Českotřebovský deník 279/2022 (6/10)
EKOCENTRUM PODORLICKO: HOUBY 2022

Houby rostou a také v ekocentru jich je plno. Dnes je čtvrtek 6. října a příprava výstavy je v plném proudu. V hlavní roli mykolog Martin Mička. Bude ve službě až do nedělního odpoledne. A to je třeba napsat, že přípravě výstavy a třídění úlovků předcházel vlastní sběr hub. A samozřejmě také s Martinem Mičkou. Nebyl na to ovšem sám, byli další pomocníci, protože houby a s nimi spojené "Mykologické dny" jsou v ekocentru tradicí a také srdeční záležitostí.  Aby byly na výstavě co nejčerstvější, tak se jedná o úlovky z dnešního dne, tedy ze čtvrtka 6. října. Ráno ještě rostly v lese, odpoledne čekaly v bedničkách na chodbě, aby se po roztřídění dostaly do vlastní výstavní expozice. I letos bude mít přes 200 vystavených druhů hub. A jde často o zajímavé exempláře.  Na výstavu se vrátím až bude všechno popsáno a připraveno. V pátek je výstava otevřena  ráno již od 8 hodin, odpoledne do 18 hodin . Přijďte se podívat!  O letošních mykologických dnech natáčí Českotřebovský deník video. Natočili jsme přípravu expozice, zítra přijdu na výstavu i na večerní přednášku.  Více z přípravy výstavy ukazujeme na fotografiích v samostatném příspěvku ZDE Tam můžete vyzkoušet, jak byste obstáli v houbovém testu. Uvádím obrázky bez popisek - zítra k tomu přijdou další snímky s popiskami....  (mm)


V Litomyšli bude v listopadu Čokoládový festival 

Čokoládový festival na litomyšlském zámku se bude konat od 18 do 20. listopadu 2022. Bude to akce pro celou rodinu a nejen pro Litomyšl, ale také i široký region, kan pořadatelé řadí také Českou Třebovou Propagaci bude zveřejňovat také Českotřebovský deník, a můžete ji sledovat také na webu www.cokofest.cz). Pro zvýšení zájmu o tuto akci připravujeme  soutěže i na našem facebookovém profilu. 
Pořadatelem akce je společnost CrisEvents, s.r.o. Praha  podpořená francouzským kapitálem.

STOMATOLOGICKÁ POHOTOVOST V REGIONU


Posvícení v Knapovci

V rámci Knapoveckého posvícení Vás zveme v neděli 16. října 2022 do Knapovce na komediální muzikál Legenda o zbloudilých duších.
V 15.00 hodin je v kostele sv. Petra a Pavla mše svatá s doprovodem rytmické skupiny a v 16.30 hodin v kulturním domě v Knapovci uvede divadelní spolek Doveda Sloupnice autorský muzikál Legenda o zbloudilých duších.
Po předchozím úspěšném kabaretu Český děják připravil soubor pod vedením režiséra a muzikanta Gary Edwardse další autorské představení. Komediální muzikál s živou kapelou na jevišti vezme diváky na plavbu do oblasti Bermudského trojúhelníku. Piráti hledají poklad, uklízečka kajutu, kterou má uklidit, manželé sami sebe. Najdou? V Bermudském trojúhelníku se může leckdo ztratit. Dají se tam ale objevit i netušené poklady.
Na formance v kulturním domě je od 16 hodin zajištěné občerstvení. Knapovecké posvícení je součástí projektu Knapovecký rok podpořeného městem Ústí nad Orlicí. Těšíme se na Vás. Zve PhDr. Jana Staňková a P. ThLic. Jan Pitřinec

Senzační vítězství Moniky Veitové Simonové ve Varese

Závodnice silniční cyklistiky, oddílu Cyklotrénink František Trkal, se zúčastnila v prvním říjnovém víkendu světového poháru v italském Varese známém pod názvem Tre Valli Varesine. Tato akce je pořádána mezinárodní cyklistickou organizací UCI pro širokou veřejnost, závodníky masters kategorií a bývalé profesionály a je předkrmem pro cyklistické fanoušky, kteří se mohou o dva dny později těšit na závod Tre Valli Varesine kategorie muži elite a žen elite. Na 22km dlouhé a velmi členité trati rozjela Monika závod velmi dobře a již na prvním mezičase měla poměrně slušný náskok. V polovině trati se ale soupeřky Monice na mezičase opět přiblížily a vše se rozhodovalo na zpáteční cestě do Varese. Tu zvládla českotřebovská závodnice nejlépe a v kategorii vybojovala vítězství. Velké překvapení ji čekalo na stupních vítězů, kde moderátor oznámil, že byla i nejrychlejší ženou celého závodu. Tímto vynikajícím úspěchem se již nyní kvalifikovala na mistrovství světa UCI Granfondo, které se spolu s profesionály bude konat v srpnu příštího roku ve skotském Glasgow.
Výsledky Tre Valli Varesine časovka 22km – napříč kategoriemi
1. Monika Veitová – Simonová   CZE Cyklotrénink F. Trkal     34:39,90
2. Cappiello Olga                        ITA Team De Rosa Santini     34:40,25
3. Venturino Linda                       ITA La Bicicletteria Team      35:04,25
4. Skarabela Carola                    GER Team Alé Deutschland   35:20,40
5. Luthi Laila                               SUI  Giornaliero                     35:22,05
Poděkovaní patří také všem partnerům, díky kterým se Monika mohla světového poháru ve Varese zúčastnit a také poděkování za podporu v celé letošní sezóně. Jsou to:  Armat spol. s r.o ,  Elektro Franc, Město Česká Třebová,  Auto Eso,  BB Cut,  Sport Bárt,  Pivovar Faltus, Skalický Transport,  Autodoprava Ureš, Pavel Brindzák  a další nejmenovaní podporovatelé.

Kraj předal ocenění v lidové kultuře a péči o památky

Po covidové pauze předávali zástupci Pardubického kraje opět po dvou letech ocenění v oblasti tradiční lidové kultury a ochrany památek v městských zónách a rezervacích. Na malé slavnosti a diskuzním fóru se sešli v přednáškovém sále Východočeského muzea v Pardubicích. Všichni účastníci si pak mohli prohlédnout také nový zámecký okruh s názvem Pernštejnská rezidenci – nejstarší renesance v Čechách.
 „Každý rok ve spolupráci s Muzeem v přírodě Vysočina rozšiřujeme okruh nositelů tradice a statků lidové kultury v Pardubickém kraji. Jsou to zejména lidé, co udržují tradiční řemeslnou výrobu a snaží se ji také předat dalším generacím, od roku 2015 je na seznamu už 15 nositelů tradice. Vedle toho podporujeme i živé tradice, které zejména na venkově, ale i ve městech pokračují, byť třeba s nějakou pauzou. Tím posledním příkladem byla tradiční výroba jabkanců, tedy bramborových placek s tvarohem, v České Třebové, kterou obnovil Spolek od svaté Kateřiny,“ uvedl náměstek hejtmana pro kulturu Roman Línek.
 „Titul Nositel tradice získali již v roce 2021 pardubický perníkář Pavel Janoš, který je třetí generací cukrářského a pernikářského rodu Janošů a jehož perníky dalece přesáhly hranice našeho kraje.  Dalším oceněným je řezbář, betlémář a restaurátor Štefan Hrudka z Mladkova, který se věnuje mimo jiné restaurování tzv. kralických betlémů. Dámou oceněnou v roce 2022 se stala Alena Tschöpová z Letohradu, která vytváří figurky z kukuřičného šustí, jež nám svým provedením příjemně navozují atmosféru staročeské vesnice,“ sdělila ředitelka Muzea v přírodě Magda Křivanová.
Historickým městem roku 2021 v Pardubickém kraji se stal Letohrad. Ten prostřednictvím Programu regenerace městské památkové zóny od roku 1992 opravuje historické jádro města. „Za předchozí rok bylo s podporou státu investováno do památek v Letohradě 4,5 milionu korun, z toho dotace činila téměř 2,7 milionu. Na rozdíl od některých jiných měst vzrostl počet obyvatel bydlících v Městské památkové zóně, i těch, kteří svojí péčí o vzhled nemovitostí přispívají k dobrému hodnocení města. Na opravu střech, fasád, oken a dveří mohou získat dotaci i od města,“ řekl místostarosta města Martin Hatka.
V roce 2021 byly také ukončeny několikaleté obnovovací práce na kapli sv. Jana Nepomuckého na Kopečku, čelní fasády kostela sv. Václava na náměstí a na rekonstrukci obvodových parkových zdí. „Od Pardubického kraje získal Letohrad za první místo v krajském kole 100 tisíc korun,“ dodal náměstek Línek, který předal symbolický šek místostarostovi Hatkovi.
FOTO: Pamětní list pro Spolek od sv. Kateřiny převzala ve Východočeském muzeu Pardubice Jitka Hanzlíčková

Velký swingový orchestr Česká Třebová vystoupí v sobotu 15. října v sále U Coufalů v Přívratu