Českotřebovský deník 310/2022 (9/11)
Nové video Českotřebovského deníku:
Benefiční večer Základní školy na rovině Česká Třebová

Benefiční večer určený zejména pro rodiče žáků základní školy Na rovině  se konal 3. listopadu v sále U Coufalů v Přívratu. Byl zde představen nyní již početný pedagogický sbor školy, která dnes vzdělává jak děti v mateřské škole, tak i žáky všech 9 tříd základní školy.
Kolektiv pracovníků koly tvoří Mgr. Renáta HÁLOVÁ, Matouš JIRSA, Štěpán NEPOVĚDOMÝ, Slavomíra PETROVÁ, Dagmar KEBRLOVÁ,  Magdalena HYNKOVÁ,  Tomáš LEBEDA,  Nikola PETKOV, Hana ZASTOUPILOVÁ, Simona MIKULOVÁ, Jana FIŠAROVÁ, Hana JIRSOVÁ, Anita VOSTŘÁKOVÁ. Miluše  JANUŠKOVÁ.  Radka HRUŠKOVÁ.  Eva HYNKOVÁ a Miloš PRAŽÁK
Mateřská škola i Základní škola je řádně zapsaná v rejstříku škol a školských zařízení při MŠMT. Jde o školu nestátní, kde zřizovateli jsou dvě fyzické osoby, nyní Slavomíra Petrová a Tomáš Lebeda. Novou ředitelkou školy je Mgr. Renáta Hálová, která zároveň vede mateřskou školu. Aktivita zřizovatelů i celého pedagogického týmu je zaměřena na děti a na základě Kodexu školy Na rovině propojuje akreditovanou výuku s výchovou dětí pro život ve společnosti, ve které žijeme.
Filosofií školy Na rovině je aplikovat funkční vzdělávací systém montessori pedagogiky v propojení s projektovým vyučováním, který maximálně a všemi smysly přibližuje žákům reálný život, který je čeká. Pedagogové si pro přítomné rodiče  připravili tři ukázky z výuky, kterou režírují běžně v hodinách pro naše žáky. Byla to ukázka metod výuky v hodinách chemie od Magdalény Hynkové, ukázka metodiky výuky anglického jazyka od Tomáše Lebedy a českého jazyka o psací formě písma Comenia Script od Slávky Petrové.  K ukázkám  následovala diskuze zaměřená jak na vyučovací metody, systém komunikace rodičů se školou i na další možnosti školy.  
V druhé části večera po potřebné změně uspořádání sálu  shlédli přítomní inscenaci divadelní komedie Vražda na Střelnici.  Další videa dokumentují změny na této škole v letošním roce 2022:


Podzimní fotbal Starších žáků také skončil 

Starší žáci Fotbalového klubu Česká Třebová hrají v týmu, kde jsou doplněni o řetovské žáky.  Domácí zápasy hrají v Řetové na Mandlu. Podle závěrečné tabulky, kterou uvádíme, si vedou docela dobře....

Kuželkáři Lokomotivy vedou tabulku východočeské divize


Krajská knihovna v Pardubicích slavila 125 let s Knihovnickým andělem

Letošní rok se pro Krajskou knihovnu v Pardubicích nese v duchu oslav. Od založení Veřejné obecní knihovny pardubické uplynulo 125 let. Své brány veřejnosti otevřela již 7. července 1897. Posledních 20 let je knihovna příspěvkovou organizací Pardubického kraje.
Knihovna si výročí připomínala tento týden na udílení cen Knihovnický anděl 2022 v Kulturním domě Hronovická. „Knihovnu jako krajskou instituci zřídilo zastupitelstvo od 1. ledna roku 2002 a tehdy začala zároveň plnit regionální funkci vůči menším knihovnám v kraji,“ uvedl náměstek hejtmana pro kulturu Roman Línek a pokračoval: „Kraj pro její sídlo dokoupil v roce 2002 sousedící dům U Zlatého beránka na Pernštýnském náměstí a po rekonstrukci v letech 2004–5 se plocha knihovny téměř zdvojnásobila. Významným mezníkem byl i vznik Knihovního centra U Vokolků, které kraj vybudoval za přispění evropských fondů a otevřel v roce 2020. V posledních letech kraj také zvyšuje svůj příspěvek na regionální funkci knihoven. Rád bych poblahopřál všem oceněným dámám a poděkoval jim za jejich práci, nápady a energii, které dávají čtenářům a dalším uživatelům služeb knihovny.“
Ocenění Knihovnický anděl je pravidelně udíleno každých pět let v rámci výročí krajské knihovny osobnostem, které se mimořádně zasloužily o rozvoj knihovnictví v Pardubickém kraji nad rámec své profesní knihovnické činnosti.  Letos to byli: PhDr. Hana Mazurová (Městská knihovna Chrudim), Ludmila Adámková (Obecní knihovna Mrákotín), Světlana Malinská (Obecní knihovna Mrákotín), Radka Zelenková (Knihovna městyse Choltice), Eva Forštová (Obecní knihovna Břehy), kolektiv pracovnic Městské knihovny Přelouč, Vlasta Jirušová (Obecní knihovna v Opatově), Alena Bartošová (Obecní knihovna Budislav), Marta Alexandrová (Místní knihovna v Kunčině a Místní knihovna v Kunčině-Nové Vsi), PhDr. Jana Kalousková (Městská knihovna Ústí nad Orlicí), Věra Cinková (Obecní knihovna v Červené Vodě), Helma Růžičková (Místní knihovna Nekoř) a Dana Bošková, Mgr. Karla Jará, Irena Judová, Mgr. Ľubica Klímová, Martina Zlatohlávková a Vendula Valečková z Krajské knihovny v Pardubicích.
Slavností večer byl završen hudebním vystoupením dechové skupiny Trio Ribelino, která je díky kulturnímu festivalu Léto na Příhrádku mezi čtenáři knihovny velice oblíbená a známá.


Čenkovice řeší odkup sjezdovky Vigona

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil v úterý Čenkovice, kde se staronovým starostou Josefem Dostálkem jednal o dalším rozvoji obce, ve které se nachází jeden z největších lyžařských areálů v kraji. Právě jednu ze sjezdovek plánuje obec získat do svého majetku tak, aby nedošlo k jejímu zrušení.
„Jedná se o sjezdovku Vigona včetně technologií. TJ Čenkovice odkoupí právě technologickou část vleku a obec pak pozemek pod spodní stanicí vleku. Samotné pozemky pod sjezdovkou jsou pak Státního pozemkového úřadu, který je pronajímá. Obec logicky v rámci podpory cestovního ruchu nechtěla o tento vlek přijít, což by mohlo hrozit, a tak se rozhodla jej získat. V rámci možností krajského rozpočtu si umím představit dílčí podporu z krajského rozpočtu, abychom obci pomohli, protože naším zájmem by mělo být tyto vleky i do budoucna udržet,“ řekl hejtman.
Toho starosta Josef Dostálek informoval o plánu vybudovat skladovací prostor pro komunální techniku na pozemku ve vlastnictví Státního pozemkového úřadu. „Vzhledem k restitučním nárokům a blokaci pozemků zatím nebylo ze strany obce možné v plánech postoupit. Ta však nemá příliš mnoho možností, kde jinde tuto halu postavit, než v prostoru zemědělského družstva v blízkosti bývalé silážní jámy. Kromě odkupu pozemku se nabízí také pronájem nebo směna, ale prozatím neúspěšně. Proto budeme chtít společně se Státním pozemkovým úřadem otevřít debatu nejen o tomto pozemku, ale také o prostoru náměstí, které je rovněž ve vlastnictví úřadu. Obec by chtěla náměstí do budoucna upravit, avšak nezbytnou podmínkou je právě vlastnictví parcel, na kterých se nachází. Bez toho není možné zahájit další kroky,“ řekl hejtman, který se seznámil i s rozvojem zástavby v obci. „Obec sama připravuje na svých pozemcích přípravu šesti parcel pro výstavbu rodinných domů. Jedná se o poslední parcely, které obec pro bydlení má k dispozici a chce je využít pro trvalé bydlení nikoliv pro rekreační objekty, o které je v celé lokalitě stále velký zájem,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Čenkovice se nachází přibližně kilometrů východně od Ústí nad Orlicí. První písemná zmínka o obci pochází z roku 1304. Obec se nachází v nadmořské výšce 958 m n.m. a protéká jí potok Čenkovička a bezprostředně sousedí s přírodní památkou Čenkovička.



  Stomatologická pohotovost v regionu do konce roku  2022