Českotřebovský deník 289/2022 (18/10)
Nové video Českotřebovského deníku:
Prohlídka železniční expozice Městského muzea v Pavlem Stejskalem

   Komentovaná prohlídka se konala v rámci semináře o železnici v úterý 18. října 2022 jako připomínka desetiletého výročí otevření železniční expozice v českotřebovském muzeu a výročí deset let od otevření nové budovy pro expozice Městského muzea v České Třebové. Expozicí provádí Pavel Stejskal. Seminář o železnici se koná od loňského roku pravidelně každé třetí úterý v měsíci a jsou zde na programu různá témata za,měřena na železnici, železniční techniku i její historii. Příští  listopadový seminář bude zaměřen na železniční muzejnictví v rámci ČR

Cestovatelský seriál Českotřebovského deníku bude pokračovat  

Společně s cestovatelem Honzou Šimůnkem  se vrátíme k jeho poslednímu zářijovému zájezdu na Madagaskar. S odletem dne 10. září  absolvoval leteckou trasu  Vídeň - Adis Abeba - Madagaskar s přistáním v hlavním městě Antananarivo na ostrově  známém především krásnou přírodou, velkým počten národních parků a rezervací, výskytem velkého počtu druhů lemurů a alejemi posvátných stromů baobabů.. Nyní s Honzou Šimůnkem vybíráme společně top nejtypičtější z mnoha set fotografií , abychom mohli s krátkými komentáři navštívit tento vzdálený ostrov  nejprve na komentovaných fotografiích. Honza Šimůnek však pořídil také zajímavá videa, která dokážou dokreslit život v této destinaci také v pohybu a tak využijeme i tuto možnost ukázat tento ostrov také na dalším cestovatelském videu. Čas na přípravu nemáme velký, protože Honza Šimůnek je doma ve Zhoři jen na skok a 11. listopadu opět odlétá do Afriky, tentokrát do Čadské republiky, vnitrozemského státu  ve střední Africe. Pak bude na Vánoce opětr doma, aby hned na začátku nového roku odletěl na svou slíbenou - již šestou cestu do Oceánie na Šalamounovy ostrovy. Cestovatelský kalendář Honzy Šimůnka je opravdu nabitý....
V několika reportážích se zaměříme na Madagaskar 2022. tak, jak jej poznal Honza Šimůnek
Madagaskar, plným názvem Madagaskarská republika, je stát ležící na stejnojmenném ostrově v Indickém oceánu při jihovýchodním pobřeží kontinentální Afriky a na nejbližších přilehlých ostrůvcích. Samotný Madagaskar je největší ostrov v Africe a 4. největší na světě. Od nejbližší pevniny (Mosambik) ho odděluje 400 km široký Mosambický průliv a jeho flóra a fauna je díky dlouhodobé izolaci z 90 % endemická. V širším okolí Madagaskaru se nachází řada ostrůvků pod správou  Francie.

Ústí nad Orlicí má opět zvolené staronové vedení 

V pondělí 17. října se konalo v Kulturním domě ustavující zasedání Zastupitelstva města Ústí nad Orlicí. V novém složení bude pracovat následující čtyři roky. Na úvod zastupitelé složili slib a následovala volba vedení města, které zůstane stejné jako v předchozím volebním období. Starostou města byl opět zvolen Petr Hájek (Oušťáci), místostarostou Jiří Preclík (Ústí Žije) a neuvolněnými místostarosty Pavel Svatoš (Oušťáci) a Matouš Pořický (ODS). Dalšími členy rady města, která bude opět devítičlenná, jsou František Velebný a Jan Skotálek (oba Oušťáci), Jiří Řezníček (Ústí Žije), Aneta Novotná (ODS) a Michal Kokula (KDU-ČSL).
Oproti volebním výsledkům došlo k jedné změně, na post zastupitele rezignoval Jiří Tomášek, kterého nahradí Radim Jirout (oba ODS). (Orlicky.net)

Ústecké fórum chce dále bojovat za záchranu Janderovy vily.

Mám rád staré věci a pokud se někomu podaří vdechnout do nich „nový život“ je to super. Nějaký čas již bydlíme v „nové“ staré ústecké tkalcovské chaloupce v centru města (záklopové prkno – začátek 19.století). Když jsme ji kupovali, tak nám kde kdo říkal, ať ji (tu barabiznu) zboříme a postavíme něco „moderního“. S manželkou jsme se vydali cestou zachování a opravy.
A pro
č Vám to píši? Nyní chce vedení města zbourat krásný dům – Janderovu vilu. Nevidí její krásu a již vůbec ne historickou hodnotu (začátek 20. st.). Petice na její záchranu s více než 1200 podpisy nepomohla, je již téměř rozhodnuto a vybírá se firma na její demolici. Poslední možností její záchrany je místní referendum. Se stejně smýšlejícími lidmi sháním podpisy proto, aby referendum proběhlo, ať tedy nakonec rozhodnou občané. Návrh na jeho uskutečnění předneseme zastupitelstvu. Pokud referendum podpoříte svým hlasováním, třeba se nám i společně podaří přesvědčit některé zastupitele aby pro referendum hlasovali. Když anketu podpoříte, budu rád. Děkuji. Jiří Holubář, Ústecké fórum
Zde odkaz na anketu a níže pár fotek Janderovy vily: https://www.facebook.com/groups/2810914452527902/search/?q=janderova%20vila 

Krajští záchranáři dostanou zpětně peníze na 11 nových sanitek 

S velmi dobrou zprávou se na svém pondělním jednání seznámili krajští radní. Jedná se o zpětné proplacení projektu Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje na pořízení celkem 11 sanitních vozů z Integrovaného regionálního operačního programu. Celkové náklady projektu činily 42,1 milionu korun, z čehož 90 procent pokryjí dotační prostředky.
„Obměně vozového parku našich záchranářů se společně s budováním nových výjezdových základen věnujeme dlouhodobě a průběžně. Nyní bylo pořízeno celkem osm velkých záchranářských vozidel a tři vozidla rendez – vous, což je systém spočívající v tom, že se na místě zásahu potkává sanita a menší vozidlo, v němž jezdí lékař s řidičem záchranky. Vozidla pro systém rendez-vous jsou vybavena zástavbou pro instalaci zdravotnického materiálu a informačních technologií tak, aby splňovala podmínky pro kvalitní zajištění zdravotní péče pro pacienty,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Finanční prostředky budou poskytnuty ex post, tedy po realizaci projektu, a to z Integrovaného regionálního operačního programu. „Je pro nás samozřejmě velmi dobrou zprávou, že se nám podařilo prostředky na nákup vozidel získat, což nám umožní využít finanční prostředky na další investiční aktivity a rozvoj naší zdravotnické záchranné služby. Vždy se snažíme v maximální možné míře využívat všech dotačních možností, a to jak ze státního rozpočtu, tak samozřejmě z evropských fondů a budeme v tom chtít pokračovat i v následujícím programovém období,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková.


Skiinterkritérium Říčky opět s podporou  - má vazbu na náš kraj

Pořadatelem je Skiklub Ústí nad Orlicí
Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický jednal s prezidentem Svazu lyžařů České republiky Davidem Travníčkem o krajské podpoře významných lyžařských sportovních akcí s vazbou na Pardubický kraj. Mezi ně jednoznačně patří Skiinterkritérium v Říčkách v Orlických horách, které pořádá Sku klub Ústí nad Orlicí. Hejtman přislíbil, že kraj by pro příští rok mohl podpořit tuto tradiční až částkou 200 tisíc korun.
„Skiinterkritérium je největším a nejvýznamnějším mezinárodním závod žactva ve slalomu a obřím slalomu, kterého se účastní okolo 200 závodníků prakticky z celého světa. I přesto, že sjezdovka v Říčkách není na území našeho kraje, tak pořadatelem závodu je Ski klub Ústí nad Orlicí, kterému chceme pomoci k tomu, aby si závod udržel svoji prestiž a i nadále lákal mladé talentované lyžaře, ze kterých později mohou vyrůst mistři světa či reprezentanti v alpských disciplínách. Ostatně v minulosti zde závodili čeští reprezentanti Ondřej Bank, Šárka Strachová či Ester Ledecká, ale také slovenský olympijská vítězka Petra Vlhová či legendární chorvatští sourozenci Ivica a Janica Kosteličovi,“ řekl hejtman Martin Netolický. „Pro příští rok bychom mohli, pokud s tím bude souhlasit krajské zastupitelstvo, podpořit tuto tradiční sportovní akci až částkou 200 tisíc korun, což by mělo umožnit pořadatelům nejen udržet, ale pokud možno také zvýšit úroveň celého závodu, který se poprvé konal v roce 1963, a tak oslaví v příštím roce 60 let od svého vzniku,“ uvedl hejtman Netolický.