Nařízení rady města 1/2022 o placeném stání na místních komunikací -

problematika rozšíření lokality VI (sídliště Trávník a okolí).


Na jednání rady města dne 3. 10. 2022 bylo schváleno Nařízení rady města 1/2022 o placeném stání na místních komunikacích. Někomu by se mohlo zdát, že týden po komunálních volbách, kdy se dá předpokládat z výsledku voleb, že dojde ke změně ve vedení města je tento krok diskutabilní, pokusím se vysvětlit vývoj celého problému a důvody, proč jsem byl jedním ze zastánců schválení nařízení. Co měla naplnit aktualizace vyhlášky o parkování, bylo co nejvíce ochránit rezidenty lokality VI (specifikace lokality byla předmětem aktualizované vyhlášky) v jejich nároku na parkovací místo.
Na počátku popisu vývoje tvorby dokumentu je potřeba konstatovat, že problematika parkování v České Třebové je složitá z důvodu malé kapacity ploch pro parkování, velkého počtu aut a malého počtu parkovacích ploch pro veřejné bezplatné parkování, ale to vše jsou známé okolnosti. Při tvorbě dokumentu bylo dopředu jasné, že širokou diskuzí se všemi zúčastněnými nedojde k uspokojení všech připomínek a návrhů a že nakonec to bude rada města, která na sebe vezme břímě rozhodnutí, které bude populární nebo bude nepopulární.
Vše započalo zadání studie o parkování v roce 2019 Universitě Pardubice, která byla dokončena v dubnu 2020. Koncem roku 2020 pak bylo schváleno Nařízení rady města  č.1/2020 o placeném stání na místních komunikacích s platností od 1. ledna 2021 a platí dosud – přesněji do konce tohoto kalendářního roku. 2022. V té době začaly sílit oprávněné požadavky obyvatelů na řešení parkování na sídlišti Trávník. Zástupci bytových družstev si zadali studii o parkování v této lokalitě u Ing. Pavla Matyse, která se stala prvním návrhem na úpravu parkování v prostoru sídliště Trávník. Tato studie byla veřejně představena 5.10.2021. Studie navrhuje nové uspořádání parkovacích míst, rozšíření parkovacích ploch a je to práce na spoustu let dopředu včetně finančního zajištění na tyto stavební úpravy. V časovém období 2020-2021 probíhala i jednání nad novým zněním vyhlášky o placeném parkování, které mělo začít platit od 1.1.2022. Tento termín nebyl dodržen a byl stanoven nový, 1.1.2023, který byl při jednáních se zástupci bytových družstev z Trávníka, zástupcům sdělen.
Za Město Č. Třebová řešil tento úkol 1. místostarosta města Ing. Dalibor Zelený (do funkce nominovaný ČSSD), který začátkem září 2022 předložil aktualizaci vyhlášky na jednání rady města. Zde se za účasti Mgr. Karla Honla a Ing. Tomáše Hájka a členů rady města dlouze diskutovala všechna znění aktualizované vyhlášky a všechny připomínky zainteresovaných. Došlo ke shodě všech přítomných. Pověření na konečnou úpravu znění a zapracování výsledků z diskuze z jednání rady města dostali Ing. Petr. Skopal (Koalice pro ČT) a Mgr. Jan Kovář (ČSSD) ve spolupráci s vedoucím právního odboru Mgr. Karlem Honlem a vedoucím odboru dopravy Ing. Tomášem Hájkem. Rada města dne 3. 10. 2022 na svém zasedání aktualizaci vyhlášky o parkování ve městě pak již beze změny schválila.
Jsem přesvědčen, že je potřeba sliby plnit, vážit si práce lidí, kteří několik let aktualizaci připravovali. Byli to zástupci bytových družstev, lidé z vedení města, zaměstnanci úřadu, členové rady města. Určitě schválená aktualizace Nařízení RM o parkování svým zavedením do praxe přinese mnoho dalších poznatků z praxe, které nebyly zapracovány, nebo nedomyšleny při tvorbě dosavadní vyhlášky. Myslím si, že je potřeba v aktualizaci vyhlášky pokračovat a rozšířit ji na další lokality. Určitě nové vedení bude v tomto trendu pokračovat, když se na tvorbě Nařízení rady města 1/2022 se podílel i zástupce ČSSD, další zástupce této strany  byl v radě města  a byli zde také zástupci ODS. 
Michal Kadlec