Českotřebovský deník 281/2022 (7/10)
Nové video Českotřebovského deníku:
19. ročník výstavy hub s přednáškou Martina Mičky o voskovkách

Nové video bylo natočeno během přípravy a výstavy hub v ekocentru Podorlicko a také na přednášce Martina Mičky "Voskovky jsou houby" speciálně zamřené na výskyt voskovek v lokalitě Česká Třebová.  Na výstavě hub jsem byl  od čtvrtka do soboty každý den, někdy i dvakrát a vždy jsem zde našel mnoho zájemců o vystavené houby. Letos je zde vystaveno snad 350 druhů a to je proti loňsku skoro dvojnásobek. Letošní rok byl na výskyt hub velmi bohatý, potvrdil to mykolog Martin Mička, který má opravdu lokality v našem městě a jeho okolí velmi dobře prochozené. Lze říci, že letošní ročník "mykologických slavností" byl zaměřen právě na voskovky.  Jde o barevné krásné houby rostoucí na málo hnojených a často sekaných loukách, ve Třebové např. od Javorky až po vrchol Kozlovského kopce. Návštěvnost letošní výstavy byla opravdu vysoká, už během pátečního dopoledne zde přišlo na výstavu 9 školních tříd a nabito bylo také na páteční večerní přednášce. Odkaz na video najdete ZDE 

Ve sportovním areálu Hory začala  stavba nově pravených dopadových ploch


DEN ZA OBNOVU LESA

DEN ZA OBNOVU LESA je největší celostátní lesnickou akcí pro veřejnost, kterou pořádají Lesy České republiky. Těšíme se na vás v sobotu 15.  října 2022 od 10 do 16 hodin. Můžete sázet stromky nebo si jen přijďte užít doprovodný program pro celou rodinu a projít se po lese. S sebou rukavice, vhodnou obuv a vhodné oblečení.  
👉 Kdy: sobota 15. října 2022 od 10 do 16 h
👉 Kde: areál Peklák na okraji České Třebové. Ski a bike park Peklák.   GPS: 49.9091000N, 16.4318000E
👉 Parkoviště: GPS 49.9091000N, 16.4318000E
Program:

Parkoviště 
 - stanoviště kyvadlové dopravy
 - houbařská poradna
 - aktivity lesní pedagogiky
 - střelba z luku a ze vzduchovky
 - regionální potravina
Stezka nad sjezdovkou
 - co se povedlo
 - těžba, HV a lesnické nářadí
 - program Vracíme koně lesu - ukázky přibližování
 - zoologie a myslivost
 - semenářství a ukázky sběru semen ze stojících stromů
 - jak se měří dříví
 - ochrana lesa a péče o mladé porosty
 - program Vracíme sovy lesu - záchranná stanice
Pasíčka
 - program Vracíme vodu lesu 
 - Horská služba 
 - opékání špekáčků 
 
Poznámka: V prostoru kolem parkoviště budou umístěny doprovodné aktivity lesní pedagogiky a střelnice pro střelbu ze vzduchovky a z luku. V  lesních porostech nad sjezdovkou bude trasa lesnické stezky a plochy určené k vysázení. Na stezku bude zřízena kyvadlová doprava, pro  zdatnější bude možnost vyjet na kole nebo pěšky - cca 2 km (do kopce)

Přípravná třída v září 

Děti z přípravné třídy ZŠ a MŠ Rybník – Sovičky v měsíci září poznaly, co je to být malý školák. Už po pár dnech tuto roli velmi dobře zvládly. Nyní již dokážou v klidu naslouchat, mluvit, až když jsou vyvoláni, chvíli samostatně a soustředěně pracovat.
První den si děti po vyslovení zaklínadla vylosovaly z kouzelné krabice pohádkovou postavičku, se kterou budou po celý školní rok soutěžit v dobývání hradu. Zároveň také vstoupily do pohádkového projektu ROK S POHÁDKOU, kdy se každý měsíc seznámí s jednou z 10 pohádek, ze které budou výuka, hry a další činnosti vycházet.
Tento měsíc plnily úkoly a aktivity z pohádky ,,O veliké řepě“ . Počítaly, řadily, vybarvovaly, stříhaly a lepily postavičky z pohádky, nakreslily si a vyrobily myšky, kočičku a pejska. Sklízely a třídily zeleninu, kterou děda s babičkou vypěstovali a poznávaly zvířátka a jejich mláďata, která má děda na statku. Živá zvířátka, navíc také lamy děti viděly i při procházce, na které před obědem chodí. 
Řepu, bez které by nebyla tato pohádka, děti nejen vyráběly a lepily z barevného papíru, ale také ji předkreslenou obtahovaly, modelovaly z modelíny a nakonec ji i ochutnaly.
Naučily se také veselou a zároveň dlouhou básničku o řepě, kterou doprovází pohybem a u které se vždy při tahání řepy potom, co všichni spadnou na zem, zasmějí. Klasickou pohádku bez veršů si samozřejmě zahrály také. Z dětí a z toho, co zatím zvládly, máme velkou radost ! J

Derby Moravská Třebová - Česká Třebová v neděli 9. října NEBUDE !!!

Po čtyřech vítězstvích čekalo hokejisty České Třebové v neděli 9. října páté utkání, tentokrát na ledě moravskotřebovského Slovanu. Soupeř však nedělní duel z důvodu marodky zrušil.
Zástupce Slovanu pan Cach mne telefonicky kontaktoval v pátek 7. října odpoledne. V průběhu večerního tréninku potvrdil, že kvůli marodce nemá domácí klub k dispozici dostatečný počet hráčů. Nedělní zápas tak byl po dohodě obou klubů definitivně zrušen. Dohodli jsme se na náhradním termínu, utkání bude v Moravské Třebové odehráno v pátek 21. října od 19.00 hodin,“ vysvětlil manažer Vladimír Vaněk.