Českotřebovský deník 312/2022 (11/11)
Nové video Českotřebovského deníku: Den veteránů 2022

Den veteránů, den vzpomínek. Vzpomínková akce proběhla dle tradičního scénáře u památníku obětem II. světové války v Habrmanově ulici u škol. Po položení věnců a kytic a úvodu starosty Zdeňka Řeháka promluvila ředitelka  Městského muzea Mgr. Jana Voleská a zástupce České obce legionářské. Podobně jako v minulých letech přišla na vzpomínkovou akci také veřejnost, sokolové, skauti, zástupci Armády České republiky a České obce legionářské. Účastnici Dne vzpomínek byli symbolicky  vyzdobeni rudými karafiáty. Zúčastnil se i čestný občan České Třebové, veterán II. světové války 99tiletý pplk. Vasil Timkovič. Po projevech hostů uctili přítomní památku obětí všech válečných konfliktů minutou ticha. Slavnost ukončila Česká státní hymna. Záznam projevu a reportáž ze slavnosti natočil Českotřebovský deník a uvádí aktuálně NA TOMTO ODKAZU ZDE.  
 

Celostátní přehlídka seniorského divadla zahájena inscenací Do zdi

 
Po slavnostním úvodu za přítomnosti starosty města, na kterém byli přítomným divákům a zástupcům dalších divadelních souborů představeni noví členové lektorského sboru vystoupila zástupkyně prvního vystupujícícho souboru  - Divadla Exil Pardubice. Předvedená inscenace potvrdila vysokou úroveň a splnila očekávání  poměrně početného posluchačstva. Byl to skutečně výborný úvod do této soutěžní přehlídky. Tajemník poroty současně oznámil, že  covid zaúřadoval i v letošní přehlídce, díky ně,mu se rak snížil počet soutěžních představení z devíti na osm a zítra v sobotu 12. listopadu odpadá první dopolední divadelní představení "Dokud se tančí", které měl předvést amatérský divadelní soubor Homole. Ostatní představení proběhnou posle plánu. ze zahájení přehlídky natočil Českotřebovský deník reportáž a podle možností uvedeme také záznam první hry, ve které vystoupil  se zcela profesionálním výkonem rodilý Českotřebovák Alexandr Gregar. Zatím uvedeme alespoň fotografie. 

Interaktivní mapa kriminality - výborná věc

Je to zajímavé, jde o interaktivní mapu, kterou můžete snadno otevřít na odkaze ZDE: 
https://kriminalita.policie.cz/
Pro naši oblast jsme mapu otevřeli a ukazujeme kriminalitu v říjnu 2022 jednak přímo ve městě Česká Třebová a okolních obcích a také potom ve větším měřítku, kde jsou problémy kriminality souhrnně za celé oblasti ORP. Zde zdánlivě vychází naše město dobře, ale ve skutečnosti máme malou správní oblast, takže jinde jsou správní oblasti mnohem větší a tím i větší počty zaznamenaných problémů. Je to výborná věc, myslím, že je třeba udělit pochvalu....

Přehrabování v odpadcích teď frčí.  Odpadový zákon je přísný, je třeba třídit.

Po Ústí nad Orlicí nyní proběhla obdobná akce také v ¨Rychnově nad Kněžnou.  Zaměstnanci automobilky se spolu se studenty "přehrabovali" v odpadcích. Zapojili se do akce Greenweek zaměřené na ekologii. Připomeňme, že s touto aktivitou přišli na jaře také v České Třebové členové tehdejší rady města, potom po zavedení nového systému třídění v dubnu  t.r. pak od záměru ustoupili, neboť bylo třeba nejdříve především zajistit dostatek kontejnerů zejména na bioodpad. Bez tohoto zajištění by plánovaná akce postrádala smysl a minula by se účinkem.
Během září vyzvala Škoda Auto zaměstnance k ekologickým aktivitám. Součástí byla akce nazvaná Obrácený kontejner, která analyzovala odpady v Rychnově nad Kněžnou. Experimentu se zúčastnili studenti Gymnázia F. M. Pelcla a střední průmyslové školy v Rychnově nad Kněžnou. Tato vzdělávací akce vznikla na základě spolupráce automobilky ŠKODA AUTO s odborem životního prostředí Městského úřadu v Rychnově nad Kněžnou a společností EKO-KOM, která celou akci obohatila svojí přednáškou o systému sběru a recyklaci obalových odpadů.  Na sídlišti v Rychnově nad Kněžnou byl vysypán kontejner o objemu 1100 l se směsným odpadem, který žáci a dobrovolníci následně roztřídili do příslušných kategorií za dodržení hygienických opatření. Akce se zúčastnilo zhruba 60 studentů a několik dobrovolníků. Společně roztřídili 800 l odpadu na papír, plasty, sklo, nápojové kartony, drobné kovy, textil a kuchyňský odpad, přičemž nejvíce byl zastoupen směsný komunální odpad. Studenti průmyslové školy nad rámec akce vyrobili také ptačí budky, které budou v následujících týdnech rozvěšeny v Orlických horách a pomohou s hnízděním ptactva.

Radim Urbánek pohovoří v Žamberku o historických mlýnech 

Na území České republiky se dodnes nachází četné množství tradičních technických objektů, které nebyly poznamenány industrializací. Mezi takové objekty patří i vodní mlýny. Molinologie je samostatná věda, která se zabývá mlýny, jak z hlediska technologického vybavení, tak z hlediska společenských souvislostí i historického vývoje. O těchto mlýnech bude hovořit pan PhDr. Radim Urbánek z Městského muzea v Ústí nad Orlicí, kde je jeho ředitelem. Radim Urbánek se specializuje na lidové stavby, bydlení a vesnický urbanismus, především pak na technické památky. Přednáška „Každý mlýn neklape“ se koná 16. listopadu 2022 od 17:00 hodin v Městském muzeu Žamberk.

V Ústí navyšují finanční objem dotačních programů v souladu s inflací

Město Ústí nad Orlicí každoročně vypisuje dotační programy, kterými podporuje různé oblasti života. Rada města vzala v potaz nárůst cen energií a navýšila objem finančních prostředků, které budou v roce 2023 vyčleněny na granty podporující kulturu, sport nebo sociální služby. Konkrétně půjde o dotační program na podporu pravidelné činnosti sportovních organizací, v roce 2023 bude navýšen jeho objem o více než půl milionu korun na celkových 2,28 milionu korun. Také na rozvoj a údržbu sportovišť bude v příštím roce alokováno více peněz, a to o 240 tisíc na celkových 1,04 milionu korun. S vyššími cenami za energie počítá i dotační titul na kulturní a volnočasové aktivity ve městě, vzroste o 50 tisíc na celkových 600 tisíc korun. Město lze požádat také o grant na jednotlivé sportovní nebo volnočasové akce sportovního charakteru, případně na údržbu nemovitostí v městské památkové zóně.
Posílen byl také dotační program pro oblast sociálních služeb a zdravotnictví, ze kterého mohou čerpat prostředky registrovaní i neregistrovaní poskytovatelé služeb. Objem vyčleněných finančních prostředků byl pro rok 2023 navýšen z 1,4 na 1,6 milionu korun. Žádat lze o grant na činnost, která rozvíjí a zkvalitňuje síť sociálních a zdravotnických služeb, především těch s dlouhodobým charakterem a celoročním provozem, ale také na jednorázové projekty nebo na služby, které se zabývají sociální prevencí.
Dotace poskytované městem byly celkově navýšeny o více než 1 milion korun. U sportovních dotací navýšení představuje 30 %, v oblasti sociálních služeb 15 % a dotace na kulturní a volnočasové aktivity se zvýšily o 10 %.

Ve městě se chystá výsadba nových stromů

Ještě v průběhu listopadu bude v České Třebové provedena úměrně rozsáhlá výsadba nových stromků. Jedná se o náhradní výsadbu uloženou za stromy, které musely být v minulosti pokáceny ze zdravotních a jiných technických důvodů. Celkem bude ve městě v nejbližších dnech vysazeno 77 stromů.
Více než počet je ovšem důležité znát určené lokality. Také v minulosti se hodně sázelo, ale také na nevhodných místech, kudy např. prochází podzemní sítě nebo dochází ke kolizi s jinými záměry města. problémem je především výsadba zeleně s dotací, kde je nutné obhájit desetiletou dobu udržitelnosti projektu Tak např. dobrá snaha o ozelenění areálu gymnázia byla v letošním roce problémem při převodu pozemku od města na Pardubický kraj. Jen  díky tomuto problému došlo při převodu majetku ke zdržení. Pardubický kraj po převzetí připravuje revitalizaci a rozvoj sportovního areálu gymnázia.

Krajské investice do roku 2027 podpoří dotace ve výši 1,5 miliardy korun

Krajští radní schválili seznam projektů, které chtějí do roku 2027 realizovat skrze Regionální akční plán (RAP). V těchto prioritách spolufinancovaných z evropských dotací jsou modernizace silnic II. tříd, investice do středních škol, sociální oblasti i vybudování nových výjezdových stanic záchranné služby. Pozitivní zprávou pro veřejnost je, že s avizovanou 1,5 miliardou může krajská samospráva již teď závazně počítat. Projekty z RAP jsou součástí ohlášených velkých investic, Pardubický kraj na ně v příštích letech vynaloží 4,7 miliardy korun.
Aktualizovali jsme seznam všech připravovaných projektů a část zahrnuli do regionálního akčního plánu. Klíčem bylo nalezení souladu našich záměrů s aktuálně známými podmínkami speciální alokace v rámci RAP. Souběžně již samozřejmě připravujeme i předběžné harmonogramy prací, projektovou přípravu, prověřujeme případná rizika a další důležité informace. Projektů máme pro jistotu opět připravených více a budeme pružně reagovat na aktuální situaci a kritéria. Důležité je zmínit, že s těmito ‚RAP‘ dotacemi můžeme už nyní napevno počítat, pro náš kraj máme tento balík peněz již alokován. Nebudeme tedy v tomto případě soutěžit s jinými žadateli, každá krajská samospráva zde má svůj objemový limit, s nímž může v rámci svých priorit pracovat. Jsem rád, že se krajům podařilo takovýto režim s ministerstvem vyjednat, což je obrovský rozdíl oproti minulému období,“ vysvětluje zvláštní význam regionálního akčního plánu Ladislav Valtr, krajský radní pro regionální rozvoj a evropské fondy.
Zařazením vybraných projektů do regionálního akčního plánu nejenom veřejně potvrzujeme náš závazek pokračovat v investicích i v příštích nejistých letech, ale stejně tak ukazujeme, kde leží naše dlouhodobé priority – v akčním plánu se jedná primárně o modernizace a rekonstrukce silnic, podporu zdravotnictví, školství a sociálních služeb. Dotace samozřejmě nepokryjí veškeré náklady, vše budeme spolufinancovat z krajského rozpočtu, celkové náklady na investice tedy budou výrazně vyšší,“ uvedl ke schválení dokumentu hejtman Martin Netolický.
Projekty v akčním plánu jsou rozděleny podle různých oblastí. V gesci dopravy je připravených celkem osm hlavních projektů s možností čerpání dotace ve výši 900 milionů korun. Jedná se o plány na modernizaci úseků silnic II/337 u Třemošnice, II/324 Staré Hradiště - Hrobice, II/360 Ústí nad Orlicí – Letohrad, II/362 u Jedlové, vybudování obchvatu Sezemic na silnici II/298 či rekonstrukce mostů u Nových Hradů a Polanky. „U většiny těchto prioritních projektů již máme vydané stavební povolení nebo na jeho získání pracujeme. Kromě toho máme pro všechny případy připravené i čtyři náhradní projekty, které bychom případně v seznamu priorit mohli posunout výše, pokud by došlo k nějakým neočekávaným problémům,“ informuje náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš.
Nezapomíná se ani na investice v sociální oblasti, kde se v souladu s regionálním akčním plánem do roku 2027 počítá s projekty za 224 milionů korun. „V rámci pokračování transformace pobytových služeb pro osoby se zdravotním postižením připravujeme pět velkých investic, konkrétně pro Domov u studánky – Rudoltice a Lanškrounsko, Domov pod hradem Žampach, Domov Na cestě II. a Domov pod Kuňkou. Díky výstavbě rodinných domů budou lidé se zdravotním postižením moci opustit ústavní formu péče a budou žít v přirozeném prostředí blízkému běžné domácnosti,“ dodává Pavel Šotola, radní pro sociální oblast.
Za téměř 190 milionů se má v příštích letech zlepšit i stav některých středních škol v Pardubickém kraji. „Chystáme celkem pět projektů, mezi ně patří rekonstrukce areálu Do Nového v pardubické elektrotechnické škole, výstavba jízdárny pro školu chovu koní a jezdectví v Kladrubech, rekonstrukce dílen a odborných učeben pro školu obchodu, řemesel a služeb v Žamberku, podobný projekt chceme realizovat i pro pardubické odborné plynárenské učiliště a vybudování areálu Perla v uměleckoprůmyslové škole v Ústí nad Orlicí. Všechno to jsou projekty, které zvýší úroveň výuky našich středních škol a umožní žákům kvalitnější vzdělávání,“ vyjmenovává plány kraje Josef Kozel, radní pro oblast školství.
V oblasti zdravotnictví jsou primárně určeny hlavní projekty za 105 milionů korun, všechny se týkají záchranné služby. „Do regionálního akčního plánu jsme jako prioritní projekty uvedli výstavby nových výjezdových základen záchranné služby ve Svitavách, Litomyšli a výcvikové středisko v Pardubicích. Pro tyto stavby připravujeme nutná povolení a budeme žádat v prvních dvou případech o dotace z evropských fondů. Plánujeme ale také výstavbu základny zdravotnické záchranné služby v České Třebové a následně v Pardubicích pro obsluhu severní části Pardubic. Výstavbou základen zlepšíme nejenom dostupnost zdravotní péče, ale také zvýšíme komfort zaměstnancům záchranné služby,“ řekla Michaela Matoušková, náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví.

  •