Českotřebovský deník 296/2022 (25/10)
Nové video: Pozvánka na koncert patrona našeho festivalu 3. listopadu

  Festival Bennewitz 2022 zahájil letos 20. dubna večer s patronem festivalu Jaroslavem Svěceným. Festival po dva roky v kulturním kalendáři města chyběl. Posluchači měli opět navíc v rámci večera i "exkurzi", při které jim byly představeny zajímavé historické housle italských mistrů houslařů. A vlastně nejen na koncertu, ale i po něm, kdy se našla početná skupina obdivovatelů a poslouchala další zajímavosti. O mistrovské housle byl opravdu zájem. Jaroslav Svěcený v průběhu koncertu postupně posluchačům představoval housle z vystavené série nástrojů starých italských mistrů. O každém exempláři dokázal poutavě vyprávět, vysvětlit jeho historii i jeho přednosti a během koncertu nástroje střídal.  
Ještě i po skončení koncertu měli posluchači velký zájem si prohlédnout vystavené nástroje zblízka, opět se zasvěceným komentářem Jaroslava Svěceného, který přidal i další informace o konstrukci a materiálu a také o tom, jak se daří staré mistrovské housle zachovávat ve vynikajícím stavu po dobu několika století. Jde o mistrovské kousky, které během doby na ceně rozhodně neztrácejí.  Navíc se uskutečnila tradiční pokoncertni diskuzní  tribuna.  Koncert v dubnu 2022 byl navíc spojen s opožděnou gratulací k mistrovým šedesátinám .
Uvedené video je současně pozvánkou na opožděný „Narozeninový koncert Jaroslava Svěceného k jeho jubileu 60 let“, přislíbený již na listopad 2020. Má tedy dvouleté zpoždění. 
Jaroslav Svěcený si přizval ke spolupráci dámy, které jsou osobnostmi ve svých oborech: Lucie Tóth je jedna z nejlepších současných mladých klavíristek a Zdeňka Žádníková Volencová je nejen členkou Dejvického divadla, ale také výbornou, scénáristkou, moderátorkou a básnířkou. Jak známo, má k České Třebové i osobní, rodinný vztah. Jaroslav Svěcený bude hrát nejen na slavné italské housle 18.století.

DALŠÍ NÁLOŽ MEDAILÍ přivEzla Taneční škola Z KLADNA

V sobotu 15. 10. 2022 se pod záštitou České taneční organizace CDO se konala první podzimní liga tanečního stylu ART. Tanečnice přivítala Kladenská sportovní hala, která byla připravena na jejich první klání v tomto roce.  Dospělé a juniorské kategorie byly zaplněny velkou konkurencí. O to větší emoce se prožívaly, při každém postupu ze základních kol, do semifinálových, ze kterých se mnozí dostali až do finále a poté na medailové pozice. Celodenní emoční jízda, to vystihuje výpravu pěti aut do Kladenské haly. Děkujeme všem za skvělou reprezentaci a gratulujeme. 
 Šárka Prossová, Taneční škola Česká Třebová   Více ZDE

První jednání rady města pověřilo vedením Eko Bi Libora Stránského

Rada jednala ve funkci valní hromady městské společnosti Ekobi a řešila oddělení funkce starosty města a jednatele městské společnosti.

Usnesení č. 1081: Rada města dle ust. § 102 odst. 2 písm. c) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení) ve znění pozdějších předpisů ve funkci valné hromady obchodní společnosti  s obchodní firmou Eko Bi s.r.o., se sídlem Česká Třebová, Semanínská 2050, PSČ 560 02, IČ 64827500, odvolává s účinností dnem 24.10.2022 z funkce jednatele společnosti pana Zdeňka Řeháka. Zodpovídá: p. Řehák

Usnesení č. 1082 : Rada města dle ust. § 102 odst. 2 písm. c) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení) ve znění pozdějších předpisů ve funkci valné hromady obchodní společnosti  s obchodní firmou Eko Bi s.r.o., se sídlem Česká Třebová, Semanínská 2050, PSČ 560 02, IČ 64827500, jmenuje s účinností od 25.10.2022 do funkce jednatele společnosti pana Libora Stránského. Zodpovídá: p. Řehák

Usnesení č. 1083: Rada města při výkonu působnosti valné hromady společnosti Eko Bi s.r.o., se sídlem Česká Třebová, Semanínská 2050, PSČ 560 02, IČO 648 27 500, schvaluje uzavření smlouvy o výkonu funkce jednatele s Liborem Stránským s účinností od 25.10. 2022, v textu dle předloženého návrhu a pověřuje předsedu valné hromady společnosti Eko Bi s.r.o. pana Zdeňka Řeháka, starostu města, aby tuto smlouvu za společnost podepsal.  Zodpovídá: p. Řehák



Peklák pojede ještě do 30. října

Tak je alespoň stanoveno na webových stránkách www.peklak.cz. Nyní o víkendu se více vydařila neděle, kdy bylo na Pekláku živo. Také se ještě naplno kempovalo. Terén byl ovšem blátivý a tak byla myčka kol v plné permanenci. Nyní je v plánu provoz od 28. do 30. října. Předpověď je však poměrně slušná i na další dny a tak  možná .... Zatím se to nikde nepíše. Naopak se zde chystají úpravy na objektu občerstvení. Velká smůla je že se nepodařilo zajistit montáž objednaného sanitárního kontejneru u parkoviště, právě pro takové dny jako byly o posledním víkendu by se to moc hodilo. Ve výběrovém řízení byla bohužel vybrána firma, která není schopna svým závazkům ve smlouvě dostát. Měla by platit penále, ale je zřejmě zadlužená. Zaplaceno na nedodanou práci samozřejmě nedostala. Nemá však peníze na dokončení objednávky.... Původně měl být sanitární kontejner funkční již o prázdninách a nebude ani na zimu. Příprava pro montáž kontejneru je již dlouho dokončena.

Muzeum ve Vysokém Mýtě získalo autobus Karosa z roku 1969

Autobusy z vysokomýtského podniku Karosa byly u nás i ve světě pojmem. Jejich základní typy mapuje i sbírka Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě. V nedávné době doplnil vývojovou řadu typů i autobus Škoda 706 RTO LUX, rok výroby 1969. Jeho pořízení finančně podpořil zřizovatel muzea, tedy Pardubický kraj.
„Na možnost pořízení tohoto autobusu mne upozornil pan ředitel Junek, který velmi bedlivě sleduje všechny aukční portály u nás i v zahraničí, na kterých je možné získat potenciální exponáty pro muzeum. Autobus byl nabízen k prodeji jako plně funkční, s platným technickým průkazem i registrační značkou, což znamenalo, že bude možné jej okamžitě nejen vystavovat, ale také využívat při různých retro akcích, a to nejen v našem kraji. Vzhledem k tomu, že se jednalo o unikátní možnost pořídit tento autobus pro naši organizaci, tak jsme se rozhodli navýšit příspěvek do fondu investic muzea tak, aby ho organizace mohla zakoupit. Celková prodejní cena autobusu byla 4,5 milionu korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Autobus je ve velmi dobrém stavu, plně funkční, s dohledatelnou a prověřenou historií. „Podle dochovaných výrobních čísel se jedná o výrobek vysokomýtského národního podniku Karosa, který byl dodán národnímu podniku Silnice v Hradci Králové – závod Chrudim v roce 1970. K autobusu je i celá řada náhradních dílů včetně motoru po generálce,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast kultury Roman Línek.
„V našich sbírkách už máme autobusy Karosa typů Š 11, 700, 900 a HD 12 a s uvedeným vozem Škoda 706 RTO LUX bychom měli vývojovou řadu základních typů autobusů Karosa a ucelenou,“ řekl ředitel Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě Jiří Junek.
V současné době jsou autobusy v různých pronajatých garážích. „Počítáme s tím, že pro tyto velké sbírkové předměty budou učeny připravované prostory v areálu bývalé zemědělské školy v Poplerově ulici, ale lidé se s nimi setkají také na různých akcích, a to nejen v našem kraji. Chceme, aby provozuschopné exponáty ožily a předvedly se v celé své kráse,“ doplnil Línek.


Na opravy památek přidá kraj ještě 3/4 milionu

Radní Pardubického kraje schvalovali tento týden dotace v programu podpory kultury a památkové péče. Rozdělili žadatelům 590 tisíc na opravy památek a dalších 140 tisíc musí projít schválením krajského zastupitelstva. Podle náměstka hejtmana Roman Línka jde často o havarijní stavy spojené se střešní krytinou památek, ale i další rekonstrukce.
Nejvyšší dotaci ve výši 150 tisíc korun dostanou v Žumberku na obnovu fasády kostela Všech svatých. Na havárii střechy památkového objektu na náměstí Míru ve Svitavách přispěje kraj stotisícovou částkou, stejně jako na opravu krovu a římsy u kostela sv. Máří Magdalény v Lázních Bohdaneč a výměnu střešní krytiny na přístavbě františkánského kláštera v Moravské Třebové. Opravu střechy řeší i dotace pro kostel sv. Gotharda ve Vysokém Chvojnu.
„Do zastupitelstva jsme doporučili dotace pro obce. Zajímavostí je třeba rekonstrukce věžních hodinových strojů ze staré radnice města Svitavy. O příspěvek na restaurování cenného kříže  sv. Anny požádalo město Skuteč. V této souvislosti bych chtěl vyzvat i nové starosty obcí, aby se ve svém okolí porozhlédli a případně využili této možnosti získat dotaci na opravu drobných objektů památkového charakteru například božích muk, smírčích křížů a podobných připomínek historie, které nemusejí být zapsané jako kulturní památka. Na jejich opravu kraj přidává při spoluúčasti obci až 50 tisíc korun,“ uvedl Roman Línek.


MMR: 1,8 miliardy korun na nové chodníky a bezpečnost chodců 

Nové lávky pro chodce a cyklisty, ale také chodníky. To všechno si mohou pořídit města a obce ze dvou výzev, které právě vypsal Integrovaný regionální operační program (IROP) spravovaný Ministerstvem pro místní rozvoj. Celkem je pro ně připraveno více než 1,8 mld. korun.
„Největšímu nebezpečí v dopravě stále čelí chodci a cyklisté. I proto jsme se v IROP rozhodli vypsat další výzvy na bezpečnost dopravy a výstavbu chybějících chodníků v kritických místech. Stejně tak si mohou obce a města podat žádost o finance na lávky pro pěší a cyklisty překonávající frekventované silnice nebo také na stavební úpravy v místě křižovatek v obcích, kde dochází k častým nehodám,“ říká místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.
Výzvy podporují výstavbu a rekonstrukci komunikací pro cyklisty a pěší, které jsou vedeny podél silnic a místních komunikací s hustou dopravou. Díky dotacím by mělo dojít ke zvýšení bezpečnosti nemotorové dopravy v lokalitách, kde dochází k častým nehodám. 
40. výzva IROP má stanovenou částku 1, 1 mld. Kč z Evropského fondu pro regionální rozvoj (EFRR) a je určena pro projekty na území méně rozvinutých regionů. Ve 41. výzvě IROP je připravená částka ve výši 695 mil. Kč z EFRR a je pro projekty na území přechodových regionů.
V obou případech se jedná o průběžné výzvy, což pro žadatele znamená, že hodnocení projektu bude probíhat po podání žádosti o dotaci do Monitorovacího systému 2021+.
Informace k semináři pro žadatele a příjemce určenému pro vyhlášené výzvy je možné sledovat na webových stránkách IROP
Kategorie regionů naleznete na webových stránkách IROP Zdroj: Svaz měst a obcí


Nová výzva pro začleňování občanů Ukrajiny

Ministerstvo práce a sociálních věcí dnes vyhlásilo v rámci Operačního programu Zaměstnanost plus (OPZ+) výzvu pro předkládání projektů zaměřených na začleňování občanů Ukrajiny do české společnosti. O celkem 200 mil. Kč z evropských peněz mohou žádat nestátní neziskové organizace, poskytovatelé sociálních služeb a místní akční skupiny (MAS).
Žadatelé mohou předkládat své záměry až do 28. listopadu 2022, a to na projekty, které budou mít trvání maximálně dva roky. Měly by se zaměřovat na poskytování služeb, jejichž cílem bude posilování adaptace rodin a dětí v nových podmínkách po příchodu do Česka. „Ukotvení lidí z Ukrajiny a jejich hlubší orientování v prostředí české společnosti povedou k zapojení do ekonomického, sociálního a pracovního života,“ zdůraznil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). 
Výzva s názvem Služby na podporu sociálního začleňování osob z Ukrajiny řeší nepříznivou sociální situaci uprchlíků a jejich rodin komplexně. Podporuje proto zejména kurzy českého jazyka pro všechny věkové kategorie, sociokulturní orientaci nebo poskytování potřebné terapeutické pomoci včetně krizové intervence. Nezapomíná ani na tlumočnické a překladatelské služby či na pomoc s orientací na českém trhu práce nebo při hledání bydlení. V rámci podpory rodin myslí na zapojení dětí do volnočasových aktivit nebo animačních programů. To vše s důrazem na lokální úroveň poskytované pomoci. Aktuální informace o výzvách z Operačního programu Zaměstnanost plus jsou dostupné v přehledu výzev OPZ+. Zdroj: Svaz měst a obcí

V Ústí opravili poškozený kříž v Cihlářské ulici

Město Ústí n.O. se postaralo o opravu božích muk u silnice II/360 na Cihlářské ulici (pod obchodním domem Tesco). Sakrální památka byla vloni poškozena, pravděpodobně rukou vandala. Litinový kříž se našel rozlámaný na kusy, odlomen od pískovcového pomníku.

Město zajistilo jeho zrestaurování uměleckým kovářem. Práce stály 65 tisíc korun, zahrnovaly vysekání spodní části zlomeného kříže z kamenného podstavce a zpětnou montáž nově zhotoveného ocelového podstavce, ukotveného čepy. Kvůli chybějící části byla oválná deska nově odlita, zlomené části kříže byly svařeny a vyztuženy, doplněna byla také chybějící část křížku Panny Marie. Dále byl nanesen celkový nátěr proti korozi, černá patina kříže a pozlacené části nově pozlaceny. 

Událost v loňském roce vyšetřovala Policie České republiky, uveřejnila výzvu, která měla napomoci k objasnění případu. Pachatele se však přes provedené šetření zjistit nepodařilo. Opravu financovalo město, které nyní žádá o úhradu nákladů z pojistky. (Zdroj: www.ustinadorlici.cz)