Českotřebovský deník 323/2022 (22/11)

Senioři ČR - nástupce dřívějšího Svazu důchodců trvale aktivní

V České Třebové vznikla místní organizace  po samotové revoluci již v dubnu 1990 tři měsíce po ustavení organizace celostátní.  Svaz důchodců České Republiky byl založen 17. ledna 1990 jako nestranické občanské sdružení s veřejně prospěšnou činností. Ustavující schůze místní organizace v České Třebové se konala 3. dubna 1990 v 15 hodin v jídelně Ústavu pro zpracování chemických vláken a následně 11. dubna v místnostech Občanského fóra v Nádražní ulici č. 876 (bývalé sovětské vojenské komandatury).  V té době měla organizace 17 členů, v čele s předsedou Břetislavem Bláhou. Dalšími zakládajícími členy byli Milada Bouchalová, Františka Dohnalová, Stanislava Balcarová, M. Gregorová, Ludmila Holá, Věra Havelková a Karel Vais.
V dnešní době  se stala organizace Svazu důchodců pobočným spolkem, který součástí  spolku Senioři České republiky a má více než 400 členů. Je významným partnerem města při zajištění kulturního využití pro seniory. Prostřednictvím DDM Kamarád město organizuje právě ve spolupráci se Seniory ČR kurzy Univerzity třetího věku, které využívají také zájemci z okolních měst a obcí, např. výtvarné kurzy. Po rozšíření prostor pro DDM v nové budově Paleta  v ulici Na Strouze (v bývalé budově Úřadu práce mají dnes Senioři k dispozici jednu místnost v přízemí, kde mohou realizovat výborovou činnost nebo práci menších zájmových uskupení a nemusí za využití prostor nic platit.
Město každý rok pořádá pro tento spolek oslavu Dne seniorů v Kulturním centru, spolek opět dostane všechny prostory k dispozici zdarma. Zveřejněný celoroční  plán práce ukazuje na to, jak je činnost spolku bohatá, byť byla v uplynulých dvou letech negativně ovlivněna covidem a obavami z šíření nemoci právě mezi seniory. Letos byly organizovány i další akce, které ani nebyly součástí celoročního plánu, zvláště v období před komunálními volbami. Snad díky tomu také byla předsedkyně spolku zvolena jako zastupitelka města za 3PK. Společně s s hejtmanem Martinem Netolickým senioři uskutečnili akce navíc právě v průběhu září.
Probíhá úzká spolupráce s dalšími organizacemi (Sokol, Svaz tělesně postižených, Svaz postižených civilizačními chorobami, Svaz nevidomých, SONS). Členové spolku Senioři ČR zajišťují dozor při pořádání výstav v Kulturním centru v období Vánoc a Velikonoc a pomáhají při různých veřejných akcích a pečení perníčků na tyto výstavy. Velmi aktivní je také místopředseda organizace František Smejkal, který neustále přemýšlí, jak obohatit sportovní činnost seniorů. Pohyb by neměl chybět ani lidem ve vyšším věku.  Velmi bohatý je výčet společných  výletů. Mají turistické, kulturní i nákupní cíle.  9. listopadu to např. byl zájezd do divadla v Pardubicích, nyní 30. listopadu je v plánu např. zájezd do polské lokality Kudova Zdroj.
(Foto z oslavy Dne seniorů 2022)
Výbor spolku Senioři Česká Třebová:
Kroftová Miloslava – předsedkyně  Smejkal František – místopředseda Ing. Jitka Jantačová – hospodářka  Ing. Helena Bartáková – zapisovatelka  Dana Plchová – matrikářka
Revizní komise  Eva Borýsková – předsedkyně Alena Kubíková – členka RK Ivana Jezdinská – členka RK

Silnice II/315 Ústí - Skuhrov zase průjezdná                 


Všechny objížďky mohly být zrušeny a odvolány, trasa z České Třebové na Skuhrov je zase bezpečnější. Silnice má nový povrch i nové vodorovné značení. Tím byla po kvalitním povrchu zprůjezdněna celá trasa Ústí - Lanškroun a mělo by se to projevit io na poklesu dopravní frekvence v České Třebové. Jenže kamionů se to netýká a ty nás ve Třebové zlobí nejvíc.
Pro investora , kterým je Pardubický kraj přinesla rekonstrukce tohoto úseku honě starostí. Bylo třeba získat nového dodavatele, předchozí vybraný Metrostav musel být na základě soudního verdiktu z veřejné zakázky vyloučen. Přineslo to zdržení. Tím bylo třeba prodloužit získané stavební povolení. A prodloužení bylo zase napadnuto orlickoústeckým zastupitelem Jaroslavem Řeháčkem, který je vlastníkem jednoho z pozemků přes který prochází kabelové vedení CETIM. A tak se stavělo a ještě nebylo rozhodnuto. Rozhodnutí o tom, že je vše v pořádku a odvolání je neúčinné přišlo, až  když se stavba dokončovala. Bylo také zveřejněno i na úřední desce našeho městského úřadu.
Ještě o tom, že odkládání rekonstrukce tohoto Úseku Skuhrov - Knapovec - Ústí n.O. mělo také negativní vliv na dokončení rekonstrukce silnice 314512 Skuhrov - Česká Třebová. Původní předpoklad, že po dostavbě nového mostu přes Třebovku a rekonstrukci Podbranské/Hýblovy ulice bude rychle pokračovat také úprava Lidické ulice až na konec intravilánu města vzal za své, odložil se na neurčito. Přitom město s úpravou tohoto úseku počítalo a již předem připravilo dokumentaci a stavební povolení na stavbu dešťové kanalizace včetně rekonstrukce chodníků a osvětlení. Realizováno je jen osvětlení, které bylo dokončeno ještě v roce 2020 současně s Podbranskou ulicí. Chodníky dělat nelze, protože předpokládají předchozí rekonstrukci vozovky, což je krajská investice. A tak se odkládala, neboť kraj počítal s Lidickou ulicí jako objížďkovou trasou v době přestavby II/315. 
Mezitím kraj upřednostnil rekonstrukci Kubelkovy ulice, už nyní má vysoutěženého dodavatele, společnost Eurovia. Tato akce proběhne v příštím roce, letos byla provedena jen příprava v podobě přetrasování vodovodu. Z toho vyplývá, že těžko očekávat současně úpravu ulice Lidické, ta bude muset počkat. Její stav také ještě není kritický. Daleko horší je úsek silnice III/31512 nahoře nad Skuhrovem od skuhrovské vodárny, kde je kolem silnice také těsné stromořadí, tam se auta těžko vyhýbají a povrch silnice je zde velmi nerovný. Pokud by se tedy mělo něco zlepšovat, tak především právě zde. Myslím, že to silničáři dobře vědí, byly zde i vážné nehody. A dokonce je určitá možnost na nějakou opravu v dohledu. V rámci rekonstrukcí se vždy nějaké peníze odkládají na úpravu objížďkové trasy. A ta vedla právě tímto nejhorším úsekem a zasloužila by si tedy úpravu, t.j. aby se peníze na opravy objížděk využily právě zde. Asi bude třeba také odstranit některé stromy. Jsou zde totiž opravdu nebezpečné.  (mm)


Krajský rozpočet je připraven na zásadní investice i posílení dotací.

V prosinci jej projednají zastupitelé 


Radní Pardubického kraje na svém pondělním jednání schválili návrh rozpočtu na rok 2023. Ten na příjmové stránce počítá s částkou 16,312 miliard korun, na výdajové pak 16,091 miliardy korun. Kraj však může samostatně hospodařit jen s částí těchto prostředků, protože návrh rozpočtu zahrnuje průtokovou dotací Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy ČR na přímé náklady ve školství, tedy primárně platy ve všech stupních vzdělávání a bez ohledu na zřizovatele, a to ve výši 10,285 miliardy korun. Z hlediska daňových příjmů, které činí pět miliard korun, se kraj opět drží konzervativního přístupu a nastavuje je pod predikcí Ministerstva financí ČR tak, aby případně bylo možné reagovat na aktuální stav ekonomiky. Na základě reálných daňových příjmů roku 2022 pak lze navíc očekávat posílení investic o minimálně 700 milionů korun na počátku roku příštího. Návrh rozpočtu bude nyní předložen finančnímu výboru a 13. prosince také krajskému zastupitelstvu.
„Díky zastropování cen energií jsme mohli nastavit předpokládanou výdajovou stránku a zahájit tak přípravu rozpočtu. V rámci příjmové stránky opět jdeme cestou konzervativního přístupu, kdy se nedržíme predikce Ministerstva financí ČR, ale jsme záměrně pod ní, abychom v případě jakéhokoliv výkyvu nemuseli výrazně zasahovat do provozních a investičních kapitol. Tento přístup se nám již několikrát vyplatil, a proto v něm budeme nadále pokračovat. Zatímco ministerstvo předpokládá pro náš kraj v příštím roce daňové příjmy ve výši 5,7 miliardy korun, tak v našem návrhu pracujeme s částkou mírně přesahující pět miliard korun daňových příjmů,“ řekl hejtman Martin Netolický s tím, že na jednom z prvních krajských zastupitelstvech bude do rozpočtu zahrnuto zvýšené daňové inkaso. „Vše nyní nasvědčuje tomu, že budeme do rozpočtu schopni zapojit minimálně 700 milionů korun, což jsou prostředky, které budou využity na financování vlastních investičních akcí kraje a na spolufinancování evropských projektů. Výrazně z těchto prostředků plánujeme posílit investiční akce v oblasti dopravy na modernizace a opravy silnice II. a III. tříd,“ sdělil hejtman.
Ten také zdůraznil, že kraj zohledňuje zvýšené ceny nejen energií také v rámci dotačních titulů. „Již v době počínající koronavirové pandemie, kdy jsme byli nuceni udělat určitá úsporná opatření v rámci vybraných dotačních titulů jsme avizovali, že se postupně budeme snažit dostat na předkrizová čísla. To se děje v rámci letošního roku, jelikož navyšujeme dotační tituly o 20 procent, protože se na nás obrací pořadatelé akcí, ale také obce s tím, že náklady rostou de facto ve všech položkách. Chceme tak přispět k tomu, aby kulturní, společenský a sportovní život toto nelehké období přežil,“ přislíbil hejtman, který je v krajské radě zodpovědný právě za finance a rozpočet.
    Zastupitelé Pardubického kraje

    Ing. Jan Hrabal  Zvolen za: ANO 2011
    Mgr. Milan Chvojka Zvolen za: ANO 2011
    Ing. Bc. Oldřich Jedlička Zvolen za: ANO 2011
    Robert Klčo  Zvolen za: ANO 2011
    Ing. Martin Kolovratník Zvolen za: ANO 2011
    Lukáš Malina  Zvolen za: ANO 2011
    Ing. František Pilný, MBA  Zvolen za: ANO 2011
    Jan Procházka  Zvolen za: ANO 2011
    Jiří Rejda, DiS.  Zvolen za: ANO 2011
    Pavel Štefka  Zvolen za: ANO 2011
    JUDr. David Švec  Zvolen za: ANO 2011
    Josef Bidmon  Zvolen za: 3PK
    Petr Fiala   Zvolen za: 3PK
    MUDr. Pavel Havíř  Zvolen za: 3PK
    Josef Kozel  Zvolen za: 3PK 
    Miroslav Krčil, DiS.  Zvolen za: 3PK
    Mgr. Radko Martínek  Zvolen za: 3PK
    JUDr. Martin Netolický, Ph.D. Zvolen za: 3PK
    Ing. Lenka Pařízková  Zvolen za: 3PK
    Pavel Čížek  Zvolen za: ODS a TOP 09
    Michal Kortyš  Zvolen za: ODS a TOP 09
    Ing. Alexandr Krejčíř  Zvolen za: ODS a TOP 09
    PhDr. Magda Křivanová  Zvolen za: ODS a TOP 09
    PharmDr. Jiří Skalický,  Zvolen za: ODS a TOP 09
    Ing. Michal Sláma, MBA  Zvolen za: ODS a TOP 09
    Mgr. Petra Šimečková  Zvolen za: ODS a TOP 09
    Ing. Ladislav Valtr, MBA  Zvolen za: ODS a TOP 09
    Radomil Kašpar  Zvolen za: KPK
    Ing. Roman Línek, MBA  Zvolen za: KPK
    Mgr. Magdaléna Peterková  Zvolen za: KPK
    Mgr. Petr Řezníček  Zvolen za: KPK
    Mgr. Bc. David Šimek, MBA  Zvolen za: KPK
    Ing. Pavel Šotola  Zvolen za: KPK
    René Živný  Zvolen za: KPK
    Jiří Ducháček   Zvolen za: Piráti
    Bc. Daniel Lebduška  Zvolen za: Piráti
    Andrea Linhartová  Zvolen za: Piráti
    Ing. Filip Mezera, Ph.D.  Zvolen za: Piráti
    Andrej Ramašeuski  Zvolen za: Piráti
    Mgr. Lenka Španihelová  Zvolen za: Piráti
    Mgr. Libuše Vévodová  Zvolen za: Piráti
    Ing. Jiří Hájek  Zvolen za: STAN
    Oldřich Koblížek  Zvolen za: STAN
    Ing. Michaela Matoušková, MPA  Zvolen za: STAN

Na pátek 25. 11. v 18 hodin připravujeme divadelní premiéru
NICOLAS BEDOS: DO ZDI  

Záznam z představení inscenace Divadla EXIL "DO ZDI" na Národní přehlídce seniorského divadla v České Třebové dne 11. listopadu 2022.
Hrají Věra Pojmanová a Alexandr Gregar. Režie Kateřina Fikejzová Prouzová. Autor Nicolas Bedos, překlad Jaromír Janeček, revize a úprava textu Alexandr Gregar. Natočil Českotřebovský deník, listopad 2022
Premiéra bude na webu přístupná od 18 hodin. Vzhledem k omezení autorským právem bude inscenace na webu Českotřebovského deníku ke shlédnutí pouze do nedělního večera  27. 11. 2022 do 24 hodin.

Adventní nabídka  na památkových objektech východních Čech

V Rudrově mlýně v Babiččině údolí od 1.–4. 12. provedou návštěvníky obdobím Adventu a Vánoc na českém venkově členové folklorního souboru Barunka. V budově vodního mandlu v sousedství mlýna se bude, jako každý rok, konat malý adventní trh, kde lze zároveň posedět v hospůdce s tradičním sortimentem občerstvení. Na závěr doporučujeme nahlédnout do „štědrovečerně“ vyzdobené Babiččiny světničky na Starém bělidle.
29. 11. – 2. 12. a 6.–9. 12: státní zámek Náchod – Adventní prohlídky pro objednané skupiny. Přijďte si v předvánočním čase odpočinout či načerpat inspiraci na náchodský zámek. Slavnostní atmosféru si letos můžete spolu s námi užít ve vybraných prostorech schaumburského okruhu. Jak slavili svátky přední aristokraté Evropy? Jaké zvyky se dodržovaly? A jak si schaumburské děti užívaly zimního období? To vše se dozvíte ve vánočně vyzdobených interiérech druhého patra zámku. Dorazte teple oblečeni, těšíme se na viděnou. Prohlídky pro děti ze základních a mateřských škol i jiné objednané skupiny. Nutná rezervace prohlídky alespoň 3 dny předem na tel.: 773 771 818, nebo e-mailu nachod@npu.cz.
Pardubicko láká na zámky Slatiňany a Litomyšl. Nově zpřístupněné zámecké interiéry v přízemí zámku Slatiňany během prosincových dnů představí nejen osudy knížecí rodiny Auerspergů, ale také průběh svátečních dnů na konci roku v zámeckém prostředí. Prohlídka Vás zavede do hostinských a společenských prostor a nahlédnout budete moci také do zámecké kuchyně.
Jak se slavily Vánoce ve šlechtických kruzích, případně jestli aristokraté mysleli také na své sloužící – tyto otázky budou jistě zodpovězeny během prohlídek vánočně vyzdobených interiérů zámku Litomyšl, a to 10.–11. 12. a 17.–18. 12.


Skutečští myslí i na kulturu, památky a sociální služby 

Pardubický kraj podporuje obce prostřednictvím dotací také v oblasti kultury, památek, sportu a cestovního ruchu. Například Skuteč získala v posledních pěti letech v této oblasti celkem 11,5 milionu korun a místní farnost ještě přes milion korun na opravu památek. Žádosti na další rok bude kraj přijímat po celý leden.
Na faře
Skutečský zastupitel Jan Bárta pozval do města náměstka hejtmana pro kulturu a investice Romana Línka. Na schůzce s vedením města a památkáři navštívili nejprve areál fary, který prochází i za podpory Pardubického kraje postupnou rekonstrukcí. „Zatím jsou opraveny asi dvě třetiny krovu a střechy a naštěstí už do budovy děkanství nezatéká. Ve třech etapách jsme na to přispěli z rozpočtu kraje celkovou částkou 440 tisíc korun,“ konstatoval Roman Línek.
„Rádi bychom teď dokončili střechu, ve spolupráci s památkáři srovnali některé necitlivé zásahy z dob socialismu a posledních desetiletích a obnovili omítku v původním provedení. V přízemí chceme u společenské místnosti vybudovat novou kuchyň s propojením k zahradnímu posezení pod pergolou,“ vysvětlil další plány Jan Bárta za místní farní společenství. Areál u fary je otevřený pro akce skautů, místní hřiště využívá i skutečská speciální škola a děkanství může nabídnout své prostory i dalším zájemcům. V současné době tu od počátku ruské invaze bydlí i jedna ukrajinská rodina.
Špitálek už zase slouží
Na začátku letošního září město Skuteč otevřelo další rekonstruovaný objekt, který dříve sloužil církvi – takzvaný špitálek, dříve propojený se sousedním kostelem Božího Těla. Po 2. světové válce sloužil dům galerii a muzeu, poté byl dlouho opuštěný. Jeho obnova stála 10 milionů korun, téměř polovinu činila dotace. „V přízemí budovy je stacionář, který provozuje nezisková organizace S handicapem bez bariér. Ta funguje při Speciální škole Skuteč. Stacionář je totiž určený zejména absolventům této školy.  První patro má k dispozici Speciálně pedagogické centrum, které mimo jiného poskytuje jako jediné v kraji poradenství pro děti s vadami sluchu,“ informoval nový starosta Skutče Jaroslav Hetfleiš. Ten vidí jako další metu v rozvoji města také zlepšení podmínek pro městskou knihovnu, která má v současné době už nevyhovující prostory.
Skautská klubovna
Ve Skutči jsou velmi aktivní Skauti, kteří zatím sídlí v domě, do kterého se už nevyplatí nadále investovat. Ve spolupráci s městem a školou mají připravený projekt na vybudování klubovny. „Ta by měla vzniknout přestavbou zahradního domku za základní školou a sloužit by měla i dalším mimoškolním aktivitám dětí, pokud se ovšem podaří získat potřebnou dotaci,“ sdělil Jan Bárta. 
Kraj pomáhá obnovit drobné památky
„Krajské dotační programy jsou nakloněny také opravě drobných památek ve městech, obcích a ve volné krajině. Na opravy křížků, pomníků, pietních míst a podobně se snažíme uspokojit menšími částkami téměř všechny žadatele. Dotace samozřejmě nepokryje celou potřebnou částku, ale jistě pomůže. Ve Skutči v posledních pěti letech čerpali na tyto účely přes 300 tisíc korun,“ uvedl Línek s tím, že žádat musí vždy ten, na jehož katastru třeba boží muka, křížek, socha nebo pomník stojí. 
Potenciál pro několikadenní turistiku
Ve spojení s krásným okolím Železných hor a jeho geoparku, hradu Rychmburk, Toulovcových Maštalí a různých lomů v okolí má Skutečsko velký potenciál pro několikadenní turistiku. „Rádi bychom už co nejdříve vybudovali cyklostezku na trase Skuteč – Lažany – Předhradí.  Sázíme také na stání pro karavany, takzvané stellplatzy, protože tu není dostatek ubytování hotelového typu a karavanová turistika je v poslední době čím dál populárnější,“ řekl starosta Hetfleiš. Také tento typ investic do cestovního ruchu podporuje Pardubický kraj svými dotacemi.