Volejbalové stesky                                  

Ahoj všem,

nechtělo se mi psát, jsem zastáncem toho, že na malém městě se dá všechno řešit jinak, domluvou, dohodou, ale asi ne, prostě to nejde... Přečkali jsme období "nicnedělání" a je tady restart soutěží ve volejbalu. Složitý, to víme všichni, některé děti nevydržely, posunula se věková hranice, což je zvlášť v juniorské kategorii velký problém.

Nicméně jsme ve spolupráci s krajským svazem volejbalu dali dohromady projekt, ve kterém jsme chtěli dát šanci zahrát si extraligu kadetů i  šikovným klukům mimo Svitavy a Lanškroun, kteří tuto soutěž hrají. Vzhledem k tomu, že v Sokol Česká Třebová II před covidem soutěž byla, chtěli jsme a nabídli jsme ostatním oddílům spolupráci a možnost kluky do tohoto projektu zahrnout. Byly prázdniny, předtím covid a tak zrod tohoto projektu byl na poslední chvíli. Nicméně jsme první turnaj o víkendu absolvovali. Pravda je, že jsem tomu už nevěřil.  Ozvaly se dva oddíly (Letohrad a Litomyšl - moc díky), kteří do projektu  svoje kluky zařadily a umožnili odjet na tento turnaj.

Jedním z vytipovaných hráčů byl i David Menc z Litomyšle, který v současné době je hráčem druhého Sokol Česká Třebová. Dohoda obou oddílů je taková, že pokud Litomyšl požádá o zpětný přestup do mateřského oddílu, nebude Sokol ČT dělat problémy a hráči ukončí registraci, tak aby tento nadějný nahrávač mohl pomoci v extralize kadetů a mohl hrát i případný KP I třídy za Litomyšl.
Z této logiky se vycházelo i z toho důvodu, že Sokol Česká Třebová nemá soutěž a nabízeli hráči krajský přebor II. třídy na antuce, což se s extraligou kadetů nedá srovnat. Takže zástupci obou oddílů se zkontaktovali a najednou ze strany Sokola Česká Třebová vznikl problém a hráče nechtějí pustit zpět do mateřského oddílu, jak bylo dohodnuto.

Jako podmínku možnosti přestupu zpět do Litomyšle si vedení Sokola dalo, že chce mluvit s rodiči hráče, o čem, to je Vám všem asi jasné (i když rodiče chtěli, aby syn extraligu hrál).  Na toto byl přibližně týden čas. Přibližně 10x volali rodiče na Sokol ČT, telefon jim nikdo nezvedl i když bylo jasné, o čem chtějí rodiče hráče mluvit a že je tlačí čas - právě proto.

Týden utekl, vedení Sokola ČT nezvedlo telefon, přestup se neuskutečnil a  hráč první turnaj extraligy kadetů nemohl odehrát...Ne kvůli zranění nebo  škole nebo covidu, ale z článku vyplývá proč... My, kteří jsme tady pouze tady proto, aby děcka sportovala, dělali jsme ty "bafuňáře", jezdili s nimi, najednou vysvětlujeme hráči, že hrát nemůže,  protože se oddíly nedohodly. Nejsou to už malé děti a dokáží si to dát dohromady. Při tom je to všechno jednoduché, ale jeden člověk tomu klukovi ten volejbal  možná znechutí tak, že o něj přijdeme, ale tomu to je jedno, je spokojený,  že udělal problém...

Posunu se do doby, kdy covid vlastně začínal a nebylo jasné, jak se bude  postupovat a jestli se bude hrát. Měli jsme fungující družstvo juniorek, které hrálo I.ligu, to družstvo, které přešlo celé k nám ze Sokola do Sokola II před 5 roky z důvodu neshod  trenérů s vedením Sokola ČT.

Za každou hráčku jsme zaplatili 5 000 Kč jako výchovné, což jsem chápal, protože Sokol Česká Třebová do nich investoval také.  Přibližně před rokem projevili rodiče jedné z hráček přání, jestli by k nám nemohla přestoupit další hráčka z osobních důvodů. Opět blokace komunikace oddílu a nechuť se domluvit. Po dlouhosáhlých intervencích rodičů se přestup dohodl, ovšem vedení Sokola  již požadovalo 15 000 Kč, což je maximální částka dle stanov svazu.  Zaplatili jsme, protože prioritou bylo, aby hráčka mohla pokračovat a  sportovat. Nikdo nemohl vědět, že budou soutěže zrušeny a hráčka odehraje jenom začátek sezony. Ale to nic, prostě jsme ji zaplatili. Rodiče byli spokojeni, hráčka  mohla hrát, tak to bylo nastaveno...

V tu samou dobu projevila přání hrát ve druhém Sokolu II. ligu žen naše  hráčka, jako férové se nám zdálo pustit ji a určit stejnou částku 15 000 Kč  i když bychom mohli nárokovat až 30 000 Kč dle stanov svazu.  Určili jsme tu částku ve stejné výši i přes to, že II. liga žen je úplně něco jiného než liga juniorek, prostě jsme chtěli, aby hráčka hrála.  Nakonec se přestup neuskutečnil z důvodu zrušení soutěže ohledně covidu.  Nyní opět je na pořadu přestup hráčky, opětovně jsme nabídli stejnou částku  jako minulý rok a odvolali se na komunikaci, která tehdy proběhla a na  částku, kterou jsme zaplatili za jejich juniorku.  Přes jejich družstvo žen nám bylo sděleno, že peníze na toto vedení Sokola nemá a že si má družstvo tyto finance sehnat jinak, vedení Sokola se ani  neobtěžovalo o komunikaci s námi. Nehledě na skutečnosti, že je to družstvo v jejich nejvyšší soutěži, dělá  jim reklamu, pomáhá v oddíle atd. O to víc mrzí, že se některé věci v minulosti nedotáhly do konce. Nerozumím, nechápu... To je odpověď vedení jejich oddílu jejich družstvu, kde navíc tato přestupující hráčka bude v základní sestavě a jednou z nejlepších hráček a určitě bude posilou a ne hráčkou na lavičce. Nerozumím, nechápu...V životě jsme nikdy našemu družstvu neřekli sežeň si peníze někde jinde, já nemám, to bych si nikdy nedovolil. A to byly doby,  kdy peníze doopravdy nebyly, navíc jsme jim za hráčku zaplatili minulý rok 15 000 Kč, žádné soutěže se nehráli, náklady byly minimální.

Nerozumím, nechápu...Není od nich snaha se domluvit, třeba na splátkovém kalendáři nebo něco podobného, aby hráčka zase mohla normálně sportovat. Nerozumím, nechápu...Volejbal jde stranou, vítězí jiné zájmy a vše ostatní je jedno, jestli hráč hraje nebo ne...
Tady snad už o volejbal doopravdy nejde. Vím, že se nic nezmění, není nikdo, kdo by do těchto problémů mohl vstoupit  a udělat pořádek.

A víte, jak to dopadne? Nezvítězí snaha umožnit hráčům sportovat co nejlépe,  ale to, aby i na tak malém městě bylo ve volejbalu co nejvíc problémů.  Tak jenom postesknutí... Díky za Váš čas a za to, že jste dočetli až do konce.
 

Martin Knížek  TJ Sokol Česká Třebová II