Českotřebovský deník 278/2022 (5/10)
Nová videa Českotřebovského deníku:

Pro podzimní chvíle přidáváme dvě nová krátká videa jako prázdninové "úlovky" Libora Vašiny
  Arboretum Vysoké Chvojno  
  Velké mechové jezírko Rejvíz

TANEČNÍ ŠKOLA SE PŘIPRAVUJE NA MISTROVSTVÍ SVĚTA V RAKOUSKU

Po obdržení oficiálních nominací musíme konstatovat, že 23 našich tanečníků si vybojovalo postup na Mistrovství Světa IDO. MS se koná 26. - 30. srpna 2022 v Rakouském Grazu a je to jedna z nejprestižnějších mezinárodních tanečních soutěží.
Díky důkladné přípravě, vůli, pracovitosti a talentu se našim svěřencům podařilo skvělé výsledky z minulé soutěžní sezóny přetavit v nominace na Mistrovství Světa. V současné chvíli probíhají organizační přípravy.
Šárka Prossová  Taneční škola Česká Třebová

Adaptační kurz 6 . B  ZŠ Habrmanova

V termínu  21. – 22. 9. 2022 se konal adaptační kurz třídy 6. B. 
Sraz účastníků jsme měli v 8.00 hod. 21. 9. 2022 ve škole ve své třídě. Zde také proběhl dopolední program organizovaný Pedagogicko-psychologickou poradnou Ústí nad Orlicí.  Šlo především o aktivity, které vedly ke stmelování kolektivu a určování pravidel naší třídy. Oběd jsme měli všichni zajištěný ve školní jídelně. 
Po obědě jsme se vydali autobusem do nedalekého Semanína, kde nás čekala prohlídka kostela sv. Bartoloměje s průvodkyní paní Aničkou Smyčkovou. Dále jsme navštívili místní „knajpoviště“ a využili možnosti sportovního vyžití na zahradě fary, kde jsme si také opekli přinesené buřty. Ze Semanína jsme se odešli pěšky nazpět do České Třebové a vrátili se do školy, kde jsme přespali v naší třídě ve spacácích na karimatkách.
Ve čtvrtek ráno 22. 9. 2022 jsme se nasnídali z vlastních zdrojů a pak jsme vyrazili opět na nádraží. Odjížděli jsme totiž již v 7.59 hod. do Pardubic. Zde jsme navštívili edukační program „Lidé odvedle“ ve Východočeském muzeu v Pardubicích, kde se nám velmi líbilo. Do České Třebové jsme se vrátili až na oběd, kterým jsme úspěšně náš adaptační kurz zakončili.
Mgr. Eva Kohoutková, ZŠ Česká Třebová, Habrmanova ul.

Výstava hub v Ekocentru Podorlicko se blíží

Chcete-li pomoci se sběrem a donést něco na instalaci, dorazte s houbami ve čtvrtek podvečer.
V pátek si nenechte ujít přednášku Martina Mičky
Pokud si chcete. Užít výstavu v klidu s menším množstvím lidí, dorazte v sobotu ! Pozvěte své přátele!

Českotřebovský deník a videodeník změnil logo

Českotřebovský deník oznamuje, že dnešním dnem změnil barvu loga  na plně modrou  na webové a facebookové prezentaci a .také na youtube kanále Českotřebovského deníku. Modrou barvu mají také v rámci manuálu barevná pozadí.  Důvodů je více. Došlo ke sjednocení barevného řešení webu, původní fialová barva loga by případně mohla vést k záměně s jinými subjekty.  Jsme přesvědčeni, že tato změna loga prospěje, určuje lépe zaměření a přispěje k tomu, že nedojde k záměně za webové prezentace jiných subjektů.

CZ LOKO připravuje třetí CZ Trainee program pro maturanty 

Ještě do konce října se mohou maturanti technických středních škol a odborných učilišť z Českotřebovska a Jihlavska zapojit do CZ Trainee programu CZ LOKO. Největší český výrobce lokomotiv v něm studentům nabízí možnost, jak zahájit svou profesní kariéru u stabilního zaměstnavatele. Program začne v polovině listopadu a potrvá do května 2023. Jeho součástí je i stipendium  až do výše 22 tisíc Kč.
„Máme za sebou již dva úspěšné ročníky s velmi pozitivními ohlasy jejich absolventů. Trainee program je totiž zajímavou možností jak si najít práci, poznat, co mě v ní čeká, s kým budu spolupracovat. Pro první zaměstnání to pokládám za velmi důležité. Proto také někteří „trainisti“ se už stali i našimi zaměstnanci,“ říká Jiří Kutálek, personální a správní ředitel CZ LOKO.
Právě atraktivita CZ Trainee odlišuje od podobných programů, které se na trhu práce objevují. Dominuje jim zážitková forma a osobní zkušenost. Studenti poznají výrobní provozy, prožijí několik dnů při praxi v odděleních podle svého studijního zaměření, zúčastní se společných teambuildingů a navštíví zákazníky jako je Liberty Ostrava či Třinecké železárny, kde lokomotivy CZ LOKO pracují v náročných ocelářských a hutních provozech. To všechno jim umožní si o firmě udělat bližší obrázek, poznat její kulturu, procesy a role jednotlivých úseků. Celý článek ZDE

Na záchrance poradí i po telefonu

Při Zdravotnické záchranné službě Pardubického kraje funguje informační centrum, které obsluhuje dvě telefonní linky 24 hodin denně 7 dní v týdnu. Operátoři na těchto číslech pomáhají lidem, kteří nepotřebují akutní ošetření, ale chtějí se poradit o svém zdravotním stavu nebo návštěvě lékaře.
„Volající na linku záchranné služby mohou žádat operátory o radu či informaci, kam mohou vlastními prostředky směřovat svého blízkého k ošetření do ambulancí nebo přímo ke specialistům v nemocničních zařízeních. Mimoto se mohou informovat i o fungování ordinací praktických lékařů, často zde pracovníci operačního střediska zodpovídají také dotazy o provozní době stomatologických pohotovostí. V případě jakýchkoliv nejasností či otázek proto doporučuji se na operátory obrátit, jsou připraveni všechny dotazy zodpovědět nebo jinak pomoci,“ sdělila náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Michaela Matoušková s tím, že na linku pro odkladné stavy se lze dovolat na telefonních číslech 469 666 666 nebo 469 666 999.
V případech, kdy je ohrožen lidský život, je však nutné neprodleně kontaktovat Zdravotnickou záchrannou službu na čísle 155, respektive mezinárodním čísle 112. Tato zdravotní služba je dostupná na celém území České republiky, a to včetně pokrytí leteckou záchrannou službou.


Keltský skansen Nasavrky

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil Keltský skanzen v Nasavrkách. Se zástupci spolku Boii, který celý projekt Země Keltů zastřešuje, hovořil o dalším rozvoji aktivit zaměřujících se na prezentaci zdejšího keltského osídlení.
„Keltský skanzen v Nasavrkách se v posledních letech velmi výrazným způsobem rozvíjí a rozšiřuje svoje aktivity směrem k odborné, ale i široké veřejnosti a žákům a studentům nejen z našeho regionu. Svým zaměřením se jedná o jediný skanzen svého druhu ve střední Evropě, který zachycuje podobu keltského města. Stávající stav však ještě není finálním a spolek Boii připravuje dobudování dalších staveb. Jednou z nich je keltská svatyně, jejíž vybudování bychom chtěli podpořit z rozpočtu kraje v poměru investic jedna ku jedné. V letošním roce by se mohlo jednat o půl milionu korun. Další prostředky bychom pak mohli uvolnit v příštím roce,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Není to však jediný plán, kterým se spolek Boii v tuto chvíli zabývá. „Náš spolek též připravuje projekt výstavby nového dvorce určeného jako zázemí pro řemeslné aktivity a školní programy. Rádi bychom získali prostředky na stavbu domu keltského obchodníka. Velmi si vážíme nejen vytrvalé finanční podpory od Pardubického kraje, ale také výjimečných znalostí historie a péče o její odkaz ze strany pana hejtmana,“ uvedl emeritní předseda spolku Boii Lukáš Blažek.