Českotřebovský deník 276/2022 (3/10)
Pronajmu zděnou garáž (zavedena elektřina) v ulici V Lukách, cena dohodou.
Bližší info na tel. 736 518 072

ANKETA O MĚSTSKÉ KNIHOVNĚ - ZAJÍMAVÉ.
ZÚČASTNĚTE SE ! ODKAZ JE ZDE: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdT7zg3IAYRIDsLKhDow1VTU0nqCU37gKSvTbuGbFsDsbJNYg/viewform
V Kulturním centru slavili Den seniorů 

Českotřebovská základní organizace spolku Senioři České republiky slavila v pondělí 3. října. pod patronátem města Den seniorů v Kulturním centru, nejdříve ve velkém, následně v malém sále.  Program první části zajistila stejně jako v minulých letech naše českotřebovská základní umělecká škola. I letos přišla s gratulací seniorům starostka města Magdaléna Peterková. V  projevu  blahopřála seniorům k jejich svátku a poděkovala jim za jejich aktivitu a společně s předsedkyní organizace Miloslavou Kroftovou odměnily členy organizace za účast na sportovních soutěžích v rámci kraje a za pomoc při organizaci akcí pro seniory.
Českotřebovská organizace spolku Senioři ČR je jednou z největších organizací v našem městě, má 411 členů. Předsedkyní je Miloslava Kroftová a místopředsedou František Smejkal. Pro své členy vytvoří zajímavý program v řadě oblastí, také zájezdy.  ZO Seniorů ČR významně spolupracuje s českotřebovským Domem dětí a mládeže Kamarád při zajišťování kurzů Univerzity třetího věku v České Třebové a to již několikátým rokem.  Pro vedení tak velké organizace je zapotřebí prostor pro setkávání výboru se členy a administrativu, který nyní spolek Senioři ČR získal v nově otevřené budově Paleta v ulici Na Strouze (ve starém Úřadě práce). Zde mají  pro využití k dispozici jednu místnost v přízemí) (jednu z šesti učeben v této budově), o kterou se dělí s jedním zájmovým kroužkem..Ten ji využívá pouze jeden den v týdnu. V dalších dnech může tento prostor využívat spolek Senioři jako klubovnu, schůzovou místnost a také a zde může mít bezpečně uskladněny pomůcky či případně administrativu. Náklady za to nese město Česká Třebová, senioři jej využívají zdarma.
Je to jistě velmi vítaná pomoc a to aktuální neboť prostory v budově Paleta byly právě vybaveny.  Divím se, že toto nebylo při setkání se starostkou ze strany předsedkyně organizace zmíněno. Také jsem si představoval, že si paní starostka za svou čtyřletou přízeň a podporu samotného spolku a seniorů vůbec zaslouží alespoň kytičku, když jich tolik na oslavě rozdala. Leč kytička nezbyla. Příliš jsem také nerozuměl slovům v poděkování, ve kterých zaznělo: "...chtěla bych poděkovat paní Magdaleně Peterkové za to, že nám byla v uplynulých čtyřech letech nápomocna, i když  to neměla na Městském úřadě jednoduché, musela jít někdy hlavou proti zdi, někdy to neprorazila, ale pro nás se snažila....."
Z odpoledního programu v Kulturním centrum natočil Českotřebovský deník video, které bude uvedeno s jednodenním zpožděním. Prozatím mám pár fotografií a video z loňského roku, kdy byla oslava Dne seniorů v podobném duchu jako v roce letošním. (mm)


Nové příležitosti pro seniory v České Třebové

Českotřebovské gymnázium hledá novou kolegyni či kolegu pro výuku českého jazyka a hudební výchovy jako zástup po dobu nemoci. Bližší informace poskytne ředitel školy na mailové adrese Josef.Mensik@gymnct.cz nebo na telefonním čísle 465 519 501.

Dotace pro selku 

V letošním roce byla provedena generální oprava, vlastně rekonstrukce na herním prvku "Selka" v parku Javorka. Atrakce je vyhgledávaným cílem pro děti  v Javorce a máme rtadost, že se  ji podařilo znovu oživit. Celkové náklady na rekonstrukci dle objednávky  u společnosti Eko Bi s.r.o. činí 136 798 Kč včetně DPH. Práce byly fakturovány Střední školou technickou dopravní G. Habrmana. Na realizaci stavby z části přispěje Pardubický kraj, a to částkou ve výši 50.000 Kč.


Letos bude během Adventu na Starém náměstí vánoční minitrh

Již šestým rokem zajišťuje pan Pavel Zitta ze Zábřeha  pře Vánoci stánek s prodejem občerstvení  především "něčeho pro zahřátí" a na jeho činnost nebyly stížnosti. Stánek se stal vyhledávaným cílem procházek a předvánočního setkávání občanů našeho města. V letošním roce chce pan Zitta rozšířit prodej vánočního občerstvení o farmářský sortiment. V letošním roce chce svůj záměr rozšířit.


Nové dílny v učilišti s technickými obory 
Na Střední odborné škole a Středním odborném učilišti v Třemošnici byla dokončena modernizace dílen pro profesní kvalifikace. Stavební úpravy zahrnovaly i taková opatření, která by měla přispět k energetickým úsporám. Dokončuje se také modernizace truhlářské dílny.
„Jsem moc rád, že jsme za několik posledních let zvládli na škole realizovat významné investiční akce, které ji posunou zase o krok vpřed. Je to známka toho, že Pardubický kraj vnímá třemošnické učiliště jako důležitou součást vzdělávání zejména v technických oborech. Několik projektů je navíc ještě v plánu,“ sdělil radní zodpovědný za školství Josef Kozel.
Do nových dílen byly pořízeny i specifické stroje včetně příslušenství, jako soustružnický revolverový poloautomat CNC, CNC obráběcí centrum, frézky či soustruhy. „Modernizace dílen vyšla v součtu na částku necelých 10 milionů korun, značnou část nákladů ve výši 8,5 milionu korun pokryla dotace z evropských fondů. Na dokončovanou modernizaci truhlářské dílny jsme vynaložili zhruba 5 milionů korun, a to kompletně z krajských zdrojů,“ vysvětlil radní pro regionální rozvoj a evropské fondy Ladislav Valtr.
Kraj nezapomíná ani na údržbu venkovního areálu, v plánu je také rekonstrukce domova mládeže. „V loňském roce jsme investovali do venkovního osvětlení, které využívá funkce solárních panelů. Vzhledem k současné energetické krizi se snažíme vymýšlet úsporná opatření tak, aby provoz školy a domova mládeže byl co možná nejšetrnější. Počítáme s tím, že ještě do konce roku vyměníme okna, a doufám, že se nám podaří reagovat i na otopný systém ve škole,“ přiblížil plány kraje Josef Kozel.


Než postavíme novou knihovnu, musíme nejdříve dílenskou část zbourat

Jde o objekt čp. 452 ve Slovansé ulici, který město získalo v dražbě od Univerzity Pardubice v roce 2014. Budova se připravuje k rekonstrukci, vlastně k celkové přestavbě na novou budovzu městské knihovny. V letošním roce byl připraven projekt pro územní řízení a vypracována žádost o dotaci z fondu IROP. V průběhu září byla odeslána.
Stavbě muí předcházet demolice technických prostor bývalé svářečské školy, která také nebude levná. Předpoklad celkových nákladů na bourací práce dle projektové dokumentace zpracované spol. OPTIMA Vysoké Mýto je 4,4 mil. Kč včetně DPH. .Odbor rozvoje města a investic připravuje podání žádosti na dotaci ze Státního fondu podpory investic na brownfield týkající se akce „Bourací práce části objektu č.p. 452, Česká Třebová“. Jedna z podmínek dotace je zpracovaný Investiční záměr, který bude bude pozitivně zohledněn při bodovém hodnocení k získání dotace na bourací práce části nemovitost č. p. 452 z důvodu výstavby Městské knihovny Česká Třebová. Na realizaci bouracích prací je možné žádat o dotaci ve výši 50% z celkových nákladů a dále je možné žádat o bezúročný úvěr ve 40% celkových nákladů na bourací práce. Předmětem Investičního záměru je revitalizace území se starou stavební zátěží (brownfieldů) v rámci programu Brownfieldy formou dotace/úvěru. Občanská vybavení, která revitalizací vzniknou, jsou určena převážně pro jiné než hospodářské využití, dle podmínek stanovených v nařízení vlády