Českotřebovský deník 306/2022 (5/11)
Nové video Českotřebovského deníku:
Videopozvánka na Národní přehlídku seniorského divadla

  Českotřebovské Kulturní centrum (a Malá scéna) bude ve dnech 11. až 13. listopadu dějištěm dalšího ročníku přehlídky seniorského divadla. Tato akce se již v České Třebové konala a nyní po covidové přestávce sem divadelní ochotníci (nejen) seniorského věku zavítají již potřetí. protože je termín přehlídky "za humny", je nejvyšší čas prozradit co všechno budou zájemci o amatérské divadlo moc shlédnout. Ve velkém i malém sále Kulturního centra a také v Malé scéně se během tří dnů uskuteční 9 inscenací, nejlepší získají nominace na Jiráskův Hronov. Ve videu společně s ředitelem Kulturního centra Mgr. Josefem Kopeckým představíme soubory a jejich inscenace včetně fotodokumentace, která byla pořadateli zaslána. Spolupořadatelem přehlídky je NIPOS ARTAMA Praha. V lektorském sboru letos zasednou doc. Milan Schejbal, Radmila Hrdinová a Alena Zemančíková. Přehlídku otevře v pátek 11. listopadu od 17 hodin v Malé scéně inscenace pardubického divadla EXIL s názvem "Do zdi", ve které bude jistě pro radost všech českotřebovských divadelníků vystupovat Českotřebovák Alexandr Gregar (viz další fotky).... Poslední dvě inscenace jsou na programu ještě v neděli 13. listopadu Vstupné dobrovolné, tedy i zdarma!  Českotřebovský deník bude v dalších dnech postupně představovat inscenace, které budou o příštím víkendu u nás ve Třebové předvedeny.

Martin Šebela má narozeniny. Kolik? 50 + 2

Informace využívá název výstavy, která byl s ročním zpožděním loni na podzim instalována v českotřebovském městském muzeu. Byla velmi zajímavá a hodně navštívená, byly zde soustředěny historické fotografie našeho města a také obrazy českotřebovských autorů podobně zaměřené na to, jak Česká Třebová vypadala před  lety. Jaká byla, si je možné připomenout na dále zveřejněném videu. A máme zde i odkaz na druhé video, které připravil Českotřebovský deník s Martinem Šebelou k jeho padesátinám v roce 2020 
Martina Šebelu není třeba představovat. jeho celoživotní zájem o naše město a jeho historii je známý, jde to člověk, který má doma za svou práci dvě ceny města Kohout,  tři ocenění z celostátního festivalu literatury faktu v Letohradě, je autorem mnoha knih, které dohromady dávají ucelený obrázek o tom, jak žili dnešní pamětníci a také naši předchůdci, jak vypadalo centrum města, obchody a živnosti, stejně jako předměstí Bezděkov či Trávník, jaké to bylo v parnické textilní továrně. Jeho práce nekončí, stále pokračuje, také ve spolupráci s Českotřebovským deníkem. Některé videofilmy jsme dokončili, na jiných ještě pracujeme. Z těch publikovaných připomenu např. film k 250. výročí založení hostince na Horách (2020)  Film o Tkalcovské ulici (2021) nebo videovzpomínku na českotřebovského betlémáře a sběratele Františka Mareše (2022). Velkou práci nám dá ještě vícedílné video, tedy vlastně seriál  "Trávník ve vzpomínkách pamětníků", zaměříme se také na historii českotřebovského Zámostí  a také na českotřebovského podnikatele a činovníka českotřebovkého Sokola Emanuela Kargera a jeho rodinu. Plánů máme hodně, jen času na všechno málo.
Martin Šebela si vzal další velký úkol sepsat historii Jabkancových poutí. Knihu hodlal vydat už k 60. pouti v loňském roce, ale práce prostě roste pod rukama, vzpomínky pamětníků stále přibývají. Součástí publikace bude vzpomínka zaměřena na populární osobnost města v mnoha minulých desetiletích, na Karla Tomeše, herce, baviče, malíře, který by právě letos koncem roku oslavil již 110. narozeniny....
Práce  Martinovi Šebelovi spíše přibývá, řada lidí si vždy představovala, že by právě on měl pracovat v Městském muzeu. Pracuje však v Bille a svému koníčku dává veškerý svůj čas. Stýká se s lidmi a to je ten hlavní zdroj jeho informací. Jako sběratel však současně nevynechá žádnou burzu nebo bleší trhy. Politika, ani ta komunální, mu nic neříká, veškerý čas věnuje historii svého města. Tu lásku k městu a jeho historii zdědil po svém otci Mgr. Janu Šebelovi. Dál tak šíří jeho odkaz.
K dnešním narozeninám (* 5.11. 1970) přeji Martinu Šebelovi  především hodně zdraví a chuti do další práce, také hodně času na svého koníčka, který pěstuje pro radost nás všech. Milan Mikolecký
PŘÍLOHA: FOTOOHLÉDNUTÍ ZA LOŇSKOU VÝSTAVOU 50+1 MARTIN ŠEBELA


Proč se Českotřebovský deník málo zajímá o dění po volbách? 

Určitě zajímá, ale příliš nepublikuje. Dění ve  městě sleduji ve všech oblastech, kde to je možné a kde se něco děje. Dělám to dlouhodobě, prakticky  více než 45 let a určitě nepřestanu. Tedy i nyní  po volbách, kdy se na radnici hodně změnilo. To píšu jako odpověď na dotazy, které dostávám.
Je řada prací, které se připravují jako neveřejné a po volbách jich není málo. Je třeba připravit celý systém komisí rady města, zatím byl ustaven pouze Kontrolní a finanční výbor, které jsou povinné ze zákona o obcích a budou již potřeba, aby pracovaly před dalším jednáním městského zastupitelstva.  Novinkou , která v našem městě dosud neměla obdobu je příprava rozpočtu na příští rok již v roce letošním. Měli bychom se tedy obejít bez tzv. "rozpočtového provizória", které se přijímalo dříve na překlenutí období do schválení řádného rozpočtu, obvykle koncem února nebo začátkem března. Výhodou by mohla být možnost urychlit přípravu investičních akcí, na které by bylo možné pracovat kontinuálně. Dříve to bylo možné jen u investic vyjmenovaných ve schváleném rozpočtovém provizóriu. 
Tento systém pracovat bez provizória byl dosud realizován např. v sousedním městě Litomyšl. Při prohlížení tamního zveřejněného rozpočtu jde většinou o zklamání, neboť rozpočet není nijak konkrétní a tak mimo to, že vyhovuje   jistě zákonu o účetnictví nepřináší občanům mnoho informací jak bude rozpočet zaměřen. Důležité je také  znát co nejpřesněji ceny energií nasmlouvaných na příští rok a to je právě v současné době velký oříšek  Je však skutečně pravda, že čím dříve bude možné zahájit přípravu výběrových řízení na investice a důležité služby, tím bude možné oslovit zpravidla více podnikatelských subjektů, což se může projevit i ve výši ceny investice. Přiznám se, že mi však trochu vadí používaná "silná slova" jako například "nesmyslné rozpočtové provizórium". Dobře vím, že se tato otázka zvažovala prakticky každým rokem a nakonec na misce vah zvítězila právě varianta připravit rozpočet  až po novém roce, když v této době je pro jeho tvorbu více informací.
Závěrem jen tolik: dění po volbách  bude i nadále v hledáčku Českotřebovského deníku. Témat pro tuto rubriku je dostatek. (mm)

 
 
 
Krajské asistenční centrum na pomoc Ukrajině se stěhuje

Od 2. března funguje v sále Jana Kašpara v budově Krajského úřadu Pardubického kraje Krajské asistenční centrum na pomoc Ukrajině (KACPU). Od středy 16. listopadu vyřeší zájemci všechny potřebné administrativní úkony na nové adrese. KACPU se v rámci Pardubic přesune do Pernerovy ulice 168, tedy do budovy, kde již nyní sídlí Odbor azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra. Provozní doba centra zůstane i po přesunu zachována. Ke 2. 11. odbavilo centrum 20 050 žadatelů.
„Dlouhodobě debatujeme se složkami IZS a Odborem azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra o přestěhování KACPU mimo budovu krajského úřadu tak, aby byl jeho provoz i nadále zachován. Vytipovali jsme v průběhu času několik možných míst, z nichž se jako nejvhodnější nakonec ukázalo to poslední. Jedná se o kanceláře, které se nacházejí v 5. patře budovy v Pernerově ulici 168, kde již nyní Odbor azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra sídlí a vyřizuje agendu pobytu cizinců. V těchto prostorách budou i nadále poskytovány všechny služby pro příchozí žadatele z Ukrajiny, a to včetně poskytování dočasné ochrany či zajišťování dočasného ubytování a zdravotního pojištění,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Sál Jana Kašpara, který je největším multifunkčním sálem na krajském úřadě sloužil v minulosti jako velkokapacitní očkovací centrum a od 2. března také jako centrum pro pomoc příchozím uprchlíkům před válkou z Ukrajiny. Těch centrem k 2. listopadu prošlo 20 050. „V původním režimu jsme měli centrum otevřené 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Počet zaregistrovaných dosahoval v prvních týdnech až 800 osob denně, což je z dnešního pohledu nepředstavitelný nápor na všechny pracovníky, ale i na samotný prostor. S postupným poklesem zájmu jsme pak několikrát upravovali provozní dobu až na stávající stav, tedy tři dny v týdnu. Nyní kromě nově příchozích osob, kterých je denně přibližně 50 přicházejí především lidé s různými dotazy, které se týkají například prodloužení pobytu nebo změny ubytování a nápor již není takový. Navíc chceme sál Jana Kašpara opět otevřít pro kulturní akce, odborné besedy, přednášky a semináře,“ vysvětlil hejtman Netolický.
Vzhledem k nutnosti přestěhovat potřebnou techniku a připravit nové prostory bude posledním otevíracím dnem KACPU v sále Jana Kašpara středa 9. listopadu. Následně se v nových prostorách v Pernerově ulici 168 otevře ve středu 16. listopadu.
Připravovaný režim stěhování KACPU:
-          Středa 9. 11. – sál Jana Kašpara, Krajský úřad Pardubického kraje
-          Pátek 11. 11.  -   pondělí 14. 11. – zavřeno
-          Středa 16. 11. – Pernerova 168, Pardubice – 5. patro nad pracovištěm OAMP  

KRAJSKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA INFORMUJE

Vážené dámy, vážení pánové,
již se nám se rozbíhají dotace pro rok 2023.
Pokud máte zájem o aktuální informace k dotacím, možnosti čerpání pro Vás, nebo pro Vaše podnikaní...
Staňte se členy KHK Pardubického kraje.  https://lnkd.in/ecQ_Yj_x
Naši členové dostávají pravidelně informace o možnosti čerpání dotací včetně pozvánek na konference, semináře, webináře týkající se této tematiky.
Krajská hospodářská komora Pardubického kraje