Českotřebovský deník 290/2022 (19/10)

TANEČNÍ ŠKOLA OPĚT DOVEZLA MEDAILE


V sobotu 8. 10. 2022 pod záštitou CDO, se konala v Praze druhá zemská liga tanečních stylů Hip Hop a Disco dance. V brzkých ranních hodinách, vyjížděla skupina tanečníků  bojovat o další medailová umístění. A že to byl boj. V každé disciplíně na začátku dne startovalo 30 -50 soupeřů. Česká Třebová postupně pokračovala ze základních  kol do semifinálových, ze kterých se mnozí dostali až do finále a po té na  medailové pozice. Odměnou za celodenní maraton bylo 7 medailí a 11 postupů do finále. Gratulujeme všem.


NOMINACE NA MISTROVSTVÍ ČR STREET BATTLE


Po náročné sobotě se někteří tanečníci vydali do Prahy hned následující den v neděli 9. 10. na STREET BATTLE. Systém hodnocení, tedy sbírání bodů do výkonnostního žebříčku, stejně jako v lize, je snahou všech, nominovat se na lednové  Mistrovství ČR STREET BATTLE. Poprvé v dospělé kategorii startoval Martin Prossa. Ze základní preselekce  postoupil do battlu, kde bohužel narazil, na celkového vítěze této soutěže.  Celkové 8. místo je úspěch v této dospělácké kategorii. Nejen on, ale i ostatní tanečníci tančili v zajímavém prostředí pražského klubu Tresor, a  zároveň posbírali i důležité body do žebříčku.  ¨Gratulujeme všem.


Realizované  projekty  z participativního rozpočtu města. 

Jde o Stůl na stolní tenis v areálu ZŠ Habrmanova a premiéru má také vyuižití vratných  městské kelímků Dále byly dokončeny projekty na instalaci laviček a odpadkových košů v parku u městského hřbitova  a v parku na Zámostí . Zvláště v parku u Třebovky si občané= nové lavičky chválí. Dalším úkolem bylo  vyčištění cesty  na Ferdovce, která byla prakticky neschůdná, i když se jedná o značenou turistickou trasu.   Zde ještě nejsou práce dokončeny.

Sokolský běh republiky bude i v Žamberku

Město Žamberk se při příležitosti oslav 160 let Sokola připojí ke sportovní akci Sokolský běh republiky. Tato akce se koná vždy 28. října jako oslava vzniku Československa a má podobu série běhů po celé republice. V Žamberku bude ve spolupráci s místním atletickým oddílem připraven hlavní závod, jehož délka bude přibližně 4 km, startovat se bude ve 14 hodin od sokolovny. Zúčastnit se budou moci i děti, pro které budou připraveny tři různé trasy.  Více informací zjistíte na webu www.behrepubliky.cz, kde se již nyní můžete na tento běh registrovat.


Hokejbalisté vyhráli v Chlumci a pojistili si druhé místo v tabulce

Utkání se hrálo v sobotu 15. října v Chlumci a hostující Lokomotiva Česká Třebová potvrdila svou dobrou podzimní formuj. Zvítězila 4 : 1, když všechny branky vstřelila v první třetině, střelci branek: kapitán týmu Dominik Řehák 2, Michal Válek a Filip Čapek. Snížení zajistil pak ke konci druhé třetiny Antonín Kralovič. V tabulce zůstává Lokomotiva po 6. kole na druhém místě desetičlenné tabulky s 13 body, v čele je zatím neporažený tým HBC Hradec Králové. A právě příští týden 22.10. zde tento tým přivítáme v aréně v Benátkách. Bude to tedy zápas o první místo v tabulce. Papírovým favoritem jsou hokejbalisté z Hradce. Přijďte  Lokomotivu povzbudit, začátek zápasu je ve 14 hodin!
Podzimní hokejbalová sezóna se naplánována  až do konce listopadu. To znamená,. že mimo sobotní nadcházející zápas s Hradcem Králové se bude  hrát ještě 6 dalších soutěžních kol.


Investice zvyšují hodnotu majetku kraje

Pardubický kraj je významným realitním vlastníkem, který dlouhodobě díky investicím zhodnocuje svůj movitý, ale i nemovitý majetek. Od roku 2019 došlo k navýšení hodnoty nemovitostí o 2,8 miliardy korun, u movitých věcí pak o 1,2 miliardy korun bez započtení indexace ve výši 10 procent. Za významným nárůstem hodnoty krajského majetku stojí dynamická investiční činnost včetně velkých staveb v oblasti zdravotnictví, školství či sociálních služeb a kultury.
„V polovině roku 2019 byla hodnota krajského nemovitého majetku 26,6 miliard korun a movitého majetku, tedy vnitřního vybavení a technologií, pak 3,7 miliardy korun. Díky velmi dynamické a soustavné investiční činnosti z vlastních, ale i dotačních zdrojů jsme se nyní dostali na 29,5 miliardy korun u nemovitostí a necelých pět miliard korun u movitého majetku, a to bez započtení desetiprocentní indexace způsobené inflací. Během pouhých tří let jsme tak majetek kraje rozšířili o přibližně čtyři miliardy korun, což na kraj naší velikosti považuji za opravdu velký úspěch,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Nejvíce krajského nemovitého majetku spadá do oblasti školství, kde je v katastru nemovitostí zapsáno přibližně 350 budov v hodnotě necelých 15 miliard korun. „V případě zdravotnictví se nyní pohybujeme na hodnotě nemovitého majetku necelých 10 milionů korun a movitého majetku 2,3 milionu korun. Nesmíme však zapomenout na to, že historicky největší stavbu, kterou je centrální příjem v Pardubické nemocnici, teprve stavíme,“ řekl hejtman Martin Netolický.


Letohradský železniční klub chce zprovoznit  lokomotivu 328.011

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický jednal s předsedou Letohradského železničního klubu Pavlem Mudruňkem o finanční podpoře na zprovoznění parní lokomotivy 328.011. Celkové náklady na kompletní úpravy lokomotivy vyrobené v roce 1956 dosahují nyní podle klubu částku tří milionů korun. Pardubický kraj by mohl pomoci půl milionem korun.
 „Letohradský železniční klub patří mezi velmi aktivní železniční spolky v našem kraji a v sousedním Královéhradeckém kraji provozuje Železniční muzeum v Rokytnici v Orlických horách. Jeho aktivity podporujeme již delší dobu, stejně jako aktivity dalších spolků v regionu, což koresponduje s naším záměrem na vybudování železničního muzea v Dolní Lipce a letním provozem historických parních vlaků. Spolek se snaží postupnými kroky a z velké části ve vlastní režii opravovat a zprovozňovat lokomotivu 328.011 z roku 1956. Na dílčí, avšak velmi nákladné a oborné práce jsme poskytli finanční prostředky již v minulosti a rádi bychom ještě v letošním roce poskytli půl milionu korun tak, aby bylo možné pokračovat obnovou samotného kotle lokomotivy,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že spolek odhaduje celkovou částku potřebnou pro opravu lokomotivy na přibližně tři miliony korun.
Parní lokomotiva 328.011 byla vyrobena závodem ČKD Sokolovo v roce 1956 pod výrobním číslem 3704. Určena byla původně pro Severočeské doly výtopna Komořany. Po roce 1985 sloužila zemědělcům ze Slatiny nad Zdobnicí jako zdroj páry pro svou pařírnu a sušárnu brambor. Díky tomu se podařilo udržet lokomotivu v dobrém stavu. Později se o lokomotivu začala zajímat skupina zaměstnanců lokomotivního depa v Letohradu, pozdější zakládající členové Letohradského železničního klubu. Následně v letech 1996 - 2000 najezdila na různých akcích přes 9000 km. Po poslední jízdě, předčasně ukončené závadou na kotli byla lokomotiva uschována v Dolní Lipce a zakonzervována. Po vzniku projektu regionálního muzea v Rokytnici v Orlických horách byla lokomotiva v roce 2008 přemístěna do prostor výtopny a dlouhodobě zapůjčena jako exponát od Českých drah. Po ukončení nájmu se podařilo Letohradskému železničnímu klubu lokomotivu na konci roku 2019 odkoupit.

Ani přepracovaná dokumentace na modernizaci spalovny v Rybitví se nelíbí

Rada Pardubického kraje na svém pondělním jednání projednala přepracovanou dokumentaci záměru na modernizaci spalovny průmyslových odpadů v Rybitví. Pardubický kraj s ohledem na dodržování principu hierarchie odpadového hospodářství a vzhledem k programovému prohlášení Rady Pardubického kraje pro období 2020 – 2024 nadále nesouhlasí s připravovaným záměrem. Toto stanovisko bude ještě do konce týdne odesláno Ministerstvu životního prostředí ČR.
„I nadále se jednoznačně držíme našeho programového prohlášení, ve kterém jsme se zcela jasně zavázali, že nebudeme podporovat jakékoliv rozšíření kapacity spaloven nebezpečného odpadu na území našeho kraje. Toto zařízení by podle připravené dokumentace mělo umožňovat spalování pevných, kapalných a pastovitých nebezpečných odpadů. Naopak by nemělo spalovat komunální odpad,“ řekl hejtman Martin Netolický s tím, že spalovna v Rybitví není uvedena ve výčtu spaloven ve schválené aktualizaci územní energetické koncepce Pardubického kraje, nepočítá s ní ani krajský plán odpadového hospodářství na období 2016 až 2025.
Dokumentace posuzování vlivů záměru na životní prostředí byla společnosti AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o. podána na Ministerstvo životního prostředí ČR v lednu 2020. Na základě doporučení zpracovatele posudku a na základě došlých vyjádření k dokumentaci ministerstvo vrátilo dokumentaci vlivů záměru na životní prostředí oznamovateli k přepracování. Přepracovaná dokumentace byla kraji doručena na konci roku 2021. „Ministerstvo životního prostředí po prostudování přepracované dokumentace, obdržených vyjádření k dokumentaci a připomínek, které zazněly na veřejném projednání záměru, došlo k závěru, že bez dalšího přepracování dokumentace nelze provést řádné posouzení vlivů záměru na životní prostředí, a vrátilo oznamovateli dokumentaci k opětovnému přepracování,“ uvedl krajský radní pro životní prostředí Miroslav Krčil a nastínil další postup. „Pokud ministerstvo obdrží odůvodněné nesouhlasné vyjádření veřejnosti k přepracované dokumentaci, pak nařídí veřejné projednání, které bude uspořádáno do 30 dnů po uplynutí lhůty pro vyjádření k dokumentaci. Na konci procesu posouzení vlivů na životní prostředí pak vydá ministerstvo souhlasné nebo nesouhlasné závazné stanovisko, které tvoří jeden z podkladů pro navazující řízení,“ vysvětlil Krčil.


Úsporné programy budou stát miliony, návratnost je ale vysoká

Výměna žárovek za LED osvětlení, regulace vytápění, obměna starých spotřebičů, pořízení nových kotlů či rekonstrukce vzduchotechnik. To jsou jen některé plány na úsporu energií v krajských budovách, které v pondělí 17. října schválili radní. Investice za více než 25 milionů korun by se kvůli nejisté situaci na trhu s energiemi a výhledem do budoucna měly vrátit již za pár let.
Každá takto investovaná koruna se nám s ohledem na situaci ve světě během několika let vrátí. S kolegy jsme si dali závazek, že se ještě v letošním a i příštím roce pokusíme na investice do úspory energií najít peníze i přes napjatý rozpočet. Finance budeme směřovat do budov, které nám v interních auditech vyšly jako vhodné cíle pro výměnu vybavení či zařízení. Již v minulých letech jsme investovali stovky milionů korun do krajských nemocnic i škol a v tomto trendu se budeme snažit pokračovat. Je to důležité nejenom kvůli úsporám peněz, ale i snížení celkové energetické náročnosti budov,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
V oblasti školství chystá Pardubický kraj na zmíněné investice uvolnit přes 10 milionů korun. Největšími chystanými projekty jsou výměna LED osvětlení a vzduchotechniky ve speciální škole v Ústí nad Orlicí za 3,2 milionu korun a podobný projekt na gymnáziu v Přelouči za 2,7 milionu. V gesci kultury radní schválili investice přesahující tři miliony korun, opět se bude jednat zejména o výměnu osvětlení v krajské knihovně a budovách regionálních muzeí. V sociální sféře kraj chystá v příštích letech financovat projekty za více než 14 milionů, největším bude například několik fází obnovy vybavení v Centru sociálních služeb Bystré za více než pět milionů korun, rekonstrukce vzduchotechniky a instalace fotovoltaiky v Domově u fontány za 5,5 milionu či výměna topného potrubí v Domově u studánky za milion korun.
K zahájení prací by mělo s ohledem na náročnost jednotlivých projektů a nutných příprav dojít v letošním a příštím roce. Bohužel nestačí jen lusknout prsty a na radě schválit usnesení, nejprve je potřeba zajistit všechny administrativní a technické náležitosti. Z naší strany nechceme nic zdržovat a budeme rádi, když se s výměnou vybavení, stavebními úpravami a dalšími záměry začne co nejdříve,“ dodává náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.