Českotřebovský deník 309/2022 (8/11)
Gymnazisté v Itálii 

V předposledním říjnovém týdnu mělo několik studentů možnost vycestovat do Itálie v rámci výměnného programu Gymnázia Česká Třebová se školou Liceo A. Banfi Vimercate.
Naše výprava započala 17. října v brzkých ranních hodinách cestou na letiště a v poledne už jsme se setkali s našimi italskými partnery. Už první den jsme měli možnost poznat, v jakém prostředí Italové studují a jak jejich vyučování probíhá.
V úterý dopoledne jsme se zúčastnili workshopu na téma diversity (rozdílnost), kde jsme měli za úkol společně se třídou vypracovat rozsáhlý projekt na toto téma. Odpoledne jsme vyrazili do Monzy na treasure hunt (cestu za pokladem). Byli jsme rozděleni do malých skupin, ve kterých jsme museli rozluštit veršované hádanky, které nás vždy dovedly k některé z významných památek Monzy. Na večeři jsme všichni společně zamířili do pizzerie, kde jsme ochutnali spousty druhů jak slaných, tak i sladkých pizz!
Ve středu přišel na řadu celodenní výlet do Milána. Miláno je, alespoň pro mě, město překrásné a velkolepé architektury. S průvodcem jsme navštívili Milánský dóm, obchodní galerii Viktora Emanuele II., hrad Sforzesco, ale také galerii umění.
Další den jsme pokračovali v projektu diversity a odpoledne jsme mohli strávit podle vlastního uvážení s rodinami nebo kamarády. Například já jsem s pár kamarády vyrazila užít si odpoledne do parku v Monze a prohlédnout si závodní okruh. Ovšem večer jsme si všichni společně zahráli bowling.
V pátek dopoledne nás čekalo vyhodnocení workshopu a treasure huntu a závěrečný ceremoniál s předáváním cen. V rámci obou aktivit jsme soutěžili jak proti sobě, tak proti výměnným studentům z Polska, Slovinska a Španělska. Poté jsme opět měli volné odpoledne.
Poslední den jsme společně s polskými studenty vyrazili do historické části Bergama. Odpoledne jsme se rozloučili s rodinami a studenty z Itálie. A poté jsme vyrazili na cestu zpět domů do Česka.
Tento pobyt nám umožnil zlepšit si jazykové dovednosti, ochutnat nefalšovanou italskou gastronomii, poznat novou kulturu, ale také nám ukázal realitu každodenního života teenagerů v Itálii.
Myslím si, že jsme si pobyt všichni moc užili, a už se těšíme, až našim italským partnerům ukážeme Českou republiku.  Aneta Vacková, 6.A  (www.gymct.cz)

ZMĚNA PROVOZNÍ DOBY BAZÉNU

Vzhledem k distributorem nahlášené odstávce elektrické energie dne 24.11.2022 v 07.30 – 15.30 hod. bude nutné upravit provozní dobu plaveckého bazénu pro veřejnost. Ranní kondiční plavání bude 05.30 – 07.30 hod., odpolední interval bude zrušen, večerní plavání 19.00 – 21.00 bude zachováno. V návaznosti na pronájem bazénu pro výuku plavání škol bude změněna provozní doba i v pondělí 21.11.2022, kdy bude otevřeno až od 12.00 hod. 
Děkujeme za pochopení!

Zahrají zesnulým kamarádům 

Stalo se již tradicí, že muzikanti (nejen) z českotřebovské dechovky se v době kolem dušiček setkají a to i se svými inštrumenty a zajdou zahrát svým zesnulým kamarádům na českotřebovský městský hřbitov. Letos se tak stane v sobotu 12. listopadu po 14 hodině, kdy se s nimi můžete potkat u hřbitovní brány.


Pozvánka na listopadový koncert Kruhu přátel hudby

Petr Nekoranec – zpěv (tenor)
Ahmad Hedar – klavírní doprovod
Koncert bude netradičně v neděli
Česká Třebová, Malá scéna, neděle 20. listopadu 2022 v 19:00 hodin
Bonus na jubilejní, 60. koncertní předplatné – vstupenky ZDARMA.
Školní mládež do 20 let má nárok na jednu vstupenku ZDARMA na každý koncert Kruhu přátel hudby Česká Třebová pro koncertní sezónu 2022/23.
Vstupenku zdarma lze vyzvednout u pokladny v Malé scéně před každým koncertem.
Vstupenku není možno získat v předprodeji – lze ji však zarezervovat v Kulturním centru (telefon 465 532 805) a poté u pokladny v Malé scéně vyzvednout. Tento bonus platí pouze na řádné akce KPH Česká Třebová – jedná se o 7 koncertů.



Kraj chystá další investice do školních budov, zaměří se i na úsporná opatření

Z důvodu špatného technického stavu ale i potřeby úspor energií rozhodli radní Pardubického kraje o dalších investicích do školních budov a areálů. Pro některé projekty už kraj hledá dodavatele, jiné investiční akce budou realizovány v příštích letech podle možností krajského rozpočtu.
V současné době hledáme dodavatele na stavební úpravy areálu Obchodní akademie a Střední odborné školy Choceň. Investovat musíme nutně do rekonstrukce otopného systému ve Speciální ZŠ, MŠ a PŠ v Ústí nad Orlicí, který je doposud řešený pouze pomocí akumulačních kamen. Ta jsou jednak za hranicí životnosti a také jsou absolutně nedostačující pro vytápění celé školy. Otopný systém je silně poddimenzován, což je o to problematičtější, že školu navštěvují žáci, kteří mají specifické potřeby. Dostatečný tepelný komfort by měl být samozřejmostí,“ uvedl radní pro oblast školství Josef Kozel.
Na svém posledním jednání kraj vyhlásil výběrové řízení na dvě investiční akce, které povedou k úsporám, a to nejen energií. „Na zemědělském učilišti ve Chvaleticích chystáme projekt hospodaření se srážkovými vodami. V areálu školy budou umístěny dvě retenční nádrže s čerpadly, do kterých bude svedena veškerá dešťová voda ze školních budov. Ta se následně použije na závlahu zeleně v areálu. Druhým projektem je zateplení budovy Kloudy při odborném učilišti ve Svitavách, které bude řešeno kontaktním zateplovacím systémem. Poměrně nedávno zde byla měněna střecha, ta tedy součástí rekonstrukce nebude. Celkově je technický stav budovy dobrý, musíme však vyměnit okna za nová plastová a také vstupní dveře,“ vysvětlil hejtman Martin Netolický.
Stavební úpravy se nevyhnou ani dalším školám
Některé školy se potýkají se zvýšenou vlhkostí především v oblasti suterénů. Na Vyšší odborné škole a Střední škole zdravotnické Ústí nad Orlicí provedeme sanaci suterénu, jinak hrozí, že vlhkost v budoucnu poškodí i stavební konstrukce. Rekonstrukce suterénu čeká i Gymnázium Mozartova v Pardubicích, které se nachází v obdobné situaci. Mezi další krajské investiční záměry patří ještě rekonstrukce sociálních zařízení Domova mládeže a Školní jídelny Pardubice v budově na Gorkého ulici a rekonstrukce střechy na choceňské obchodní akademii,“ sdělil náměstek hejtmana pro investice Roman Línek.
Většina projektů už má vyčíslené předpokládané náklady na stavbu, jejich realizace však bude zahájena až po zajištění zdrojů krytí v rozpočtu Pardubického kraje v letech 2023 a 2024, a to optimálně s významným podílem evropských fondů. „V případě úsporných opatření na školách ve Chvaleticích a Svitavách už jsme obdrželi rozhodnutí o poskytnutí finančních prostředků ze Státního fondu životního prostředí v rámci Národního plánu obnovy. Předpokládané náklady na realizaci každého z projektů se pohybují kolem 7 milionů korun. Jednou z větších investic je zmíněná rekonstrukce střechy na jedné z budov Obchodní akademie a Střední odborné školy v Chocni za přibližně 22 milionů korun, která bude poměrně složitá a oproti původnímu zadání rozsáhlejší,“ řekl radní pro regionální rozvoj a evropské fondy Ladislav Valtr.
 

SOLEA RYBNÍK MÁ FIREMNÍ OBCHŮDEK

Náš firemní obchůdek vznikl s cílem zprostředkovat našim lidem snadný přístup ke kvalitním regionálním potravinám za nejlepší možné ceny. Funguje na principu společného nákupu, díky kterému jsme schopni u našich dodavatelů získat lepší cenu. Novým dodavatelem je organizace Květná Zahrada, z.ú. zaměřená na efektivní pomoc a podporu ohrožených a rizikových dětí a jejich rodin a mladých lidí, kteří po dosažení zletilosti opouštějí školská zařízení pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy, vrací se z jiných zařízení pro péči o mládež, z výkonu trestu odnětí svobody, ochranné léčby, nebo jsou v obtížné životní situaci – bez přístřeší, potřebné pomoci a podpory. Od roku 2009 se Květná Zahrada věnuje také sociálnímu podnikání, které je zaměřeno zejména na zaměstnávání sociálně rizikových a ohrožených mladých lidí. Jsme rádi, že naši zaměstnancům můžeme nabídnout jejich výborné sýry, sušené ovoce, mošty a další zdravé produkty a podpořit tak rozvoj našeho mikroregionu a zároveň sociální podnikání.


Litomyšl: z nádražní výtopny je dílna pro kutily

Kladiva, kleště, pilníky, ale také vrtačky, brusky, pilky a řada dalšího nářadí je každý čtvrtek od 16.00 do 20.00 hod. k dispozici kutilům, kteří chtějí vyrábět či opravovat, ale nemají k tomu prostory ani vybavení. Začátkem října se totiž v budově výtopny na vlakovém nádraží otevřela komunitní Dílna Litomyšl. Vznikla z nadšení, ale také díky finanční podpoře z participativního rozpočtu města.
Participativní rozpočet pomohl
Komunitní dílny již nejsou v Česku žádnou novinkou a těší se velké oblibě. Fungující dílny v jiných městech inspirovaly Martina Friedla a Dominika Kováře k vytvoření projektu Dílna Litomyšl. „Předloni projekt kamarádka s kamarádem přihlásili do participativního rozpočtu. Tehdy to nevyšlo. Potom se do toho zapojil Martin, pak jsem se přidal já. Vlastně jsme na to trochu navázali a dali tomu směr této dílny. Ve velkých městech něco podobného funguje, tak jsme si říkali, proč to nezkusit i v Litomyšli,“ vzpomíná Dominik Kovář. A směr to byl správný, protože v roce 2021, kdy to znovu zkusili s participativním rozpočtem, se umístili na 1. místě v kategorii do 300 tisíc korun.
Výtopna opět žije
Pro svůj záměr se jim podařilo pronajmout prostory výtopny na vlakovém nádraží. „Budova je, jaká je, ale prostory jsou opravené a pro naše účely vyhovující,“ uvádí Martin Friedl. „V participativním rozpočtu jsme si ještě nechali peníze na celý příští rok na nájem a energie a pak uvidíme, jak bude projekt pokračovat,“ upřesňuje Kovář a pokračuje, „může sem přijít prakticky kdokoli. Zatím máme v plánu mít otevřeno ve čtvrtek od 16 do 20 hodin a uvidíme podle zájmu, kdyžtak otevřeme další dny. Vždy tady bude někdo z nás, kdo zvládne pomoct, poradit...“ Dílna je vybavena běžným, ale kvalitním nářadím. K dispozici jsou také šrouby, vruty nebo brusné papíry. Je zde možné zvládnout menší kovoobrábění. „Nemůžeme tady svářet ve velkému, ale umím si představit malou svářečku na venku. Dominik by zde chtěl truhlářskou dílnu,“ informuje Friedl. Ostatní materiál si ovšem lidé musí přinést.
Provoz dílny
Se vstupným se zatím nepočítá, ale dobrovolné příspěvky do pokladničky budou vítány. Ve hře je i roční členství. Každý návštěvník bude v dílně pracovat na vlastní odpovědnost a musí si po sobě po skončení práce uklidit. Hlavní ale je, aby se návštěvníci v dílně cítili dobře a mohli si během práce i odpočinout nebo diskutovat s ostatními. „Zatím hledáme formu, aby to lidem vyhovovalo,“ říká Friedl a dodává, „určitě se nebráníme workshopům, naopak to vítáme. Když bude ochoten přijít nějaký zručný řemeslník a něco ukázat nebo když přijdou lidé, že by chtěli něco naučit, můžeme někoho oslovit.“
Mgr. Jana Bisová, www.litomysl.cz

 

OPEN FESTIVAL k 45. výročí založení základky na ústeckém sídlišti  Štěpnice

Poslední říjnové pondělí bylo na Základní škole Bratří Čapků ve znamení výročí. Pro širokou veřejnost byl připraven 20. jubilejní Den otevřených dveří OPEN FESTIVAL ŠKOLY k 45. výročí jejího otevření. Součástí odpoledního programu bylo tradiční představení bohatých aktivit školy a otevřených učeben. Tělocvična nabídla pohybové aktivity a školní kuchyně připravila pro návštěvníky občerstvení. Dále nechybělo oblíbené drátkování, moštování jablek ze školní zahrady, otevřené dopravní hřiště, řada tvořivých dílen a řada dalších aktivit. Svou činnost zde prezentovaly také střední školy a několik firem z okolí.
Na příchozí čekala také ukázka inovativních tříd se vzdělávacím programem ZAČÍT SPOLU, které žákům nabízí prostor, ve kterém se učí samostatně myslet, kde chyba je přirozenou součástí procesu učení stejně jako zodpovědnost za sebe sama a svoji práci. Akci si nenechal ujít ani starosta města Petr Hájek, který si společně s místostarostou Jiřím Preclíkem prohlédl celou školu.  www.ustinadorlici.cz


  Stomatologická pohotovost v regionu do konce roku  2022