Českotřebovský deník 285/2022 (13/10)
Nové video Českotřebovského deníku:
Výstava výtvarných a keramických prací žáků ZUŠ Česká Třebová otevřena

Ve středu 12. října se v Kulturním centru konala vernisáž výstavy výtvarných prací a keramiky žáků ZUŚ Česká Třebová. Výstava je otevřena denně doi neděle 23. října a je to opravdu výstava výjimečná, která přináší každému návštěvníkovi opravdu radost. Radost z toho co děti z naší zušky pod vedením svých učitelek dokážou. jsou zde práce za poslední dva roky a to práce malých, třeba pětiletých dětí, stejně jako absolventské práce.  Výstavu připravily učitelky Aneta Pirklová,  Mgr. Tereza Doležalová a Libuše Neradová.  Zájem o vernisáž byl obrovský. Zahájení výstavy se konalo v malém sále KC, do výstavní síně by se najednou ani návštěvníci nevešli, natož aby zde bylo místo pro připravený hudební vernisážový program. Výstavu rozhodně doporučuji ke shlédnutí. Takovou pozvánkou mohou být dále uvedené fotografie a připravené třináctiminutové video Českotřebovského deníku. (mm)

Opěrná zeď pod silnicí II/317 v Českých Heřmanicích se hroutí

Opěrná zeď pod silnicí II/317 v Českých Heřmanicích se nejspíš vlivem těžké dopravy hroutí. Zatím má pomoci provizorní řešení a je nutné ihned začít s přípravou celkové rekonstrukce v roce 2023. Kraj stav silnice a finanční prostředky řeší spolu se samosprávou městyse.
České Heřmanice v nedávných dnech navštívil i náměstek hejtmana zodpovědný za dopravu Michal Kortyš. „Opěrná zeď komunikace i s hrází byla v minulosti postavena zřejmě z důvodu regulace řeky, která tekla v korytu vedle komunikace. Jezdí zde stále větší množství těžké techniky než dříve a to jsou hlavní důvody, proč se zeď začala hroutit. Spolu s panem starostou jsme ihned začali hledat řešení,“ sdělil Kortyš. Zvýšený provoz obcí projíždí mimo jiné při uzavírkách silnice I/35, provoz je ale vyšší i v době, kdy je silnice první třídy průjezdná. „Mnohonásobně se zde zvýšil průjezd aut. Problematická i je zemědělská technika, která je stále těžší,“ uvedl starosta Českých Heřmanic Miloš Sobel.
V současné době se s projektanty řeší, jak silnici zabezpečit na zimu, na jaře by potom měla začít komplexní oprava. „Vzhledem k umístění silnice musíme řešit i majetkové věci. Zatímco silnice patří kraji, zeď už je majetkem obce. Vše se musí konzultovat také s povodím Labe,“ uvedl Kortyš. V současné době je v místě omezená doprava, aby nedocházelo k dalšímu poškození zdi a jedná se s projektanty a technology o jejím co možná nejlepším zabezpečení. „Na jaře by potom měla proběhnout celková oprava. Jednou z možností jak lépe zabezpečit zeď na zimu, je například val z lámané skály, aby se zabránilo větším škodám a zvýšila bezpečnost “ dodal Kortyš. 
  

Výročí transportů Židů z Pardubic do Terezína připomene deska navržená studentem

Letos v prosinci uplyne 80 let od transportů židovského obyvatelstva z Pardubic do Terezína.  Na budově Obchodní akademie, kde byli soustřeďováni, bude instalována pamětní deska, která připomene, že z 1258 osob z dnešního Pardubicka, Chrudimska, Vysokomýtska, Litomyšlska a Chotěbořska se jich vrátilo pouze 92. Podoba desky vzešla ze studentské grafické soutěže pořádané odborem kultury Pardubického kraje.
Státní okresní archiv Pardubice spolu s Pardubickým krajem a Turistickým informačním centrem Pardubice připravil k tomuto výročí několik akcí včetně slavnostního odhalení desky a panelové výstavy před nádražím. Pietní slavnost u vchodu do budovy Obchodní akademie se uskuteční ve čtvrtek 8. prosince od 15 hodin a navazovat na ni bude program v sále zastupitelstva Pardubického kraje od 16.30 hodin.
 „Na tento program bychom rádi pozvali i zájemce z řad veřejnosti. Zazní tu některé historické souvislosti, ale také autentické archivní vzpomínky účastníků pardubických transportů a hlavně se zde uskuteční první veřejná premiéra amerického dokumentu (s českými titulky) „Return to Auschwitz. The Survival of Vladimir Munk“. Dnes sedmadevadesátiletý Vladimír Munk žije v USA, a pokud to půjde, pozdraví účastníky telemostem ze svého bydliště,“ řekl náměstek hejtmana Roman Línek.
Autorem grafického návrhu pamětní desky je student Střední školy cestovního ruchu a grafického designu v Pardubicích Filip Slach, který do podoby desky zakomponoval jak podobu židovské hvězdy, tak i siluetu školní budovy, kde lidé na odjezd transportů museli čekat. Pardubický kraj ocenil i další dva návrhy od studenta Vojtěcha Volfa ze střední školy Delta Pardubice.
 Organizátoři umožní ještě v pátek 9. prosince zhlédnout tento připravený program v sále krajského zastupitelstva i přihlášeným středním školám. Kontaktní osobou pro přihlášky je paní Renáta Růžičková ze Státního okresního archivu Pardubice.