Předvečer státního svátku ČR patřil v Berlíně úspěšné prezentaci našeho kraje


V předvečer Dne vzniku samostatného československého státu uspořádalo Velvyslanectví České republiky v Berlíně společně s Pardubickým krajem tradiční recepci, na které se přítomným hostům odprezentovaly krajské střední školy, turistické zajímavosti, ale také tradiční řemesla. Hlavním hostem byl z německé strany saský ministerský předseda Michael Kretschmer.
„Byli jsme osloveni naší ambasádou, zda bychom neměli zájem prezentovat náš kraj na tradiční recepci přímo v budově ambasády. Rozhodli jsme se, že opět dáme příležitost našim středním školám, tentokrát ze Žamberka a Litomyšle, ale také odprezentujeme turistické zajímavosti regionu či tradiční řemesla. Pro naše studenty je takováto zahraniční zkušenost mimo jiné odměnou a motivací do dalšího studia a práce. Podle ohlasů všech přítomných se máme opravdu čím pochlubit," uvedl hejtman Martin Netolický, který jednal také s českým velvyslancem Tomášem Kafkou a zástupci Českého centra a agentury Czech Tourism o prezentaci Pardubického kraje v Německu. „Ve spolupráci s naší Destinační společností Východní Čechy jsou v německých médiích pravidelně úspěšně prezentovány turisticky zajímavé destinace našeho regionu. V letošním roce vzbudil velký ohlas především Sky Bridge na Dolní Moravě. Tradičně pak láká také zámek v Litomyšli," řekl hejtman s tím, že další aktivity včetně veletrhů jsou plánovány na příští rok.
V rámci recepce se třem stovkám hostů prezentovala Střední škola gastronomická a technická Žamberk, jejíž studenti připravili občerstvení s velkým zastoupením regionálních potravin. Květinovou výzdobu zajistila Střední škola zahradnická a technická Litomyšl. Studenti Konzervatoře Pardubice pak celou akci zahájili státními hymnami a starali se o hudební doprovod po celé odpoledne. Kromě středních škol zřizovaných krajem se mohli návštěvníci seznámit s tradičními vánočními ozdobami společnosti Koulier, výrobky krajkářky Jiřiny Rejentové či prací řezbáře Františka Malého. Turistickou nabídku prezentovala Destinační společnost Východní Čechy a Východočeské muzeum v Pardubicích představilo výstavu Pernštejnské ženy a Evropa. Nechyběla ani ochutnávka perníků od Pavla Janoše či pivní speciály Pivovaru Pernštejn a Měšťanského pivovaru v Poličce.