Českotřebovský deník 288/2022 (17/10)
Poslední jednání staré rady města  - ukončení jejího mandátu

V pondělí 17. října se konala poslední  schůze staré rady města, která měla mnoho práce ještě po té, co se konala poslední zářivá schůze zastupitelstva města a zasedala  dvakrát i po volbách. I dnešní jednání bylo pracovní a bylo projednáno 27 sdělení, vůbec posledním bylo schválení plánu zimní údržby pro období listopad 2022 až březen 2023.
Po oficiálním jednání rady města se konalo ještě neformální hodnocení práce, ve kterém především starostka města Magdaléna Peterková poděkovala za spolupráci a odpovědný přístup všem členům rady. Bylo konstatováno, že právě rada města je místem, kde se získává spousta zkušeností o fungování veřejné správy, kde se záměry a představy a politické ambice střetávají s úskalím zákonů a vyhlášek, s konkrétními možnostmi města v jednotlivých sektorech a kde  se konkrétně realizuje spolupráce samosprávy s pracovníky radnice, především na úrovni vedoucích odborů MěÚ.  Úspěch  působení je právě ve skloubení různých požadavků a nejedná se vždy o zcela jednoduchý proces.  Na hodnocení práce městské samosprávy v celém minulém období měly vliv i faktory, které se dosud neopakovaly a nebyly s nimi žádné zkušenosti. Přitom velmi komplikovaly práci rady a možnosti komunikace s odbory města.  Připomeňme třeba potřebu dříve nepředstavitelných on-line jednání na skype. Také dlouhodobé onemocnění místostarosty Dalibora Zeleného s důležitou gescí s řadou rozpracovaných projektů jistě nemohlo být žádným přínosem, stejně jako rychle se měnící ekonomická situace, díky které byla odřeknuta řada vysoutěžených investičních záměrů. Je také velký nedostatek kvalitních a odpovědných projekčních kapacit. Nelze  to porovnávat s krajem, který má jiné ekonomické možnosti. Problémy tohoto druhu se nikomu nevyhýbají. To vše není prezentováno veřejnosti a může se tedy stát, že pohled zvenčí je jiný než pohled zevnitř. Na to ovšem přijde každá další nová zastupitelská reprezentace.
Tento týden v pátek 21.10. se bude v malém sále Kulturního centra konat ustavující schůze nově zvoleného zastupitelstva města, na kterém bude zvolen tajnou volbou zvolen nový starosta a nová rada města. Bude také zvolen nový kontrolní a finanční výbor. Tím bude zahájeno nové funkční období nové městské samosprávy, v tzv. polistopadovém období již deváté v pořadí.  Po listopadu byl "mimo pořadí" zvolen v únoru roku 1990 tehdy ještě posledním předsedou MěstNV Ing. Slavomír Gabrhel.
První svobodné volby se pak konaly v prosinci 1990. Z nich vzešlo první 29ti členné zastupitelstvo, ve kterém měli převahu zastupitelé zvolení za Občanské fórum.  Prvním polistopadovým starostou byl zvolen Ing. Zdeněk Lang.  V dalších volbách v roce 1994 již byla nejsilnější stranou ODS a starostou byl zvolen Lubomír Hýbl.  V roce 1998 bylo nejsilnější sdružení nezávislých kandidátů, vzniklé na základě petice, starostou byl zvolen Jiří Pásek s místostarosty Františkem Čechem a Ing. Jiřím Kubínkem. Toto hnutí se pak přetavilo na dosud existující hnutí Nestraníci. Nástupce, Jiřího Páska se v roce 2002 stal Jaroslav Zedník, který se udržel ve funkci starosty po čtyři volební období až do roku 2018, V těchto 16 letech vládla na českotřebovské radnice stejná sestava složená z hnutí Nestraníci, ODS a ČSSD a neměnilo se ani složení místostarostů:  Tyto posty zaujali Dobromil Keprt a Ing. Jaromíra Žáčková. V roce 2018 se stala první starostkou v historii města Mgr. Magdaléna Peterková (Koalice pro Českou Třebovou), místostarosty Ing. Dalibor Zelený (ČSSD) a Mgr. Josef Kopecký (ODS).  
Nové vedení města bude tedy vládnout v dalším devátém volebním období po sametové revoluci v listopadu 1989 a podle výsledků voleb to budou z velké většiny noví lidé. Přejme jim, aby dokázali, co si předsevzali. Nově zvolená rada města pak zasedne za týden 24. října ke svému prvnímu jednání. (mm).
Foto z poslední schůze rady města 17.10. a z loučení městského zastupitelstva 12. září t.r.


Výroba rukavic frčí krizím i politice navzdory

Radní pro regionální rozvoj Ladislav Valtr při pravidelných pracovních cestách Pardubickým krajem navštívil rodinnou firmu MIRO Gloves z Borové u Poličky. Cílem těchto setkání s místními podnikateli je vyslechnout si názory k energetické situaci a probrat možná opatření či příležitosti vzájemné spolupráce.
MIRO Gloves patří k největším výrobcům rukavic ve střední Evropě a vlněné produkty exportují do řady zemí na našem kontinentu i do zámoří. „Vedení této společnosti velice prozíravě nainstalovalo fotovoltaické panely ještě před cenovými skoky. Nyní přistupuje k dalším úsporným opatřením a hledá i alternativní zdroje vytápění. Chtěl jsem si od nich na vlastní uši poslechnout jejich zkušenosti s administrativou, nákupem a instalací zařízení a s čím by se dalo podobným podnikům pomoci, ať v rámci dotací či poradenstvím. Zkrátka, aby firmy nebyly zbytečně zatíženy další administrativou a místo toho se mohly soustředit na výrobu a prodej, které je živí. Chceme se tomu dále věnovat a podpořit sdílení informací mezi podnikateli v této těžké době, například v rámci Pardubického podnikatelského inkubátoru (P-PINK). Ve výsledku tím pomůžeme všem, protože firmy dávají lidem v regionu práci a odvádí zde daně,“ vysvětluje smysl podobných setkání Ladislav Valtr.
Rodinná společnost MIRO Gloves v současné době zaměstnává 25 lidí. Původně vyráběla pracovní rukavice a další pomůcky pro potřeby potravinářského průmyslu a dalších odvětví. „Po revoluci jsme začali prakticky od nuly, náš táta vybudoval značku, kterou se dále snažíme rozvíjet a inovovat. Fotovoltaiku jsme si financovali sami, bez jakýchkoliv dotací a rozhodně se to vyplatilo a vyplácí. Přes léto jsme díky solárním panelům energeticky soběstační. Samozřejmě jsme již v některých oblastech přistoupili k šetření, takže vytápíme sklady a některé další prostory na nižší teplotu, ale hlavní pro nás v tuto chvíli je mít jistotu, že budeme mít energii pro výrobu přes zimu a našich 250 strojů nebude nečinně stát v halách. Materiál máme na příští měsíce nakoupený a uvidíme, jaké budou ceny v novém roce. Také musíme inovovat a pořizovat nové vybavení, čemuž doba sice nepřeje, ale kvůli konkurenceschopnosti se o to i nadále snažíme,“ uvedl jednatel společnosti Miroslav Koumar.
Reagují na měnící se trh
Kromě věcí pro potřeby průmyslu firma hledá nové příležitosti ve výrobě vlněných rukavic a dalších doplňků pro rybáře, lovce, má zakázky od slovenské armády, policejních složek a vzhledem k situaci ve světě chystá rozšíření produkce pro další povolání i běžnou veřejnost. „Reagujeme na změny v chování zákazníků a jejich poptávku, takže jsme vyrobili bezprsté rukavice pro prodavačky v supermarketech. Poptávka je také po elastických návlecích z merino vlny, které si lidé mohou schovat pod civilní oblečení nebo je používat v kanceláři, ale i rukavicích s naší speciální úpravou kolem bříšek prstů, díky které se dá v rukavicích používat chytrý telefon,“ vyjmenovává inovace ve výrobě Miroslav Koumar. Právě schopnosti reagovat na nastalou situaci si radní Valtr cení na přístupu firmy nejvíce. „Fotovoltaika, hledání úspor, stropování cen energií z úrovně státu, to je všechno pouze jedna strana mince. Druhou je, že tu máme firmy, které se i na špatnou situaci snaží pružně reagovat a upravovat svou nabídku. Právě proto se s podnikateli setkáváme a rádi bychom tyto poznatky z praxe šířili i mezi ostatní. Můžeme jim pomoci nejenom dotačním poradenstvími, ale i propojit regionální firmy mezi sebou, aby tyto cenové šoky zvládly lépe a třeba navázaly kontakty a přišly s něčím novým, po čem je nebo vzniká poptávka,“ zakončuje Ladislav Valtr.
P-PINK  je zkratka pro Pardubický podnikatelský inkubátor. Cílem iniciativy je pomáhat podnikatelům, propojovat je s mentory, investory i obchodními partnery a nastartovat jejich růst i za hranice Pardubického kraje. Více se dozvíte na www.p-pink.cz.


Tendr na opravu Wonkova mostu v Pardubicích

Před několika dny byl ve věstníku veřejných zakázek zveřejněn tendr na opravu mostu Pavla Wonky v Pardubicích. Oprava by měla začít v polovině února roku 2023 a trvat má až do začátku prosince. Předpokládaná cena činí necelých 138 milionů korun bez DPH.
Oznámení o zahájení zadávacího řízení uveřejnila Správa a údržba silnic, která je příspěvkovou organizací Pardubického kraje. Výběrové řízení je zadáváno v režimu užšího nadlimitního řízení a bylo zahájeno 30. září letošního roku. „Předpokládaná hodnota veřejné zakázky byla stanovena na základě projektové dokumentace pro provedení stavby a činí 137 994 287 korun bez DPH. Lhůta pro podání žádosti o účast je aktuálně stanovena do 9. listopadu letošního roku,“ uvedl krajský radní zodpovědný za dopravu Michal Kortyš. Do 13. října byly doručeny čtyři dotazy ohledně způsobu prokázání technické kvalifikace. „Předpoklad odeslání výzvy k podání cenové nabídky, což je druhé kolo zadávacího řízení, je začátek prosince 2022,“ řekl Kortyš s tím, že nabídky by se potom měly otevírat 10. ledna příštího roku.
Stavba by potom měla být zahájena v první polovině února roku 2023 a dokončena do 10. prosince téhož roku. Oprava tedy potrvá necelých deset měsíců. Most by po dobu oprav neměl být úplně uzavřen. „Doprava bude vedena zúžením jedním pruhem v každém směru. Postup opravy jsme koordinovali s Magistrátem města Pardubice, který má v plánu opravu mostu Kapitána Bartoše. Je jasné, že pro dopravu v krajském městě by uzavření nebo omezení provozů na obou těchto mostech zároveň, bylo velice problematické,“ sdělil Kortyš. Most kapitána Bartoše v současné době prochází nezbytnými opravami. „Až skončí, tak během listopadu proběhnou dynamické mostní zkoušky. Až poté se bude řešit další postup. Opravy obou mostů se tedy křížit nebudou,“ uvedl radní pro dopravu města Pardubice Petr Kvaš.
Důvodem oprav Wonkova mostu je koroze některých nosných lan mostu. Plavební výška zůstane ponechána beze změn, která je v současnosti 4,32 – 5,38 metru. Most Pavla Wonky byl postaven v padesátých letech minulého století. V roce 1955 byly zahájeny zemní práce, samotná stavba potom začala v roce 1956. V roce 1960 byl most slavnostně otevřen a jmenoval se most Československo sovětského přátelství. Současný název nese od roku 1990. Zajímavý je mimo jiné tím, že jde o první monolitický most z předpjatého betonu v zemi. Most ve své historii prošel několika opravami. Ta poslední, jejíž cena dosáhla 220 milionů korun, byla dokončena v roce 2006.

Listopadový program ZO ČSOP PODORLICKO

10/11 čtvrtek
KOMENTOVANÁ PROHLÍDKA VÝSTAVY „PŘÍRODA OČIMA JANY PRAVCOVÉ“
17,00 EKOCENTRUM PODORLICKO Podbranská ul. 959 Česká Třebová
Prohlídka fotografické výstavy. Autorka fotografií Jana Pravcová je členkou České mykologické společnosti a České společnosti ornitologické. Představí fotografie hub a ptáků a povypráví o jejich pozorování, hledání a způsobech fotografování.
Pořádá ZO ČSOP Podorlicko.
Vstupné dobrovolné.
 
24/11 čtvrtek 
PŘEDNÁŠKA „VODA A JEJÍ DIVY“
17,00 EKOCENTRUM PODORLICKO Podbranská ul. 959 Česká Třebová
Přednáška geologa  Ing. Jiřího Šury (Východočeské muzeum, Univerzita Pardubice).
Voda v atmosféře i na zemi. Vyprávění o tom, jakých podob voda nabývá, kudy putuje a co všechno dokáže, s fotografiemi autorovými. Kde se voda vzala, kdy je voda neviditelná, skupenské přeměny, optické jevy s vodou související, účinky dešťového ronu a vody tekoucí, barvy vody.
Pořádá ZO ČSOP Podorlicko.
Vstupné dobrovolné.

Den za obnovu lesa: počasí nepřálo 

Důsledkem byla jen malá účast veřejnosti, ranní obloha byla zatažená a řídce pršelo a tak přííliš nelákala k vycházce na program, který se zdál zajímavý, ale bez veřejnosti to nebylo ono. Škoda. Příprava dala tolik práce.

DDM chystá sběratelská setkání

Jste sběratel a máte chuť vyměnit přebytky s jinými sběrateli? Přijďte se podělit, získat nové zkušenosti a úlovky do vašich sbírek (čajové obaly, turistické předměty, CWG, jízdenky, odznaky, víčka, nálepky atd.) Akce se koná v sobotu 5. 11. 2022 v čase 10 – 11 hodin v DDM Kamarád, Sadová 1385, Česká Třebová. Více informací na našich internetových stránkách www.ddmkamarad.eu.

Pokusný ročník swingového festivalu v Ústí nad Orlicí

Základní umělecká škola Jaroslava Kociana v režii Lindy Gregarové uspořádala pokusný nultý ročník Swingového festivalu Zdeňka Černého. Na přehlídce big bandů se v sále ZUŠ poprvé představily tři orchestry.
Večer zahájila Bigbenďata ZUŠ Týniště nad Orlicí, druhý se představil Big Band ZUŠ Žamberk. Posledním vystupujícím byl domácí Black Band ZUŠ Jaroslava Kociana. Diváci a posluchači zaplnili koncertní sál do posledního místečka a pořadatelé se již těší na první ročník, který by se měl v Ústí nad Orlicí uskutečnit v roce 2023.
Zdeněk Černý vystudoval brněnskou konzervatoř a plně se věnoval pedagogické činnosti jako učitel hry na klarinet a saxofon. Působil jak v naší základní umělecké škole Jaroslava Kociana, tak i v umělecké škole v Dolním Újezdě. Byl nejen učitelem, ale také kapelníkem a dirigentem dechových a swingových orchestrů. V roce 2000 založil známý orchestru Black Band. Téměř veškerý svůj volný čas věnoval hudbě a svým mládežnickým orchestrům. Zemřel v prosinci 2020.