Českotřebovský deník 311/2022 (10/11)
Podzimní doteky  

Českotřebovská Taneční škola je známá daleko široko a  také její aktivity. Mezi patří také Podzimní doteky, podzimní festival tance. Dva roky neměl a o to větší bylo letošní očekávání. Rozhodně  nikdo z návštěvníků nebyl zklamán. Moderátorkou večera byla Magdaléna Zemková a zhostila se svého úkolu na výbornou. Pořad měl rychlý spád,  dobrou zvukovou a světelnou režii a vnímavé publikum. Sám jsme byl přítomen na středečním představení 9. listopadu, které bylo obohaceno také řadou vystoupení hostů. Bylo to skutečné taneční show a mělo u publika velký ohlas.
Českotřebovský deník natočil na představení  nejen reportáž, kterou uvedeme v krátkém čase, ale pořídil také záznam celého tanečního vystoupení, jeho sestřih z více kamer a zabere více času. Byl pořízen objemný obrazový materiál, jehož zpracování není otázkou několika dnů. Vzhledem k tomu, že tuto práci  děláme ve volných chvílích, prosíme o   10 a ž 14 dnů strpení. Třeba to bude dříve.  Máme také nějaké fotografie, ale tanec je pohyb, proto video fotografiemi nelze nahradit. (mm)

V pátek 11.11. je Den veteránů 

Je připomínán jaká výročí konce I. světové války a připomíná také oběti válek jiných. Bohužel v době kdy v Evropě jedna taková válka zuří a způsobila  strašná utrpení. proto si opravdu letošní Den veteránů připomeňme - aby války skončily a ti, kteří je rozpoutaly byly náležitě potrestáni. Den veteránu v České Třebové tradičně připomeneme položeném věnců u památníku oběti II. světové války v Habrmanově ulici v 16 hodin. Právě v České Třebové jsme tuto tradici uchovali a držíme.  Byla i kulatá výročí, kdy  připomenutí tohoto  důležitého svátky bylo tvrzeno mezinárodní účastí. 
Někteří občané připomínají, že vznik prvního samostatného státu Čechů a Slováků 28. října připomínáme skrytě, bez veřejnosti a zda to není škoda, za svou vlastní státnost se stydět nesmíme. Jinde se za ni bijí a u nás  jde v tento den  tak trochu skoro tajně položit věnce na sedm českotřebovských pietních míst jen delegace z vedené města. Naposledy jsme s dechovkou slavili i toto výročí v roce 2018, to se také sázely Lípy svobody před gymnáziem a před  městskou poliklinikou. Bývaly i koncerty k výročí, letos nebylo nic. 
Život má duchovní a slavnostní rozměr  není vše jen o ekonomice, spotřebě a o energiích. Také v těžkých časech Českotřebováci dokázali, že mají zájem na historii státu a národa. Připomeňme postavení Husova pomníku v Javorce v roce 1915, v době kdy zuřila válka a rozhodně nebyl blahobyt. A dnes vidíme v novinách jen  texty o zdražování a inflaci, to vše ostatní jako by nás nezajímalo.
Tradičním místem pro připomínku Dne veteránů je Památník v Habrmanově ulici mezi školami.-  Toto prostranství se již několik let připravuje k proměně a mělo se tak stát letos v létě oo prázdninách. Vybraná firma  nemohla a podzim by znamenal problémy s chodem základní školy a také s oslavou Dne veteránů. Proto se úprava  "nástupního prostoru na ZŠ Habrmanova odsunula na další rok. Již v zimě v období vegetačního klidu  bude provedena úprava zeleně a celá tak akce potom proběhne o prázdninách.
Před 104 lety v pátek 11. listopadu 1918 skončila Velká válka. Tento okamžik si letos rozhodně připomeňme....Zatím mám fotografii z loňského roku 2021.  (mm)


V České Třebové se v prvním listopadovém víkendu uskutečnila 2 zajímavá celostátní setkání příznivců Českého svazu ochránců přírody. V pátek 4.11.2022 zasedla v prostorách ekocentra Podorlicko Rada SMOP (Sdružení mladých ochránců přírody). Ta projednala témata týkající se práce s dětmi a mládeží, činnosti kolem táborů a další body této prospěšné činnosti. Na zasedání navazovalo setkání vedoucích oddílů Mladých ochránců přírody ČSOP. Oddílů je v ČR v současnosti 63. Skupina účastníků si tak mohla vyměnit své zážitky, poznatky a zkušenosti, a přitom si stihli prohlédnout zajímavá místa v okolí Č. Třebové. Navštívili např. pravěkou osadu Křivolík, část naučné stezky v Semaníně a na ornitologické vycházce v přírodní rezervaci Lanškrounské rybníky mohli zblízka pozorovat kroužkování ptáků. Dozvěděli se tak mnoho zajímavostí z krásné přírody Orlickoústecka. V České Třebové se na pravidelných schůzkách v oddílu Orlíci schází 15 dětí, a to buď v přírodě nebo klubovně v Ekocentru Podorlicko.
Alena Šplíchalová  - Článek s řadou fotografií najdete ZDE

Výlov Nového rybníka u Třebovice

 
Akce byla inzerována jako třídenní, ale ve skutečnosti se podařilo Nový rybník vylovit již během včerejška středy 9. listopadu. Rybník se loví ob rok, střídavě s rybníkem Hvězda, který byl na pořadu v loňském roce. Dnes zde již bylo pusto a prázdno, jen tan nějací "rybáři" dokončovali sběr posledních ryb uvázlých v bahně. Sluníčko svítilo a tak mokré bahno dna rybníka jeho jas pěkně odráželo.  Nový rybník napájí krátký Nový potok pramenící v lesích mezi Zádolkou a Opatovem a z rybníka vytéká do Hvězdy.

V Semaníně asfaltovali obecní komunikace rozšižující infrastrukturu obce

Práce nebylo málo a Semanínští mohou být přípravou lokality velmi spokojeni, můžeme jen závidět. Diky probíhajícímu asfaltování by poněkud omezen provoz na silnici směr MIDAS International a Zádolka. Při pomalé jízdě si nelze nevšimnout, že krajnice a obrubníky této krajské silnice jsou provozem nákladních vozidel poničeny. Pokud se neopraví, budou škody na komunikaci ještě brzo větší.
Také silnice ze Semanína do Zádolky jeví velmi zřejmé známky špatně provedené práce.  I zde bude na jaře již mnoho co opravovat. Doufejme, že na krajské správě a údržbě silnic nespí a že se s tím něco udělá.  Píšu o tom proto, že před 4 lety v roce 2018 se tato silnice generálně opravovala a to dokonce za přispění dvou milionů korun z našeho českotřebovského městského rozpočtu. Máme tedy jistě i moráílní právo upozornit na to, že brzo uplyne záruční pětiletá doba nutná na to aby bylo vše opraveno bez nároku na další investice z krajské  nebo nedej bože i naší městské pokladny.(mm)


Nejlepší diplomku na fakultě zdravotních studií měla ukrajinská studentka

Pardubický kraj i v letošním roce zaštítil Cenu za vynikající úroveň diplomové práce, kterou každoročně vyhlašuje pro své studenty a studentky vedení Fakulty zdravotnických studií Univerzity Pardubice. Příslušná komise vybrala diplomovou práci Olhy Voroňuk z Katedry porodní asistence a zdravotně sociální práce. Cenu s finančním darem Pardubického kraje autorce osobně předala náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Michaela Matoušková.
Oceněná diplomová práce s názvem „Kvalita života žen po operační léčbě karcinomu endometria“ se zabývá pojmem kvality života a jmenuje nástroje měření kvality života související se zdravím. Část práce je také věnována etiologii, rizikovým faktorům, diagnostice a léčbě zmíněného karcinomu. „Kvalita života se v dnešní době stává velmi často užívaným pojmem. V případě práce, kterou vypracovala studentka původem z Ukrajiny, je kvalita života spojována s operační léčbou rakoviny děložní sliznice. Jedná se o v současnosti nejčastější zhoubný nádor ženských reprodukčních orgánů v České republice, jde tedy o vysoce aktuální téma,“ zhodnotila práci náměstkyně Michaela Matoušková. Díky neustále se zlepšující kvalitě poskytované léčby i chirurgických technik mají pacientky s tímto onemocněním dobrou prognózu. Včasné odhalení problému a prevence je jedním z prvních úspěšných léčebných kroků.
Oceněná studentka mimo jiné uvedla, že na základě poznatků z praxe lze i nadále pokračovat ve zdokonalování péče a důležitým ohledem, na který je třeba brát zřetel, je také kvalita života pacientek po absolvované léčbě. (TZ)

Zítra na přehlídku seniorského divadla !

V 16 hodin položíme věnce u Památníku obětem fašismu a hodinu po té se poprvé otevře opona v českotřebovské Malé scéně. Divadlo Exil Pardubice zde předvede  komedii Do zdi, kde v hlavní roli vystoupí  bývalý Českotřebovák a divadelník Alexandr Gregar. Opět se vrací na místo činu, tedy na prkna, kde již hrával, také v Nároďáku nebo třeba v sále závodního klubu Perla/Primona tedy v sále restaurace Pod Skalkou tehdy jako tzv. Studio 02.   Také by dala připomenout legendární inscenace Rumcajse, tedy hry jak se stal Rumcajs loupežníkem. Ale byly i jiné a věřím, že je bude čas se Sašou Gregarem připomenout.....

Fotografie ze hry Do zdi uvádějí tento text....(mm)