KOHOUTI  VYHRÁLI  V  LITOMYŠLI:

Herní disciplína přinesla úspěch


Souboj o první příčku patřil Kohoutům, kteří ve druhé polovině nedělního utkání předvedli kvalitní a disciplinovaný výkon. Proti svému bývalému mužstvu se dvěma vstřelenými góly blýskl útočník Jakub Vaňo.

Litomyšl - Česká Třebová 2:5 (1:1, 1:3, 0:1)

Branky: 9. Jakubec (Voříšek), 23. T. Půlpán (Škvor) – 16. Vaňo (Veverka), 27. Čada (Vaňo), 31. Pavlovský (Augustin, Ostřanský), 37. Vaňo (Veverka, Král), 59. Augustin (Ostřanský, Daněk).
Rozhodčí: Kratochvíl – Teplý, Voltner. Vyloučení: 3:3. Bez využití. Oslabení: 1:0. Diváků: 344. Nejlepší hráči: Bažant, A. Půlpán – Ament, Vaňo, Veverka, Augustin, Sedlák.
Litomyšl: 
M. Dostál – Bažant, Bláha, Zahradník, Škvor, Jonáš, Švec, Myška – Jakubec, Voříšek, Vomočil – Stoklasa, Cink, J. Dostál – A. Půlpán, T. Půlpán, Edl.
Česká Třebová: Ament – Sedlák, Daněk, Hradil, Jemelka, Král, Pažourek – Pavlovský, Ostřanský, Augustin – Semorád, T. Prachař, Plášek – Vaňo, Stolín (5. Čada), Veverka.
 
V čase 2:29 skončilo utkání pro českotřebovského útočníka Stolína, kterého u mantinelu tvrdě atakoval domácí obránce Jonáš. Resumé? Stolín odjel s hlubokou tržnou ránou v obličeji do litomyšlské nemocnice, domácí bek pokračoval bez jakéhokoliv trestu ve hře.
Do první gólové šance přihrál T. Prachař v 8. minutě Pláškovi, který ji však neproměnil. V čase 8:23 byl vyloučen Bažant, Kohouti však v přesilové hře zcela propadli. Po prohraném vhazování v útočnému pásmu se k puku dostali domácí, přečíslení dvou na jednoho ve vlastním oslabení využil v čase 8:33 útočník Jakubec – 1:0.
Ve druhé polovině první třetiny hosté přidali, po Čadově přihrávce střílel ve 12. minutě Vaňo, kterého vychytal brankář M. Dostál. Exlitomyšlský útočník Vaňo se dočkal v čase 15:42, po perfektní přihrávce Veverky vypálil prudce a bylo vyrovnáno – 1:1.
Závěr první třetiny patřil Kohoutům. Nejprve stříleli vedle domácí branky Augustin s Ostřanským, těsně před sirénou orazítkoval horní tyčku T. Prachař.
Na začátku druhého dějství si hosté vypracovali další slibnou příležitost, s Ostřanského pohotovou střelou si však domácí gólman poradil. Vzápětí přišel trest na druhé straně. Po nenápadné akci se ukrytou střelou z pravého křídla prosadil T. Půlpán, v čase 22:07 se Litomyšl opět ujala vedení – 2:1.
O dvě minuty později děkovali spoluhráči brankáři Amentovi, který kryl šanci Stoklasy. Potom si vybral slabší chvilku domácí gólman, kterého v čase 26:59 překvapil Čada – 2:2. O necelé čtyři minuty později se Kohouti poprvé dostali do vedení, v čase 30:47 se prosadila první útočná formace Kohoutů, do černého mířil Pavlovský – 2:3.

Domácí tým zvýšil tempo, do samostatných nájezdů se během tří minut dostali A. Půlpán a Stoklasa, v soubojích s brankářem Amentem však neobstáli. Poslední minuty před druhou sirénou patřily Kohoutům. Pavlovský nejprve trefil tyčku, v čase 36:25 – po další skvělé Veverkově přihrávce – napálil puk pod horní tyčku Vaňo – 2:4.
V úvodu závěrečné třetiny došlo na sérii vyloučení. Nejprve byl správně vyloučen Veverka (podrážení), poté odjeli na trestnou lavici Jonáš a Semorád. Domácí obránce (který o Semoráda zlomil hůl) za hrubost, Semorád za údajné sekání. Aby toho nebylo málo, vyloučen byl ještě Sedlák (podrážení). Kohouti se 28 vteřin úspěšně bránili ve třech proti pěti, dalších 92 vteřin přežili oslabení ve čtyřech.
V 54. minutě se opět vyznamenal brankář Ament, když kryl pokus A. Půlpána. Na druhé straně, po obrovském závaru před litomyšlskou brankou, nedokázali zblízka skórovat Čada s Veverkou.
Na hodinách svítil čas 57:39, když si domácí vybrali oddechový čas. Poté vsadili na hru bez brankáře, ale risk jim nevyšel. V čase 58:28 poslal puk do odkryté branky Augustin – 2:5. Minimálně stovka českotřebovských fanoušků, kteří přijeli své mužstvo povzbudit, mohla jásat...
HLAS PO UTKÁNÍ:

Martin Filip, trenér Kohoutů:
„K úspěchu vedl disciplinovaný výkon celého mužstva, které svými zákroky podržel brankář Ament. Jsme rádi, že jsme v souboji o první místo uspěli i bez několika absentujících hráčů. Honzovi Stolínovi přejeme všichni rychlé uzdravení.“
Další výsledky: Choceň – Lanškroun 1:3, Moravská Třebová – Polička 10:2, Chrudim – Hlinsko 6:4.

PŘÍŠTÍ ZÁPAS:

Česká Třebová - Chrudim, středa 5. října, od 18.30 hodin.