Českotřebovský deník 316/2022 (15/11)
Příběhy bezpráví na „Habrmance“ 

Jeden svět na školách organizuje v rámci svých rozsáhlých aktivit i Příběhy bezpráví - filmy o československých dějinách. Tento projekt žákům základních a středních škol zprostředkovává nedávnou minulost, dobu, kterou sice sami nezažili, ale která velmi výrazně ovlivnila a stále ovlivňuje jejich životy.
Třída 9. C zhlédla 10. listopadu 2022 dokument s názvem „Normalizační loutka“. Tento snímek se na dobu normalizace dívá dětskýma očima. Přibližuje svět školy, betonových hřišť a pionýrských schůzek, svět, který trestá každé vybočení z řady. Hlavní postava filmu má k hrdinství daleko, a tak volby, které v průběhu života činí, nejsou vlastně žádnými skutečnými volbami. Jako mnozí další i ona se stává šedou myší. Na dvou místech filmu má i divák možnost se zamyslet nad volbami hlavní postavy a rozhodnout o dalším pokračování příběhu.
Snímek, inspirovaný skutečnými událostmi ze života autorů, vznikl ve spolupráci společnosti Člověk v tísni a divadelního souboru Buchty a loutky. Loutkové pasáže byly proloženy mnoha archivními záběry.
V závěru našeho promítání jsme uzavřeli toto téma reflexí, která proběhla jak formou jednoho slova, tak ještě metodou R. A. F. T., která umožňuje žákům prostřednictvím dopisu vyjádřit emoce a sdílet své pocity s ostatními.  
Mgr. Eva Kohoutková ZŠ Česká Třebová, Habrmanova ulice

Další zajímavý seminář Pavla Stejskala o železnici

S Pavlem Stejskalem již rok procházíme zajímavosti ze světa železniční historie. Prošli jsme historii českotřebovského železničního uzlu, historii  tratě Brno - Česká Třebová,  zabývali jsme se problematikou železniční tématiky na poštovních známkách a také jsme absolvovali zajímavou exkurzi - komentovanou prohlídku železniční expozice českotřebovského městského muzea.  Železničních téma je opravdu dostatek na také to dnešní na semináři 15. listopadu bylo zajímavé. Pavel Stejskal nám ukázal jak dokonalý má přehled o (nejen parních) historických lokomotivách v České republice, ale také ba Slovensku, Rakousku, Německu a Polsku. Železnice přece je trvalou součástí historie našeho města a práce na dráze byla dříve zcela běžná prakticky v každé českotřebovské rodině.  Dnes se to poněkud mění, ale přesto je fenomén železnice pro Českou Třebovou velmi charakteristický. Zájemců o seminář je dostatek a bylo to také  na dnešním semináři.- Přednášená témata často vyvolávají diskuze, které se probírají ještě dlouho po přednášce. 


Kruhový objezd ve Skutči  

Zvýšení bezpečnosti silničního provozu ve Skutči bylo hlavním tématem jednání hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického s novým starostou města Jaroslavem Hetfleišem. Již s předchozím vedením města bylo domluveno budování kruhového objezdu na obchvatu Skutče na silnici II/358 v místě stávajícího křížení se silnicí II/306 směrem na Prosetín. Pardubický kraj měl již v letošním roce na tuto stavbu připravené finanční prostředky, avšak v rámci výběrového řízení nebyl mezi stavebními firmami o tuto stavbu v daném období zájem.
„S předchozím vedením města jsme se domluvili na vybudování kruhového objezdu místo stávající klasické křižovatky silnic II/358 a II/306. Jedná se o místo komplikované a nepřehledné pro všechny účastníky silničního provozu, které si rozhodně tento stavební zásah zaslouží. Bohužel jsme i přes vyčlenění finančních prostředků nenašli stavební firmu, která by tuto stavbu dokázala v letošním roce zrealizovat. S novým panem starostou jsme si potvrdili, že náš závazek platí i do příštího roku a uděláme maximum, aby se kruhový objezd podařilo postavit. Předpokládaná projektovaná částka je 13,5 milionu korun s tím, že město je i nadále připraveno se finančně na stavbě podílet v rámci vybudování chodníků a veřejného osvětlení částkou dva miliony korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický

Prezentuje se SOLEA Rybník 

Již více než 10 let jsme držiteli certifikátu IATF 16949, který definuje specifické požadavky na systém kvality podle ISO 9001 ve výrobě dílů pro automobilový průmysl. Klade důraz na procesně orientovaný systém založený na neustálém zlepšování, prevenci vad, na snižování odchylek od definovaného standardu a plýtvání v dodavatelském řetězci.
Procesy nastavené v souladu s tímto standardem nám umožnují nebýt standardní chráněnou dílnou zaměřenou pouze na základní kompletační a montážní operace, ale zapojit hendikepované lidi i do složitějších procesů.
Proto v naší nabídce služeb naleznete:
Lisovnu plastů solea.cz/lisovna-plastu vybavenou 7 vstřikovacími lisy s uzavírací silou 55-220t a certifikovanou dle IATF 16949:2016. Lisujeme velkosériové věci pro automotive výrobce, ale nebráníme se ani menším zakázkám. Máme zkušenosti s převodem výroby a přesunem forem od jiných výrobců.
Komplexní montáže solea.cz/montaz, v rámci kterých našim obchodním partnerům zajišťujeme celý proces od logistických vstupů, přes samotný proces montáže až po finální kontrolu.
Nástrojárnu solea.cz/nastrojarna, která se kromě údržby forem pro provozy lisovny plastů a kovů, zabývá také frézováním, soustružením nebo broušením.
Lisovnu kovů solea.cz/lisovna-kovu vybavenou 5 výstředníkovými lisy 35-160 tun včetně 2 automatických podavačů materiálu, kde zpracováváme materiály do síly až 6 mm. Speciální služby jako je omílání, tryskání nebo tampoprint.  To vše při zachování velmi příznivého poměru cena x výkon, s bonusem možnosti využití náhradního plnění solea.cz/nahradni-plneni.

Komunikace není jen mluvení

Aneb něco málo o problematice práce hospice Alfa - Omega...
Než si sestřičky ráno v kanceláři předaly informace, vrchní sestra Renata Prokopcová se zatím podělila o novinky ze služby: „Mám radost, že se nám dobře rozjela péče na Králicku. Navázali jsme tam první kontakty s lékaři, kteří hospicovou službu vítají. Ve větší míře také poskytujeme školení sestrám z jiných charitních hospiců nebo zaměstnancům domovů pro seniory. Zatím u nás bylo kolem dvaceti sestřiček z pěti organizací. Už se o nás ví. Díky letitým zkušenostem máme co nabídnout. Jsem pyšná na náš profesionální tým.“
Po chvíli sedáme s jednou z osmi hospicových sester, Kateřinou Jadrníčkovou, do auta, a vyjíždíme do vesničky Příluky. Je ukázkový podzimní den. Slunce dává vyniknout žlutým listům, červeným jeřabinám, hnědým plochám sklizených polí. Krajina nás symbolicky zahrnuje krásou odcházení. Jedeme za člověkem, který odchází ze života. Ten pán je starý a má u sebe svou milou pečující paní. Tak to ale není vždycky, jak říká Káťa: „Měli jsme období, že všichni naši pacienti byli do padesáti let. To bylo hodně náročné. Už proto je dobré, že se u pacientů střídáme. Každá rodina je jiná a také každá z nás přinese do rodiny něco jiného.“
Více se dočtete v celém textu s názvem
"MLČENÍM DÁVÁM DRUHÉMU PROSTOR PRO VLASTNÍ MYŠLENKY"

 S udržením sítě poštovních služeb v regionu by mohla pomoci krajská dotace

Zajištění dostupných poštovních služeb v Pardubickém kraji bylo tématem jednání hejtmana Martina Netolického s ředitelem divize státní poštovní služby České pošty Miroslavem Štěpánem. V Pardubickém kraji nyní funguje 196 provozoven České pošty, z nichž 39 je v režimu Pošta Partner. Do budoucna se očekává nárůst poboček tohoto typu, kdy je poštovní služba součástí například obecního úřadu či místní prodejny. Pardubický kraj pro podporu kvalitní poštovní sítě v regionu plánuje připravit dotační titul, který obcím či soukromníkům pomůže se zahájením provozu Pošty Partner.
„V našem kraji je 451 obcí a celkově 800 sídel, což je na velikost našeho kraje poměrně velké množství a historicky je u nás také hustá síť pošt. V tuto chvíli v regionu funguje celkem 196 provozoven České pošty, z nichž 39 je provozováno v režimu Pošta Partner. To znamená, že poštovní služby jsou zajišťovány například v rámci agend obecního úřadu či v místní prodejně. Je to cesta, jak udržet službu dostupnou občanům a zároveň snížit provozní náklady samotné České pošty, která se následně finančně podílí na provozu pobočky a navíc dodává technické zázemí pro její provoz. Pro příští rok navíc tyto finanční prostředky pro provozovatele Pošty Partner výrazně navyšuje,“ řekl hejtman Martin Netolický, který je zároveň členem dozorčí rady České pošty. „Abychom pomohli nejen obcím, ale například také provozovatelům místních obchodů s rozjezdem a následným provozem Pošty partner, rádi bychom v průběhu příštího roku spustili dotační program, do kterého bychom chtěli uvolnit částku tří milionů korun. Jedná se nejen o náklady na personál, ale také o pronájem, energie či dílčí stavební úpravy. Každý provozovatel by v tomto dotačním titulu mohl žádat jen jednou na vznik a první rok provozu pošty a v dalších letech by mohl být dílčím způsobem zvýhodněn v rámci dotačního titulu na podporu místních prodejen, pokud by takováto prodejna obsahovala právě Poštu Partner,“ nastínil hejtman Netolický základní obrysy možné krajské podpory. Konkrétní dotační titul bude nyní připraven tak, aby mohl být na jaře příštího roku vyhlášen.

Kalendář se prodává v Knihkupectví Kosmas, vc Papírnictví Vlasta Machová a v prodejně potraviny p. Dlouhá, Sadová ulice