Českotřebovský deník 274/2022 (1/10)
Místo plánované rekonstrukce Kubelkovy ulice letos jen nový úsek kanalizace

Na letošní rok byla v plánu  Krajské správy a údržby silnic rekonstrukce Kubelkovy ulice jako krajské silnice III. třídy. Ta se však již letos nerozběhne, pouze se realizují přípravné práce. Není to však vinou města.  Jde o několik desítek metrů dlouhý úsek kanalizace od ulice Pod Jelenicí do oblasti ulice U Stadionu. Tato práce bude předcházet I. etapě velké investice, která se týká úseku Kubelkovy ulice od fotbalového stadionu  až po konec ulice Pod Březinou na výjezdu z města. V trase Kubelkovy ulice proběhne rekonstrukce dešťové kanalizace, počítá se se zvýšení světlosti potrubí na 400 mm z důvodu zajištěno odvodu srážkových vod z železniční trati, která se bude v dalších letech rekonstruovat v rámci modernizace železničního koridoru. Srážkové vody budou odvedeny do nové retenční nádrže, která vznikne mezi ulicí Pod Březinou a železniční tratí. V současné době byl pro retenční nádrž zadán projekt. Z této nádrže bude také čerpána voda pro zasněžování Pekláku. Nové výtlačné potrubí (investice města)  bude přiloženo ke kanalizaci. Jde o akci Pardubického kraje, kterou má podle výsledku výběrového řízení zajistit společnost Eurovia. Zvýšení světlosti dešťové kanalizace bylo vynuceno budoucí investicí Správy železnic do modernizace koridoru. Logicky by proto měla náklady s tím spojené financovat SŽ z prostředků na koridor. Zatím to však nebude možné, protože  modernizace  železničního koridoru v České Třebové nebyla dosud zahájena (a její financování otevřeno). Společnost Eurovia však vysoutěžila zakázku za určitých podmínek a náklady spojené se zvýšením světlosti potrubí nebude ochotná uhradit. Náklady tedy půjdou za městem s tím, že snad v budoucnu to Správa železnic vyrovná.  Z toho je zřejmé, že rekonstrukce tohoto úseku Kubelkovy ulice je spíše předčasná a přinese další problémy.
Stavba chodníku a veřejného osvětlení by měla následovat jako investice financovaná městem Jako první se postaví silnice, jejíž součástí jsou nově usazené obrubníky a teprve potom může město budovat chodník s novým veřejným osvětlením. Podobně to bylo např. v Podbranské ulici. V Kubelkově ulici  se zatím nepodařilo koordinovat stavbu s investicí ČEZu do kabelizace nízkého napětí., takže je otázka, zda by mělo cenu v tomto úseku budovat nový chodník, má-li být třeba následně rozkopán při snášení vrchního vedení NN. Třeba se to do příštího roku vyřeší. ČEZ je ovšem stát ve státě a jeho plány je těžké předvídat.
V příštím roce 2023 bychom tedy měli mít tento úsek rekonstruovaný. Na to by měla navázat (snad v dalším roce?) ještě druhá, daleko složitější II. etapa, která spočívá v modernizaci Kubelkovy ulice od fotbalového stadionu k Litomyšlské ulici. Všechno je ovšem o penězích... Fotografie z 21.9. jsou z počátku stavby u fotbalového stadionu. (mm)

Oslaví Den seniorů

Českotřebovští senioři se stejně jako v loňském roce sejdou v pondělí 3. října odpoledne v Kulturním centru na oslavě Dne seniorů. Kulturní program je stejně jako v loňském roce v režii  českotřebovské základní umělecké školy, dále budou připraveny v malém sále různé workshopy. Akci pořádá Město Česká Třebová ve spolupráci s místní organizací spolku Senioři ČR.

Českotřebovské gymnázium hledá novou kolegyni či kolegu pro výuku českého jazyka a hudební výchovy jako zástup po dobu nemoci. Bližší informace poskytne ředitel školy na mailové adrese Josef.Mensik@gymnct.cz nebo na telefonním čísle 465 519 501.

V Ústí nad Orlicí zůstane po volbách vše při starém

Starostou bude nadále Petr Hájek a ve stejném složení budou i nadále místostarostové, Vzhledem k tomu že další volební období bude ještě náročnější než to dosavadní, nebude to žádná procházka růžovým sadem, tak tak dokonce v Ústí rozšiřují radniční koalici o další stranu KDU-ČSL. Přesně se to potvrdí po ustavujícím zastupitelstvu


Návrhy na energetické úspory na středních školách

Rada Pardubického kraje posvětila návrhy energetických úspor na řadě krajských středních škol. Investice ve výši 27,5 milionů korun by měla v budoucnu ušetřit kraji peníze za energie. Unikátním příkladem úspor je projekt malé vodní elektrárny při Průmyslové střední škole v Letohradě. Elektrárna by měla vyrobit dostatek energie pro provoz celé školy.
„Energetická krize a její velký dopad na provoz škol nás přímo nutí k tomu, abychom se uchýlili k úsporným opatřením, která nám v budoucnu peníze za energie ušetří. Odbor školství Pardubického kraje vytvořil seznam s návrhy úspor v celkovém součtu 27,5 milionů korun. Z velké části chceme úspor docílit výměnou osvětlení za LED světla, výměnou oken a dveří, nižší částky vynaložíme na výměnu spotřebičů nebo tepelných zařízení. Výjimečným projektem je vybudování malé vodní elektrárny za necelé 2 miliony korun, která by měla vyprodukovat dostatek energie pro provoz celé letohradské průmyslovky,“ vysvětlil radní pro oblast školství Josef Kozel. Investice do úspor jsou chystány například na Střední průmyslové škole v Chrudimi, Střední škole zahradnické a technické v Litomyšli, Středním odborném učilišti Svitavy, Odborném učilišti Chroustovice, na Gymnáziu Svitavy či Gymnáziu Dašická v Pardubicích.

Uměleckoprůmyslová škola v Ústí získá novou budovu v areálu bývalé Perly 

V areálu bývalé Perly v Ústí nad Orlicí má vzniknout nová budova pro místní střední umělecko-průmyslovou školu. Ta by měla získat perfektní zázemí pro výuku studentů. V budově školy totiž budou umístěny učebny, dílny, ateliéry a potřebné zázemí pro výuku uměleckých oborů textilní výtvarnictví, užitná fotografie a média, průmyslový design, modelářství a návrhářství oděvů, grafický design a pro obor obalová technika. Součástí budou i dvě počítačové učebny. „Oživení areálu Perly považuji osobně za klíčový projekt v Ústí nad Orlicí. V loňském roce byla v areálu otevřena budova domova dětí a mládeže, kde bylo investorem město. Se starostou jednáme o  přípravě projektu nového pavilonu naší uměleckoprůmyslové školy několik let. Dlouho jsme však čekali na vhodné dotační příležitosti, protože investice se všemi součástmi dosahuje částky až 190 milionů korun. Nyní se zdá, že by štěstí mohlo prát připraveným, protože se otevírají nové dotační možnosti, kterých chceme využít,“ řekl hejtman Martin Netolický. „Součástí stavby nové budovy školy budou i přípojky na vodovodní, kanalizační a plynový řád, elektrické rozvody a dopravní infrastruktura. V rámci záměru se předpokládá i dodávka nezbytného mobiliáře a vybavení výukových prostor. Výstavba objektu pro praktickou výuku uměleckoprůmyslových oborů školy vyřeší nevyhovující podmínky ve stávajícím objektu Špindlerova 1167,“ uvedl krajský radní pro oblast školství Josef Kozel. Projekt chce kraj podat do výzvy na specifické brownfieldy v rámci Národního plánu obnovy. „V současné době jsou připomínkovány dva nejdůležitější dokumenty z  návrhu nařízení k brownfieldům, které půjdou na vládu. Toto připomínkování by mělo zajistit přijetí našeho projektu bez výhrad, ale ještě není vyhráno. Připustit potřebujeme zejména již dříve provedenou demolici nadzemních částí. Dále se řeší pozemkové vypořádání, kdy budova musí vzniknout na pozemku ve vlastnictví Pardubického kraje. Další podmínkou je, že se dosáhne snížení spotřeby primární energie z neobnovitelných zdrojů jako hlavního ukazatele energetické náročnosti budovy o 20 procent oproti požadavku na budovu s téměř nulovou spotřebou energie,“ řekl Valtr s tím, že celkové předpokládané náklady projektu činí 190 milionů korun. (Ústecké listy)


Lávka podle da Vinciho návrhu připomíná památku odbojářů v Bohdanči

Krajina rybníků kolem Lázní Bohdaneč, jejíž podobu formovali Pernštejnové před 500 lety, má novou zajímavost. Opatovický kanál budovaný Vilémem z Pernštejna překlenul nedaleko golfového hřiště dřevěná samonosná lávka podle návrhu Leonarda da Vinciho, Vilémova současníka. V Bohdanči ale připomíná také dva významné legionáře a odbojáře z období 2. světové války spojené s touto oblastí, podplukovníka Karla Tillera a majora Franja Aubrechta.
„Vznikla zde takzvaná cesta legionáře, která provede turisty mezi oběma břehy kanálu, kde jsou umístěny informační panely o pohnutých osudech obou mužů. Jejich památku bude nyní propagovat i Československá obec legionářská, která je zařadí mezi stálá místa zájmu. Místní krajina má velký turistický potenciál a věřím, že si sem najde mnoho lidí cestu jak za přírodou, tak za historií nebo za sportem,“ řekl Alexandr Krejčíř, radní Pardubického kraje pro cestovní ruch, sport a volnočasové aktivity.
Město Lázně Bohdaneč a Rybniční hospodářství daly souhlas se stavbou lávky na svých pozemcích na obou stranách Opatovického kanálu a Povodí Labe udělilo souhlas jako správce vodního toku. Zcela zásadní a velmi aktivní roli ovšem hráli zástupci Golf Resortu Lázně Bohdaneč, kteří zajistili projekční přípravu lávky, její financování, zajištění stavby samotné a výběr zhotovitele, kterým byla společnost Chládek a Tintěra. Její nový název je Lávka mjr. Aubrechta a cedulky na obou březích kromě jejího jména mají rovněž datum osazení lávky přes Opatovický kanál: 30. 6. 2022.
„Výběr místa, kde lávka stojí, není náhodný. Na její druhé straně navazuje na malou pěšinku, která před 80 lety vedla kolem chaty podplukovníka Tillera. Ta stála mezi rybníky Zábranský Nový a Zábranský Dolní a dnes již neexistuje. Shořela koncem 2. světové války a byla symbolem spolupráce dvou významných bohdanečských osobností, legionářů a důstojníků československé armády podplukovníka Karla Tillera a majora Franja Aubrechta,“ vysvětluje jeden z iniciátorů nové stezky Adolf Vondrka a pokračuje: „Oba prošli boji 1. světové války a staly se italskými legionáři. V armádě sloužili i mezi válkami až do rozpuštění armády. V Auberchtově jednotce v Bohdanči se objevil Alfréd Bartoš, který pak tohoto kontaktu využil během působení výsadku SILVER A na Pardubicku a v Tillerově chatě našel krátký azyl. Oba důstojníci byli během nacistické okupace sledováni, Aubrecht byl opakovaně gestapem vyslýchán a Tiller zatčen a vězněn až do konce války.  Ani jejich další osudy nebyly jednoduché, Tiller byl nucen emigrovat a Aubrecht byl ve vykonstruovaném procesu uvězněn a propuštěn až na amnestii v roce 1960.“
Slavnostního otevření stezky a lávky se zúčastnily i dcera majora Franja Aubrechta, paní Milena Dolanská z Bohdanče, která letos v srpnu oslavila výročí 95 let, a vnučka, paní Milena Kučerová s dalšími členy rodiny. Osudy jejich předka, Franja Aubrechta, jsou tak trochu i osudy Československa, České republiky a nás všech.


Úpravy na domovech mládeže středních škol 

Hned několik domovů mládeže v Pardubickém kraji čeká rekonstrukce. Do stavebních úprav kraj investuje v součtu přibližně 11,5 milionů korun. Na posledním jednání radní Pardubického kraje investiční záměry schválili, a tak čtyři domovy mládeže v Třemošnici, Lanškrouně, Jevíčku a Vysokém Mýtě nabídnou studentům lepší bydlení.
„Kromě školních budov, jídelen nebo tělocvičen musíme samozřejmě myslet i na domovy mládeže, ve kterých tráví studenti přes týden velkou část svého volného času. Rozhodli jsme se pro rekonstrukci domova mládeže při SOŠ a SOU technickém v Třemošnici v částce 3,8 milionu korun, dále domova při SOŠ a SOU Lanškroun ve výši 1,8 milionu korun, Gymnázia Jevíčko v částce 3,3 milionu korun a domova při Střední škole technické Vysoké Mýto za 2,5 milionu korun,“ uvedl radní pro oblast školství Josef Kozel.
Jednotlivé částky v sobě zahrnují stavební práce i předpokládané náklady na vybavení, všechny stavební úpravy budou realizovány v tomto a příštím roce. „Třemošnický domov mládeže je v nevyhovujícím stavu a na hraně s hygienickými požadavky, proto je rekonstrukce více než nutná. V Lanškrouně bude rekonstruováno celkem deset pokojů a také společenská místnost. V Jevíčku je nutné opravit sociální zařízení v prvním a druhém patře budovy domova mládeže. V domově při technické vysokomýtské škole opravíme pokoje, omítky, podlahy, okna a parapety. Díky výměně oken bychom rádi ušetřili za vytápění,“ přiblížil plány rekonstrukce Josef Kozel.