Českotřebovský deník 313/2022 (12/11)
Nové video Českotřebovského deníku:
Svatomartinský lampionový průvod a ohňová show v Javorce

V pátek 11. listopadu byl nejen Den veteránů, ale také svátek sv. Martina. K němu se váže pověst o bílém koni, která letos naplněna nebyla, ale také tradice svatomartinských lampionových průvodů, které v České Třebové pořádá Rodinné centrum ROSA. Také letos se akce konala v Javorce a byla velmi úspěšná. Podle odhadu přišlo 500 až 600 lidí. Byla to podívaná především pro děti. Tou hlavní událostí byla ohňová show. Na akci nechyběl Českotřebovský deník a přináší videoreportáž Libora Vašiny. Na závěr se vše potřebné  dozvíme v rozhovoru s vědoucí RC Rosa Šárkou Březinovou. Odkaz na video ke zde: https://youtu.be/RqSOP5u55g4

Muzikanti zahráli na hřbitově svým kamarádům

Je to tradice, která se udržuje již mnoho let a má mnoho příznivců. A tak se záměr muzikantů z českotřebovské malé dechovky podpořený dalšími  rychle rozšířil  i do veřejnosti. Počasí přálo a  to udělalo koncert ještě atraktivnější.  Přesně ve 14 hodin  již muzikanti řadili  noty, aby nejdříve zahráli  před hřbitovní bránou  a potom poctivě obešli celý hřbitov se zastávkami poblíž hrobů těch, kteří již odešli do muzikantského nebe. Někde jsou uličky mezi hroby tak úzké, že se  se celá kapela nevešla a tak bylo zapotřebí pro vystoupení najít místo na nejbližším větším prostranství. Zejména nahoře u malinkých urnových hrobů. Nešli hřbitovem sami, přidaly se desítky posluchačů, kteří prošli  trasu s nimi a postupně jich přibývalo. Celý tento putovní koncert trval  více než půldruhé hodiny.
Nebudu psát komu postupně zahráli, mohl bych někoho vynechat a nebo nepřesně označit. Naposledy se se všemi dohromady rozloučili vesele (jak to muzikanti dokážou) opět před hřbitovní bránou, když předtím nezapomněli na zastávku u hrobu  letos, vlastně nedávno zesnulého kapelníka Jiřího Tölga.
Na památku všech muzikantů, kteří spí věčný spánek na českotřebovském hřbitově se Českotřebovský deník  natočil z dnešní hudební akce video, připravíme ho k publikování na zítra večer.

JÍT ZA HLASEM SVÉHO SRDCE

FILMOVÝ DOKUMENT O BLANCE KOSTŘICOVÉ


Českotřebovský deník uvede dnes 13. listopadu v 18 hodin v premiéře nový filmový dokument.
Název filmu "Jít za hlasem svého srdce" je inspirován Bohumilem Hrabalem a je zároveň životním motem spisovatelky, literární vědkyně, scenáristky, sportovkyně a českotřebovské patriotky PhDr. Blanky Kostřicové, Ph.D. Ta v dokumentu vypráví o svém starobylém českotřebovském rodě, o rodině, o literatuře, sportu a horách.
Ve filmu dále promluví ředitel Kulturního centra Josef Kopecký; dramaturgyně Českého rozhlasu Alena Blažejovská; literární a divadelní kritik, básník a překladatel Josef Mlejnek; ředitel českotřebovského gymnázia Josef Menšík; tvůrce filmu Milan Mikolecký a zakladatel běžeckého Iscarex poháru Jan Šimůnek.
Film vznikal v průběhu let 2021–2022; natáčelo se u Blanky Kostřicové doma i v exteriérech. Je doplněn četnými fotografiemi historickými i současnými.
Odkaz na video přístupné od 18 hodin je https://youtu.be/5ugGlZ8KqAA

Tradiční vánoční setkání elektromobilistů nejen z Ostravska 

Letos se uskuteční v areálu univerzity u místní nabíječky Srdečně zváni jsou i noví majitelé elektrovozidel, kteří nebyli osloveni přímo emailem. Pokud takové znáte, neváhejte jim pozvánku předat. Přijďte nasát atmosféru Čistě tiché budoucnosti a probrat ji s těmi, kdo už ji dlouho žijí.  Místem setkání je roh budovy CPIT směrem k Univerzitní Mateřské škole. Vjezd do areálu (pokud nemáte zaměstnaneckou kartu) je přes platební bránu z ulice Dr.Slabihoudka u FEI. Na odjezdu Vás pustíme zdarma zaměstnaneckou kartou.
Kdo by chtěl nabíjet, bude k dispozici jen zásuvka (stojan je aktuálně nesmyslným rozhodnutím vedení univerzity blokován). Nejbližší rychlonabíjení je EON Globus Ostrava-Plesná nebo LIDL Ostrava-Třebovice, naproti Tesco. Také nový LIDL Ostrava-Svinov u Kofoly nebo o kousek vedle stojany u dealera BMW Ostrava-Poruba.
Vítány jsou nealko nápoje pivem počínaje, dále vánoční cukroví, uzeniny a jiné laskominy, které dovezete. Hostitelé Horákovi připraví tradiční gulášek. Prosím o potvrzení účasti/neúčasti do pátku 16.12.2022 na email nebo SMS. Radovan Burkovič 603497106

Novoroční vycházka do Skuhrova

Místní skupina České křesťanské akademie
v České Třebové pořádá:
 
Prohlídku
kostela
ve Skuhrově
 
Akce se koná v neděli  8.1. 2023
Odjezd autobusem
zastávka Česká Třebová Zámostí 13.30 h.
Příjezd Skuhrov: 13.40
 
Výklad: 13.45-14.10
 
Odjezd autobusu zpět Skuhrov 14.15
Příjezd: Česká Třebová - Zámostí: 14.25
 
 
 
 
 
 
 
 
Pro zdatnější možnost zpáteční cesty pěšky.
Celá akce je zdarma,
uvítáme příspěvek na opravu kostela.

Premiéru na fotbalovém stadionu v Pardubicích zajistí 4. února Slavia Praha

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický jednal se zástupci fotbalového klubu FK Pardubice o aktuálním průběhu sezony a přípravě na otevření nového stadionu. Na něm se fotbalisté představí poprvé 4. února zápasem proti Slavii Praha. Termín dokončení není podle vedení klubu ohrožen.
„Ačkoliv se pardubičtí fotbalisté nyní nenacházejí v klidném pásmu prvoligové tabulky, tak věřím, že i s ohledem na přesun do skutečně domácího prostředí se nakonec pro Pardubice podaří prvoligovou příslušnost zachránit. Dobrým signálem určitě bylo vítězné derby s Hradcem Králové. Soupeři v boji o záchranu jsou tak na dosah a 60 bodů ve zbytku sezony stále ve hře,“ řekl hejtman Martin Netolický, který se zajímal také o stavební práce na novém stadionu v centru města. „Podle aktuálních informací je harmonogram stavby dodržován a nedávno byl položen nový trávník. Všechny práce směřují ke 4. únoru, kdy pardubičtí fotbalisté přivítají Slavii Praha,“ řekl hejtman Netolický.
Ten s vedením klubu řešil také fungování Regionální fotbalové akademie Pardubického kraje a klubové akademie přímo pod hlavičkou FK Pardubice.

Dotace na kůrovce také pro obce

Radní Pardubického kraje na svém posledním jednání schválili dotace vlastníkům lesů o výměře do 50 hektarů na těžbu dřeva zasaženého kůrovcem. Téměř milion korun kraj poskytne fyzickým osobám ale i obcím. Dotaci pro obce ještě musí schválit krajské zastupitelstvo.
Škodám, které může rozšíření kůrovce v Pardubickém kraji způsobit, se snažíme dlouhodobě předcházet. Proto jsme před třemi lety iniciovali vznik krajského kůrovcového štábu jako poradního orgánu a dotačního titulu pro likvidaci kůrovcového dřeva. Odstranění a zpracování dřeva musí být co nejrychlejší, aby nedocházelo k dalšímu masivnímu šíření kůrovce. Důležitá je v tomto ohledu intenzivní komunikace s obcemi i samotnými vlastníky lesů,“ sdělil hejtman Martin Netolický.
Z dotačního titulu, který je rozdělen na dva podtituly pro drobné vlastníky lesů do 50 hektarů a pro obce jako zřizovatele jednotek požární ochrany obcí, poskytne Pardubický kraj žadatelům necelý milion korun. „Vyhověli jsme celkem 39 žádostem od jednotlivých vlastníků ve výši přes 830 tisíc korun. O dalších téměř 150 tisíc korun zažádalo celkem 6 obcí, tuto částku však ještě musí schválit prosincové zastupitelstvo,“ uvedl radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil.
Sazba na těžbu kůrovcových stromů činí 200 korun na kubík. Dotační titul za účelem rychlého odklizení napadeného dřeva založil Pardubický kraj v roce 2019.

Volejbalové výsledky ze soboty 12. listopadu

Krajský přebor M1:
SK Rybník hrál soutěžní dvojzápas v Červeném Kostelci a  vyhrál 3:1 a 3:0.
Sokol Česká Třebová II hrál v Chvaleticích, první zápas vyhrál 3 : 0, ve druhém prohrál 2 : 3.
V tabulce je po šesti kolech SK Rybník třetí a Sokol Česká Třebová II na šestém místě. 

II. liga žen, skupina B
Českotřebovské sokolky hrály doma, hostily Mnichovo Hradiště a vyhrály dvakrát 3 : 0.
V druholigové tabulce jsou nyní po 10 zápasech na prvním místě, vedou o bod před Bohemians Praha.
V příštím dvojkole jedou  do Šlapanic

Hokejbal - Lokomotiva jede plnou parou vpřed
Lokomotiva Česká Třebová vede tabulku II. ligy Čechy východ a své postavení si potvrdila vysokým vítězstvím v domácí aréně nad B týmem Ježků Heřmanův městec 11 : 2. Po  výhře 9 : 1 z minulého týdne to je další vysoký výsledek.