Českotřebovský deník 320/2022 (19/11)
Nové video Českotřebovského deníku: Byli jsme na 61. Jabkancové pouti

Aktuálně uvádíme asi 22minut dlouhou reportáž z letošní Jabkancové pouti, v pořadí už šedesáté prvé, která byla v mnohém stejná a v mnohém jiná. Nebylo např. už tradiční Jabkancové šlapeto, místo něho byla Jabkancová sešlost, která ukázala že inovace se nevyhýbá ani Jabkancové pouti.  Každým rokem se ukazuje, že stále důležitější je také Jabkancový trh, který za pár let povede až pod Studenou hůru. Termín poutě je velmi vhodný, v tu dobu se toho jinde mnoho neděje, ještě není advent a přitom zde můžete mnoho koupit i na Vánoce. Českotřebovský deník ve videu využil také svůj archiv a v závěru reportáže tak ukázal jaké to byl na Jabkancových poutích dříve, když vystupoval Jirka Musílek, Mirek Daniel, Jiří Jireš, Vláďa zoubek Petr Skalický atd.  Na Jabkancové se také hodně fotilo, proto bude také následovat i fotoreportáž, to zase v dalších dnech. A přidáváme také další tituly z naší filmotéky: "vzpomínková videa" na dřívější ročníky Jabkancových poutí. Vedle aktuálního dění si tedy můžeme i zavzpomínat jaké to bylo loni nebo třeba před deseti lety....  Ještě uvedu vzpomínková videa. První dvě jsou z loňského roku. Další budou zítra. (mm)

Jabkancová pouť, v pořadí už šedesátá první

Některé roky byly vynechány, proto nechám přesnější vyčíslení na Martinu Šebelovi, který pilně připravuje o historii Jabkancových poutí novou publikaci. Vyjde až v příštím roce 2023.  Z té letošní pouti  zatím jako připomenutí přidán několik snímků z dopoledne, kdy sněhem pocukrovaná sv. Kateřiny vítala první návštěvníky. Začínalo se opravdu brzo ráno. (Fotografie z FB Josefa Kopeckého) Současně pracuji na přípravě krátkého "Jabkancového" videa a fotoreportáže.  Jabkancovou pouť si tak budeme moci prohlédnout důkladně. Nakonec tomu tak bylo i v minulých ročnících, také tato videa  si připomeňme, ať můžeme srovnávat... (mm)

Rezidentní stání je třeba rozšířit o další oblasti! 

Proč to je tak akutní? Pokud nedojde k regulaci vyhlášením dalších lokalit pro rezidentní stání, tak dojde k rychlému zaplnění těchto prostor zdarma parkujícími vozidly a rezidenti tím o možnost zde parkovat svá vozidla "ve svém teritoriu" přijdou. To hrozí po neuváženém zrušení v říjnu vyhlášené novely nařízení o placeném státní novou městskou radou. Ta si tímto rozhodnutím "nadělila" před koncem roku ještě jednu další starost navíc. Typickým příkladem je vnitroblok Felixova ulice, který byl v loňském roce po létech příprav upraven nákladem cca 1 milion korun a kapacita pro parkování se hodně zvětšila - viz fotografie znázorňující stav lokality v roce 2021 (vlevo) a nyní v roce 2022 (vpravo). 
Téměř okamžitě po dokončení úprav byl tento prostor zaplněn zdarma parkujícími vozy majitelů odjinud. Současně můžeme sledovat, že se současně podstatně zvětšil počet uvolněných míst v nedalekém podzemním parkovišti To se pak negativně se projevuje na ekonomice parkování pro Eko Bi. Tato společnost má dopravní terminál v pronájmu, ročně musí městu zaplatit cca 1,8 mil. korun a musí na to vybrat právě z parkovného. Zatímco na jiných placených parkovištích ve městě jde o příjem města, tak příjem za parkování v podzemí terminálu  jde do pokladny společnosti Eko Bi. Fotografie tedy ukazují, jak město a Eko Bi přichází o parkovné v terminálu a jak rezidenti přichází o vybudovaná parkovací místa. K tomu přece úprava vnitrobloku nesloužila ! Podobně to je i v dalších lokalitách, tady je rozdíl nyní nejmarkantnější.
Připomeňme ještě jeden problém. Před lety dřívější autobusový dopravce ICOM Transport vlastně dal Českotřebovské radnici jakési ultimatum, tedy datum, do kterého bude tolerovat parkující vozidla v Sadové ulici, která překáží plynulému a bezpečnému provozu. To se "vyřešilo" prakticky jen změnou dopravce. Bus Line má jiné starosti a zatím toto nevyžaduje. Všichni, kteří Sadovou ulicí denně jezdí, potvrdí, že zde je situace neúnosná a že je třeba parkování řešit mimo tuto komunikaci.  K tomu mělo sloužit parkoviště pod hudební školou, "vnitroblok Felixova" a případě i prostory za domy v ulici na Strouze, nyní "obsazené" nevyužívanými sušáky na prádlo. Obecně řešeno - mělo pomoci rozšíření rezidentního parkování také v těchto oblastech. Aktuálnost této změny se nezměnila. Podle zákona 361/2000Sb přece není Sadová ulice pro parkování vozidel dostatečně široká...
Fotografie současně ukazuje, že by bylo třeba provést dodatečnou opravu povrchu tohoto nového parkoviště na několika propadlých místech. Práce byla provedena přece dodavatelsky a vady by měly by být reklamovány.  (mm)

Vánoční strom zdobí Staré náměstí - příprava na advent začíná naplno

Je sobota 19. listopadu. Za týden začíná advent a tak je nejvyšší čas všechno poctivě připravit. Pravidelně týden před zahájením adventu a rozsvícením Vánočního stromu probíhá složitá technická a logistická operace, při které je vybraný strom, letos rostoucí na západ od města  jednak odříznut, s pomocí techniky opatrně naložen tak aby se nepoškodil a převezen na místo "posledního obdivu" na Staré náměstí. Poslední cestu Vánočního stromu máme  na příjezdu do České Třebové od Zhoře zachycenu na krátkém videu, zajímavá je "velká technika" nutná na jeho postavení. 
 I letos se přesun a postavení vánočního stromu na náměstí do připravené lokality dobře podařila, stejně jako v jiných letech. A tak již odpoledne davy lidí, které procházely přes Staré náměstí  na Jabkancovou pouť směr Kostelíček, mohli obdivovat jeho zatím přírodní krásu.  Mnozí se taky zastavili u zdejšího otevřeného stánku, bylo zde celé odpoledne docela plno. 
Na náměstí už netrpělivě čeká zvedací plošina, která bude zajišťovat zdobení, během zbývajícího týdne se to jistě podaří. Ozdobený strom zde budeme moci prohlížet nejméně jeden a půl měsíce. Bude také svítit, i když je letos vše drahé, tak přece jsou Vánoce jen jednou za rok a tu radost z rozsvíceného stromu si vzít nedáme. Pro škarohlídy uvedenu je to, že nakonec s cenou nepatrně pomůže grant ČEZ Distribuce.
Za týden na první adventní neděli 27. listopadu v 16:30 hodin se uskuteční slavnostní rozsvícení stromu a hned poté v 17 hodin  v Městském muzeu bude zahájena adventní výstava s názvem "Když se čas zpomalí". Foto Josef Kopecký.

Kraj by chtěl podpořit farmářské trhy v regionu

Propagace regionálních výrobců potravin byla tématem jednání hejtmana Martina Netolického s vedením Zemědělského družstva Sloupnice. Jednou z možností je vytvoření krajem garantovaných farmářských trhů, na kterých by se prezentovali právě producenti z regionu.
„Dlouhodobě se snažíme podporovat naše regionální producenty, a to prostřednictvím podpory místních prodejen s finanční bonifikací při stanovené nabídce lokálních produktů. Vedle toho podporujeme soutěže jako MLS Pardubického kraje a Regionální potravina Pardubického kraje, kterým se snažíme dávat prostor na krajských akcích. Nyní bychom chtěli otevřít debatu na téma krajem garantovaných farmářských trhů, které by se mohly stát součástí tradičních akcí ve větších městech v regionu, ale mohly by fungovat také zcela samostatně jako nový produkt. Součástí by měl být certifikát, který by potvrzoval, že daný produkt je opravdu z našeho regionu,“ řekl hejtman Martin Netolický. 
(TZ - ilustrační obrázek z farmářských trhů v ČT v roce 2021.)

Žamberk pokračuje v přípravě na stavbu zimního stadionu

Hejtman Martin Netolický navštívil v pátek společně se senátorem Petrem Fialou Žamberk, kde jednal s novým starostou Jiřím Mencákem a místostarostou Ondřejem Jirešem o rekonstrukcích silnic v okolí města či o plánu města na vybudování zimního stadionu.
„V Žamberku a okolí se bavíme především o modernizaci silnice II/310 z Letohradu přes Lukavici až po Žamberk. V příštím roce by bylo dobré dokončit zbývající úsek směrem ne Letohrad, tedy na křižovatku směrem na Písečnou, což je investice v předpokládané hodnotě 20 milionů korun, a následně bychom v několika etapách mohli pokračovat směrem na Žamberk. Město v této souvislosti připravuje vybudování chodníků, a proto je nutné, aby se obě tyto investice časově potkávaly,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který se starostou Mencákem hovořil také o opravě části silnice III/31911, tedy Tyršovy ulice od křižovatky se silnici I/11 až po most přes Divokou Orlici. „Oprava tohoto úseku od křižovatky se silnicí I/11 směrem na Klášterec a Kunvald je pro město poměrně důležitá i z toho důvodu, že má připraven projekt na opravu chodníků a vybudování veřejného osvětlení. Předpokládaná hodnota opravy je přibližně 10 milionů korun. Domluvili jsme se s vedením města, že budeme dále pracovat na tom, aby se podařilo obě investice časově potkat,“ řekl hejtman.
Velkým tématem v Žamberku bylo v uplynulém období vybudování zimního stadionu. „Původní projekt doznal v rámci nutných úspor velmi výrazných změn, jelikož s velkou pravděpodobností nebude možné čerpat státní či evropské dotace. V tuto chvíli je předpokládaná hodnota 69 milionů korun včetně daně. Jedná se o zastřešení kluziště s otevřenými bočnicemi a nezbytným zázemím pro sportovce s možností pokračování rozvoje v dalších etapách. Vzhledem k tomu, že se jedná o investici s přesahem do celého regionu, tak jsme v rámci našich finančních možností připraveni pomoci,“ vysvětlil hejtman Netolický. (TZ)
Obrázek: vizualizace původního záměru na ZS v Žamberku z roku 2021. Národní sportovní agentura dotaci neposkytla