Českotřebovský deník 277/2022 (4/10)
Nové video Českotřebovského deníku: Den seniorů se zuškou
Českotřebovská základní organizace spolku Senioři České republiky slavila v pondělí 3. října. pod patronátem města Den seniorů v Kulturním centru, nejdříve ve velkém, následně v malém sále.  Program první části zajistila stejně jako v minulých letech naše českotřebovská základní umělecká škola. I letos přišla s gratulací seniorům starostka města Magdaléna Peterková. V  projevu  blahopřála seniorům k jejich svátku a poděkovala jim za jejich aktivitu a společně s předsedkyní organizace Miloslavou Kroftovou odměnily členy organizace za účast na sportovních soutěžích v rámci kraje a za pomoc při organizaci akcí pro seniory.
Českotřebovská organizace spolku Senioři ČR je jednou z největších organizací v našem městě, má 411 členů. Předsedkyní je Miloslava Kroftová a místopředsedou František Smejkal. Pro své členy vytvoří zajímavý program v řadě oblastí, také zájezdy.  ZO Seniorů ČR významně spolupracuje s českotřebovským Domem dětí a mládeže Kamarád při zajišťování kurzů Univerzity třetího věku v České Třebové a to již několikátým rokem.  Pro vedení tak velké organizace je zapotřebí prostor pro setkávání výboru se členy a administrativu, který nyní spolek Senioři ČR získal v nově otevřené budově Paleta v ulici Na Strouze (ve starém Úřadě práce). Zde mají  pro využití k dispozici jednu místnost v přízemí) (jednu z šesti učeben v této budově), o kterou se dělí s jedním zájmovým kroužkem..Ten ji využívá pouze jeden den v týdnu. V dalších dnech může tento prostor využívat spolek Senioři jako klubovnu, schůzovou místnost a také a zde může mít bezpečně uskladněny pomůcky či případně administrativu. Náklady za to nese město Česká Třebová, senioři jej využívají zdarma.
V Malém sále pak program pokračoval dalšími aktivitamy a k zábavě přispěla i českotřebovská skupina Jabkancové Šlapeto.
Videa z letošní a loňské oslavy Dne seniorů  v českotřebovském Kulturním centru měla podobný ráz 

Pronajmu zděnou garáž (zavedena elektřina) v ulici V Lukách, cena dohodou. Bližší info na tel. 736 518 072

Pokuty pro BusLine

Za neodjeté spoje v červnu letošního roku padla první pokuta. Krajský úřad v souladu se smluvními podmínkami vyměřil dopravci BusLine sankci ve výši 3,15 milionu korun a další budou následovat. Od 1. října také došlo k posílení vybraných spojů.
V tuto chvíli ještě řešíme finanční vyrovnání za to, že několik týdnů nebylo kvůli nezvládnuté situaci vybíráno jízdné. To vše chceme proplatit a budeme postupovat přesně v souladu se smlouvou a zákony. Na druhou stranu chci dodat, že v poslední době byly problémy způsobeny například také covidem, nemocní řidiči se pomalu vrací do práce. S dopravcem intenzivně jednáme a snažíme se pomoci, abychom cestujícím zajistili lepší servis. Externí firmě jsme například zadali analýzu dvou regionálních spojů, kde by mohly vypomoci poptávkové autobusy,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš.
Od 1. října kraj upravil některé jízdní řády autobusů a na vybraných linkách přidával spoje. „Došlo k některým časovým úpravám, aby autobusy lépe navazovaly například na začátek a konec výuky na školách, což jsme teď řešili a ještě budeme řešit se starosty, řediteli i rodiči. Naší prioritou je, aby se děti ze všech částí kraje včas dostávaly na zahájení školní výuky. Spoje posilujeme například mezi městy Vysoké Mýto–Chrudim, Česká Třebová–Litomyšl, Lanškroun–Letohrad a Svitavy–Litomyšl. Veškeré úpravy najdou lidé na webech oredo.cz a idos.cz. V tuto dobu BusLine denně jezdí 1670 spojů, celkem jich Pardubický kraj každý den vypravuje zhruba 3400. Neodjeté jsou jednotky procent,“ dodává Kortyš.
Kraj ročně zajišťuje dopravní obslužnost v objemu 16,5 milionu kilometrů. Tato čísla dlouhodobě rostou, v roce 2010 bylo odjeto 13,14 milionu kilometrů, o pět let později se jednalo již o 15,82 milionu kilometrů. V roce 2021 dosáhly náklady na autobusovou dopravu výše 500 milionů korun a s ohledem na inflaci a zvyšování cen bude finální částka za letošní rok pravděpodobně ještě vyšší. Kvůli nedostatku řidičů, kterých podle odhadů chybí v České republice až 15 tisíc, a neustále se zvyšujícím nákladům je do budoucna možné, že Pardubický kraj bude v příštích letech po dohodě s městy a obcemi snižovat celkový objem odjetých kilometrů.

Přehled změn autobusových spojů na Českotřebovsku  uvádím včetně jízdních řádů ZDE


Obědy pro žáky nižšího gymnázia od října lacinější, i když jen symbolicky

Na webu a facebooku Českotřebovského deníku jsem 2. září zveřejnil článek připomínající problematiku různých cen za obědy stejně starých žáků českotřebovských škol. Článek vzbudil velký ohlas. Tuto skutečnost si uvědomovali především rodiče. studentů nižšího gymnázia, kteří jsou nucení na dotované obědy chodit do jídelny na Skalku a platit mnohem více než žáci základky v jídelně na Července. Přestože jsem napsal článek naprosto slušně a neagresivně, tak byl některými osobnostmi z kandidátky 3PK považován za předvolební, jako bych mohl za to, že začátek školního roku s podstatně dražšími obědy padl právě před termín komunálních voleb a jako by snad obědy na Skalce vařil někdo z 3PK. Až taková byla nervozita u některých členů kandidátky 3PK. Aby tento dojem nenastal, tak jsem další texty raději nikde neuváděl ani neodpovídal na komentáře na FB.

(Nakonec podobně to bylo také u článků o vyškrtnutých autobusech, jako kdyby to byl vymyšlený problém.)

Vysvětlení různé ceny obědů existuje, je dáno rozdílnými výsledky výběrových řízení na potraviny a dostal jsem ubezpečení, že se to všechno opět po dalším výběru dodavatelů může vyrovnat.
Přesto jsem problém našel. Spočíval v tom, že žáci českotřebovského gymnázia jako jediní v našem kraji platí stejnou cenu ať chodí do primy nebo do oktávy. Na to jsem také upozorňoval v textu z 2. září.
Podle rady pracovníků odboru školství  jsem se proto obrátil na ředitelství střední školy technické a dopravní s písemnou žádostí o úpravu ceny obědů pro žáky nižšího gymnázia s tím, že tak to předpokládá vyhláška MŠMT z školním stravování. I když se původní cena 41 Kč do normativu právě vešla, tak v porovnání s další kategorií starších studentů nad 15 let byl  nesoulad. Při porovnání normativů pro věkové skupiny do 15 a nad 15 let se v kalkulaci podařilo cenu upravit o symbolické dvě koruny, takže cca 120 žáků nižšího gymnázia nyní od října platí za oběd 39 korun. 
(Ilustrační obrázek)
Za zvážení a akceptování mé žádosti o úpravu ceny bych chtěl ředitelství školy a vedení jídelny na Skalce poděkovat. Nejde ani tak o dvě koruny slevy, jako o princip. Vyhláška o školním stravování má platit všude a i když to může přinášet ve výdeji stravy komplikace. Je to tak přece v mnoha dalších jídelnách. Nyní se k tomuto kroku přikročilo i v jídelně na Skalce.
Vaří zde opravdu dobře a svědčí o tom i  to, že sem na obědy do této školní jídelny a dochází, dojíždí také mnoho důchodců a zaměstnanců z mnoha třebovských firem, kanceláří, ordinací atd. Uvedu zde proto podmínky pro stravování z webu vda.cz.
Na webu lze najít i vyšší ceny obědů ve školních jídelnách, např. v Ústí na Dukle nebo na gymnáziu Pardubice - Dašická.
Milan Mikolecký

Na plakátu je chyba ! Taneční pro seniory není 6., ale 9. října