Vzpomínkový film o Mileně Asmanové - Reindlové           
Připravuje Českotřebovský deník ve spolupráci s Českou televizí
Milena Asmanová se narodila jako Milena Reindlová v Brně. Dětství prožila ve Třebové, kde žije dodnes část jejího příbuzenstva, zejména její bratr Petr Reindl. 
Roku 1953 absolvovala herectví na pražské DAMU. Následně prošla krátce scénami Divadla pracujících v Mostě (1953) a v pardubického Východočeského divadla (1953 – 1960). Až do svého odchodu na odpočinek se stala přední členkou činohry Státního divadla v Ostravě (1960 – 1993), kde i nadále vystupovala pohostinsky. Hostovala též na dalších scénách (D 46 v Praze, ostravské Divadlo loutek, Těšínské divadlo, Švandovo divadlo v Praze, Divadlo Skelet Pavla Trávníčka).
Vypracovala se na charakterní herečku výrazných českých a světových divadelních postav v desítkách  divadelních i televizních vystoupení inscenací.  Řadu let se Asmanová věnovala pedagogické činnosti na ostravské Státní konzervatoři a ve vlastním Studiu Mileny Asmanové v Praze.
K našemu městu měla vřelý vztah a ráda vzpomínala na své divadelní začátky v altánu v Javorce, kde si hráli  divadlo s Liborem Blodíkem a jinými. Diváky byli tehdy hosté z javorecké hospody Do Třebové jezdila pravidelně i během své herecké kariéry. .
Pravidelně dojížděla na všechna představení divadelního spolku Hýbl, kde pod režijním vedením Jiřího Jireše. Podle ní by se mohl a tedy i měl profesionálně živit divadle a dokonce  začala s českotřebovskými ochotníky spolupracovat. Top bylo v roce 2014, kdy ještě v pokročilém věku se připravovala na převzetí dole Babičky v inscenaci Košilka. Nakonec onemocněla a tak roli za Milenu Asmanovou  převzala Vlasta Kreuzová.... 
Myšlenka natočit vzpomínkový film o Mileně Asmanové vznikla  při rozhovorech redaktora Čt. deníku s "pražským Českotřebovákem" Dr. Josefem Zavřelem, se kterým spolupracujeme také na jiných projektech. Josef Zavřel také hrál s Milenou Reindlovou během války  na jevišti v Národním své první dětské role,  S Milenou Asmanovou - Reindlovou se potkávali - byť nepravidelně - celý život a po jejím přestěhování do Prahy se stali blízkými přáteli. A protože Dr. Josef Zavřel byl profesí redaktor České televize (kde pracuje také jeho dcera Hana) tak vznikla  cesta ke spolupráci  s televizí. Po předtočených záběrech v Praze byl včera 29. září natáčecí den u nás v České Třebové. Společně jsme  navštívili místa významná pro Milenu Reindlovou a její rodinu, např. v Javorce, kde Reindlovi bydleli, u Národního domu, kde Milena poprvé vystoupila na prkna co pro ni nakonec znamenala svět. v Kulturním centru jsme se potkali s Vlastou Kreuzovou a Jiřím Jirešem, se kterými Milena spolupracovala a nezapomněli jsme navštívit ani místo jejího posledního odpočinku na městském hřbitově. V Dlouhé Třebové jsme také navštívili paní Burešovou, její spolužačku z posledních ročníků českotřebovské měšťansky, která se pochlubila i uchovaným záznamem v památníku z roku 1944, kdy bylo Mileně 14 let. Další velmi zajímavé a do detailu popsané vzpomínky na Milenu Asmanovou poskytla Blanka Krejčí. Není ještě hotovo, čekají nás ještě další dotáčky mapující Mileninu televizní a filmovou tvorbu a zařazení ukázek z filmů a inscenací, spojení natočených sekvencí s komentátorkou atd. Budeme se snažit vzpomínkový dokument publikovat v lednu 2022 k ročnímu výročí úmrtí Mileny Asmanové.
Bude to vlastně první koproduční film Českotřebovského deníku a České televize..... (mm)

Záběry z natáčení 29/9 2021