Českotřebovský deník 315/2022 (14/11)
Nové video Českotřebovského deníku:
Muzikanti zahráli zemřelým kamarádům, tradice byla dodržena

e to tradice, která se udržuje již mnoho let a má mnoho příznivců. A tak se záměr muzikantů z českotřebovské malé dechovky podpořený dalšími  rychle rozšířil  i do veřejnosti. Počasí přálo a  to udělalo koncert ještě atraktivnější.  Přesně ve 14 hodin  již muzikanti řadili  noty, aby nejdříve zahráli  před hřbitovní bránou  a potom poctivě obešli celý hřbitov se zastávkami poblíž hrobů těch, kteří již odešli do muzikantského nebe. Někde jsou uličky mezi hroby tak úzké, že se  se celá kapela nevešla a tak bylo zapotřebí pro vystoupení najít místo na nejbližším větším prostranství. Zejména nahoře u malinkých urnových hrobů. Nešli hřbitovem sami, přidaly se desítky posluchačů, kteří prošli  trasu s nimi a postupně jich přibývalo. Celý tento putovní koncert trval  více než půldruhé hodiny.  (mm)


23/12    PLAMÍNEK DOMŮ

Roznášení Betlémského světla  17:00–20:00 / Česká Třebová
Jako každé Vánoce také i ty letošní rozzáří řadu domovů Betlémské světlo, které roznášejí Českotřebovští skauti a skautky. Betlémský plamínek je možné si objednat zasláním SMS ve tvaru «BS adresa nápis na zvonku» na číslo 702 949 006. Světýlko vám v podvečerních hodinách doneseme přímo domů (předpokládáme mezi 17. a 20. hodinou).  Pořadatel Junák – český skaut, středisko Javor Česká Třebová, z. s.. Více informací najdete na webových stránkách betlemske-svetlo.javorct.cz.
 

24/12   ROZDÁVÁNÍ BETLÉMSKÉHO SVĚTLA

9:30–10:30 / Staré náměstí Česká Třebová
Betlémské světlo symbolizuje pohodu, klid, mír a víru. Naši skauti a skautky budou světlo opět po roce rozdávat na Starém náměstí. Přijďte si s námi zazpívat vánoční koledy a nasát atmosféru Štědrého dne. Rádi vás uvidíme u vánočního stromu s lucernou na betlémské světlo. Pořadatel Junák – český skaut, středisko Javor Česká Třebová, z. s.

Cestovatel Honza Šimůnek je už zas v Africe 

Honza má prostě toulavé boty a dlouho doma nevydrží.  Po zářijové expedici Madagaskar si přidal na listopad další výlet na africký kontinent.  Trasa začala podobně, Start na letišti ve Vídni a mezipřistání v  metropoli Etiopie - Adis Abeba.  A odtud nyní změna kurzu - na západ, na Saharu,  cílem je ČADSKÁ REPUBLIKA. Honza již poslal první fotografie....

Skauti a skautky vzdali hold veteránům

Jako každý rok se členové ze střediska Javor zúčastnili připomínky Dne válečných veteránů. V pátek 11. listopadu se sešli u pomníku Obětí druhé světové války před základní školou Habrmanova. Akce se zúčastnila Armáda České republiky, Československá obec legionářská, ale i zástupci města.
V rámci uctění památky veteránů promluvil starosta města Zděněk Řehák i ředitelka městského muzea Jana Volská. Významným účastníkem byl Vasil Timkovič, jeden z posledních žijících veteránů druhé světové války z našeho regionu. Středisko Javor reprezentovali skauti a skautky z 5. a 33. oddílu.
Den válečných veteránů je spojen s datem 11. listopadu. Datum připomíná konec první světové války. Symbolem tohoto svátku jsou květy vlčího máku. Právě ty totiž pokrývaly hroby vojáků padlých na západní frontě.  Zakoupením květu vlčího máku v Česku přispějete na přímou pomoc našim hrdinům a zachování jejich příběhů.
středisko Javor, Česká Třebová


Slavnost Zjevení Páně (Tři králové)

Na začátku ledna proběhne 23. Tříkrálová sbírka pořádaná Charitou ČR. Její výtěžek je určen především na podporu charitních služeb v našem regionu. Termín koledování v Královéhradecké diecézi je stanoven na 1.-15. ledna. Tříkrálová sbírka je poselstvím lásky a požehnáním - přáním pokoje, štěstí, zdraví a zároveň příležitostí, jak přispět potřebným.
Biblická zpráva o třech mudrcích ukazuje cestu k Bohu. Ti nejprve spatřili hvězdu a pak se za ní vydali. Proč ji však spatřili pouze oni? Možná proto, že pozvedli pohled k nebesům. Často se totiž v životě spokojujeme s pohledem držícím se při zemi: stačí nám zdraví, nějaký ten peníz a trocha zábavy. Ale dokážeme ještě snít, toužit po něčem víc, očekávat věci nové? Mudrci se nespokojili s živořením a proplouváním. Vytušili, že k plnému životu je zapotřebí vysokého cíle.
Proč ale onu hvězdu nenásledovali i další? Snad proto, že nebyla nápadná. Ježíšova hvězda neoslepuje, neohromuje, nýbrž vlídně zve. Jakou hvězdu volíme ve svém životě my? Existuje totiž mnoho oslnivých hvězd, které vyvolávají silné emoce, avšak neukazují směr. Platí to pro úspěch, peníze, kariéru, pocty a požitky, které bereme jako životní cíl. Jsou ale jen jako meteority, které na chvíli zazáří a zhasnou. Jsou to padající hvězdy, které spíše zavádějí, než orientují. Pánova hvězda však není vždy žhnoucí, ale je vždy přítomná. Bere tě v životě za ruku a doprovází tě. Neslibuje materiální odměny, ale zaručuje pokoj, a daruje, stejně jako mudrcům, nevýslovnou radost.
Žádá však, abychom se vydali na cestu. Jeho hvězda totiž žádá rozhodnutí vyjít, snášet každodenní těžkosti cesty. Chce, abychom se osvobodili od neužitečných zátěží a okázalostí, které překážejí, a přijali to, co je nečekané a co nepatří k plánům na poklidný život. Ježíš se nechává nalézt tomu, kdo ho hledá. Avšak abychom ho hledali, musíme se pohnout z místa, vyjít. Nečekat, nýbrž riskovat. Nestát na místě, nýbrž postupovat vpřed.
 (Zpracováno podle promluvy papeže Františka z 6.1.2018.)
Markéta Drmotová,
Oblastní charita Ústí nad Orlicí

Kraj významně podpoří největší keltský skanzen u nás

Některá muzea na území kraje zřizuje ministerstvo kultury, čtyři jsou krajskými institucemi a další jsou měst či obcí. Existuje ale také několik nadregionálně významných muzeí, která zřizují spolky. K těm patří i Země Keltů v Nasavrkách. Spolek Boii zde na pozemcích města spravuje největší keltský skanzen v podobě uceleného města, postavený v souladu s historickými poznatky, v České republice.
Spolek letos oslavil 20 let své existence a za tu dobu vybudovat velkou část plánovaných staveb a zapsal se povědomí veřejnosti pravidelnými velkými akcemi spojeným s keltským kalendářem. Svátky Lugnasad a Samhain navštěvuje vždy více než tisíc lidí. „Letošní rok byl po covidové krizi opět návratem návštěvníků, areálem jich tento rok prošlo kolem 25 tisíc, z toho bylo přes 20 tisíc platících. Těší nás, že jsme tu měli programy pro padesátku škol, a že tak vidíme, že naše práce má smysl,“ uvádí Lukáš Blažek, jeden ze zakladatelů spolku Boii.
Pardubický kraj za posledních šest podpořil akce a investice spolku částkou 2,8 milionu korun. „Před dvěma lety jsme se rozhodli, že podpoříme i samotný provoz archeoskanzenu,“ říká náměstek hejtmana pro kulturu Roman Línek při své návštěvě v Nasavrkách a pokračuje: „Jeho význam daleko přesahuje běžnou spolkovou činnost, metodicky spolupracuje s archeology našich muzeí, má historicky edukativní význam a je i důležitou turistickou lokalitou našeho kraje. A všechno nejde dělat jen dobrovolnicky, řada podobných archeoparků v naší republice kvůli tomu už skočila. Na poslední dva roky proto dostal spolek od Pardubického kraje po 250 tisíci korun a do rozpočtu na příští rok jsme navrhli 300 tisíc korun.“
V současné době sezóna v archeoparku skončila, letos se otevře ještě na řemeslný jarmark 10. a 11. prosince. Mezitím tam ale spolek Boii buduje další stavby. „Ta navezená zemina v horní části areálu bude základem pro vysokou svatyni, kterou chceme vybudovat podle dochované historické podoby v Německu. Letos začínáme s palisádou kolem kultovního okrsku a v další etapě budeme stavět samotnou velkou svatyni,“ vysvětluje Blažek.  „V příštích dnech budeme v Radě kraje projednávat podporu této první etapy výstavby ze strany kraje. Předběžně dohodl hejtman Martin Netolický, že by se kraj a spolek podílely na nákladech po padesáti procentech,“ konstatuje Línek.
Začátek nového keltské sezóny roku 2023 zde plánují na poslední víkend v dubnu se svátkem Beltaine, ale ještě předtím se tu uskuteční několik menších akcí. Země Keltů by nemohla existovat především bez nezměrného úsilí dobrovolníků, podpory veřejných institucí, ale také soukromých investorů. Díky tomu jsou její plány ještě nejméně na dalších pět let hodně nabité. Máme se na co těšit.

„Společně za úsměv“ pro Rodinné centrum Mozaika Letohrad

Zákazníci prodejen Obchodního družstva Konzum mohou do konce roku přispět neziskovým organizacím. Letošní grantový program „Společně za úsměv“ prezentuje Oblastní charita pod č. 9 a výtěžek věnuje na nový dřevěný domeček do Rodinného centra Mozaika v Letohradě.
Děti jsou ve venkovním domečku rády -  učí se spolu mluvit, hrát si, spolupracovat, zažívají v něm pocit „bezpečného území“, jsou chráněny před počasím. Dosavadní domeček ale již v RC dosloužil, a tak tam budeme pořizovat nový.
Zákazníci mohou přispět do 31.12.2022 částkou 30 Kč u pokladny kterékoli prodejny Konzumu načtením kuponku č. 9, které jsou k dispozici přímo v prodejnách. Obchodní družstvo Konzum přišlo s filosofií zapojit své zákazníky do podpory neziskových organizací v roce 2005. Za dobu existence projektu se podařilo udělat mnoho dobrého pro desítky sociálních služeb v celém okrese a zejména pro klienty těchto služeb.