Českotřebovský deník 280/2022 (7/10)
Nové video Českotřebovského deníku
Zajímavé video Českotřebovského deníku se vrací  regionálnímu Dni železnice, který se jako první  na síti českých železnic letos  konal 3. září v České Třebové. Zachycuje nejen dění v českotřebovském uzlu a v depu kolejových vozidel, ale také na železničních tratích v regionu. konkrétně se jedná u dopolední výlet parním vlakem taženým lokomotivou 423.0 Velký bejček do Moravské Třebové a zpátky, ale také odpolední souběžnou jízdu tohoto parního vlaku s pantografovou jednotkou řady 451.0 "Žabotlam" na trati Česká Třebová Svitavy. Počasí přálo, Den železnice se vydařil.

Kohouti rozstříleli Chrudim

Českotřebovský útočník Milan Ostřanský měl po třech utkáních na svém kontě pět asistencí. Ve čtvrtém se trefil třikrát a v očekávaném duelu prvního s druhým přispěl k demolici chrudimského celku. Necelé tři stovky diváků viděly celkem devatenáct gólů!!
Česká Třebová – Chrudim 14:5 (6:2, 3:1, 5:2)
Branky: 3. Vaňo (Veverka), 4. T. Prachař (Plášek, Semorád), 13. Augustin (Schejbal, Pavlovský), 14. Vaňo (Veverka, Král), 15. Pavlovský (Augustin, Ostřanský), 18. Augustin (Sedlák, Schejbal), 36. Semorád (Plášek, T. Prachař), 36. Ostřanský (Augustin, Pavlovský), 37. Čada (Veverka), 46. Ostřanský (Augustin, Pavlovský), 48. Plášek (Jemelka, T. Prachař), 51. Semorád (T. Prachař, Plášek), 56. Ostřanský (Augustin, Schejbal), 58. Pavlovský (Sedlák) – 3. Kostka (Plch, Linhart), 11. David Cvrček (Kostka, Pilař), 33. Hrdlička (Langr), 45. Kostka (Linhart, David Cvrček), 57. Plch (Dobiáš, Turčáni).
Rozhodčí: Kis, Vrba – Švejda, Topolský. Vyloučení: 6:4 (navíc Pilař 5+do konce utkání). Využití: 2:1. Oslabení: 1:0. Diváků: 256. Nejlepší hráči: Ostřanský, Augustin, Semorád.
Česká Třebová: Kraus – Sedlák, Daněk, Hradil, Jemelka, Král, Pažourek, Schejbal – Pavlovský, Ostřanský, Augustin – Semorád, T. Prachař, Plášek – Vaňo, Čada, Veverka.
Chrudim: Matoušek (14. Novotný) – Linhart, Hejduk, Hrdlička, Pilař, Budínský, Felcman, Pejzl, Hejl – Dobiáš, Kostka, Plch – David Cvrček, Langr, Hebek – Hykl, Votava, Pavlík – Cimburek, Turčáni.

Derby Moravská Třebová - Česká Třebová v neděli 9. října NEBUDE !!!

Po čtyřech vítězstvích čekalo hokejisty České Třebové v neděli 9. října páté utkání, tentokrát na ledě moravskotřebovského Slovanu. Soupeř však nedělní duel z důvodu marodky zrušil.
Zástupce Slovanu pan Cach mne telefonicky kontaktoval v pátek 7. října odpoledne. V průběhu večerního tréninku potvrdil, že kvůli marodce nemá domácí klub k dispozici dostatečný počet hráčů. Nedělní zápas tak byl po dohodě obou klubů definitivně zrušen. Dohodli jsme se na náhradním termínu, utkání bude v Moravské Třebové odehráno v pátek 21. října od 19.00 hodin,“ vysvětlil manažer Vladimír Vaněk.

K povolebnímu jednání se zatím nevyjadřujeme

Dotazy na postoje a názory k povolebnímu vývoji v České Třebové přichází a jsou stále častější. K tomu lze uvést, že pro média byly poskytnuty vyžádané informace, které však kupodivu nebyly ke zveřejnění akceptovány, jako by nebyly k tomuto účelu vhodné.  Koalice pro Českou Třebovou se povolebního vyjednávání  nezúčastnila, resp. zúčastnila jen formálně. Dodržujeme zásadu se k průběhu a obsahu jednání do ustavujícího zastupitelstva města, které se bude konat za 14 dní v pátek 21. října nevyjadřovat a počkat také na programové prohlášení Zatím se k jednání i předvolebnímu dění vyjadřují regionální média nebo sociální sítě, které si  všímají také úlohy hejtmana Martina Netolického. Uvádím tři příklady:
1) Upečeno: Jak bude obsazena radnice v České Třebové (Orlický deník)
2) MF DNES řeší v tištěném vydání především působení a změnu postoje hejtmana v článku Milana Zlínského
(Článek: Kvůli volbám do Senátu se hejtman odkopal. Myslí na příští volby)
3) iDNES se zabývala úspěšným tažením 3PK v kraji. Všímá si, že se úkrok od ČSSD v komunálních volbách vyplatil

Velké srovnání poplatků nejen za odpad v Česku najdete

https://www.skrblik.cz/rodina/bydleni/poplatky-za-svoz-komunalniho-odpadu/?utm_source=newsletter698&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter698-2-header

Gymnazisté na exkurzi v Contipru Dolní Dobrouč

23. září jsme vyrazili do nedaleké Dolní Dobrouče na akci s názvem Pojďme s kůží na trh, kterou pořádala společnost Contipro. Připravený program nám ukázal prostory laboratoří, jež jsou chemií a biologií doslova nabité, a možná mnohým dodal inspiraci a rozhled, které jsou při výběru vysoké školy a následného povolání potřeba. Hned po příjezdu nás čekala přednáška, kde nám bylo sděleno, co nás čeká a nemine. Od základních informací, které nás zasvětily do světa Contipra a připomněly nám důležitá fakta o kůži, až po malý náhled do toho, kam naše další kroky budou směřovat. Po přednášce jsme se v laboratořích dozvěděli mnoho informací o fyziologii buňky. Měli jsme možnost vyzkoušet si pokusy s tekutým dusíkem, které nám přiblížily jeho použití v praxi. Následovala laboratoř specializovaná na kosmetiku, kde jsme měli jedinečnou příležitost namíchat si vlastní krém, změřit parametry naší kůže nebo se například podívat na její strukturu. Dále jsme navštívili laboratoř fermentace a seznámili se s kožním mikrobiomem. Naše další kroky vedly do laboratoří fyzikální chemie. Poslechli jsme si příběh nosiče a zamířili do cílového stanoviště, kde jsme se dozvěděli, jak zformovat kyselinu hyaluronovou tak, aby nám mohla pomoci. Celý program byl plný informací a věřím, že si z něj každý z nás něco odnesl.
Klára Najmanová, 3.C, www.gymnct.cz


Sokolská vlajka nad krajským úřadem připomíná 81 let od zatčení 1 500 sokolů gestapem

již od roku 2019 je 8. říjen připomínán jako Památný den sokolstva a je tak zařazen do kalendáře významných dnů České republiky. V letošním roce si navíc připomínáme 80 let od atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha a 81 let ode dne, kdy gestapo v rámci „Akce Sokol“ zatklo přes 1 500 sokolských činovníků. Stejně jako v předchozích letech na jejich počest zavlála na Krajském úřadě Pardubického kraje sokolská vlajka. Tu s hejtmanem Martinem Netolickým vztyčila tajemnice Sokolské župy Východočeské – Pippichovy a krajská zastupitelka Lenka Pařízková.
„V letošním roce si při různých příležitostech připomínáme 80 let od tragických událostí našich dějin spojených se zastupujícím říšským protektorem Reinhardem Heydrichem. Stejně tak, jako nezapomínáme na ležáckou či lidickou tragédii nebo popravy na Zámečku v Pardubicích, neměli bychom zapomínat ani na „Akci Sokol“ provedenou gestapem v noci ze 7. na 8. října 1941. Při ní bylo zatčeno přes 1 500 sokolských činovníků, z nichž většina se bohužel konce války nedočkala. Reinhard Heydrich zároveň okamžitě podepsal rozpuštění České obce sokolské, která byla nacisty považována za nejnebezpečnější organizaci, jejíž aparát sloužil domácímu odbojovému hnutí,“ řekl hejtman Martin Netolický.
V sobotu 8. října bude po celé zemi probíhat velká řada doprovodných akcí. Nejvýznamnější z nich bude pietní akt v pražském Tyršově domě, který začne v 15 hodin. Předcházet mu bude společný slavnostní nástup Hradní stráže a Sokolské stráže v pravé poledne na Pražském hradě. Široká veřejnost pak může vzdát čest sokolským hrdinům prostřednictvím kokard připnutých na oblečení. Už tradiční součástí Památného dne sokolstva je Večer sokolských světel, kdy mají osudy sokolských hrdinů připomenout tisíce svíček na vodních hladinách v Česku. V Praze budou sokolové vypouštět osvětlené lodičky na hladinu Čertovky u Karlova mostu od 18:30.
Také v České Třebové byli prvními zatčenými sokolové: Zdeněk Lom, Ervín Vacník a Josef Hladík. Pietní akty a vzpomínkové akce probíhají v různých formách na různých místech České republiky. Fotografie je z pietní vzpomínky u památníku obětí II. světové války z řad českotřebovského sokolstva. Míru toho, jak si sokolové v České Třebové váží odkazu sokolů - obětí nacistické perzekuce  je možné ukázat na obnově památníku, poškozeného vandaly před jedenácti lety.
Památný den sokolstva

Památný den sokolstva je poctou všem členům a členkám Sokola, kteří během téměř 160 let existence našeho spolku obětovali své životy v boji za svobodu, demokracii a samostatnost. Od roku 2019 je zařazen do kalendáře významných dnů České republiky.

V rozvojových programech Unie jsou miliardy.
Pardubický kraj je připraven

Nové programové období z pohledu dotací Evropské unie začalo v minulém roce a potrvá až do roku 2027. Kraj, ale i města a obce mají možnost získat finance z celé řady různých programů.
O tom, jaké možnosti přicházejí, hovoří Ladislav Valtr radní Pardubického kraje pro regionální rozvoj a evropské fondy v rozhovoru ZDE

Dvě nové výstavy v ústeckém muzeu

Zbrusu nové výstavy jsou od 6. října k vidění v městském muzeu v Ústí nad Orlicí. Do Hernychovy vily se můžete vydat na "Pernštejnské ženy", výstavu věnovanou ženám ze slavného a významného šlechtického rodu a na výstavu "Hernychovy děti", která přiblíží dětský svět z přelomu 19. a 20. století. Ústecké v Hernychově vile  muzeum má otevřeno denně kromě pondělí. Podrobný přehled aktuálních výstav a trvalých expozic najdete na webu muzea https://www.muzeum-

STOMATOLOGICKÁ POHOTOVOST V REGIONU


 
Dárek Bajkerům ve Dvoře Králové: Nový singltrek bude ještě letos

Ve Dvoře Králové nad Labem udělají radost bajkerům. V lese nad městskou nemocnicí vzniká Modrý trail. Jednosměrný singltrek pro horská kola bude dlouhý 850 metrů. Trať respektuje terén, využívá ho a nenarušuje ráz lesa, v menší rychlosti bude trail bezpečný i pro menší děti a začátečníky, trasa je předvídatelná a konstruovaná tak, aby na ní bajker minimálně brzdil a pouze využíval terénní vlny a klopené zatáčky. Budování trailu respektuje přírodní charakter krajiny a do podoby lesa zasahuje minimálně. Práce probíhají citlivě a s ohledem na stromy a jejich kořenový systém. Otevření Modrého trailu město plánuje do konce měsíce října, aby ho bajkeři mohli vyzkoušet ještě letos.