Českotřebovský deník 318/2022 (17/11)
Nové video Českotřebovského deníku: Jaké byly Podzimní doteky 2022

Českotřebovská Taneční škola je známá daleko široko a také její aktivity. Mezi ně patří také Podzimní doteky, podzimní festival tance. Dva roky jsme se museli bez Podzimních doteků obejít a tak o to větší bylo letošní očekávání. Rozhodně nikdo z návštěvníků nebyl zklamán. Moderátorkou večera byla Magdaléna Zemková a zhostila se svého úkolu na výbornou. Pořad měl rychlý spád, dobrou zvukovou a světelnou režii a vnímavé publikum. Předkládáme ukázky z středečním představení ve středu 9. listopadu, které bylo obohaceno také o řadu vystoupení pozvaných hostů,a např. z Chrudimi. Mezi prezentovanými tanečními formacemi byly také ty, které úspěšně reprezentovaly Česko a českotřebovskou taneční školu na MS v rakouském Grazu. Bylo to skutečné taneční show a mělo u publika velký ohlas. Českotřebovský deník natočil na představení nejen reportáž, kterou uvedeme v krátkém čase, ale pořídil také záznam celého tanečního vystoupení, jeho sestřih z více kamer a zabere více času. Byl pořízen objemný obrazový materiál, jehož zpracování je otázkou několika dnů. (mm)

Druhá tráva a hosté v českotřebovském Kulturním centru

Fotografie ze zkoušky, vlevo Viktorin trio, vpravo Druhá tráva a Robert Křesťan. Jako poslední vystoupí  vzadu na připravených stupních  se svou skladbou - písní "Kam složíš hlavu" také českotřebovský pěvecký sbor Bendl, který tak nahradí v originále zpívající Spirituál kvintet, který už do České Třebové bohužel nikdy nedojede...
Křest desky Díl druhý -fotografie ze zákulisí, zato aktuální

Listopadové události 1989 v České Třebové. Už je to 33 let

Generální stávka 27. listopadu 1989 na tehdejším náměstí Sbratření. Foto Karel Šiller  

Metrans: hradby kontejnerů narůstají, kamiony neubývají, je tu nový jeřáb

Mnoho lidí se ptá, jestli není něco na kontejnerovém překladišti Metrans špatně, neboť stohy uskladněných kontejnerů narůstají do stále větší výšky. Také frekvence kamionů se zvětšuje a dříve stanovený limit ve stavebním povolení je mnohokrát překročen. Kamiony navíc dojíždějí stále ve větším počtu do areálu firmy Rozlivka, vznikají dopravní problémy a ničí městskou komunikaci, což v žádné dohodě není zohledněno. Město přitom  nemůže tuto dopravu jednoduše omezit. Výsledkem ovšem je že do údržby a oprav této komunikace město vynakládá svoje prostředky a ve městě, kde to je možná ještě víc potřeba se na rekonstrukcích komunikací nic nedělá. A tak se jen čeká, až bude Metrans rozšiřovat areál a do nákladů se pak započítá také  rekonstrukce komunikace.  Připomeňme také, že díky tomu všemu již v roce  21018 města vlastně za Metrans zaplatilo Pardubickému kraji ze svého dva miliony korun na rekonstrukce tehdejší objížďky na Zádolku, i když rozhodnutí o takto nevhodně stanovené objížďce učinil nadřízený odbor dopravy. A tak se vlastně těšíme, až Metrans začne budovat další novou část areálu.  Zatím byl postaven další čtvrtý jeřáb. O problematice Metransu  uvedeme brzo víc, článek o jeho současné práci píše Pavel Stejskal.

Zavírání „Mařenčiny“ Zlaté studánky

V sobotu dne 21.10.2022 se vydala hrstka milovníků přírody ke Zlaté studánce, která se nachází v lesích za Kozlovskou hájenkou. Počasí zrovna nepřálo, drobně mrholilo a tak sychravé počasí mnohé odradilo. Při procházce podzimní přírodou jsme se obdivovali kráse zbarvených stromů, šustění padajícího listí a ztichlému lesu.  Toto roční období vytváří v přírodě úchvatné barevné scenérie, které upoutávaly naší pozornost. Procházka podzimní přírodou zkrátka stála za to.
Podzim je v plném proudu a přichází čas, kdy se příroda ukládá k odpočinku. Zatímco tradiční jarní otevírání studánek je spojeno s radostí a svěžestí jara, na podzim se udržuje tradice jejich zavírání. A tak cílem naší procházky bylo pramen Zlaté studánky vyčistit a symbolicky uzamknout, uložit pramen k zimnímu spánku.
U samotné studánky nás čekalo překvapení v podobě nově opravené stříšky nad pramenem a nového posezení nad studánkou. Proto bychom tímto chtěli poděkovat Lesům ČR Litomyšl za provedenou opravu, kterou si pramen opravdu zasloužil. U studánky jsme také zavzpomínali na zakladatelku a členku ČSOP Zlatá studánka paní Marii Pechancovou, která by se v říjnu dožila 90 let.
Studánek u nás v posledních letech rapidně ubylo. Jsou však důležitým doplňkem přírody. Přitom s jejich údržbou nebo obnovou může pomoci každý z nás.   ZO ČSOP Zlatá studánka

V sobotu přivezou vánoční strom

Za týden začne advent a na ten je třeba se připravit. Už je nejvyšší čas. Proto se už v předstihu připravuje vánoční výzdoba a nezbývá než na náměstí vztyčit  vánoční strom.  Obvykle jde vždy o termín týden před jeho rozsvícením. Také letos se vše připravuje na sobotu, v Moravské ulici to nakonec oznamují i dopravní značky které mají zajistit průjezdnost Moravské ulice na Staré náměstí pro nadměrný náklad. Přijede  v protisměru, ale určitě mu to odpustíme. Je to nejkratší cesta. zajímavé buje také sledovat jak se jej podaří s pomocí techniky vztyčit....

Čekají nás deštivé a blátivé dny
(a také  kluzké a blátivé travnaté "chodníky" na městském hřbitově)

První zkušenost jsem získal dnes, neprší dlouho a přitom se už se schůdnost některých cestiček na městském hřbitově velmi zhoršuje. Ty špatné dny nás ještě čekají, ale zároveň ještě máme čas, aby do vánočních svátků, kdy budou opět  na hřbitov proudit davy lidí, ještě  nějak schůdnost alespoň těch nejfrekventovanějších cestiček vylepšili.
Když se budoval v roce 1905 městský hřbitov, tak stavitel Plašil měl za úkol současně vybudovat základní síť vyštětovaných cest.
Dnes už to asi neplatí, protože nové úzké cestičky mezi malými hroby v nově budované části hřbitova žádné zpevněné chodníky neobsahují, nebudují se a nikdo to nepožaduje. 
A právě tou nejnavštěvovanější lokalitou na hřbitově je je tato vlastně nově budovaná část hřbitova, právě sem přichází největší davy. Právě zde hoří i dnes nejvíce svíček, i když část je jich už elektrických.
Nejhorší situace byla před dvěma lety na Vánoce 2020, kdy šlo vlastně i o zdraví, z tohoto dne jsou i připojené fotografie. Dnes byly trávníky na chodnících také uklouzané, ale bláto zatím jen v několika lokalitách.
Loni se Vánoce vydařily, byly na suchu a tak se asi na problém zapomnělo. Hřbitov je v péči společnosti Ekobi, v budově krematoria sídlí hřbitovní správa, která má na úpravu hřbitova také plánovaný rozpočet.  Počítá ovšem především se sekáním a úklidem trávy a odpadu, opravu oplocení, řeší opuštěná hrobová místa. Problematikou rekonstrukce chodníků mezi hroby se nezabývá. Hřbitov je ve svahu, a mokrý či zablácený uklouzaný trávník se tak stane problémem ve schůdnosti, který by měl být ošetřen. Nezapomínejme také na tento problém....
Když chcete vědět, jaký vztah má město ke své historii, dojděte se podívat na hřbitov....  (mm)

Kraj a město budou spolupracovat při stavbě parkovacího domu v pardubické nemocnici

Řešení parkování v oblasti Pardubické nemocnice a širšího okolí bylo hlavním tématem jednání hejtmana Martina Netolického s pardubickým primátorem Janem Nadrchalem, náměstkem pro oblast dopravy Janem Hrabalem a starostou Městského obvodu Pardubice IV Janem Procházkou. Výsledkem je shoda na oživení myšlenky vybudovat v areálu Pardubické nemocnice parkovací dům. Pro jeho stavbu by mohla být použita metoda PPP, tedy zapojení soukromého sektoru.
„V rámci města Pardubice realizujeme v tuto chvíli největší investice v historii, které dosahují až tří miliard korun. Největší z nich je budova centrálního urgentního příjmu v Pardubické nemocnici, která se stane dominantou celého areálu. Samozřejmě si uvědomujeme, že nejen v rámci realizace této stavby je v okolí nemocnice komplikované parkování, a to i přesto, že je napojena na veřejnou dopravu. Proto jsme v minulosti řešili vybudování parkovacího domu pro rozšíření kapacit parkování uvnitř areálu. V rámci stávajících možností rozpočtu kraje však tato stavba momentálně není realizovatelná, a proto se nabízí otevření debaty o možné spolupráci v rámci takzvaného PPP projektu, tedy se zapojením soukromého investora. Tuto myšlenku bych v nejbližší době rád blíže projednal s kolegy z krajské rady, abychom ji případně mohli dále rozvíjet. S vedením města jsme se shodli na tom, že bychom následně vytvořili pracovní skupinu, která by návrh dále projednávala a připravovala,“ řekl hejtman Martin Netolický.
O jednání na téma parkování u nemocnice požádal starosta Městského obvodu Pardubice IV Jan Procházka. „V rámci našeho obvodu se potýkáme se zhoršenou možností parkování pro rezidenty, jelikož řada míst je obsazena lidmi, kteří přijíždějí do nemocnice. Parkovací dům v areálu by tuto situaci zcela jistě vylepšil a jsem rád, že kraj je otevření debaty nakloněný,“ řekl Procházka, se kterým souhlasil také primátor Jan Nadrchal. „Parkovací domy momentálně řešíme také v rámci městských plánů a ten, který by mohl stát u nemocnice je jednoznačně velmi důležitý nejen pro nemocnici jako takovou, ale pro celou oblast, v rámci které buduje soukromý investor bytové domy. Proto budeme s krajem maximálně spolupracovat tak, aby se tato myšlenka mohla úspěšně posouvat. Vzhledem ke stavu veřejných financí je zcela pochopitelné, že ani kraj, ani město nemohou tento parkovací dům budovat čistě ze svých finančních prostředků,“ uvedl primátor. Náměstek pro oblast dopravy Jan Hrabal navíc upozorňuje na závazek města zavést v lokalitě rezidenční parkování. „Jedná se o jednu z podmínek spolupráce se soukromým investorem, kdy do roku od zprovoznění bytových jednotek v areálu Tesly musíme v lokalitě zavést parkovací zóny. Proto je logické, že podporujeme myšlenku zvýšení kapacity parkování u nemocnice, což by nám logicky uvolnilo ruce v dalších oblastech čtvrtého městského obvodu,“ uzavřel téma Jan Hrabal.

Beata Hlavenková míří na předvánoční koncert do Svitav

Beata Hlavenková, pianistka, skladatelka, zpěvačka, aranžérka a producentka, je jednou z nejvýraznějších současných muzikantek s nezaměnitelným nadžánrovým autorským rukopisem. Svůj vánoční projekt a album Bethlehem představí 8. prosince v Alternativním klubu Tyjátr ve Svitavách. Vstupenky na koncert ve Svitavách zakoupíte v prodejní síti smsticket.cz
„V naší dramaturgii se snažíme divákům neustále rozšiřovat hudební obzory. Myšlenku na koncert Beaty Hlavenkové nosíme již delší dobu, protože její hudba doslova prostoupí duší a zanechá nádherný otisk. Věříme, že posluchači budou z Beatina předvánočního Bethlehemu nadšeni a odnesou si z klubu zážitek na celý život, nebo alespoň do dalšího vystoupení této úžasné zpěvačky a skladatelky,“ říká pořadatel akce Vladislav Steinbauer.
Beata Hlavenková, pianistka, skladatelka, zpěvačka, aranžérka a producentka, je jednou z nejvýraznějších současných muzikantek s nezaměnitelným nadžánrovým autorským rukopisem. Její hlavní devízou je odvaha – odvaha experimentovat, hledat nekonvenční harmonie a aranžmá. Žánrová svoboda, opírající se o hluboké povědomí o jazzu, moderní klasické hudbě, popu i písničkářství, se ve všech jejích projektech prolíná s jasně rozpoznatelnou soustředěnou a citlivou interpretací. A přesně takové je i Hlavenkové album Bethlehem, které obsahuje především originálně upravené, či spíše re-komponované lidové vánoční melodie české, anglické, polské, německé či francouzské provenience, jakož i několik Vánocemi inspirovaných vlastních skladeb, vše v autorčině vlastním provedení sólového klavíru. Koledy takto přetavené do nové originální podoby autorčiným jasně rozpoznatelným rukopisem přinášejí hluboký hudební zážitek.  Více facebook.com/hlavenkovabeata