 1908. Sochařská výzdoba hrobky je přisuzována žákům Myslbekovým
Stav hrob v posledních letech potřebu rekonstrukce navozoval. Hrobka byla vybudována při stěhování městského hřbitova  do nového areálu  "Na Pazderce", do tehdy nově vybudované hrobky se stěhovaly i ostatky zesnulých z hrobů  na tzv. "Starém hřbitově" u rotundy sv. Kateřiny. Jak nyní nalezli pracovníci dodavatelské firmy, tak  uvnitř hrobky nebyly jen staré rakve s ostatky členů Rybičkova rodu, ale také čtyři zachovalé náhrobky dříve umístěné na Starém hřbitově. Byly umístěny společně v jedné kóji hrobky a i když zde došlo k částečného zhroucení stropu, tak zhroucený materiál naštěstí tyto mramorové desky, vyrobené ve stejném stylu nijak neublížil a po 115 letech se tak dostaly zpět na "světlo Boží".  Jejich fotografie  uvádím. Na všech společně je zajímavé to, že právě v letošním roce mají všichni čtyři členům rodu právě kulaté výročí úmrtí a interval mezi úmrtími je vždy právě 5 roků :
1) Marie Rybičková + 1876 (před 145 lety)
2) Jan Rybička + 1881 (přes 140 lety)
3) Hynek Rybička + 1886 (přes 135 lety při požáru vídeňského divadla)
4) Rosalie Rybičková + 1991 (před 130 lety)
Nabízí se úvaha jak naložit se zachráněnými památečními hrobními deskami významných členů Rybičkova rodu z předminulého století. Jako jednu z možností vidím po restaurování umístit desky tam, kde už byly, tedy do prostoru Starého hřbitova k rotundě sv. Kateřiny, např. na ´kamennou zeď, kde by  dotvářely památkový okruh započatý kamennými reliéfy z I. světové války.
Protože se jedná o nákladnou opravu největší hrobky a stavba byla firmě přiklepnuta až 1. září, zřejmě se nepodaří opravu dokončit do svátku Památky zesnulých. Důležitý není spěch při dokončování, ale kvalita provedené práce. Protože mimo rekonstrukci hrobky a vrácení ostatků  také provést restaurování pomníku a mramorové sochy. Její stav je takový, že hrozí její rozpad při jakémkoliv stěhování a tak bude její čištění a impregnace provedena přímo na svém místě, se sochou nelze ani trošku pohnout.

Z Rybičkova rodu byli 4 starostové města


Největší hrobka na našem hřbitově patřila význačné českotřebovské rodině Rybičkově, k níž náležel např. Dr. František Rybička, zdejší lékař, v roce 1848 zvolený prvním konstitučním starostou města. Jeho jméno je spojeno s řadou místních spolků, vznikem místního pivovaru. Známý je také přátelskými vztahy k Boženě Němcové.
Františkův synovec, pláteník Hynek Rybička mladší, který v pozdějších letech tragicky zahynul při požáru Okružního divadla ve Vídni, kde pobýval na služební cestě, byl dalším členem rodiny, který vykonával funkci starosty města.
Jeho bratr, kupec Jan Rybička, zakládajícího člen Sokola, žil v domě čp. 74 u kostela. Také on byl, jako již třetí člen rodiny, zvolen starostou  města. Jeho syn Otto Rybička převzal otcův obchod, provozoval též výrobu likérů a po nedlouhý čas také tkalcovnu bavlny. V letech I. světové války se jako čtvrtý rodinný příslušník stal starostou města. Jeho manželkou se stala Eugenie Zora Hausmannová, dcera hudebního skladatele V. V. Hausmanna.
Pravnučka manželů Otto a E. Z. Rybičkových, paní RNDr. Veronika Bartůňková žije v Praze. Maminka paní Veroniky, Zora Jelenová, rozená Heidlerová, byla dcerou nejstaršího dítěte manželů Rybičkových, dcery Eugenie mladší, od roku 1919 manželky tehdejšího ministra obchodu dr. Ferdinanda Heidlera.... Tolik náhled do historie rodiny, která má své kořeny v České Třebové a její potomci žijí jinde. V Praze nebo  až v Austrálii. Neteř Veroniky Bartůňkové Alison Eugenie Tandy (*1989), žije v Austrálii, kam její babička Eugenie, provdaná Dean, dcera, manželů Heidlerových, odešla v roce 1948. O pomník se nyní logicky stará město Česká Třebová, jde o hrobku několika starostů města. - foto po poslední úpravě hrobu v roce 2005. (mm)

Stav sochy v současné době poznáme z dalšíCH fotografiÍ: