Kohouti mají stále čistý štít - porazili Litomyšl                   

V neděli konečně hráli Kohouti doma. Po více než dvou týdnech, během nichž odehráli tři zápasy na hřištích soupeřů, se hokejisté České Třebové představili. v domácím prostředí, přivítali Litomyšl.

Výhra, šancí na tři zápasy

Výborné výkony brankářů, ale ze strany Kohoutů také festival neproměněných gólových šancí. Takový byl nedělní hokejový zápas v České Třebové, kde se představila silná Litomyšl. Domácí zůstali na vítězné vlně, v devátém utkání byli opět stoprocentní.

Česká Třebová – Litomyšl 3:2 (1:0, 1:2, 1:0)

Branky: 1. Augustin (Ostřanský, Sedlák), 27. Vaňo, 51. Augustin (Sedlák, Ostřanský) – 35. A. Půlpán (T. Půlpán, Edl), 36. Jakubec (Voříšek).
Rozhodčí: Rulíček – Říha, Pošvář. Vyloučení: 5:8 (navíc A. Půlpán na 10 minut). Využití: 1:0. Oslabení: 0:1 Diváků: 337. Nejlepší hráči: Ament, Sedlák – Horáček.
Česká Třebová: Ament – Sedlák, Daněk, Schejbal, Jemelka, Pažourek, Král – Pavlovský, Ostřanský, Augustin – Plášek, T. Prachař, Semorád – Veverka, Fúzik, Plášek - Stolín, Čada.
Litomyšl: Horáček – Bažant, Bláha, Myška, Jonáš, Ondráček, Zahradník – Jakubec, Voříšek, Vomočil – Edl, T. Půlpán, A. Půlpán – Barkóci, Cink, Stoklasa – Dostál.
O nejrychlejší gól sezony se postarala první formace Kohoutů. Po úvodním vhazování založil rychlou akci obránce Sedlák, z Ostřanského hole putovala křížná přihrávka na pravou stranu Augustinovi, který v 8. (!) vteřině vypálil tvrdě a přesně pod horní tyčku – 1:0.
V čase 2:56 byl vyloučen litomyšlský útočník Vomočil, hosté se s velkou dávkou štěstí ubránili, těžko jim bylo po akcích Augustina s Pavlovským. Litomyšl odpověděla rychlým výpadem Jakubce, jehož střelecký pokus zlikvidoval brankář Ament.
Byl to však spíše ojedinělý pokus soupeře, který čelil jednomu útoku za druhým. Kohouti si od 9. do 11. minuty vypracovali tři gólové šance. Pavlovského vychytal gólman Horáček, Ostřanský a po něm i Semorád mířili vedle jeho branky.
Smůlu měl Augustin, který ve 13. minutě, po nádherné Ostřanského přihrávce, trefil levou tyčku litomyšlské branky. Českotřebovský tlak byl silný, v závěru první třetiny si domácí hokejisté vypracovali další tři slibné příležitosti. Semorád střílel vedle, Plášek po samostatném úniku mířil do brankáře, který zmařil i šanci Sedláka.
Po přestávce se obraz hry nezměnil. Kohouti pokračovali v nátlakové hře a bohužel také v neproměňování dalších šancí (Semorád, Veverka, Prachař). Střelecké trápení prolomil v čase 26:33 Vaňo, který se protáhl mezi obránci a umístěným švihem nedal Horáčkovi šanci – 2:0. O minutu později mohli domácí vést dokonce o tři góly, Ostřanského střelu Horáček zázračně vyrazil. V čase 32:09 byl vyloučen domácí bek Pažourek, v oslabení ujel Augustin, ale protože byl beztrestně faulování Ondráčkem, skórovat nedokázal.
Vzápětí se poprvé prosadili hosté. Kohouti prohráli ve vlastním obranném pásmu vhazování, puk se dostal na hůl A. Půlpána, který v čase 34:26 zamířil přesně k pravé tyčce – 2:1. Krátce po rozehrání ve středu hřiště, za pouhých 10 vteřin, mohl Kohoutům vrátit dvoubrankové vedení Pavlovský, ale blafák mu nevyšel.
Hosté se prosadili ve chvíli, kdy hráli ve čtyřech, na trestné lavici odpočíval Ondráček. Na obranné modré ztratil puk Pavlovský, Voříšek jej předložil volnému Jakubcovi, který v čase 35:26 vyrovnal – 2:2. Důležité bylo, že se Kohouti ubránili tři a půl minuty ve čtyřech proti pěti, když byl vyloučen Plášek.
Do závěrečné třetiny vstupovali Kohouti s výhodou přesilovky pět na tři (27 vteřin) a pokračující hře pěti proti čtyřem (93 vteřin). Největší příležitost měl po Semorádově přihrávce Augustin, jenže gólman Horáček předvedl další zákrok z kategorie zázračných.
Domácím fanouškům zatrnulo ve 46. minutě, po riskantní přihrávce Ostřanského se do brejku dostal rychlý A. Půlpán, výborného brankáře Amenta naštěstí nepřekonal. Kohouti rozhodli o svém těsném vítězství v přesilové hře. Po faulu Ondráčka na výborně hrajícího Semoráda (držení) se v čase 50:40 od modré trefil Augustin – 3:2. Sluší se dodat, že hostujícímu brankáři v tu chvíli výborně clonil českotřebovský obránce Daněk.
V závěrečných minutách se hra dost přiostřila. V 54. minutě, při další přesilovce, neproměnil stoprocentní šanci Ostřanský. Po něm si na litomyšlském brankáři vylámali zuby Fúzik a Pavlovský.
Probíhala 59. minuta, když po úniku pálil do tyčky Plášek, puk se vzápětí od hlavy gólmana Horáčka odrazil na zadní mantinel. V čase 59:08 si hosté vybrali oddechový čas a vsadili na hru bez brankáře. Definitivně mohl rozhodnout Pavlovský, který místo střelky do prázdné branky hledal na pravém křídle Ostřanského. Litomyšl ztratila šanci po vyloučení A. Půlpána.
 
HLAS PO UTKÁNÍ:

Martin Filip, trenér Kohoutů:
„Vyrovnané utkání s kvalitním soupeřem, které mělo všechny znaky derby. Měli jsme šancí minimálně na dva zápasy. Naše koncovka byla bohužel nepřesná, hodně příležitostí pochytal výborný výkon litomyšlský brankář. Proto z toho bylo drama až do poslední minuty.“
Další výsledky: Lanškroun – Choceň 3:6, Polička - Moravská Třebová 1:5, Hlinsko – Chrudim 1:2.
 
PŘÍŠTÍ ZÁPAS:

úterý 1. listopadu: Chrudim - Česká Třebová, od 19.00 hodin.

TABULKA


Krajská hokejová liga 2022/23 1. část

# Tým Z Body
1 Česká Třebová 9 27
2 Mor. Třebová 9 19
3 Chrudim 10 18
4 Litomyšl 10 15
5 Hlinsko 8 13
6 Choceň 9 12
7 Lanškroun 8 3
8 Polička 9 1