Českotřebovský deník 284/2022 (12/10)
Nařízení rady města o rezidenčním parkování schváleno

Jde o nařízení, které se dlouho (v podstatě dva roky) připravovalo a projednávalo s mnoha subjekty zejména na Trávníku, ale i jinde.  Připomínky byly dle možností zapracovány, ale byly i mnohé protichůdné, které si protiřečily. Bylo i veřejné projednávání v Kulturním centru, právě před rokem.  Přípravu ovlivnily jistě i zdravotní absence místostarosty Dalibora Zeleného. Nicméně text , který je pokrokem byl nakonec schválen a prosazen, zásluhu na tom má jednak vytvořený pracovní tým, jednak pak vedoucí odboru dopravy MěÚ Ing. Tomáš Hájek a Mgr. Karel Honl, vedoucí právního odboru MěÚ. Poslední změny v textu nařízení i ceníku byly schváleny na posledním jednání rady města před volbami v pondělí dne 17. 9. tak, aby byl dokument jako celý (se zapracovanými změnami) předložen ke schválení na další radě a již jej zde nebylo třeba měnit. To se také stalo a dočíst se o tom můžete např. v publikovaném usnesení tady města.
Jde o dokument, který zavádí a upravuje placené parkování celkem v šesti lokalitách města:
1. Staré náměstí
2. Parkoviště v Nádražní ulici naproti základní škole vedl Investiční banky
3. Parkoviště u Kulturního centra v ulici Pražského
4. Parkoviště u pošty 02 na náměstí Jana Pernera.
(V lokalitách 1 - 4 jsou parkovací automaty)
5. lokalita zahrnuje zónu kolem terminálu tak jak byla stanovena v roce 2010. K tomu nyní  přibyla navíc zóna "vnitroblok Felixova", který byl pro parkování letos nově upraven  a dále nově reguluje parkování za bývalým Úřadem práce v ul. Na Strouze. Tyto dvě oblasti byly přidány na žádost zde působících bytových družstev. Důvodem bylo, že tato místa byla zneužívána i pro dlouhodobé několikadenní parkování nerezidentů odjinud odjíždějícíh ze Třebové vlakem a pracujících přes týden v Praze. Také řeší situace, kdy rodina parkuje dva automobily + další určený pro podnikání (a počet míst k parkování je omezený). Do této 5. lokality je také zařazena zóna Habrmanova - tedy parkoviště u domů 1893 - 1896 a domu čp. 127.
6. lokalita - Trávník je nově zařazena jako jedna společná zóna.
Platnost  nového nařízení je od 1. ledna 2023.
K nařízení byl současně vydán ceník, který sjednocuje  platby pro rezidenty, za 1. vozidlo v rodině, za 2. vozidlo a  sazby pro vozidla přihlášená jako podnikatelská. Není mou snahou publikovat celý dokument, mohly by vzniknout nepřesnosti. Patří to do kompetence pracovníků městského úřadu. Snad ještě uvedu, že nový dokument nepředpokládá pouze možnost placení parkování jen na kalendářní roky, ale i na "plovoucí" roční období. Např. když si zakoupíte nové auto v dubnu a přihlásíte se jako rezident, tak budete mít poplatek "od dubna do dubna" dalšího roku. Tím se postupně odstraní velké zatížení pracovníků poklady a odboru dopravy na začátku roku. Za důležité považuji ještě uvést, že nové nařízení zavádí možnost placeného parkování pro návštěvy. Tyto platby je možné realizovat pomocí aplikace v mobilním telefonu. Tím je odstraněn zásadní nedostatek dosud platící úpravy, kdy návštěva nemohla ve stanovených zónách placeného stání nijak legálně zaparkovat. A tou návštěvou může být i řemeslník, opravář praček, ledniček nebo instalatér. Nyní bude moci zaparkovat a částku za platbu si zahrne do ceny služby, kterou poskytuje.
Problematika placeného stání pro rezidenty je tedy nová pro rezidenty na sídlišti Trávník, "sedmipatráky" v ulici Habrmanova, bytové domy v ulici Na Strouze a pro vnitroblok Felixova. 
Rozšíření bylo provedeno na žádost  bytových družstev z této oblasti a podmínky byly  projednávány a připomínkovány téměř dva roky s bytovými družstvy a SVJ. Některé připomínky byly protichůdné a takovým se prostě vyhovět nedá. To neznamená, že zde nejsou občané, kteří prostě platit za parkování nechtějí vůbec a budou nejradši, když se bude přijetí nového nařízení co nejvíc oddalovat. Dobře víme, že tudy cesta nevede a regulaci parkování je nutné přijmout.
K této problematice se budeme vracet. Všichni, kteří znají problémy s parkováním na dalších sídlištích ví, že bude třeba současné nařízení postupně dále rozšířit a současně budovat ve vhodných lokalitách i parkoviště bezpoplatková. (mm)
Na úvodní fotografii je díky nerezidentům přeplněné letos nově upravené parkoviště ve vnitrobloku Felixova, kde najdeme i týden zaparkované vozy lidí odjinud odjíždějících ze Třebové vlakem třeba do Prahy... Pokud zde nebude zóna rezidentního stání, tak parkují zde zdarma a žádný přestupek nedělají.... (Foto Petr Skopal) 

Na knihovně roku 2022 se blýskly i Choltice a Litomyšl s Českou Třebovou

Praha/Pardubice -  V letošním ročníku celostátní soutěže Knihovna roku 2022 získaly v pražském Klementinu z rukou ministra kultury Martina Baxy zvláštní ocenění také dvě knihovny z našeho kraje. Jedná se o knihovnu v Cholticích, která je komunitním střediskem pro šest okolních obcí, a Městskou knihovnu v Litomyšli, která byla oceněna za projekt Ta Božena!
„Knihovny bývaly vždy centrem kulturního a komunitního života. A i když se jejich současná verze neobejde bez počítačů a další techniky, stále v nich hrají hlavní roli osvícení knihovníci a knihovnice, kteří mají dobré nápady a dokážou je realizovat. Těm všem gratuluji a jsem rád, že Pardubický kraj může na regionální činnost i těch malých knihoven v našem kraji částečně přispívat,“ uvedl náměstek hejtmana Roman Línek.
Choltickou knihovnu propojuje dřevěný stůl
V Cholticích prošla před dvěma lety bývalá škola celkovou rekonstrukcí. Mimo modernizovaných prostor mají návštěvníci k dispozici čtenářskou terasu a plochu pro venkovní verzi hry Scrabble. Knihovna kromě běžného knihovního fondu nabízí i audio knihy, časopisy, deskové hry nebo didaktické pomůcky pro děti. Komunitní centrum knihovny poskytuje prostor pro všechny věkové kategorie. Symbolickým propojením veškerých aktivit knihovny je dominantní dřevěný stůl, jenž v sobě poskytuje místo pro tvoření, besedy, odpočinek, ale i vzdělávání.
Pro nejmenší děti nabízí knihovna lekce předčtenářské gramotnosti, na ni volně navazuje Pasování na čtenáře s historickou postavou panem Gerštorfem. Starší děti se mohou zabavit u celorepublikové hry Lovci Perel, případně při hojně navštěvované Noci s Andersenem. V březnu je to Maraton čtení tatínků, dále besedy se spisovateli dětských knih či aktivity klubu maminek Choltík. Starší čtenáři mohou v choltické knihovně navštívit přednášky, odpoledne s deskovou hrou, klub tvořivých žen, společná vaření, muzikoterapii nebo zajímavé výlety. Mimoto se Radka Zelenková, která vede knihovnu od roku 2013, se studenty zapojila do projektu Příběh sousedů, který vznikl díky neziskové organizaci Post Bellum.
Ta Božena!
Městská knihovna v Litomyšli obdržela zvláštní ocenění za významný počin, a to za projekt Ta Božena!, který připomíná 160. výročí úmrtí Boženy Němcové a mapuje její literární cestu v regionu. Téma projektu propojilo města Litomyšl a Českou Třebovou. Osm zastávek odhalilo nejenom život Němcové, ale i její literární tvorbu, se kterou se při toulkách na této literární stezce čtenář seznamoval. Interaktivní putování regionem je propojené povídkou současné české spisovatelky Markéty Pilátové. Ta ji napsala exkluzivně pro tento projekt. „Bylo mi ctí udělit právě tomuto projektu osobní záštitu a finančně ho podpořit. Jeho součástí je také bohatý doprovodný program, který pokračuje i v listopadu a v prosinci v obou městech, stačí se podívat na stránky tabozena.cz,“ dodal Roman Línek.

Müller: Koalice SPOLU si v Pardubicích zachovala tvář

Koalice SPOLU se rozhodla nepřijmout nabídku volebních subjektů ANO, Žijeme Pardubice (ČSSD) a Společně pro Pardubice na účast ve vedení města.
 Kolice SPOLU získala v Pardubicích více než 20% hlasů, 9 mandátů zastupitelů a druhé místo v pořadí zvolených subjektů. „Výsledek voleb pro nás nebyl ideální, ale šance SPOLU na primátora existovala. Tu pohřbila až „ryze pardubická městská sdružení, která nejsou řízena z Prahy“ rychlým úpisem hnutí ANO a zastavením jednání s koalicí SPOLU,“ říká předseda TOP 09 Pardubice a nový zastupitel Ondřej Müller.
Nyní tak vznikla těsná většina 20 z 39 zastupitelů, většina značně levicová, která lákala voliče mimo jiné na výčty toho, co vše bude zadarmo nebo levnější. „Dostali jsme nabídku tuto koalici rozšířit. Její parametry ale odpovídaly tomu, že většina už existuje a nás je třeba pouze k dosažení pohodlné majority a klidu v zastupitelstvu. Těžko bychom také realizovali náš volební program, pokud uvnitř koalice již existuje jiná, navíc dle slibů na plakátech značně populistická většina.“
O široké koalici zástupci SPOLU jednali s plnou vážností z důvodu zachování kontinuity ve vedení města, kterou považujeme za důležitou obzvláště v současné ekonomicky složité době. „Pokud si koalice SPOLU chtěla zachovat tvář před svými voliči, nemohla takovou nabídku přijmout,“ uzavírá Müller.
Koalice SPOLU Pardubice bude konstruktivně spolupracovat na řešeních, které budou prospěšné všem občanům města včetně přinášení vlastních řešení problémů, které Pardubice trápí.

Režisér Hřebejk chce natáčet film Dceruška v Pardubickém kraji 

Zástupci produkce Actress Film s.r.o. spolu s režisérem Janem Hřebejkem přijeli do Pardubic projednat možnou spolupráci při natáčení připravovaného filmu Dceruška.
Setkání se zúčastnil krajský radní pro sport a cestovní ruch Alexandr Krejčíř, v jehož gesci je i podpora audiovizuálních děl, a zástupci filmové kanceláře East Bohemia Film Office. Filmová kancelář je součástí Destinační společnosti Východní Čechy a je pro filmové tvůrce pomocníkem při výběru lokací a zprostředkování kontaktů v Pardubickém kraji.
„Tvůrci nám představili zajímavý příběh tohoto filmu o dceři slavného hokejisty. Umím si představit, že by byl natočen v našem kraji, včetně krajského města. Podpora kvalitních audiovizuálních děl má smysl, jednak natáčení přináší výrazný ekonomický efekt do regionu, neboť štáb během natáčení v kraji nakupuje lokální služby, najímá si i místní komparz, je tu ubytován apod., a dalším efektem může být to, že některé lokace z filmu zaujmou diváky a motivují je k návštěvě“, shrnul jednání Alexandr Krejčíř, radní Pardubického kraje zodpovědný za sport a cestovní ruch.
„Pro natáčení v Pardubickém kraji vnímám jako klíčovou kombinaci hokej/letiště/skvělá dostupnost do Prahy. A v této kombinaci samozřejmě přímo se nabízející logistiku, že se celý štáb do Pardubického kraje přesune a proběhne u vás celá realizace,“ vysvětlila Adéla Gregorová, zastupující produkci filmu. „Po rozhovoru s představiteli kraje jsem přesvědčená, že vhodné lokace k natáčení tu najdeme,“ dodala.
Dalším krokem ve spolupráci bude výběr vhodných lokací v návaznosti na scénář. Tým tvůrců se chystá na obhlídku vybraných lokací v Pardubickém kraji.

DEN ZA OBNOVU LESA 

je největší celostátní lesnickou akcí pro veřejnost, kterou pořádají Lesy České republiky. Těšíme se na vás v sobotu 15. října 2022 od 10 do 16 hodin. Můžete sázet stromky nebo si jen přijďte užít doprovodný program pro celou rodinu a projít se po lese. S sebou rukavice, vhodnou obuv a vhodné oblečení.
Kdy: sobota 15. října 2022 od 10 do 16 h
Kde:  areál Peklák na okraji České Třebové. Ski a bike park Peklák. GPS: 49.9091000N, 16.4318000E
Program:
Parkoviště 
 - stanoviště kyvadlové dopravy
 - houbařská poradna
 - aktivity lesní pedagogiky
 - střelba z luku a ze vzduchovky
 - regionální potravina
Stezka nad sjezdovkou
 - co se povedlo
 - těžba, HV a lesnické nářadí
 - program Vracíme koně lesu - ukázky přibližování
 - zoologie a myslivost
 - semenářství a ukázky sběru semen ze stojících stromů
 - jak se měří dříví
 - ochrana lesa a péče o mladé porosty
 - program Vracíme sovy lesu - záchranná stanice Pasíčka
 - program Vracíme vodu lesu 
 - Horská služba 
 - opékání špekáčků 
Poznámka: V prostoru kolem parkoviště budou umístěny doprovodné aktivity lesní pedagogiky a střelnice pro střelbu ze vzduchovky a z luku. V lesních porostech nad sjezdovkou bude trasa lesnické stezky a plochy určené k vysázení. Na stezku bude zřízena kyvadlová doprava, pro zdatnější bude možnost vyjet na kole nebo pěšky - cca 2 km (do kopce).
Zdroj: https://lesycr.cz/dny-za-obnovu-lesa/
Poznámka redakce: Akce se zúčastní i členové Ekocentra Podorlicko se svou houbařskou poradnou. Přijďte v sobotu 15. října, bude to jistě zajímavá akce.

  •