Z fotozápisníku cestovatele Honzy Šimůnka


Honza Šimůnek se v současných dnech nachází na Madagaskaru, odletěl 10. září. pomocí facebooku můžeme prohlížet aktuální fotografie. Ttao zásilka je z národního parku Angingitra:
Historie
Význam oblasti zaznamenali průzkumníci na počátku 20. století a v roce 1927 byla centrální část pohoří vyhlášena "přísnou přírodní rezervací". Během počátku roku 1990 Madagaskarský akční plán pro životní prostředí představil myšlenku, že Madagaskar převezme vlastnictví environmentální agendy, spíše než dárci, a v roce 1999 se oblast stala národním parkem. [1][2] V roce 2007 se park stal součástí deštných pralesů světového dědictví Atsinanana. [3]
Geografie
Rezervace pokrývá 31 160 hektarů (77 000 akrů), které pokrývají většinu žulového masivu pohoří Andringitra, které se tyčí nad pláněmi. Nadmořská výška rezervace se pohybuje od 700 metrů (2 300 ft) až po vrchol druhé nejvyšší hory v zemi, Imarivolanitra (dříve Pic Boby) ve výšce 2 658 metrů (8 720 ft). [4] Průměrné roční srážky jsou 1 500–2 500 milimetrů (59–98 palců) a v některých letech dochází ke sněžení. Nejnižší teplota Madagaskaru, -8 ° C (18 ° F), byla zaznamenána zde. [4][5] Rezervací protékají řeky AmpanasanaIantaraMenarahaka a Zomandao.
V parku žijí tři různé skupiny lidí. Na jihu a západě lidé Bara pasou dobytek na savaně a v údolích a na hřebenech, zatímco na východě Bara Haronga pěstují rýži a lidé Betsileo vyvinuli zavlažovací systém na horských svazích severu pro pěstování rýže. [4]
Flóra a fauna
Park je jedním z biologicky nejrozmanitějších míst na Madagaskaru s mnoha endemickými druhy. Východní svah masivu je pokryt vlhkým lesem a vlhkými travními porosty a křovinami ve vyšších oblastech. Na západním svahu je poměrně suchý les. Existuje více než tisíc druhů rostlin, sto druhů ptáků a padesát pět druhů žab je známo, že obývají park. 
Existuje více než padesát druhů savců, včetně třinácti druhů lemurů. Populace lemurů kroužkovitých v Andringitře má výrazně silnější srst než zbytek populace ostrova. Jedná se pravděpodobně o adaptaci na chladnější klima ve vysokých nadmořských výškách. 

  •