Českotřebovský deník 325/2022 (24/11)
Probíhá výměna tepelného zdroje v tělocvičně ZŠ Habrmanova Na Skále

Tuto tělocvičnu město "zdědilo" od Pardubického kraje, neboť dříve patřila Vyšší a střešní škole technické. Od postavení nové tělocvičny SKALKA v roce 2017 byla převedena na město a svěřena do správy naší největší základní škole v Habrmanově ulici. Ovšem i se spoustou neduhů, které nejsou tak snadno odstranitelné. Hlavním problémem v současné době drahých energií byl neúsporný kotel o výkonu 100 kW, pořízený v devadesátých letech. V letošním roce se podařilo prosadit jeho náhradu  mnohem úspornější dvojicí kondenzačních kotlů Vailant, jejichž montáž probíhá právě během tohoto týdne. Nejde jen o samotné kotle, je třeba také přizpůsobit rozvody tepla. Město si při zpracování návrhu investice také nechalo pořídit alternativní studii pro řešení vytápění s využitím tepelného čerpadla. Pořizovací cena by byla několikrát vyšší a bylo by zřejmě nutné rekonstruovat také rozvody tepla v tělocvičně. Práci realizuje společnost TEZA.
Práce se daří realizovat dříve než přijdou trvalé mrazy. Tento týden je v tělocvičně bez topení. Ale sportovní oddíl TJ Sokol Geodézie trénuje i v těchto podmínkách, kdy je v tělocvičně jenom 12 stupňů. A dnes jsem se přesvědčil, že sem na vyučovací hodinu přišly i školáci ze základní školy. 
Odměnou za týden bez tepelného zdroje bude vyřešené a dobře regulovatelné vytápění, při kterém se ušetří odhadem 30% energie proti loňské situaci. Návratnost této investice tedy nebude dlouhá. Proti původnímu rozpočtu se na této investici ušetřilo a tak zbytek rozpočtovaných prostředků bude nyní věnován ještě na opravu netěsných vchodových dveří a také ne plně funkčních výklopných oken, kudy dosud teplo zbytečně utíkalo. Tyto práce jsou objednány a měly by být rychle vyřešeny. Tělocvična na Skále je pro naši největší základní školu velmi potřebná a město se snaží ji udržovat v co nejlepším stavu, i když má "svá nejlepší léta za sebou". Je dobře využitá i v odpoledních hodinách pro sportovní tréninky zejména oddílu volejbalu T.J. Sokol, když velký i malý sál sokolovny včetně posilovny využívají judisté  (mm)

Zítra v pátek 25. 11. v 18 hodin premiéra hry "DO ZDI" se Sašou Gregarem

Záznam máme připravený a schválený k veřejnému uvedení. Jde o záznam vystoupení na Národní přehlídce seniorského divadla z 11. listopadu, která se uskutečnila v českotřebovské Malé scéně. Alexandr Gregar se tak vrátil zpátky na místa kle hrával, vzpomeňte třeba na hru "Jak se stal Rumcajs Loupežníkem", V České Třebové  vytvořil i další známé inscenace, např. "Dr. Fausta", se kterým zdejší soubor vystoupil i na dalších štací, také ve Vídni.
Hrají Věra Pojmanová a Alexandr Gregar. Režie Kateřina Fikejzová Prouzová. Autor Nicolas Bedos, překlad Jaromír Janeček, revize a úprava textu Alexandr Gregar. Natočil Českotřebovský deník, listopad 2022
 

Kuželkářům se v divizi přestalo dařit - pokles na 4. místo v tabulce 


370 milionů na silnice a mosty od SFDI pro Pardubický kraj 

Na opravy, modernizace a výstavbu silnic II. a III. třídy získá Pardubický kraj dotaci od Státního fondu dopravní infrastruktury ve výši 370 milionů korun. Tyto peníze kraj proinvestuje v roce 2023. Opravovat se budou i mosty. Je to částka, která nám v příštím roce pomůže opravit další komunikace nad rámec těch, které jsme měli v plánu. Seznam silnic, které budeme za peníze ze Státního fondu dopravní infrastruktury opravovat, v tuto chvíli finalizujeme. Už teď je ale jisté, že sem bude patřit modernizace silnice III/30523 ve Vraclavi, kde je očekávaná investice více než 27 milionů korun,“ uvedl náměstek hejtmana zodpovědný za oblast dopravy Michal Kortyš.
 Mezi další silnice, které bude kraj opravovat, patří i komunikace v úseku Jablonné – Bystřec. Tam předpokládané náklady činí více než 45 milionů korun, z čehož se má v roce 2023 proinvestovat 18,5 milionu korun. Další je potom oprava silnice III/ 36810 v Lanškrouně za více než 16,5 milionu korun. Komunikace je nyní ve špatném stavu. V příštím roce kraj obdrží také 450 milionů korun na stavbu dálničních přivaděčů. „Tato částka je však nižší, než by bylo potřeba. Rozpočet na stavbu přivaděčů byl schválen v roce 2010, kdy byly ceny podstatně nižší, než jsou dnes. Schůzku s ministrem dopravy Martinem Kupkou máme naplánovanou na příští čtvrtek (1. prosince) a máme připravená i další témata. Chtěli bychom, aby nám stát umožnit přesouvat peníze určené na přivaděče tam, kde je vyšší cena stavby. Nyní je určena limitní částka na jednotlivou stavbu přivaděče. Druhým tématem je podpis Memoranda o spolupráci při přípravě a realizaci zvýšení bezpečnosti a plynulosti dopravy na křížení silnic II. a III. třídy v Pardubickém kraji s důležitými železničními tratěmi a rušení železničních přejezdů na lokálních tratích ve prospěch zvýšení traťové rychlosti na 200 kilometrů v hodině v rámci nejdůležitější republikové trati,“ řekl Kortyš.
Dalším tématem schůzky bude také rekonstrukce a modernizace dvou mostů. Jde o most Pavla Wonky v Pardubicích, který se nachází na důležitém dopravním uzlu města Pardubic, a také most v Řečanech nad Labem, jenž je zatížen značným navýšením rozpočtu na opravu z důvodu vyhovění požadavků Povodí Labe na bezpečnost povodňových průtoků či nutné šířky plavební dráhy. „Určitě se i dotkneme financování našich poničených silnic při stavbě dálnice v kraji,“ řekl Michal Kortyš.
Pardubický kraj chce v roce 2023 opravit několik desítek silnic a mostů na komunikacích II. a III. třídy, které má ve správě. Finance na opravy silnic ve správě Pardubického kraje pocházejí z několika zdrojů. Z jeho rozpočtu to bude přibližně 450 milionů korun. Další finance budou z evropských fondů a z dotace Státního fondu dopravní infrastruktury.

Na centrálním příjmu v Pardubické nemocnici byla prostavěna již půl miliarda

Historicky největší stavbou Pardubického kraje za 22 let jeho existence je budování centrálního urgentního příjmu v Pardubické nemocnici. Postupem prací a dílčími úpravami projektu se na svém pondělním jednání zabývali krajští radní. Na stavbě bylo ke konci října prostavěno bezmála 500 milionů korun včetně daně. Zásadní zprávou je, že harmonogram stavby je dodavatelem plněn.
„Již v tuto chvíli se stavba centrálního příjmu stala dominantou celého areálu Pardubické nemocnice. Dobrou zprávou je, že práce jdou dle stanoveného harmonogramu a dokončení stavby nyní připadá na konec listopadu příštího roku. Ke konci října bylo proinvestováno téměř 500 milionů korun včetně daně, což je de facto třetina z celkového objemu investice, na kterou se nám podařilo získat mimořádné prostředky z programu REACT EU,“ sdělil hejtman Martin Netolický, který má v gesci finance a rozpočet stavby. Právě o rozpočtu stavby se v posledních měsících v souvislosti se skokovým nárůstem některých stavebních materiálů vedla jednání. „Dodavatel se na nás obrátil z důvodu skokového nárůstu některých stavebních materiálů v souvislosti s válkou na Ukrajině. My jsme se v této souvislosti obrátili na Ministerstvo pro místní rozvoj a Centrum pro regionální rozvoj.  Na základě těchto konzultací byly stanoveny a odsouhlaseny mechanismy způsobu výpočtu potenciálního navýšení ceny na základě zpracovaného znaleckého posudku. Dodavatel tak má nárok pouze na účelně, prokazatelně a skutečně vynaložené vícenáklady na pořízení materiálu, které mu vznikly v přímé souvislosti s mimořádnými událostmi. Navýšení ceny bude zastropováno maximální částkou pro změnu přijatelnou podle zákona o zadávání veřejných zakázek, která v tomto případě činí 137,6 milionu korun, a bude řešeno formou dodatků čtvrtletně a ke každému navýšení bude zpracován znalecký posudek. Řešit se bude splnění podmínky, kdy navýšení ceny musí odpovídat skutečnému a ověřitelnému skokovému nárůstu ceny stavebního materiálu v rozhodném období,“ vysvětlil odsouhlasený princip hejtman Martin Netolický.
Krajští radní se zároveň i v průběhu stavby společně s Nemocnicí Pardubického kraje zabývají rozšířením a dílčími úpravami projektu. Jednou z nich je například potrubní pošta. „Pro zajištění distribuce a certifikace distribuce léků směrem k pacientům jsme řešili doplnění profilu potrubní pošty DN 160. Zhotovitel nám ocenil toto doplnění na 7,5 milionu korun s tím, že rozšíření nebude mít vliv na termín dokončení stavby. Proto jsme se s vedením nemocnice domluvili na realizaci,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast investic Roman Línek, který také připomněl, že se v tuto chvíli hledá projektant na propojení centrálního urgentního příjmu s budovami 19 a 27. Zahájení stavby je předpokládáno v prvním pololetí roku 2024.
Vedle samotné stavební části řeší Nemocnice Pardubického kraje také dodávku technologií. „Všechny zdravotní technologie s vlivem na stavbu jsou v tuto chvíli již vysoutěženy a smlouvy jsou podepsány. Technické parametry těchto technologií jsou průběžně ze strany nemocnice předkládány dodavateli a projektantovi ke kontrole případných dopadů na stavbu,“ konstatovala náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková.

Zakarpatští hasiči opravili v Berehovu s přispěním kraje zbrojnici

V Berehovu v Zakarpatské oblasti byl dokončen projekt na rekonstrukci střechy a vjezdových vrat hasičské zbrojnice spolufinancovaný z rozpočtu Pardubického kraje. Ten prostřednictvím fondu ViZa poskytl půl milionu korun. Celkově rekonstrukce vyšla na dva miliony ukrajinských hřiven.
„Kromě projektů v oblasti zdravotnictví, školství či sociálních služeb se snažíme pomáhat se zlepšováním zázemí a techniky zakarpatských profesionálních hasičů. Posledním velkým projektem byla oprava hasičské zbrojnice ve městě Berehovo, na kterou jsme uvolnili půl milionu korun. Za tyto prostředky byla opravena střecha a vjezdová vrata. Naší podmínkou je vždy spolufinancování ukrajinské strany v poměru minimálně jedna ku jedné," řekl hejtman Martin Netolický s tím, že nyní pokračuje úprava vnitřních prostor.
Krajský starosta dobrovolných hasičů Josef Bidmon zároveň předal dar Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska v podobě dvou kompletních třívrstvých zásahových obleků a šest zásahových kabátů