JAKO RYBKY VE VODĚ                  


Nové motto ZŠ Rybník prezentuje naši školu od začátku letošního školního roku. Jedním z mnoha důvodů jak školu specifikovat, bylo jednoduše vystihnout smysl naší práce. Mezi důvody, které nás k tomuto mottu přivedly, patří zejména spokojenost našich žáků, tím pádem i rodičů, kteří se rozhodli, dát děti právě k nám. Vše děláme s plným nasazením. Nebojíme se zabřednout i do vod alternativního školství a použít tak prvky, které obohacují výuku a motivují žáky do výuky.

Jsme běžná škola, ačkoliv nenecháme žáky pouze sedět v lavicích, zapojujeme pro jejich aktivitu a průpravu vše, co je třeba. Dovolím si říci, že je prestiž naší školy založena na vysoké úrovni díky tomu, že si zakládáme na úzké spolupráci celého pedagogického týmu. Jsme schopni reagovat a zacílit vše tam, kde je třeba. Chceme být pro rodiny s dětmi oporou. Poskytnout v co největší míře určitou „nadstandardní službu“, která se týká jakékoli problematiky výchovně vzdělávacího procesu. Prakticky u dětí zapojujeme všechny jejich smysly. Používáme didaktické a inovativní pomůcky. Žáky vedeme k samostatnosti, ale zároveň se snažíme v co nejvyšší míře poskytnout individuální pomoc. Kromě výuky jako takové vytváříme pro žáky „rodinné prostředí“. Přistupujeme ke svým žákům velice zodpovědně, citlivě. Stanovujeme podmínky pro jejich rozvoj a konzultujeme dané potíže s rodiči tak, aby se vždy našla správná cesta k jejich úspěchu. V loňském školním roce usedli žáci naší školy do lavic nově zrekonstruované školy s moderním vybavením a interaktivními pomůckami.

Nabízíme žákům pestré a kvalitní zájmové činnosti. V letošním školním roce se díky loňské zkušenosti a zájmu žáků znovu otevřely kroužky: Pohybové aktivity, Tvořivé ručičky, Keramika a nově i Jóga. Stejně tak mají žáci možnost docházet na pravidelnou logopedickou prevenci, protože se stále více setkáváme s dětmi, které tuto péči vyžadují. V září jsme uspořádali žákům školní akci zaměřenou na kooperaci celé školy. Děti měly možnost zažít Indiánské adaptační dopoledne. Akce školy byla důkladně připravována s cílem, aby se mohli noví žáci, „prvňáčci i děti přípravné třídy poznat mezi s sebou, seznámit se s ostatními…

Během začátku školního roku se mladší žáčci zúčastnili přírodovědné prohlídky - Výstava netopýrů v České Třebové. Starší ročníky prvního stupně navštívily dokumentární film dobrodruha a cestovatele A. Lelka - Magický Senegal (Kino Svět, Česká Třebová). Naše škola pro žáky, rodiče i širokou veřejnost přichystala stezku svatého Václava. Pro všechny, kdo měl chuť a zájem, jsme v den státního svátku (28. 9.) připravili Den otevřených dveří. Neskutečně nás potěšilo, kolik lidí přišlo a kolik vlídných slov a vděku jsme díky zpětné vazbě získali. V říjnovém měsíci měli možnost žáci shlédnout výstavu obrazů na stromech v obci Rybník s tématem Kávová krize (Fairtrade Česko a Slovensko). Dále si žáci naší školy vyzkoušeli stát se záchranáři díky školitelce první pomoci. Prakticky si vyzkoušeli vyšetřit dýchání, jak resuscitovat člověka a poměřit sílu na interaktivních figurínách.

Vše, co děláme, je vždy komplexně propracováno. Nenecháváme nic náhodě. O věcech a dění na naší škole hodně přemýšlíme. Naše práce nás baví. Nebojím se říci, že v tomhle a mnohém dalším, se opravdu naši žáčci mohou cítit „Jako rybky ve vodě“.

Mgr. Smejkalová Petra, DiS.