VÝSTAVA HOUBY 2022 V EKOCENTRU POKRAČUJE


Páteční dopolední výstavní program byl určen především pro školy a byl dokonale využit. Přišly jak děti z mateřských škol, tak "velcí" studenti gymnázia. pro každé byl samozřejmě jiný výklad. Výstavní exponáty - a je jich tu na 140 druhů - jsou dokonale popsány na přiložených cedulkách. Výstavní exponáty většiny druhů jsou na výstavě ve více exemplářích, takže je možné vidět houbu ve více podobách což pomůže při identifikaci v přírodě. Navíc je v přednáškovém sále ekocentra instalována výstava fotografií Příroda objektivem Jany Pravcové. Na výstavě je také mykologická literatura a houby, které je možné zakoupit pro pěstování na substrátu doma. Hub je letos opravdu hodně a je to poznat i na  letošní výstavě. Houby byly nasbírány ve čtvrtek, na sběru se podílel celý tým cca 7 lidí, na dalších členech týmu pak byla instalace exponátů a správné umístění cedulek. Pro zajímavost uvádím, že největší hřib na výstavě má skoro 2 kilogramy a byl nalezen u Semanína. Každoroční příprava výstavy je velká práce, kterou však členové ZO ČSOP Podorlicko dělají rádi. Letos už po devatenácté...
Podvečer se konala mykologická přednáška Martina Mičky na téma "Voskovky jsou houby" s bohatou fotodokumentací, která byla velmi dobře navštívena zájemci o mykologii a podle diskuze zde byli i skuteční odborníci. Podle vyjádření přednášejícího, který se v oblasti voskovek skutečným (mezinárodním) odborníkem je jednou z lokalit celostátního významu právě Česká Třebová a to od Javorky až nahoru na Kozlovský kopec . Voskovky rostou na nehnojených loukách především v podzimním období od srpna do října, některé druhy ještě v prosinci. Výstava pokračuje ještě v sobotu a neděli a mykolog Martin Mička dokáže rozluštit i zapeklité otázky a určit přinesené druhy hub. Přijďte na výstavu! Dnes zde bylo opravdu dost plno, zítra je sobota a  to bývá na výstavě volněji, je více času na prohlídku i na dotazy. Otevřeno je do 17 hodin.  Odpoledne bude na ochutnání také houbový guláš.
Na  přípravě výstavy, na výstavě i na večerní přednášce natáček Českotřebovský deník, video bude na youtube kanálu Českotřebovského deníku dispozici zítra v sobotu 8. října večer.  Fotografie z večerní přednášky. (mm)