Českotřebovský deník 302/2022 (31/10)
Jak po volbách v obcích českotřebovského ORP

Po komunálních volbách se ve všech čtyřech obcích českotřebovského (mikro)regionu konala stavující zasedání obecního zastupitelstva a všude byli na další období zvoleni noví  uvolnění starostové, neuvolnění místostarostové  a také funkcionáři finančního a kontrolního výboru.
RYBNÍK Jediná změna na pozici starosty  se konala v Rybníku, kde ve funkci starosty vystřídal Aleše Procházku  Jiří Hrdlička. Jiří Hrdlička již starostou v Rybníku býval.  Aleš Procházka v letošních volbách mandát obecního zastupitele nezískal. Změna v Rybníku se týká i postu místostarosty. Místo Jiřího Svěráka je nyní novou rybnickou místostarostkou Mgr. Pavlína Provazniková, zástupkyně ředitelky ZŠ v Rybníku, která je nejmladší zastupitelkou obce.
Přívrat: Starostou zůstává podle očekávání Ing. Jan Stránský, místostarostkou Pavlína Nováková. V Přívratu tradičně kandidoval do komunálních voleb každý sám za sebe jako nezávislý kandidát. Nejvyšší počet hlasů získala Pavlína Nováková. Celkem bylo podáno 11 kandidátek, zvoleno 9 zastupitelů. Dále byli do obecního zastupitelstva zvoleni  Richard Fišar, Ing. Vladimír Kolář, Bc. Pavlína Řezníčková, Petr Štangler, Milan Vaňous, Ondřej Voleský a Jaroslav Vencl.
Semanín: V obci byla podána jen jediná sedmičlenná kandidátka, starostou obce zůstává  Ladislav Stráník, místostarostou Bohumír Janisch. Sám jsem se přesvědčil, že svou práci dělají opravdu dobře. Je to zřejmé na stavu základní i mateřské školy, sportovního areálu, úklidu v obci, podpoře volnočasových aktivit. Dalšími členy zastupitelstva obce v Semaníně  Mgr. Jaroslav Báchor, Libor, Křepela, Pavel Hartman, Zdeněk Novák a Zdenka Mlatecová. 
TŘEBOVICE:  Staronovým starostou zůstává Libor Gremlica, místostarostou  Ladislav Kříž. Členy devítičlenného zastupitelstva obce jsou  Tomáš Pavlík, Petr Kašpar, Bc Dušan Stolarik, Jindřich Ryšina, Milan Hejč, Martina Franková, Jaroslav Mládek

Výlov Nového rybníka u Třebovice proběhne ve dnech 9. - 11. listopadu od 9 - 15:30 hodin 

Připomeňme si videa natočená v listopadu 2021                


Gymnazisté na matematicko-fyzikální fakultě v Praze

V úterý 25. října 2022 zájemci o fyziku ze tříd 7.A, 3.C a 4.C vyrazili s paní profesorkou Zahálkovou a panem profesorem Kohútem na Katedru didaktiky fyziky MFF UK. Naše cesta měla za cíl vyzkoušet si pokusy na téma termodynamika.
 Výpravu jsme započali v 7 ráno na Českotřebovském nádraží a vyjeli vlakem směr Praha. Cestu jsme zvládli bez problémů a na fakultu dorazili s předstihem.
V laboratoři nás přivítali vlídní a milí kantoři a pokusy mohly začít. Vyzkoušeli jsme si například experimenty na téma ideálního plynu, kalorimetrie a měrné tepelné kapacity. V případě nejasností nám kantoři pomohli, ale většinu úkolů jsme zvládli bez obtíží. Bonusem nám bylo zatmění slunce, které proběhlo přesně v čase naší návštěvy. Na konci jsme pokusy prokonzultovali a tím náš program na fakultě skončil. Všichni jsme si to náležitě užili a zjistili, že se chceme fyzice nadále věnovat, jít na fyzikální seminář a zúčastnit se podobného programu znovu. Anna Klimešová   www.gymct.cz

Úsporné osvětlení na ZS Moravská Třebová: investice se vrátí za 4 roky

V polovině měsíce září došlo k výměně osvětlení na zimním stadionu v Moravské Třebové. Staré výbojky byly nahrazeny moderním LED osvětlením, které nabízí lepší světelné spektrum, možnost regulace intenzity osvětlení a především snížení nákladů díky čtyřikrát menší spotřebě elektrické energie.
Při současných cenách elektřiny je návratnost investice plánována na období 4 let. „Děkuji za spolupráci panu starostovi Miloši Mičkovi (novým starostou se stal Pavel Charvát, neuvolněným místostarostou Miloš Mička, pozn. redakce), Technickým službám a za významný finanční příspěvek hejtmanovi Pardubického kraje Martinu Netolickému. Hokejistům přeji, aby se jim pod novými světly dařilo a bruslařům, aby měli ze svého sportování díky této realizaci ještě lepší pocit,“ uvedl předseda TJ Slovan Ladislav Weinlich.


KOMENTOVANÁ PROHLÍDKA
VÝSTAVY „PŘÍRODA OČIMA JANY PRAVCOVÉ“

Čtvrtek 10. 11. 2022 v 17:00
Prohlídka fotografické výstavy. Autorka fotografií Jana Pravcová je členkou České mykologické společnosti a České společnosti ornitologické. Představí fotografie hub a ptáků a povypráví o jejich pozorování, hledání a způsobech fotografování.
Pořádá ZO ČSOP Podorlicko.  Vstupné dobrovolné.

Noční nehoda u Semanína 

V pondělí 24. října v podvečer havaroval nákladní automobil na silnici v Semaníně na Orlickoústecku. Na místě zasahovaly dvě jednotky požární ochrany – profesionální ze stanice Ústí nad Orlicí a jednotka Správy Železnic Česká Třebová.
Nákladní automobil skončil převrácený v potoku. Hasiči museli ihned zabránit pomocí sorpčního materiálu, aby unikající provozní náplně z nákladního automobilu nekontaminovaly celý potok. Řidič vyvázl bez zranění a zajistil si vyproštění vozu sám. O události byli informováni pracovníci životního prostředí. Hasiči dohlíželi při vyprošťování vozu na to, aby z něj neunikaly další provozní náplně. Po dobu vyprošťování byla silnice uzavřena. Událost byla ze strany hasičů uzavřena v úterý 25. října v 1.32 hodin. (orlicky.net)

V Kubelkově ulici jde o přeložku vodovodu, nikoliv kanalizace

Omlouvám se za nedopatření, kanalizace bude na programu až v průběhu další etapy v příštím roce. kdy bude také zapotřebí udělat dlouhodobou uzavírku rekonstruovaného úseku.  K omluvě přidávám nějaké fotografie z průběhu této stavby... (15/10)

LESY ČR OPRAVÍ JANDEROVU VYHLÍDKU NAD KERHATICEMI

Participativní rozpočet pomáhá s realizací nápadů, se kterými přijdou občané města. Letos byly ve veřejném hlasování vybrány čtyři projekty. Jeden z nich se týkal obnovy Janderovy vyhlídky, historického „Paraplete“ nad Kerharticemi, které bylo vybudováno za první republiky Okrašlovacím spolkem a bývalo oblíbeným místem turistů s vyhlídkou na Ústí nad Orlicí. Protože Janderova vyhlídka leží na lesním pozemku, který je ve vlastnictví státu a opravu by nemohlo zajistit a financovat město, došlo k jednání mezi zástupci města a Lesy České republiky. Dopadlo příznivě, Lesy ČR potvrdily, že obnovu vyhlídkového místa realizují ze svých zdrojů v průběhu roku 2023. Aby byl zachován původní vzhled vyhlídky, ke spolupráci bude přizváno městské muzeum, které poskytne dostupnou fotodokumentaci a podklady k vytvoření textu na informační tabuli, kterou Lesy ČR umístí v blízkosti vyhlídky. (web města)

Orchestr rodičů, dětí i učitelů - Hudba pomáhá

Na sto dvacet dobrovolníků přiváží šestnáctý ročník oblíbené benefice. Šňůra pěti koncertů jejich orchestru bývá během několika prvních chvil vyprodaná, a tak pro letošek přidávají ještě jedno město. Za cíl si pro tento ročník kladou postavit pokojík handicapované Elišce Novotné.
Polička, Litomyšl, Ústí nad Orlicí, Vysoké Mýto - čtveřice měst, která v letošním roce navštíví Hudba pomáhá. Dobrovolnická skupina přátel každý rok vybere jednu handicapovanou rodinu ze sousedství. Se svým orchestrem připraví šňůru koncertů ve městech, kde žijí a každou korunu ze vstupného věnují na konkrétní kompenzační pomůcku či terapii. Osmileté Elišce Novotné z Pardubic letos přebudují garáž na vlastní bezbariérový pokojík. 
Takřka dvouhodinový koncert písní na míru zaranžovaných symfonickému orchestru sólistům a sboru přinášní popovou hudbu, gospel i swingující big band. „Naše dechové řady rozšířili hráči vysokomýtského big bandu,” popisuje změny v obsazení dirigent Lukáš Hrubeš, který zároveň dodává: „V řadě případů si tak budeme moci dovolit mnohem dravější hudbu.”Rytmičtější, gospelovější charakter pak získal i sbor. V orchestru vedle sebe sedí učitelé s žáky, tatínkové, mámy, děti, studenti i dědečci. Za Hudbou se sjíždějí z celého regionu. „Je pro nás důležité, aby se uvnitř tělesa setkávali dospěláci s dětmi, pedagogové se svými žáky a hlavně lidé ze všech míst, kde následně vystupujeme. Jsme festival, který se snaží o podporu handicapovaných rodin - o vzájemnost, toleranci a nápomocnost mezi sousedy, a to všechno přece začíná v takto různorodých skupinách,” vypráví o filozofii fungování Hudby její ředitel Karel Telecký.
Šestnáctý ročník benefice postaví nový pokojík pro osmiletou Elišku. „Alena a Luboš Novotní pořídili pro svou rodinu před lety řadovku s klasickou dispozicí: v přízemí obývák, koupelna a garáž, v patře s točitým schodištěm pak ložnice a dětské pokoje. Ke dvěma bráchům se však o pár let později narodila ještě dcerka Eliška - mladá slečna, která k životu potřebuje vozík a neustálou péči. Patro se schodištěm se tak stalo nepřekonatelnou překážkou,” vypráví o podporované rodině Telecký. Osmiletá Eliška, které lékaři diagnostikovali ojedinělé onemocnění CDKL5, tak tráví prakticky celý domácí život v obýváku na pohovce. A to chce festival změnit. Za výtěžek proto přebuduje Novotným garáž na pokoj s rehabilitačními pomůckami, herním koutkem a pořádnou postelí.
Předprodej vstupenek začíná tradičně 1. listopadu, a to na webu hudbapomaha.cz, v informačních centrech v místech konání.  Na pokojík míří 100 % ceny vstupenky. Koncerty probíhají v následujících termínech: So 26. 11. - Morašice,  kostel sv. Petra a Pavla, So 3. 12. - Polička, Tylův dům; So 10. 12. - Litomyšl, Smetanův dům; So 17. 12. - Ústí nad Orlicí, Roškotovo divadlo; Ne 25. 12. - Vysoké Mýto, Šemberovo divadlo.
Před 15 lety zemřel Michal Rabas, hejtman Pardubického kraje
Koncem týdne, dne 5. listopadu uplyne právě 15 roků ode dne, kdy zemřel hejtman Pardubického kraje pan Michal Rabas. Odešel nejen schopný politik, ale především slušný člověk a čestný muž. Panu Michalu Rabasovi bylo pouhých 43 let. Tvrdě bojoval se zákeřnou nemocí, která však nakonec měla více sil.
Životopisná data Michala Rabase
Narodil se 9. června 1964 v Pardubicích. V roce 1982 maturoval na Gymnáziu v Pardubicích. V roce 1987 absolvoval národohospodářskou fakultu Vysoké školy ekonomické v Praze. Absolvoval odborné kurzy a stáže na institutu Ministerstva vnitra ČR, Vysoké škole ekonomické, Prague Business school, České národní banky, John Hopkins University a University Lusofona Lisabon. V roce 1988 nastoupil jako referent na finanční odbor Okresního národního výboru v Pardubicích, v roce 1993 byl jmenován vedoucím finančního referátu Okresního úřadu Pardubice a současně zástupcem přednosty. V roce 1996 byl Vládou České republiky jmenován do funkce přednosty tohoto úřadu.
Do politiky vstoupil se vznikem krajů v roce 2000. V letech 2000 – 2004 byl statutárním zástupcem hejtmana Pardubického kraje a od prosince roku 2004 vykonával funkci hejtmana Pardubického kraje. V letech 2002 – 2004 působil jako místopředseda finanční komise Asociace krajů České republiky. Byl členem ODS a předsedou Regionálního sdružení ODS Pardubického kraje.
Michal Rabas byl činný i ve společenské a charitativní oblasti. Od roku 2005 byl předsedou správní rady obecně prospěšné společnosti Smetanova Litomyšl, v letech 1999 – 2005 předsedou a později místopředsedou správní rady Univerzity Pardubice, v letech 1996 – 2005 členem vědecké rady Fakulty ekonomicko-správní Univerzity Pardubice. Byl také členem organizace s charitativním posláním LIONS Club Pardubice. Ve funkci hejtmana navštívil také opakovaně Českou Třebovou, jednak na oficiální návštěvě v srpnu 2005 a v prosinci  téhož roku pak doprovázel do České Třebové na návštěvě prezidenta republiky Václava Klause. Z této návštěvy v obřadní síni města je také uvedená fotografie. Také se zúčastnil MČR v kulturistice, pořádané v kěvtnu.2005 v Kulturním centru. V roce 2006 se podrobil závažné operaci..... (mm)

Zimní sjízdnost v Královéhradeckém kraji zajištěna 

Tisíce tun posypových materiálů, stovky kusů techniky a 230 řidičů je připraveno na nadcházející sezonu zimní údržby v Královéhradeckém kraji. Letošní zimu budou silničáři udržovat 3 543 kilometrů komunikací.
O sjízdnosti jednotlivých úseků se budou moci řidiči znovu informovat v aplikaci Zimní obslouženost.
„Pro letošní zimní sezonu se nám podařilo znovu snížit počet kilometrů silnic, které se v zimě neudržují. Letošní novinkou je zařazení úseku silnice III/01426 mezi obcemi Potštejn a Brná a stejně tak úseku silnice III/28421 z Pecky do Borovnice s ohledem na zahájení pravidelné autobusové dopravy. Na nadcházející sezonu zimní údržby silnic počítáme s náklady ve výši 210 milionů korun. V případě potřeby ale plán upravíme a finance navýšíme. Ať už chemicky či pomocí inertního materiálu budeme udržovat více jak 3,5 tisíce kilometrů silnic v regionu," uvedl radní pro dopravu Václav Řehoř.
V Královéhradeckém kraji je 413 kilometrů silnic I. třídy, 940 kilometrů silnic II. třídy a 2.390 kilometrů silnic III. třídy. Celkem krajští silničáři udržují 3.543 kilometrů silnic. Neudržováno bude letos 201,6 kilometrů silnic nižšího významu.
Pro nadcházející sezonu dojde ke změně technologie zimní údržby z inertního na chemický posyp na zhruba 35kilometrovém okruhu na Kopidlensku a 7,5kilometrovém okruhu na Vrchlabsku. Chemický posyp oproti současnému pluhování se bude nově aplikovat na dvoukilometrovém úseku na trutnovském cestmistrovství.
„Kapacita skladů jednotlivých cestmistrovství, včetně těch záložních, je dohromady na 23 tisíc tun posypové soli a 8 tisíc tun inertního materiálu. V současné době jsou sklady téměř plné. Na zimu je k dispozici 123 sypačů s radlicemi, 51 nakladačů, 18 sněhových fréz a 116 traktorových radliček," informoval ředitel společnosti Údržba silnic Královéhradeckého kraje Jiří Brandejs.
Techniku bude v nastávajícím zimním období obsluhovat 230 řidičů a dále 30 techniků na dílnách a také 72 dispečerů na 15 dispečerských stanovištích vybavených nezávislým elektrickým okruhem elektrické energie.
Na webových stránkách na www.uskhk.eu bude řidičům i letos k dispozici aplikace Zimní obslužnost, kde se dozvědí, kdy naposledy byl daný úsek ošetřen. (orlicky.net)

TRADIČNÍ SETKÁNÍ PODNIKATELŮ PARDUBICKÉHO KRAJE

Uskuteční se v úterý 22. listopadu 2022 od 17:00 hodin ve Společenském sále na zámku v Pardubicích a  má omezenou kapacitu. Na toto setkání jsou pozváni významní představitelé samosprávy Pardubického kraje, poslanci a senátoři zvolení na území Pardubického kraje, představitelé Hospodářské komory ČR, zástupci významných institucí našeho regionu, a především pak Vy, podnikatelé z našeho kraje. Pro zájemce bude v 16:00 hodin připravena prohlídka nových zámeckých expozic. Vzhledem k omezené kapacitě je důležité potvrzení účasti jak na prohlídce zámeckých expozic, tak i na samotném setkání. Potvrzení zašlete prosím na e-mail: baresova@khkpce.cz
Tato akce je určena pouze pro členy Krajské hospodářské komory Pardubického kraje.

Radary v Hradci Králové - přehled

V Hradci Králové se začaly objevovat kamery a radary měřící nejvyšší povolenou rychlost.
 
Krajské město se tak zařadí mezi místa, kde bude dodržování dopravních předpisů kontrolováno soustavně a ne jen namátkově.
 
Jeden takový radar je třeba nedaleko základní školy v Malšově Lhotě. 

Na plánku je celkový přehled stálých měření rychlosti v Hradci Králové

Zdroj: orlicky.net